Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2015-07-15 10:33

MUST-chefen Gunnar Karlsson populäraste ÖB-kandidaten

Baserat på den tidigare läsarenkäten är MUST-chefen Gunnar Karlsson den populäraste kandidaten till nästa ÖB. Samtidigt märks en tydlig uppgivenhet inför rådande politisk inriktning, där det är vanligast att tro att Lena Hallin blir utsedd till nästa ÖB.

Enkäten har mestadels besvarats av läsare inom eller anknutna till försvaret och har fått en del spridning hos sådana personer i sociala medier.

Den enligt uppgift extremt begåvade, rent av geniförklarade, MUST-chefen Gunnar Karlsson får 33.18% av respondenternas stöd som populäraste kandidat. Han följs av den bland personalen oerhört populäre arméchefen Anders Brännström med 16.47% av stödet och Berndt Grundevik kommer in som trea på 8.47%.

Enkätresultaten sorterade på popularitet.
På andra sidan, dvs vad respondenterna tror, toppar Sveriges enda kvinnliga general, Lena Hallin, som 25.54% tror blir ÖB. I popularitet har hon endast 5.41%. Tvåa är C PROD Anders Silwer med 17.18% som tror att han blir nästa ÖB. Hans popularitet är dock lägre än Lena Hallin med 3.29%. Gunnar Karlsson är faktiskt den kandidat som respondenterna bedömer som fjärde sannolikast, efter trean Dennis Gyllensporre.

Det finns enligt uppgift en viss uppgivenhet i leden, vilket kan ses avspeglas i enkätresultaten. Dels att den förhärskande feminismen och genderfokuset kan leda till att vi får en kvinna som nästa ÖB. I sig spelar könet det ingen roll, men de flesta anser inte att Lena Hallin är rätt person och tillräckligt kvalificerad, utan skulle ses som en könsorganinkvoterad ÖB och man leder inte en försvarsmakt med könsorganet. Det finns ingen silvermedalj i krig och endast det bästa är bäst. Dels kan man se det i bedömningen att den mer kvalificerade Silwer bedöms som ganska sannolik, trots att han tydligen inte är speciellt populär. 

Själv litar jag helt på att vår kompetente försvarsminister Peter Hultqvist skulle utse rätt ÖB. Det säkerhetspolitiska läget har radikalt försämrats sedan avgående ÖB tillsattes. Det fanns många varningstecken och många som varnade, men den förändrade verkligheten är här nu och förnekas bara av kremliner. 

Sveriges försvarsmakt behöver rätt person på rätt plats. Orostecknet är om Miljöpartiet får något att säga till om i frågan. Man kan tänka sig att de gick med på vårens försvarspolitiska uppgörelse i utbyte mot att de får bestämma nästa ÖB.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

7 kommentarer:

 1. Är MUST-chefen begåvad? Det är ju hur farligt som helst! Vem vet vem han jobbar för.

  SvaraRadera
 2. Om miljöpartiet får bestämma nästa ÖB så innebär det att försvarsuppgörelsen blir en helt meningslös överenskommelse.
  Kan väl vara just det som Jacop Dalunde eller Valter Mutt och Åsa Romson hoppas på?

  SvaraRadera
 3. Tänker att "vem som helst" kan göra ÖBs jobb men inte vem som helst kan göra C Musts jobb!
  Så nej han får gärna sitta där han sitter.

  SvaraRadera
 4. Varför kommer det sig att det är politikerna som utser vem som är bäst lämpad att göra ett jobb som de flesta inom riksdagen inte kan ett skit om? Oftast sämre än mig själv som enbart är proffstyckare.
  Borde ju vara högsta ledningen som röstar för den de har mest förtroende för, alltså de som förstår sig på verksamheten röstar för den som är bäst lämpad att leda verksamheten.
  INTE den som man känner kommer vara trevlig att fika med de närmsta åren eller som kan driva deras politiska(femhenistiska, Lena?!) agenda framåt..

  SvaraRadera
 5. Ser alltså ut att bli en kamp mellan tre kroppsdelar:
  Hjärnan; G Karlsson.
  Ryggraden; A Brännström.
  Könsorganet; L Hallin.

  Återstår att ser vilket som vinner.

  PS. Oavsett vilket som vinner får vi hoppas att det inte blir ett riktigt arsel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag röstar på könsorganet. Det är roligast, och faktiskt förutsättnignen till allas vår existens, så det borde väl försvaras.

   Radera
 6. Höga tjänster bör utses av andra än de närmast underlydande. Om det sätts i system att närmast underlydande ska bestämma ökar risken för korruption. Däremot bör den eller de som bestämmer om tillsättandet lyssna noga på de underlydande och även den avgående.

  Röstade själv på Karlsson men vet allt för lite om både honom och de andra. Tycker också att Hultqvist verkar mycket kompetent. (Men det är givetvis allt för lätt att jämföra honom med de närmaste föregångarna)

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera