Cornucopia?

Aktuellt

Mina e-noveller nu som ljudböcker på Storytel

Mina tre e-noveller Valet, Berget och Oscar finns nu som ljudböcker på Storytel . I väntan på min nästa roman Höstregn, uppföljaren till Hös...

2015-07-12 09:48

Ryssland flög an mot Kalifornien med kärnvapenbärande bombflyg

På USA:s nationaldag den 4:e juli flög Ryssland an mot Alaska och Kalifornien med strategiska kärnvapenbärande bombplan av typen Tu-95 Bear. Antagligen var det ett test av hur USA:s beredskap är under en amerikansk storhelg.

Tu-95 Bear är avsedd att bära kärnvapenbärande kryssningsrobotar, och beroende på modell ta sex kryssningsrobotar internt och upp till tio stycken externt. Främst ska det handla om Kh-55 "Kent", som har en räckvidd på upp till 3 000 km och har kärnvapenladdningar om 200 kiloton. En enda Tu-95 Bear med sexton konventionella robotar är tillräckligt för att slå ut i princip hela svenska flygvapnet där det sitter packat på marken vid ett fåtal flygbaser. Ryssland har 65 Tu-95 Bear, varav 55 är stridsberedda.

Brittisk Eurofighter Typhoon följer
en rysk Tu-95 Bear över Nordatlanten 2008.
Värt att notera är att brittisk incidentberedskap
till skillnad mot svensk flyger beväpnad med jaktrobot.
Licens: Open Government License v1.0
Källa: Wikipedia
Likt flygningarna med Tu-95 Bear mot Storbritannien och ner över Nordsjön eller mot Frankrike via Biscayabukten, finns det ingen som helst anledning för Ryssland att flyga an mot andra länder, annat än att faktiskt öva aggressiva anfall mot dessa, samt kartlägga respektive länders luftförsvar. Vilket också endast är relevant om man genomför planering för angrepp. Ryssland är världens största land, och vill man öva långdistansflygningar kan man genomföra dessa över sitt eget territorium, eller för den delen mot icke-existerande mål över Stilla Havet. Det finns ingen anledning att flyga an mot Kalifornien om avsikterna inte i grunden är fientliga.

För en indikation på hur långt ner man flög an mot USA och Kalifornien, så skickades incidentberedskapens jaktflyg upp från Fresno, vilket är ganska exakt mitt i Kalifornien.

Att anflygningen skedde den fjärde juli är intressant ur många aspekter. Dels vill man antagligen kartlägga beredskapsnivåerna på det amerikanska luftförsvaret och strategiska försvaret under en storhelg, och dels indikerar det planläggning (till skillnad mot planer) att genomföra ett överraskningsangrepp när beredskapen förväntas vara som lägst. Som julafton, eurovisionsschlagerfestivalen eller midsommarafton för svensk del. Det finns förstås också likheter med ryska påsken, som gjorde det pinsamt uppenbart att Sverige bara hade incidentberedskap på kontorstid vardagar.

Läs mer hos The Aviationist.

Vårt grannland (via exklaven Königsberg) Ryssland är rankad som en diktatur värre än Vitryssland, Kuba eller Vietnam och hamnar på plats 132 bland 167 länder, rankad med ett demokratiindex på 3.39. USA är klassad som en demokrati och ligger på plats 19 med ett demokratiindex på 8.17. Detta utifrån sextio bedömningsvariabler som ansedda The Economist årligen sammanställer, som fria medier, yttrandefrihet, rättsväsende, rättssäkerhet, fria politiska partier, fria val, korruption, rättvis och inte godtycklig tillämpning av lagen, genomlysning av staten mm. Man ska komma ihåg att i en demokrati som USA upptäcks övertramp, hamnar i media och i domstol, vilket inte sker i Ryssland om regimen inte vill det.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så lång blogginlägget är publicerat.

27 kommentarer:

 1. Det här gänget (idel kända namn i "utredningen") hävdar ju att dessa flygningar bara beror på att Ryssland är tvingade att göra så.

