Cornucopia?

2015-07-26 18:44

Söndagssvar: Vad har du för investeringar?

Dags för en söndagsenkät igen. Denna gången är frågan vad du har för investeringar.

Din egen bostad räknas inte som en investering, utan som konsumtion, och finns inte med som alternativ. Om du däremot köpt in privatbostäder (villor, bostadsrätter, fritidshus etc) för att hyra ut så anger du privatbostäder för uthyrning. Traditionella kommersiella fastigheter, inklusive hyreshus har ett separat kryss. Detta avser eget direktägande, förstås, att äga aktier i ett fastighetsbolag räknas som aktier.

Och nej, att vara likvid i kontanter i madrassen är ingen investering, utan det är att vara likvid. Foto: Riksbanken


Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

34 kommentarer:

 1. Jag har en solcellsanläggning som genererar grön el, payoff ca 10-12 år.
  Livstid på anläggningen minst 25 år (en sanning med modifikation på växelriktaren troligtvis pajar innan dess, men då byter man den)
  Anläggningen ger en avkastning på 5-6% per år, trots det låg elpriset skall tilläggas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är 5-6% ovanpå payoffen? Eller hur räknar du här?

   Radera
  2. Själv äger jag andelar i vindkraft. Köper el till självkostnadspris men efter alla skatter och pålagor blir priset 66 öre/kWh. Svårt att räkna hem idag med det låga elpriset.

   Radera
  3. Jag har otydlig. Det blir ca 5-6% avkastning och därmed en payoff på 10-12 år. Därefter (när anläggningen är intjänad) fortsätter dock min avkastning såklart.

   Radera
  4. Tack, Tapiren85, då är jag med.

   Radera
  5. skulle vara intressant om cornu gjorde ett grundligt analys/inlägg av just tapirens exempel, bad or anus?;) annat än ideologiska dvs misstänker att siffror kan liknas med hur bostadsrätter säljs mm hur ser verkligheten ut? jag kan ha fel eller helt enkel vara dum;) vindkraft investering för privatpersoner liknade? sägs att i Klondyke så tjäna överlag dom som sålda spadarna mest;)

   Radera
  6. Vi har också valt att lägga en del av våra investeringspengar på solceller, och precis som i Tapiren85s fall så har det varit en riktigt bra investering. Vi lyckades få ett mycket bra pris på hela anläggningen och har därför en återbetalningstid på mellan 7-8 år, varav cirka 35% redan är inkasserade efter mindre än 3 års drift. Kolla gärna vår kalkyl på solkalkyl.blogspot.se/ där vi löpande redovisar alla intäkter och kostnader.

   Radera
 2. Får väl bli aktier, i ens egna bolag (om än små). Litar inte på andra bolag så jag har inga övriga aktier. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägger till alternativet eget eller egna företag.

   Radera
 3. Bankkonto med insättningsgaranti. Mellan 1-3 % ränta beroende på bindningstid .

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Imponerande - ether också?

   Jag är nöjd med att cornu inte tog upp kryptovalutor, då detta tolkas som ett erkännande av att det handlar om likvida transaktionsmedel snarare än investeringar.   Radera
  2. Cornu är kort när det gäller kryptovalutor och lång när det gäller fysiska råvaror. Enda egentliga konkurrensfördelen Guld äger, är att det har varit ett "store of value" i 6000 år. Och även om det är sant att det finns en brist på guld när det gäller vår planet så stämmer det inte för satelliter i vårt solsystem. Tanken på utforska och utföra gruvarbete på asteroider blir mer och mer verklighet ju längre in i rymdåldern vi tar oss. Vad man kommit underfund med när man prospekterat dessa himlakroppar är att en enda asteroid kan innehålla mer guld än som någonsin grävts fram på jorden. Det råder inte heller någon direkt brist på asteroider. Min poäng är att förutom alla allmän coolhet runt Bitcoin, är det är mycket troligt att det också kommer att ersätta guld som en symbol för brist i en framtid!

   Nej inga ether. För mig är Ethereum, just nu, inte intressant som investering, eftersom jag tror att det är mycket mer troligt att inkrementella funktioner kommer vara lager på ett systemet med befintlig nätverkseffekt än någon som kommer att lansera ett helt nytt och oberoende system som uppnår sin egen näteffekt och samtidigt löser ett mycket komplicerad svit av tekniska problem. Ethereum försöker svälja solen - enligt min mening är överambitiösa system mycket mer benägna att floppa än lyckas.

   Men jag följer utvecklingen av Ethereum.

