Cornucopia?

Aktuellt

Kommer ni ihåg SVT:s Covid-19 superspridarevenemang Melodifestivalfinalen 2020?

"Det hade varit fruktansvärt tråkigt med en final utan publik." - SVT:s talesperson Vi avbryter ordinarie sändningar för att dra o...

2015-07-07 16:13

Ryskt örlogsfartyg vände utanför Malmö hamn idag

Ett ryskt örlogsfartyg av Smolnyklassen, RFS Smolny (210), rörde sig idag utanför Malmö. Transpondrar var inte påslagna, så den syns inte på Marinetraffic. Vid 10:45 och strax innan hamninloppet girade skeppet av tvärt norrut i riktning Ven. Tillägg: Bloggrannen Skipper har gjort en analys av sjökorten och bedömer inte detta som en kränkning, utan en tvär gir utanför Malmö ingår i den skyndsammaste rutten genom Sundet som främmande örlogsfartyg måste följa.
Läsarbild på RFS Smolny utanför Malmö vid 10:45. Vid fototillfället på väg rakt in mot Malmö.
Fotot är taget med iPhone genom kikare från från Västra Varvsgatan, dvs från Malmö. Exakta GPS-koordinater finnes.
Förminskad och avidentifierad
version av originalbilden genom
kikaren.
Smolnyklassen är ett träningsfartyg för ryska flottan, men är likväl ett militärt fartyg, och RFS Smolny är baserad i Östersjöflottan.

Detta är en möjlig kränkning av svenskt territorialvatten, men det finns förstås inte några svenska örlogsfartyg i området som kan gå ut och avvisa att ett utländskt örlogsfartyg svansar runt alldeles utanför Malmö. Det är tillåtet för utländska örlogsfartyg att passera genom Öresund, eftersom det inte finns något internationellt vatten där. Passagen måste dock anmälas, vilket förstås kan ha skett i detta fall.

Men nu kryssade alltså fartyget runt i olika riktning - först mot Malmö hamn och sedan mot Ven, och man kan och bör fråga sig varför? Varför träna och utbilda personal utanför Malmös hamn, när man har hela Östersjön att tillgå?

RFS Smolny och dess systerfartyg har en besättning om 132 man, plus 32 instruktörer och hela 300 kadetter. Det gör dem intressanta i en skarp situation, då de alltså utan problem kan frakta 332 marininfanterister tvärs över Östersjön. Man saknar dock amfibisk förmåga, men skulle kunna angöra en hamn en timme efter första vågen säkrat denna, och därtill ge eldunderstöd med sina 76 mm kanoner. I skarpt läge bör denna avsevärda kapacitet för kadetter tas med i en beräkning av överskeppningskapacitet i en vända, vilket alltså i så fall är ytterligare 664 man.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Det går säkert bra att knô in lite marininfanteri om det behövs – den ser ju ut att ha lite storlek. Så dom övade väl anlöp till Malmö hamn inför den dagen dom behöver låna den lite...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Besättning 132, plus 32 instruktörer och 300 kadetter. Kort sagt kan man utan problem stoppa in 332 marininfanterister i fartyget. Man har två sådana här i Östersjöflottan, vilka kan användas för överskeppning av trupp till hamn man tagit. Bör nog läggas till överskeppningskapacitet, även om amfibieförmåga saknas. Fungerar t ex för andra vågen, en timme efter den första amfibiska.

   Radera
 2. Troligtvis semestertripp. Öppet vatten är tråkigt i längden.

  SvaraRadera
 3. " Det är tillåtet för utländska örlogsfartyg att passera genom Öresund, eftersom det inte finns något internationellt vatten där." Hur menade du här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ofint att spärra länder innanförs tillgång till havet utanför, och ofint att spärra länder utanförs tillgång till internationellt vatten innanför. Därför är det tillåtet för främmande icke-danska och icke-svenska örlogsfartyg att passera genom Öresund, om de anmäler detta i förväg. Ubåtar måste passera i ytläge.

   Radera
  2. Den sk Öresundstullen avskaffades någon gång på mitten av 1800-talet.

