Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2015-07-14 18:31

Rekordstor EU-avgift för Sverige 2015 - före Greklandsräddningen

Det talas nu om att Sverige kommer vara med att betala Grekland för landets löfte om att klippa sig och skaffa sig en inkomst via EU-budgeten. Redan innan det blev tal om att Grekland ska räddas via övriga medlemsländers EU-avgifter var dock 2015 års nettoavgift för Sverige på rekordhöga nivåer enligt riksdagens EU-upplysning.

Finansminister Magdalena Andersson har nu gått ut och öppnat för att Sveriges medlemsavgift ska kunna gå till Grekland. DI.se skriver:
"Finansminister Magdalena Andersson utesluter inte att svenska pengar via EU-budgeten ska användas för korttidslån till Grekland."
Regeringen har budgeterat en medlemsavgift för 2015 på 40.1 GSEK (miljarder SEK) och att vi skulle få tillbaka 10.3 GSEK i olika missriktade stöd och bidrag (t ex glesbygdsstöd för centrala Göteborg) för en nettobetalning på 29.8 GSEK, vilket är nytt rekord och överträffar förra årets 29.6 GSEK. Den siffran ordnades via mästerförhandlarna Anders Borg och Fredrik Reinfeldt, som inte ville förlora inflytande i EU.
Sveriges medlemsavgift till EU, brutto och netto, 1995 - 2015 (GSEK). Källa: EU-upplysningen
När Sverige folkomröstade om EU-medlemskapet låg Sveriges medlemsavgift runt 10 GSEK och nettot låg kvar nere på 13 GSEK fram till regimen Borg/Reinfeldt tog över och sedan under mantrat inte förlora inflytande förhandlat upp den svenska avgiften rejält. Under denna illustra och hyllade ledning mer än dubblade man nettobetalningarna till EU. Ett spår som Magdalena Andersson mer än gärna ser ut att hänga på.

I sammanhanget ska man också komma ihåg att Sverige är en nettoimportör i förhållande till åtminstone eurozonen, så det handlar inte heller om att vi får tillbaka denna medlemavgift via våra exportföretag. Tvärt om betalar vi dessutom för jobb i övriga EU, och "tjänsteexportundret" handlar bara om kreativ bokföring för att blåsa upp BNP och inte någon verklig export eller några arbetstillfällen. Justerar man för faktiskt tjänsteexport blir handelsbalansen mot EU ännu sämre för svensk del. Åtminstone 2001 - 2012 var vi nettoimportörer med negativ handelsbalans med EU. Jag ska uppdatera dessa siffror med utvecklingen 2013 och framåt.

Sverige skulle tjäna på att gå ur EU och likt Norge eller Schweiz betala en mindre summa för ett handelsavtal. Något som kan komma att ske även för Storbritanniens del om de lämnar EU efter folkomröstningen i frågan framöver.

Nu får vi se hur mycket mindre Sverige ska få tillbaka på EU-avgiften när mer pengar ska slussas till Grekland. Sista ordet är inte sagt, men vi har nog att se fram emot ännu högre nettobetalningar framöver.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

20 kommentarer:

 1. Det där med inflytande är rätt häftigt.
  Synd bara att Tyskland och Frankrike alltid träffas på tu man hand innan alla möten och bestämmer vad som gäller...

  SvaraRadera
 2. http://www.eu-upplysningen.se/Om-EU/EUs-budget/Vad-EU-landerna-betalar-och-vad-de-far-tillbaka/

  Läser man där från 2013 ser man att EU behåller ungefär 9,07 % av alla avgifter.
  139 743 Avgift i miljoner euro

  127 055,7 Återflöde* i miljoner euro

  -12 687,4 Nettoflöde i miljoner euro


  * Utöver återflödet till medlemsländerna tillkommer bland annat administrativa kostnader för EU:s institutioner samt utgifter till länder och regioner utanför EU:s geografiska område.

  Rent spontant, hur ska man avgöra om dessa 9,07 % är rimliga? Vad är det de administrerar jämfört med utgifter till andra länder och regioner?

  Kalle

  SvaraRadera
 3. Detta blir hjälp till bankerna, inte till Grekland. Vill vi hjälpa grekerna ska vi bidra med medicin mm. Måtte vi snarast gå ur denna ryggdunkarklubb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Greklands affärsidé är att låna pengar i utbyte mot löften om att börja sköta sig. Sedan struntar man i alla löften och kräver att få låna nypengar. Sedan säger man att de som lånar ut pengarna är dumma om de inte vill låna ut mer pengar.

   Varför skulle inte denna lånefinansierade konsumtionsfest med andra pengar inte vara något som gagnar Grekland?

   Radera
  2. Visst. Men jag har ej lånat ut några pengar och säkert inte du heller . Varför ska vi betala kalaset. Är inte våra lador tomma?

   Radera
 4. EU gillar kapitalism så länge den bara drabbar "Svenssons"...

  SvaraRadera
 5. 40 Miljarder - Det skulle räcka till minst fördubblad lön för alla sjuksköterskor i Sverige...

  SvaraRadera
 6. I och med att Sverige har obegränsat med pengar " Pippis kappsäck". Så spelar inte avgiften någon roll.
  Den är ju inte mer pengar än vad integrationspolitiken kostar årligen med sina 40 miljarder. Det är ju för de flesta inga problem och påverkar inte Sveriges övriga ekonomi på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan jag sluta betala skatt? Det påverkar ju inte Sveriges ekonomi på något sätt...

   Radera
  2. Om du är produktiv så skulle det påverka vårt samhälles ekonomi positivt ifall du använda dina egna pengar på bäösta sätt istället för att slösa bort dem på ansvarsbefriade politiska miljonärer.

