Cornucopia?

2015-07-22 13:12

Nu straffritt att snatta i Malmö - polisen lägger ner

Den nya polisorganisationen fortsätter skörda segrar. Antalet brottsmål i tingsrätten i Malmö har fallit med enligt uppgift ca 30% sedan polisens omorganisation och exempelvis snattare straffas inte längre ens med böter.

Tingrätten i Malmö är en brottsmålstung tingsrätt, där ca 80% av fallen är brottsmål och övriga 20% tvistemål. Sedan polisens omorganisation vid årsskiftet har nu antalet brottsmål som gått vidare till tingsrätten fallit med ca 30%. Den nya polisorganisationen klarar helt enkelt inte av att skicka vidare misstänkta till åklagaren och detta gäller både högt och lågt.

I det låga så lägger polisen även ner inkörsportar till grövre brottslighet, som snatterier.

Vid snatterier över 60:- SEK ska det normalt bli dagsböter om personen erkänner eller om det går vidare till en tingsnotarie, som får döma i sådana fall. 

Ett exempel på den nya polisorganisationen är att härom dagen grep väktare en snattare i ett av regionens större köpcenter. I sedvanlig ordning tillkallades polis, men patrullen meddelade omedelbart väktarna att förundersökningen lades ner. Trots att man passerade den riskfria gränsen om 60:- SEK för snatteriet ansåg polispatrullen att brottet var ringa och släppte den misstänkte, som hade erkänt
Polisbil i Malmö.

Man tog inte ens upp en polisanmälan, så snatteriet hamnar inte ens i statistiken.

Normalt finns det snabbspår för sådant här. En förenklad förundersökning utförs enligt 23:22 rättegångsbalken, då brottet inte förväntas ge mer än dagsböter. Det är en kort polisanmälan, ett kort förhör med den misstänkte på plats, ett förhör med vittnet, dvs väktaren och ett beslagsprotokoll. Sedan skickas det till åklagare som utfärdar ett strafföreläggande enligt  48 kapitlet rättegångsbalken och ett inbetalningskort till polisens plusgiro skickas, och personen hamnar i belastningsregistret.

Om den misstänkte inte erkänner eller har invändningar går det till tingsrätten där det handläggs och döms av tingsnotarier, som får döma i enklare brott.

Enligt uppgift från åklagare får man "inga fall" från polisen i Malmö längre - naturligtvis får man fall att åtala, men siffran har fallit ca 30% på ett halvår. På pappret är alltså Malmö på väg att bli brottsfritt, men det beror på att polisens nya organisation inte klarar av ens enkla förundersökningar som snatterier. 

Nästa steg blir väl att sparka 30% av åklagarna i Malmö, eftersom brottsligheten fallit med 30%. Effektiviseringen inom polisen skördar seger efter seger...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

31 kommentarer:

 1. Strafffriheten gäller dock ej etniska svenskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det för idiotkommentar? Finns inget om etnicitet här alls.

   Radera
  2. fff brukar ju stå för Forum för fårskallar apropå att vara beläst. Vadå - jag dyster?

   Radera
  3. En del korkade svennar kanske tror att det är fritt fram. Så är det inte. Fru Justitia är numera inte blind.

   Apropå fff, detta har föreslagits och jag sympatiserar. Kan förhindra en del missförstånd. Eftersom SAOL numera är frekvensstyrd kommer jag att dra mina strån till stacken genom att använda den stavning jag gillar.

   Radera
  4. Exempel: vallokal och valllokal.

   I den första röstar man, i den andra förvarar man vall.
   Finns bättre exempel, naturligtvis.

   Radera
 2. Den ständiga frågan gör sig återigen påmind - är det här ett land eller ett skämt?

  SvaraRadera
 3. Tål att upprepas. Folk får vad folk röstar för och kommer fortsätta rösta för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meningslöst att använda ordet folk, speciellt på denna blogg. Ordet saknar numer mening sedan etniska svenskar inte längre är svenska folket i msm. Bättre idag är att använda orden människor eller svenska medborgare.

   Radera
  2. Måhända. Poängen är att de flesta vill ha det så här.

   Radera
  3. Att använda ord som "folk" eller "folkslag" anses som rasism av den antirasistiska rörelsen i Sverige. En ung flicka från landet fick i förra veckan erfara detta i form av krigsrubriker i boulvardpressens kulturbilagor och nätmobbning från Rättrådiga.