   Radera
  3. I själva verket kan konventionella ubåtar bara passera i övervattensläge. Minsta djup i Flintrännan är cirka 7 m, på den danska sidan 8.5 m. redan lord Nelson fick lätta sina linjeskepp på kanoner och sedan ta dem ombord igen för att komma i läge för bombardemanget av Köpenhamn.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Dessutom är det bra att det är tillåtet annars hade Ryssland ockuperat Ven och sett till att det fanns fri lejd för deras fartyg genom Öresund.

   Radera
 4. Märkligt beteende. De kanske behövde sjömäta lite för att kolla var deras, ahem, kollegor kan komma fram utan problem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fullständigt naturligt beteende för att lära kadetterna lokalkännedom . Samt det vanliga att visa att Ryssland är stora och starka och gör som de vill. Som med flygkränkningarna.

   Radera
 5. Tror de skulle kolla på livesändningen av "Sommarlov" men insåg att de kom försent och vände...

  SvaraRadera
 6. Nån som vet hur det fungerar i Bosporen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Vid Dardanellerna måste lotsar lotsa stora fartyg igenom. Dessutom får bara ett främmande örlogsfartyg i taget passera, och de måste föranmälas till turkarna.

   Radera
 7. Jag har för mej att 087889404 funkar

  SvaraRadera
 8. Malmö med 6 - 7 meters djupgående är lite problem.

  SvaraRadera
 9. SD Malmö har medlemsmöte och alla flyg var fullbokade.

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Om ryssarna har paranoia så är det nog bäst att vi håller koll på dem ja, de har ju kärnvapen för böveln!

   Radera
 11. Svar
  1. Om ryssarna har paranoia så är det nog bäst att vi håller koll på dem ja, de har ju kärnvapen för böveln!

   Radera
 12. Inget illa menat här, men övriga Sverige skulle inte fälla många tårar om vi blev av med Malmö :). Ett svart hål dit våra skattepengar går.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du komma med något nytt skämt? så trött man är på alla farfarsskämt. Vi undanbeder oss skämt som nämnts tusentals gånger redan. Moderera bort dessa troll, tack.

   Radera
 13. Vem skulle hindra detta fartyg att helt sonika lägga till och lasta av en lätt bataljon? Det finns inget, vad jag vet, som skulle hindra detta. Man behöver således inte alls ha tagit hamnen innan, man gör det från t.ex. detta fartyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, det som hindrar är att de inte skulle våga lägga till i Malmö... Det skjuts och sprängs för mycket där, skyddsombudet säger nej.

   Sen är det ju som alltid: Det är lätt att inta något när man har överraskningsmoment, men det är betydligt svårare att hålla det man intagit.

   Radera
  2. Fast vem skulle återta Malmö? Ett sådant fartyg kan lätt rymma en, kanske två, lätta bataljoner, vilket blir uppemot 1000 man i bästa (för oss sämsta) fall. Det går kanske att hantera, om inget annat händer någon annastans i landet, men annars så har Malmö, och därmed Öresund, fallit i fiendens händer.

   Radera
 14. Nu är vi snart under Putins kontroll och härligt ska det bli / Sd-röstare

  SvaraRadera
 15. de befäl jag hade i marinen sa det var amerikanske eller nato ubåter de sköt på och de fick ej eldorder. så var det med det. Sen kan ju anti ryska propagandan forsätta av de som älskar fadcism....det är ju såklart rysslands fel de har land nära alla natobaser......men vänta nu det gör mig ju till putinälskare bara för nato bygger baser överallt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter märkligt. Sköt de utan order?

   De befäl jag har haft som varit inblandade i u-båtsjakt har hävdat att de, i de fall de haft en uppfattning som de velat dela med sig, varit fullständigt övertygade om att härkomsten var från andra sidan Östersjön.

   Var bygger NATO baser, överallt...?

   Radera
 16. Om jag minns rätt la staten ner övervakningen av Öresund i Malmö för några år sedan. En flyttades genom politik till Göteborg. Detta i ett av världens mest trafikerade sund/farvatten.

  SvaraRadera
 17. Bra där att det vände, så de inte seglade på en sten som den där ubåten.

  SvaraRadera