   Radera
  3. Håller förstås med om att Ethereum alltid varit överambitiöst. Det utvecklas dock av världens aggregade programmerare i konsensus, så why not? Vitalik levererar "bara" plattformen, och vet inte om det finns en människa bättre lämpad för den saken på den här planeten.

   Jag tycker vidare den "naturliga" jämförelsen mellan guld och bitcoin är problematisk. Guld är ju robust store of value (även om du ovan vill påpeka att det kanske inte är robust), i övrigt är det verkligen inget att hänga i julgranen - det tar nog jumbopriset rent av, guld är ett groteskt transaktionsmedel. Bitcoin är tvärt om premium-varianten av transaktionsmedel, men med mer abstrakt fundamenta m.t.p. att det är en sådan omställning för mänskligheten. Robot-eran officiellt inledd; datorn avgör mänsklighetens konsensus.

   Radera
  4. Överambition kommer också med en prislapp. Det kan vara så att Ethereum skalar upp sämre än BItcoin eftersom Ethereum är väldigt mycket mer resurskrävande.

   Jag tror inte att Guld kommer vara ett store of value om 6000 år. Det kanske inte ens har kvar den epiteten om 50-100 år.

   Radera
 5. Svenskar i gemen har förvånansvärt lite. Visserligen kan det vara så att man inte i alla lägen behöver sådär väldans mycket, men ändå. Sammanräknat 13129 miljarder. Hushållens skuldsättning accelererar men skuldkvoten sjunker något.

  En sak jag funderat på är om den grupp som inte har något, inte har det baserat på att de just använt upp sparkapitalet eller inte aldrig riktigt haft något.

  Övriga tillgångar kan exempelvis vara försäkringar, fritidshus i utlandet, bankinlåning, kontanter eller derivatinstrument.

  SvaraRadera
 6. Aktier, aktiefonder samt fasträntekonto för det jag inte vågar spekulera med. Letar efter riskfritt alternativ som dock ger bättre avkastning. Tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kort räntefond. Swe kr. Typ Spiltan. Beroende vad du får för ränta nu.

   Radera
 7. Svaren kan ju bli lite missvisande pga att man inte anger relativ storlek.

  SvaraRadera
 8. Mark. Samma utveckling som bostäder men inget underhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För uthyrning eller förlitar du dig på en bigget fool som köper marken dyrare i framtiden?

   Till skillnad från byggnader så står "hyresgästen" för allt arbete när det gäller att sköta marken - vilket gör att man bara kan luta sig tillbaks och inkassea arrendet. Om det är en bra investering vet jag dock inte.

   Radera
 9. Jag sökte och fann något fysiskt påtagligt som även ger mig motion, det vart uthyrning av byggnadsställningar www.taställning.se Nu är mitt kapital nog med stål, aluminium och glasfiber för att klä in tre rejäla villor. Min huvudsakliga leverantör Monzon har kontor och lager i Sätila så det har gått att kombinera materielhämtning med att besöka en väldigt trevlig bloggare. Får hoppas på en fortsatt lyckosam byggkonjunktur men även underhåll är helt ok för min del.

  SvaraRadera
 10. Hyreshus och privatbostäder inköpta för uthyrning. Skogsfastighet via föräldrar.

  SvaraRadera
 11. Om jag har ett avbetalt hus och bor i det är det ingen investering. Om jag istället hyr ut det och använder intäkten till att betala min hyreslägenhet, då är det plötsligt en investering.
  Förstår inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din bostad räknas tydligen som investering ifall ditt aktiebolag äger det och hyr ut bostaden till dig. Att det antagligen är ett sämre alternativ än att äga direkt tycks inte spela cornu någon rolll.

   Radera
 12. Amortering privatbostad

  SvaraRadera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Vad gäller PPM har Avanza zero lönat sig. Men snart beslagtar socialisterna de pengarna också.

  SvaraRadera
 15. Jag köper veteranbilar och jukeboxar när jag får pengar över.Sen är det väl en investering att jag gjort mig skuldfri på huset ?

  SvaraRadera
 16. Min samling av japanska lingam.

  SvaraRadera
 17. Köper och hyr ut hus åt människor som haft otur i livet. 140k för en kåk. 3000kr kallhyra är bättre för dom än lägenhet.

  Break even nås fort ifall man räknar med noll underhåll.

  SvaraRadera
 18. Imponerande att så många har obligationer (ej fonder då). Jag hade för mig att obligationer normalt handlas i poster om nominellt 1milj kr.

  SvaraRadera
 19. Ligger all in Canadian oil sands och 24k guldtackor. Känns stabilt! ;)

  SvaraRadera