Cornucopia?

2015-07-30 13:14

Stagnerade huspriser även i Göteborg

Likt som i Stockholm har de kvalitetsjusterade bopriserna stagnerat över sommarmånaderna i Göteborg. Men någon trendvändning är det inte tal om än, utan det handlar om en säsongseffekt, som antagligen är övergående.

Till skillnad mot Malmö har bostadspriserna i princip stigit exponentiellt i Göteborg och nedgången under 2011 märks knappt så här i efterhand.

Lägenhetspriserna kan dock sägas ha stått stilla i tre månader, men det handlar om en säsongseffekt och är inget att dra några slutsatser av.

Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetspriser för Göteborg.
Villapriserna visar upp samma stagnation, men inte alls så omfattande som nedgången förra sommaren. Tvärt om kan man relativt sett se det som ett fortsatt styrkebesked för Göteborgs villamarknad. Varför nu någon skulle vilja på i Muteborgs kommun?
Valueguards kvalitetsjusterade villapriser för Göteborg.
Oavsett handlar stagnerade priser maj - juli inte om något trendbrott, åtminstone inte än så länge. Marknaden tar antagligen fart uppåt igen efter sommaren, men kommer förstås förr eller senare att smälla.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Hur går det med amorteringskravet? Det var ju uppenbarligen det som utlöste prisrusningen i våras. Kommer politikerna att upprepa lögnen om att införa det, för att återigen dra tillbaka det i hopp om att en tredje gång lura upp priserna med ett nytt hot om införande? Kommer den bubbeluppblåsningen i panik att hålla hela mandatperioden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om amorteringskrav införs så kommer Riksbankens "chef" Ingves att sänka räntan med mer än amorteringskravet ändå, så att dess effekt neutraliseras. Minus hur många procent som helst, som till minus 500% om så behövs en eftermiddag.

   Radera
 2. Mycket som är neråt i omvärlden, det borde påverka oss

  Möjligen är det någon gemensam insats för att dollarn inte skall kollapsa innan valet nästa år för det bluffas ordentligt med siffror

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missade kanske att vi hade en finanskris för några år sedan som knappt påverkade bostadspriserna här i Sverige?

   Radera
  2. Ingen miss, med ekonomisk kunskap går det att räkna ut varför inte vi drabbades (läs: har lyckats fördröja) då.

   Man kan visserligen fördröja en bostadsbubbla hur länge som helst om man låter räntekostnader gå ner mot noll. Vem som helst kan låna flera miljoner om man slipper betala något för det.

   Radera
  3. Hej Kim!

   Hösten 2008 hade Sverige de högsta boräntorna på 13 år, SBAB:s rörliga låg på 6,42%, Valueguard mäter en nedgång på
   -7,5% på årsbasis för sitt bopris-index HOX Sverige den hösten.
   Utöver att reporäntan, inom loppet av ett drygt halvår sänktes med 4,5 procentenheter, så gick Riksbanken in och stödköpte bl a bostadsobligationer för att få ner boräntorna. Räknat alla typer av stödköp så gick balansomslutningen från 5% av BNP hösten-2008 till 25% av BNP hösten-2009. (http://www.riksbank.se/Documents/Rapporter/POV/2012/rap_pov_artikel_1_121017_sve.pdf)

   Samt upprättandet av Bank-akuten 2.0 som egentligen var Swedbank-akuten.

   Så bostadsmarknaden repade väl sig inte riktigt av egen inre kraft...

   Radera
 3. Förlåt OT, men ni kan behöva ett skratt i sommarnatten. Medborgarinitiativ för att sätta upp förbudsskyltar mot knarkhandel i "knarkkorsningen" intill Folkets Park i Malmö. Jag älskar Sydsvenska Dagbladet, för näst amerikanska "The Onion" vet jag ingen sajt som har så bra känsla för parodi. Vem vet vad de skriver om imorgon:
  Initiativet ”No drugs allowed – skyltar Rondellen” avslutas vid årsskiftet och hade i går tre underskrifter.
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/forslag-drogforbudsskyltar/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Området hade det här valresultatet, VPK största parti och FI större än alla borgerliga partier tillsammans, så varför inte fler än 3 underskrifter för förbudsskyltar mot knark i rondellen?:
   http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/K/valdistrikt/12/80/0205/index.html

   Radera
  2. Och nu till en friare del av världen * kort tv brus*

   .... Bitcoin driven drönare levererar cannabis i San Francisco.   Radera
 4. Varför säger borgarna själva att de har orsakat dagens misslyckande med sina 8 regeringsår? Att vara en usel lögnare lär ju inte funka, och det gör det ju inte heller.
  "Den tidigare regeringen marknadsanpassade uthyrningen av bostadsrätter för att öka andrahandsuthyrningen. I dag saknar över 350 000 unga vuxna bostad, vilket är fler än någonsin."
  http://www.svd.se/som-att-backa-in-i-framtiden--luktar-unken-socialism/om/naringsliv

  SvaraRadera
 5. Intressant att priserna inte går uppåt trots att skuldökningstakten samtidigt ökat rejält.

  Behöver vi få se ännu snabbare ökningar i skuldökningstaken under hösten? Knäcker vi 9% innan årsskiftet?

  SvaraRadera