Cornucopia?

2015-07-05 19:11

Söndagssvar: Röstar grekerna JA eller NEJ?

Lite osäker på om valurnorna har stängt i Grekland nu, men då de första opinionsundersökningarna är publicerade hade det inneburit att de är stängda om det var Sverige. Ni kan själva gissa utfallet nedan.

Sedan är den väsentliga frågan vad konsekvenserna av ett nej blir? Och vad har marknaden prisat in och vad har berörda parter förberett sig för? Kan Grekland vara kvar i eurosamarbetet, EMU eller för den delen själva EU om grekerna säger nej till räddningspaketet? Och hur länge kommer Syriza alls sitta vid makten när konsekvenserna av ett nej blir uppenbara för grekerna?

Många frågor. Den som hade alla svaren kunde förstås bli rik.

Skulle Syriza exempelvis hedra folkomröstningen om folket röstar ja? Eller nej för den delen? Det har ju spekulerats i att det hela bara är en förhandlings- och fördröjningstaktik. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

29 kommentarer:

 1. Ja, de röstar ja eller nej.

  SvaraRadera
 2. 60% nej med 7,5% räknat.

  Mycket popcorn med bbc och cnn.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker nog ändå att Sverige borde "ta sitt ansvar" och betala av hela Greklands skuld. Vi svenskar brukar ju ha ansvar för hela världen. Vi borde gå före andra länder även här, så följer säkert resten av länderna efter som de brukar....
  Men när rösterna är räknade blir det nog några spännande veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansvar tar inte politikerna, de tar bara dina pengar. Nästan alla människor tycker det är jättebra att vara en utplundrad rättslös slav och förespråkar mer av samma som enligt dem själva har misslyckats. De klarar inte av att tänka,.

   Radera
 4. Jag tror att Tsipras & Co vill både ha kakan och äta upp den. Man försöker få "någon annan" att betala kalaset och inte behöva ta ansvaret.
  Inte helt olikt många svenska politikers inställning faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För de Grekiska politikerna har tiden kommit i kapp nu.
   Det kanske inte var så lyckat att slösa bort andras pengar?
   Sen för att dölja det, låna med folket som ofrivilliga borgenärer.
   Fast å andra sidan, de som röstade utan att begripa vilka konsekvenserna skulle kunna bli får väl stå sitt kast?

   Radera
 5. Det blir för knasigt att använda folkomröstningar vid såna här förhandlingar. Konsekvensen blir ju att alla EU-länder får hålla folkomröstning om huruvida man ska fortsätta låna ut till grekerna eller ej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka avtal som gäller, avgörs "demokratiskt" i efterhand. Rättslöshet, godtycke, korruption är ju etatisternas slagord. De som förespråkar stat har helt enkelt tänkt fel.

   Radera
  2. Det knasigaste är väl ändå att det inte är aktieägarna till bankerna som lånat ut pengarna till Grekerna som får stå för kalaset. Istället har dessa skulder tagits över av EU:s skattebetalare.

   Radera
 6. De kommer rösta nej (trodde jag innan jag läste resultaten).
  Kommer få resultatet att Grekland lämnar euron och troligen EU. Tyskland kommer vägra låna ut mer pengar och därmed kommer ECB ställa in ELA vilket i sin tur kraschar de grekiska bankerna.
  Grattis Grekland om ni trodde ni haft det jobbigt tidigare...

  SvaraRadera
 7. Terminerna lär öppna ner 1,5 - 2 % vid midnatt, dvs före Asien öppnar. Om NEJ vinner. Euron vänder ner mot 1,03-05.
  Därefter 1975 och 1915 för S&P500. Det lär bli en händelserik sommar. Osäkerheten fortsätter dock då fortsatta samtal väntas. Det blir nervöst för eu-eliten några år framåt. Det kan jag lova.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Tror du inte att centralbankerna kommer att använda dina pengar för att stödköpa upp kurserna? Priser är ju i en fiatekonomi bara siffror som statsbyråkraterna godtyckligt kaotiskt planekonomiskt hittar på precis hur de vill.