   Radera
 7. Mer sånt här så svensson lär sig att det kostar och väljer att kliva av spektaklet. kom ihåg gott folk att det är häftigt att betala skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du citerar Anders Borg, det så kallade alternativet till Mona Sahlin. Samma samma, men det fattar ju inte slavarna som lurats av bedragarna att rösta på ett borgerligt parti. Allt tyder på att "Svensson" (den lurade slaven) fortsätter rösta för mer av samma som misslyckas, utan att fatta någonting. Och då talar jag om den lilla minoritet som är politiskt intresserade och följer den så kallade "debatten".

   Radera
 8. 40 miljarder kan ge 100 000 offentliganställda 33333 kr/månaden efter skatt.

  Om någon undrar varför skolor, sjukvård o.s.v. har dåligt med personal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå hundratusen? Snarare 1.3 miljoner är offentligt anställda. Därutöver betalar ju staten bort mellan en sjättetedel och en fjärdedel av BNP på upphandlingar från outsourcade skatteparasiter (ingen vet riktigt hur mycket, men runt en miljon miljoner om året, det är ju statligt så det finns ingen kontroll, ingen plan, inget ansvar och inget ledarskap i upphandlingskaoset).

   Radera
 9. 40 miljarder!? Det är ju 4000 kr per invånare i år. Hur ska alla bäbisar och fattigpensionärer ha råd att betala det? Vad får de i gengäld? Den politiska adeln har snart inavlat och inkompetentat sig själv till bristningsgränsen där t.o.m. de lurade slavarna gör uppror mot den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller 40000 kr för tio år osv... tänk vad mycket du får för pengarna! Låt mig räkna upp allt... eh... inte euron iallafall... hm... raka bananer? Enhetlig moms, nä just det det är ju fullständigt kaos... harmoniserade skatter.. nä inte det heller... massa direktiv och... det måste vara något bra med miljön iallafall! Utsläppsrätter eller något. Har jag hört.

   Radera
 10. Visst betalar vi för mycket i förhållande till vad vi direkt får åter. Värdet av gemensamma lagar och standarder går säkert att diskutera men jag väljer att invända mot nedvärderingen av tjänsteexport från Sverige.

  Tjänsteexporten ger visst jobb i Sverige men kanske i första hand mer inkomster hit. För att ta Cornucopia?s turism så har åtminstone jag tidigare tjänat pengar på veckouthyrning i Värmland. En del av de hyrorna gick till banken och hantverkare men vinsten var hyfsad. Slutligen sålde jag husen på "export" dvs till en ny ägare utan mäklare men klart över lokala mäklares prisbild. Köparen nästan grät när jag gav honom ett dokument med av mig kända fel. Idag ger turismen åtminstone fortfarande stora inkomster och viss sysselsättning i Stockholm.

  När jag jobbade på det gamla Televerket såg jag mycket stora inkomster från telefontrafik med Saudiarabien. Inte så många svenskar som ringer dit men andra gör det från andra länder via Sverige. Samtidigt fanns en stor utbildning av högre tjänstemän i Kalmar som garanterat gav sysselsättning där och hos Ericson.

  Vår idag levande uppfinnare med störst inkomst får sin inkomst i royalty från utlandet.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. EU BUDGET PER MEMBER STATE 2013 [M€]
  ___EXPENDITURE___REVENUE___NETTO__INVÅNARE___NETTOAVG/CAP

  SE___1661,0_________4211,5____-2550,5____9767357_____-261
  NL___2264,1_________6552,1____-4288_____16788119_____-255
  EL___7214,6_________1606,4____5608,2____10760136_____521
  http://ec.europa.eu/budget/financialreport/2013/lib/financial_report_2013_en.pdf


  Tabellen ger att Sverige 2013 hade högre nettoavgift per capita (261 €) än Nederländerna (255 €). Utan att ha kollat övriga länder än dessa tre, drar jag slutsatsen att Sverige ligger i topp. Grekland får redan nu mycket pengar netto per capita (521 €) från EU. Detta stjälper mer än det hjälper. Därför är EU:s finansiella politik underkänd.

  Det verkar som att när det gäller invandringspolitiken och EU-biståndet så får det kosta hur mycket som helst.

  För Sveriges och svenska skattebetalares bästa bör svenska folket få rösta om EU-medlemskapet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm ovanstående tabell!
   Nu kommer en bättre.

   Genom att utgå från Annex 2c "Expenditure and revenue by Member State 2013 (million EUR)" i:
   http://ec.europa.eu/budget/financialreport/2013/lib/financial_report_2013_en.pdf
   samt invånarantalet 1 januari 2014, så hade Sverige 2013 den högsta nettoavgiften per capita till EU av alla EU-länder, enligt:

   SE___264 €
   DK___261 €
   NL___255 €
   DE___202 €
   UK___167 €

   Av de länder som 2013 fick mest netto per capita från EU var Luxemburg, enligt:

   LU__2322 €
   EE___579 €
   LT___501 €
   HU___496 €
   EL___487 €

   2013 var de totala intäkterna (Total own resources) 2013 från medlemsländerna till EU 139743,6 M€, och de totala kostnaderna (Total expenditure) fördelade på medlemsländerna 134656,1 M€. Skillnaden mellan Total own Resources och Total expenditure för varje land ger nettoavgiften för landet i fråga.

   Radera
 12. Är det inte märkligt att Grekland ska låna MER pengar för att kunna betala tillbaka de lån som de idag inte har råd att betala tillbaka... Det fattar inte iaf inte jag vitsen med. Eller, jag förstår att Grekland vill ha mer pengar. Men varför tror långivarna att de ska få tillbaka de nya lånen när Grekland inte kan betala de gamla? Vad tror de ska hända som gör att Grekland kan betala?

  SvaraRadera