Cornucopia?

2015-07-16 10:58

Netflix höjer priserna med 11% - igen

Det är inte bara fd Fortum Distribution i form av Ellevio som höjer priserna igen och igen i det inflationstrycksfria Sverige. Nu höjer Netflix sina priser med 11%, från 89:- SEK per månad till 99:- SEK.

Höjningen ska, likt förra höjningen om knappt 13% från 79:- SEK till 89:- SEK, initialt bara slå mot nya kunder. Befintliga kunder utlovas nu att få behålla tidigare pris ytterligare ett år, vilket vid höjningen till 89:- SEK förra året var två år.

Kort sagt kommer de som idag har 79:- SEK i abonnemangspris per månad för Netflix att åka på en prishöjning om 25%, från 79:- till 99:- SEK nästa år. Langaren börjar med att sälja billigt.

Netflix motiverar prishöjningarna med att de vill öka sin budget för inköp och produktion av ytterligare TV-serier. Vilket leder oss in på hur KPI definieras. Om Netflix ökar sitt utbud så kommer kvalitetsjusteringen (eng hedonics) av priset enligt SCB att minska - man får ju mer för pengarna (även om man redan sett allt). Så trots att alla kunder faktiskt måste betala mer, så ska inte detta påverka KPI, utan bara din plånbok.

Sedan är ju inte Netflix en livsnödvändig tjänst, till skillnad mot elnätanslutning. Och frågan är om SCB alls tar med onlinetjänsters priser i sina KPI-beräkningar?

Trailer för den mest politiskt korrekt moderna TV-serien någonsin, syskonen (fd bröderna) Wachowskis Sense8. Faktiskt riktigt bra om man gillar långsamt tempo, med inblandningar av stilistiska scener med hypervåld, samt extremt politiskt korrekta ganska explicita sexscener. Män på män, kvinnor på kvinnor, svart på vit - tror inte det fanns en enda heteronormativ sexscen mellan två vita i hela serien. Full frontal manlig nakenhet, explicita födselscener ur barnmorskevinkel mm. Första sexscenen är rent av mellan två kvinnor (förstås svart respektive vit), där den ena sätter på den andra med en regnbågsfärgad strap-on, och det visar sig att den som blir påsatt i själva verket är en man som bytt kön till kvinna. Mycket progressivt. You can't make this shit up! Only on Netflix!

Ta nu med dig beskedet att det inte finns några prishöjningar eller inflation i Sverige in i löneförhandlingarna med dina anställda. Om de gnäller över att Netflix höjer priserna, påtala att de faktiskt får mer för pengarna och att deras plånböcker verkar tommare är bara en effekt av egots vibrationer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

8 kommentarer:

 1. En del av rollerna låter som parodier:

  "Sun Bak, daughter of a powerful Seoul businessman. A burgeoning star in the underground kickboxing world with a master's degree in economics."
  "a trans woman and hacktivist"
  "has unresolved issues with his late father and participates in organized crime"

  Nästan så man vill spela lite Vampire: The Masquerade. (Tonårsångestens eget rollspel på 90-talet. Fast med coola powers.)

  SvaraRadera
 2. " Och frågan är om SCB alls tar med onlinetjänsters priser i sina KPI-beräkningar?"

  Online vaddå sa du? Äre sånthär data?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas utbudet fortsätter förbättras nu, har nästan tänkt maila dem o föreslå att det är bättre att det kostar lite mer bara det finns bra grejer att titta på.

   Radera
 3. Ett alternativ till Netflix är att man köper en android tv-box ( http://bit.ly/1RBmftk ) med mus och tangenbord inbyggd i en fjärkontrollsliknande dosa för 427 kr och surfar in på t.ex tvids.net.

  SvaraRadera
 4. Jag förstår inte hur du kan jämföra Netflix, som höjer priset efter hur mycket kunden är villig att betala, med Fortum, som höjer priset efter hur mycket kunden kan betala.

  Sense8 började jag se men slutade efter att ha snabbspolat tre avsnitt i väntan på att något intressant skulle hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förövrigt kallar jag Coop för Obs.

   Radera
 5. Vore väldigt bra också om det funkade som det ska! Det inträffar allt oftare att man inte kan komma in och blir hälsad välkommen åter en annan gång! Något så frustrerande som när man bespetsat sig på att se en film och sedan inte ens kommer in, är helt oacceptabelt. Har hittills aldrig hänt på HBO Men de har väl ett annat system, kan jag tänka mig! Och dom har inte höjt priset!

  SvaraRadera