Cornucopia?

2015-07-17 09:04

Mikael Holmström och DN går igenom ÖB-alternativen

Mikael Holmström och Sveriges ledande morgontidning Bonnier/DN går idag igenom de olika alternativen till överbefälhavare. Artikeln bekräftar att ny ÖB inte har utsetts och att Sverker Göransson slutar 1:a oktober. Det är alltså bråttom nu.

Holmströms artikel går igenom ett antal av kandidaterna och deras för- och nackdelar. Intressant är att det sägs att regeringen är trött på högsta försvarsledningen, dvs C PROD, C INS och C LEDS - trojkan Silwer, Mårtensson och Gyllensporre (att C INS i min roman Stjärnklart heter Guldh är förstås en ren slump och är inte alls en kombination av namnen Silwer och Gyllensporre).

I år finns dessutom två nya faktorer som kan kasta om i graderna. Den ena är att politiker på bägge sidor blockgränsen verkar trötta på den högsta försvarsledningen, de trestjärniga ­generalerna. Den andra faktorn är det ökande antalet incidenter och kränkningar. Sverige kan dras in i allvarliga kriser där suveräniteten måste försvaras med vapenmakt.

Arméchefen Anders Brännström respektive Sveriges representant i EU:s militära samarbete Karl Engelbrektson nämns som de som skulle ha de hårda nyporna att leda Sverige i händelse av krig eller skarpa incidenter. Mot dem talar att Sverker Göransson också kommer från armén och Sverige har en tradition av att rotera från vilket försvarsgren ÖB kommer.

Lena Hallin nämns, inklusive i att hon är mindre rutinerad än många andra i egenskap av enstjärnig general. Hon beskrivs som lugn och eftertänksam, men också med hårda nypor, vilket kan behövas.
Läsarenkäten.

C MUST, Gunnar Karlsson, nämns som en kompromisskanidat och den som är högst meriterad på pappret. Han kommer dock från armén.

Och nej, det heter inte "en journalist" och "en tidning", utan det heter Mikael Holmström och DN. Se bara på följande citat ur artikeln, där jag numera heter Lars Wilderäng och min blogg heter Cornucopia? komplett med frågetecken.
"Gunnar Karlson är också den som utpekas som näste ÖB på försvarsbloggaren Lars Wilderängs blogg Cornucopia?, medan Lena Hallin får många röster."
Gunnar Karlsson var alltså läsarnas favorit, och den man vill se som ÖB, medan Lena Hallin är den man tror blir ÖB.

För beskrivningar av alternativen så hittar ni Mikael Holmströms och DN:s artikel här.

Oavsett så är det nu bråttom. Tydligen har man ännu inte fattat något beslut och försvarsminister Peter Hultqvist säger att det kommer senast i september. Men det är kort tid innan tillträde och jag vidhåller att det verkar finnas en regeringsintern konflikt här, annars hade ny ÖB redan varit beslutad. Eller så har Hultqvist sitt förslag, förhoppningsvis någon av Karlsson, Brännström eller Engelbrektson, men har inte lyckats samla ihop praktikanterna i regeringen för beslut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

10 kommentarer:

 1. Brännström stod högt i kurs både på hemmaregementet I 5 samt på KS02. Fast ÖB är ju ingen popularitetstävling antar jag.

  SvaraRadera
 2. Gratulerar till omnämnandet i DN. Kommer säkert påverka uppmärksamheten när din nya bok kommer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Blivit kompis med tidningarna igen?

  SvaraRadera
 4. " Den ena är att politiker på bägge sidor blockgränsen verkar trötta på den högsta försvarsledningen"

  Är det någon som vet vad som åsyftas här?

  SvaraRadera
 5. Ska vi inte fortsätta med smyganpassningen till Nato och ge USA:s överbefälhavare tillika president sidouppdraget att vara det militärt alliansfria Sveriges överbefälhavare?*

  *) Spår av ironi kan förekomma i ordmassan ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den socialistiska politiska sfären vill vara alliansfri inte alla andra.

   Radera
 6. Engelbrektsson är sedan nästan ett år tillbaka i Sverige och C PROD Armé. Bara så du vet..
  Instämmer dock i att han är ett av de bra alternativen - Fru Hallin vore en katastrof...

  SvaraRadera
 7. Jag förutspådde redan då vi arbetade ihop i Flygvapnet att Salestrand skulle kunna gå hela vägen till ÖB (jag var inte ensam om den bedömningen). Nu är han iofs sakkunnig hos Försvarsministern men fan vet.......bakgrund i FV, numera sosse och ett knivskarpt intellekt....

  SvaraRadera