   Radera
 4. Håller med medimixus: det du beskriver i texten är med största sannolikhet en såkallad "rapporteftergift" ( https://www.polisen.se/Global/www%20och%20Intrapolis/FAP/FAP101_2_RPSFS2000_36.pdf ) . Finns i klart värre form hos åklagarna i form av "åtalsunderlåtelse" för grövre brott och den fruktansvärda "Förundersökningsbegränsing" i vilken man låter bli att åtala för färdigutredda brott mot bakgrund av domstolarnas "mängdrabbat". Detta skall dock inte polis/åklagare/domstol klandras för utan det är faktiskt våra folkvalda politiker som beslutat att våra lagar skall vara utformade på detta sätt. Detta trots att det allmänna rättsmedvetandet säger något annars.

  P.s polisen förtjänar massor av kritik särskilt för deras traditionellt ineffektiva ledning och organisation vilka i sin tur skapat en arbetsmiljö där man omöjliggör för medarbetare att vara högproducerande samtigt som skapar incitament för att vara lågproducerande

  SvaraRadera
 5. Nu när staten inte längre är kapabel att straffa brottslingar eller skipa rättvisa, är det kanske dags att införa privat polis och rättsväsende? Företag anlitar en egen vaktstyrka som själva griper och straffar brottslingar. Staten får stå för förvaringen, det privata allt annat. Självklart är detta inte möjligt i praktiken, men företag och civila brukar oftast komma med bättre lösningar än staten, så en sån här ide är kanske inte helt dum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Privat företag som griper utländska brottslingar och tar dem till en polisstation.. i deras hemland.
   Det hade jag gärna varit med och betalt skatt till

   Radera
 6. Vad säger lagen om kommunalt självstyre? Är det tillåtet för enskilda kommuner att införa en egen kommunal polis? Känns som om enda sättet att få ordning på det här totala haveriet är att börja om från början, och då vore kommunnivå ett bra första steg. Jag är övertygad om att det finns gott om dugliga enskilda poliser som skulle kunna göra ett förträffligt jobb, om de bara slapp nuvarande ledning och organisation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag, men eftersom Malmö i praktiken är bankrutt...

   Radera
 7. Har vi inte fler poliser per capita nu än någonsin förr? Vad gör alla? Är flaskhalsen hos polisen, åklagarna eller domstolarna? Någon måste ha initierat straffriheten.

  SvaraRadera
 8. Stor lyteskomik när en arg man från naturvårdsverket kräver att den nya polisledningen skall utse en speciellt grupp för att utreda jaktbrott (då man anser risken för jäv bland poliser som jagar är för stor).
  Måndagens eller tisdagens studio 1 om jag inte tar fel.

  Fast det vore väl egentligen en ganska logisk utveckling. Viktigare att straffa folk som skjuter varg än att straffa våldsmän och tjuvar. Ren signalpolitik om vad som prioriteras.
  Nu tror jag visserligen inte polisen har resurser att göra mer än nicka instämmande och göra precis ingeting i just den här frågan.

  SvaraRadera
 9. Men då kommer brottsligheten i Malmö att minska, ja alltså man kan ju säga eller tro att granat o pistolskotten då också minskar . .eller ??
  Om polis o åklagare sätter sig o spelar plomp så försvinner ju alltså all fälld o utredd brottslighet då . . . blir som Stefan o Fredrik sade för några år sedan typ framtidsstaden.
  ;)

  SvaraRadera
 10. Hur var det Landsfadern sa? Brottsligheten har inte ökat utan det är anmälningsbenägenheten som blivit större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förr anmälde man inte när grannen hivade in en handgranat på ens grill?

   Radera
 11. Jag har alltid förespråkat ett "Sheriffsystem" med en lokalt vald polischef som arbetar för sina väljare och inte mot.Ingen pinnjakt med stora trafikkontroller för enkla "pinnar" Låt sedan sherifferna välja sina chefer osv. Oj vad mycket stollerier som skulle upphöra. Kanske det vore för enkelt så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä fy fan, inga populistiska folkvalda inom rättsväsendet. Har vi inte sett tillräckligt med skräckhistorier från USA för att bli vaccinerade mot sådana dumheter?

   Radera
 12. Ett steg mot en europeisk poliskår.

  SvaraRadera
 13. Det hade varit intressant med en jämförelse mellan Sveriges och Somalias rättsväsende respektive vad det är som skiljer länderna åt för jag tror länderna fungerar olika.

  SvaraRadera
 14. Polisen retar avsiktligen upp handlarna för att få deras lobbyorganisation att skriva fler sura debattartiklar om att det behövs fler poliser.

  SvaraRadera
 15. Vad ni är negativa.
  Nytt icke straffbart att försörja sig.
  Ett alternativ till vårdpraktik och instegsjobb?

  SvaraRadera
 16. Det här låter för absurt för att vara sant har du/ni något som stödjer det du/ni säger?

  SvaraRadera
 17. @christer
  Det gällande begreppet är svensk-svenskar....

  SvaraRadera