Cornucopia?

2015-07-08 06:55

Skipper: Ingen kränkning i Öresund

Bloggrannen Skipper har analyserat de uppgifter jag hade om den möjliga ryska örlogskränkningen i Öresund runt 10:45. Han konstaterar att beteendet är normalt och följer regelverket, och utgör alltså antagligen inte en kränkning.

Främmande örlogsfartyg ska passera skyndsamt och raka vägen genom Öresund, utan att stoppa, gira, släppa båtar, lyfta eller landa med helikoptrar etc. RFS Smolny färdades rakt mot hamninloppet till Malmö, och girade sedan kraftigt mot ven, vilket vid en första anblick inte verkar vara raka vägen eller skyndsamt. Jag skrev igår:
"Detta är en möjlig kränkning av svenskt territorialvatten."
RFS Smolny utanför Malmö
Skipper har granskat mina originaluppgifter och konstaterar utifrån dessa, inklusive kameravinkel och därmed RFS Smolnys kurs, att det inte är en kränkning. Öresund är nämligen inte helt enkelt att navigera.

Fartyg på väg norrut genom sundets huvudfarled Flintrännan går mycket riktigt rakt mot hamninloppet till Malmö, för att utanför Malmö gira cirka 80 grader västerut, rakt i riktning mot Ven. Detta är exakt vad som beskrevs och dokumenterades.

Skipper skriver:
"Om man går nordvart i flintrännan, huvudfarleden genom Öresund och under Öresundsbron så återfinns den första girpunkten rakt utanför Malmö hamn. Giren är förhållandevis kraftig, runt 80 grader vilket från land kommer att märkas påtagligt. Efter giren så håller man precis som uppgiftslämnaren gör gällande en kurs som leder upp mot och förbi Ven."
Det ser alltså rätt underligt ut från land, men är den skyndsamma vägen och utgör alltså ingen kränkning, utan följer regelverket. Mer detaljer kan ni själva läsa hos Skipper.

Hos Bonnier/Sydsvenskan bekräftar Sjöbevakningscentralen i Göteborg Skippers analys, sedan flera läsare hört av sig till Sydsvenskan, som dock inte har några foton. Många har alltså observerat och reagerat på det ryska örlogsfartyget.

En av många slutsatser är dock att svenska folket är på sin vakt betydligt mer än förr. Sedan Kriminvasionen och invasionen av sydöstra Ukraina har svenska folkets attityder mot Ryssland och säkherhetspolitiken ändrat kraftigt. Vakna ögon granskar våra kuster, på ett sätt vi kanske inte sett sedan kalla kriget. Uppmärksamheten är positiv, det trista är att den säkerhetspolitiska situationen har ändrats så att denna uppmärksamhet behövs.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

17 kommentarer:

 1. Annars hade det inte förvånat mig alls om de helt enkelt tagit fel på Malmö och Murmansk. Russian School of Navigation skulle jå få den svenska skolan att glänsa i en jämförelse.
  Sen kan nog Malmö påminna om Murmansk i vissa vinklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din mamma kanske påminner om Murmansk ur vissa vinklar. Världsstaden Malmö gör det inte.

   Radera
  2. Snygg jämförelse mellan städerna. Kan det vara ett exempel på kulturelitens och östblockets kontakt eller gemensamma ideologiska ursprung?

   Radera
  3. Båda städerna har nog inspirerats av Le Corbusiers tankar kring modern arkitektur och stadsplanering. Även Malmös arkitektoniska stolthet, Turning Torso, ser ju ut att ha varit inspirerad av Le Corbusiers arkitektur, fast med en twist, bokstavligen..

   Fast jag jämförde Murmansk med Malmö mest för att reta Ben. Jag tycker Malmö är en trevlig stad, och jag har många trevliga vänner där.

   Radera
  4. Jag fick fram malmöbilden först och tänkte: Ja där är en typisk öststats Chrustjovka-länga. Andra bilden då den var ännu mer öststats... Har det gått så illa i Malmö? Vart är vi på väg?

   Radera
 2. Jag tror vi alla lärt oss lite om det här med tolkningsföreträde på sistone. Jag som skåning känner mig kränkt, alltså var det visst en kränkning oavsett reglerna.

  Var är dialogpoliserna? Hem o skola? Brottsofferjouren? Skandal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stavas krängt när det är i dessa sammanhangen.

   Är du skåning men icke malmöit skall du såklart skratta åt allt som nedvärderar stan. Befolkad av sk citybönder, eller inflyttade Eslövsbor.

   Radera
 3. Det finns en annan fråga som är lämplig att ställa?

  Är detta regelverk lämpligt för krigande länder?

  Borde vi inte sätta öresund i en rysk blockad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. militär var det jag avsåg.

   Radera
  2. Förmodligen olämpligt eftersom det är en krigshandling och vi, som bekant, har ett försvar dimensionerat för att besegra en överviktig 12-åring med astma.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Ja du Herbert, intressant inlägg på din blogg. Men du skall veta att Cornu är helt opåverkbar av logiska argument när det gäller Ryssland. Sen om det beror på politisk övertygelse eller ekonomiska anledningar vet vi ju inte. Av någon anledning har han en djup antipati mot Ryssar, alternativt blir betald för att misskreditera dem. Man kan ju misstänka det senare då alla de väl dokumenterade missgrepp den västliga stormakten gör förbigås utan anmärkning. Som vi vet är USA:s krigsbudget 10 gånger större än Rysslands och det vore väl inte så otänkbart att en del av den går till sponsring av diverse bloggare. USA har ju som bekant en policy att privatisera allt mer av sin krigsmakt för att undgå att befolkningen (och de flesta politiker) lägger sig i vad de gör Världen runt. Han verkar vara lite för intelligent för att bara vara en "nyttig idiot".

  SvaraRadera
 6. Skönt att Ryssen följde regelverket denna gång. Var lite orolig att det var Fattigbonddräng de var ute efter, då jag besökte Ven igår. Frågan är kanske vad de skulle med fler fattiga lantarbetare till, men man blir ju rädd när Ryssen kommer...

  SvaraRadera
 7. Antalet ryska kunder på mitt jobb på Värmdö har ökat från nån enstaka i veckan i höstas till 10+ per dag sedan årsskiftet. Fiskespön verkar poppis. Sedelbuntarna med femhundringar är tjocka. Säkert en ren tillfällighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Daniel Johansson Intressant med sådan kraftigt ökad mängd ryssar på Värmdö. Totala antalet besökarna från Ryssland har minskat sedan restriktionerna kom. Kvar är de rika som kan förklara de tjocka sedelbuntarna och eller en önskan att inte kunna spåras via kortbetalningar. Förutom de 10 per vecka som seriöst ska fiska efter att fått tips om fisket hemifrån kan möjligen dessa + ha ett annat huvudsakligt intresse när de står på olika stränder eller strövar genom skogarna. Kan tänka mig ny undervattensaktivitet i samband med detta.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 8. Det här med ickenyheter kan bli riktigt stort!

  SvaraRadera