   Radera
  2. det finns alltid en gräns där också cb saknar förmåga(vem ska köpa när cb köpt allt? Se på Rb). Och det är när skulderna inte går att betala och långivarna sviker. Cb är för små för att klara av en massiv utförsäljning av långa statspapper om kapitalägarna ser börsen(och andra privata tillgångar) som en sista utväg mht risk i t.ex emu-papper. De långa räntorna kommer då att stiga kraftigt.

   Radera
  3. Noterade att eur/usd ännu inte fått säljsignal. Den har en kvartals-köpsignal och den har ännu inte fått månads-säljsignal(nära i juni). Kursen kan mao nå över 1,15 och högre före ny botten-notering. Större sälj-sign ligger vid 1,05.

   Radera
 8. Men kommer inte Putin med ett bra erbjudande då det står klart det som Paul Göransson skriver inträffar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin har inte råd med Grekland.
   Kina har inget intresse för Grekland.
   Brasilien och Indian har varken pengar eller intresse.
   Och även om Putin hade pengar så varsågod säger jag, vill han spendera miljard på miljard på Greker så är han fullt välkommen. Det är miljarder han inte kan spendera på vapen.

   Radera
 9. Kan inte vi göra som grekerna. Rösta om våra bostadslån. Ja = betala lån och ränta till banken.
  Nej = strunta att betala tillbaka lån och ränta till banken.
  "Den som är satt i skuld är inte fri" Var det en man som sa och det stämmer fortfarande och inget man kan rösta om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste en bättre liknelse som gick ut på huruvida man som familj skulle rösta på att fortsätta jobba hårt och betala sina bolån eller ge upp och låta kronofogden komma. Det går faktiskt att rösta om. Frågan är vem som ska agera kronofogde när det gäller ett helt land?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Men de som har satt dig i skuld är ju fria.

   Radera
 10. Det blir billigt att åka på Greklandssemester i fortsättningen, men man får vara beredd på att bo lite spartanskt...

  SvaraRadera
 11. Så på måndag tar pengarna i bankomaterna slut, sen kan folk fokusera på revolutionen på heltid antar jag? Lycka till Grekland...

  SvaraRadera
 12. Själva folkomröstningen är väl egentligen ointressant. Utan det intressanta och viktiga är att demokrati råder.
  Folket bestämmer!

  Sedan om de i veckan kommer överens och kör på i samma banor som tidigare är en annan femma. Troligtvis blir det så. Så jag ser denna oro som ett bra köptillfälle på börsen :)

  Men dock bör man vara lite försiktigt till det klarnat lite och inte kasta sig in det första man gör i morgon!

  SvaraRadera
 13. IG markets har en termin öppen idag där man kan se hur dax ligger till. Just nu ungefär 400 punkter ner.
  www.ig.com/se/ig-index/sondag-tyskland-30

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer 400 punkter ner med verkligheten så är det en krasch på knappt 4%. Stödet för DAX vid 11000 ryker också och man når ner till MA200.

   Radera
  2. Spännande :) S&P500 terminen öppnar ner drygt 30 punkter

   Radera
  3. Jaha då så. Köpläge närmar sig.

   Hur mycket vikt ska man lägga på dessa cfd futures? eller vad man ska kalla dem?
   Känns inte helt säkra såhär en söndagsnatt.

   Men intressant hur det tolkas.

   Radera
 14. En sak har bevisats nu under Greklandssoppan:

  De som förlitar sig på bankfack för att förvara kontanter kommer inte åt dessa kontanter efter att man utlyst bankhelg.

  Men detta är ju inget problem i Sverige eftersom det är förbjudet att förvara kontanter i bankfack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det förbjudet? Som att förbjuda självmord. De lurade slavarna behöver ju ett diktat från sin härskare för att kunna göra rätt, de kan ju inte tänka eller välja själva. Allt man betalar till en bank är villkorslösa gåvor till banken. Det man lämnar i bankens skåp i källaren är bankens egendom. Många lurade slavar har inte läst sitt avtal med banken och vilka villkor som faktiskt gäller angående deras skänkande av gåvor till banken. Många tror att de fortfarande äger det som de redan har gett bort.

   Radera