  "Just nu bombarderas vi med bedyranden om att det internationella läget är helt annorlunda, farligt och hotande. Mer hotande än under vare sig första världskriget, andra världskriget eller det kalla kriget. I stort sett är det fel. Det finns inget omedelbart säkerhetspolitiskt hot mot Sverige. Tvärtom riskerar ett svenskt NATO medlemskap göra oss mer utsatta. Om militäralliansen skjuter fram sina positioner i Östersjöområdet genom att Sverige blir medlem av NATO så kommer NATO:s motståndare att öka SIN militära närvaro och verksamhet i regionen."

  http://www.nejtillnato.se/nej-till-nato-langre-plattform/
  http://www.nejtillnato.se/vad-du-kan-gora/

  Samma gäng som tilldelas mediatid i "den fira och oberoende televisionen" samt stora morgontidningar har hittills samlat in 55 underskrifter till sitt "upprop" från den "stora opinionen" hos folket.


  Det blir ju bara bättre ju mer man orkar gräva i deras motiv….
  "Även under Sovjetunionens tid fanns vilja och möjligheter att tränga bakom misstro och fiendebilder. Med utgångspunkt i material från nyckelpersoner på båda sidor av järnridån visar Pierre Schori hur principerna om en förtroendeskapande ”Ostpolitik” och gemensam säkerhet skulle kunna bidra… "
  http://manskligsakerhet.se/2015/06/02/politik-som-vapen/

  Man kan ana hur dom bearbetar vår kompetenta regering i dessa frågor….
  Om sverige bara …så följer hela världen efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Har du hnnit ta en semesterdrink redan före lunch ! Jag blir lite avundsjuk för frugan säger till mig att det är opassande - för jag kan ju skriva något galet i någon bloggkommentar. .

   Radera
 2. Jamen dom känner sig ju hotade av att nato expanderar där. Dessutom är Alaska fullt av nazister har jag hört.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom är ju Alaska av hävd Ryskt territorium så det är helt naturligt att Ryssland måste försäkra sig att deras nationella intressen där inte kränks av imperialisterna i Washington.

   Radera
  2. Ja, där bor säkert typ två ryssar och då blir det ju ryskt territorium per automatik.

   Radera
  3. Två ryssar som förtrycks av BARNÄTANDE NAZISTRRRR menade jag så klart. Och finansjudar.

   Radera
  4. Du menar Sarah Palin?

   Radera
  5. Är inuiterna ryssar? ;-)

   Radera
  6. Inuiterna är lika mkt ryssar som osseterna, tatarerna, udmurterna, evenkerna och mordvinerna.

   Radera
  7. Ben Dover, och Herbert T, kan ni vara vänliga och uppföra er som vuxna människor? Annars kommer jag radera alla era kommentarer från och med nu. Ni har varnats.

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Var är alla Kremlins? Fortfarande bakis efter lördagen, kanske?

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Halmdocka

   Radera
  2. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Din_mamma

   Radera
  3. Herbert Troll har nog för ont i röven efter gårkvällens doggingaktiviteter för att kunna kommentera än på några timmar.

   Radera
 4. Förresten, visste ni att endast 31% av moskvas befolkning är etniska ryssar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är vi där igen.. "Etniska"...
   Det ryska imperiet kan bara hållas ihop miltärt.
   Med "Bomben"...
   Sammanfallet har bara börjat och om man provocerar ryssen så blir de bara sammansvetsade...
   Handel och öppna gränser är maktens största hot i Ryssland!
   Och varför gå den ryska maktens ärenden?
   Därför att makten både i Ryssland och i EU, inklusive USA kanske tjänar på detta?

   Radera
  2. Ja, eller så kan ju Ryssland komma ut ur medeltiden och sluta bete sig som en gnällig långvårdspatient med vapen.

   Radera
  3. Ryssarna har f ö aldrig varit enade. Då hade ju inte gulag etc behövts. Miljontals av dem samarbetade med nazisterna.

   Radera
 5. "Königsberg"? Utgår att det är en markering men det blir lätt ett slagträ då du sannolikt kommer att anklagas för samröre med revanschistiska nazister genom ett sådant ordbruk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker snarare att det är BRA att saker och platser benämns vid sina rätta historiska namn!

   Königsberg är KÖNIGSBERG [kö:niksbärk] och INTE något "Kaliningrad"...

   Radera
 6. Så festligt det blev, höll nästan på att kavla upp skjortärmarna där ett tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Mata inte trollen.

   2. Uppför dig som du är vuxen. Försök åtminstone.

   Radera
  2. Han påstod ju att jag var från Kinna, sånt är oförlåtligt.

   Radera
 7. Ärligt talat så tror jag inte det finns en enda riktig demokrati någonstans på Jorden; inte Sverige eller usa och absolut inte ryssland.

  SvaraRadera