Cornucopia?

2015-07-17 12:37

Medicinsk analys av Stefan Löfvens akutbesök

Jag har varit i kontakt med professionella experter på akutmedicin angående det vi vet om Stefan Löfvens akuta insjuknande. Enligt uppgifterna kan man dra en del slutsatser.

Enbart öppna källor har använts för detta blogginlägg och inga källor har vare sig arbetat med Stefan Löfven eller röjt någon som helst patientsekretess. Det vi vet från öppna källor är ganska lite, och faktiska anledningar till insjuknandet kan förstås vara något helt annat. Analysen har gjort utifrån det vi faktiskt vet. Alla medicinska felaktigheter nedan är mina egna tolkningar eller felformuleringar och inte experternas fel.

Följande fakta finns i fallet
 1. Stefan Löfven mådde akut illa efter att ha bytt från regeringsplanet, som flugit från Etiopien, till ett reguljärt inrikesflygplan till Umeå.
 2. Han kräktes inte.
 3. Han tappade enligt vittnen medvetandet ombord på Umeåplanet, som fick avbryta sin avfärd.
 4. Han bars ut på bår och åkte ambulans till sjukhuset.
 5. Efter bedömt 5 - 6 timmar lämnade han sjukhuset.
Det finns ett antal riktigt allvarliga anledningar till att må akut illa och förlora medvetandet. Dit räknas t ex hjärtinfarkt, vilket också är något man kontrollerar på akuten. 

Hade det varit ett allvarligt tillstånd, likt hjärtinfarkt, säger samstämmiga uppgifter att Löfven hade blivit inlagd och inte skickats hem. Vi kan alltså utesluta allvarligare tillstånd.

Den spontana analysen från experterna handlar om blodtrycksfall, vilket kan orsakas av flera olika anledningar. Andra orsaker till medvetslöshet skulle resultera i att han blivit inlagd.
Se nu till att dricka ordentligt med vatten, Stefan!
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Prover och tester som kommer ha tagits på Löfven på akuten, pga ålder, kroppsform och medvetslöshet, inkluderar EKG, liksom blodprover, där basproverna är blodstatus - hemoglobinvärde, vita blodkroppar, blodplättar, röda blodkropparnas storlek och järninnehåll mm, samt elstatus som natrium, kalium och njurvärdet kreatinin. Man kontrollerar även markören CRP för att titta på om det kan röra sig om en infektion. Om CRP är förhöjd indikerar det infektion, men det inte finns några andra symptom på detta eller omfattande blåmärken, så kan det handla om en malign cancer, men det är ingen slutsats man kan dra direkt på akuten utan kräver vidare utredning. Ville man även utesluta en hjärtinfarkt vid tveksamt EKG kan man ta test på troponin, som är en enzym som läcker ut ur hjärtmuskeln vid skada på hjärtat. Enligt ovan kan vi dock helt utesluta en hjärtinfarkt, eftersom han inte blev inlagd.

Löfvens sjukdomshistoria, anamnes, spelar förstås in, då t ex hemoglobinvärde är individuellt och måste sättas i relation till normalvärdet. Njurvärdet kreatinin är mer generellt indikerande på eventuell blodbrist vid t ex dåligt vätskeintag. Det kan också vara så att Löfven tar mediciner där illamående, blodbrist, lågt blodtryck och/eller medvetslöshet finns bland mer eller mindre ovanliga biverkningar, men här utgår vi inte från det.

Diffrentialdiagnoserna landar i någon av hypotoni, dehydrering, ortostatism eller vasovagal syncope. Eller en kombination av dessa, då de i dagligt tal kan sammanfattas med lågt blodtryck eller blodtrycksfall. Vasovagal synocope innebär att blodtrycket är så lågt att hjärnan inte får blod och man tappar medvetandet. Ni kanske själva upplevt eller sett någon som vacklat till eller rent av fallit ihop när de rest sig upp? Kan ofta hända med tonåringar, som växt snabbt utan att blodet riktigt hängt med än. Det kan också inträffa om man dricker för lite i en varm eller torr miljö. Kort sagt vätskebrist, dehydrering.

Löfven var först i Etiopien, som kan betecknas som ett varmt land så här års. Därefter satt han på ett luftkonditionerat regeringsplan under rätt många timmar, utan att röra sig och kanske även utan att dricka tillräckligt med icke-vätskedrivande drycker.

Slutsatsen landar i att det med högsta sannolikhet handlar om lågt blodtryck och medföljande blodtrycksfall, mycket sannolikt orsakat av för lite vätskeintag under besöket i Etiopien och sedan för mycket torr luft och för lite vätskeintag ombord på flygplan.

Kort sagt borde Löfven dricka mer och ta tåget, så han till folkets jubel kan vandra fram och tillbaka i tågvagnarna och inte bara sitta still i flygplansstolen. Diagnosen och behandlingen kan även sammanfattas med "det kan bli så - stressa inte så mycket och se till att drick ordentligt".

Vi behöver alltså inte oroa oss över en regeringskris på grund av Stefan Löfvens hälsostatus. Då hade han varit inlagd på sjukhus och inte hemskickad. Därtill är statsministern mycket mindre viktig än vad många tror och som Csaba Bene Perlenberg påtalar hos DN:s ledarsidor är incidenten tvärt om ett kvitto på att vår väl fungerande regeringsform utan problem kan hantera ett frånfälle av statsministern.
"Händelsen var dock en påminnelse om regeringsformens robusthet. Regeringsarbetet fortsatte, helt enligt tidigare plan, att ledas av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). [...] Trots enskilda personfrågor står riket starkt tack vare att det i grunden är funktionen, och inte personen, som styr landet."
Ett allmänt folkhälsotips så här i semestertider, eller för den delen till alla tonåringar eller ni som sitter stilla på jobbet, alternativt reser mycket med flyg eller inte rör på er när ni åker tåg - se till att dricka ordentligt. Och då inte vätskedrivande drycker som kaffe, te eller alkohol.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

37 kommentarer:

 1. Sannolikt harmlöst. Bår och 5 timmar på sjukhus är väl försiktighetsåtgärder. Vad jag förstår så blir man lättare sjuk vid långresor (och väderomslag) därför att floran av mikrober i luften byts ut varteftersom temperatur, tryck, fuktighet förändras. Immunsystemet är aktuellt intränat för en uppsättning men konfronteras plötsligt med en annan.

  Men vem skulle ta över partiordförandeposten om han blev sjukskriven? Jag hittar verkligen ingenting och sossarnas "vice". Använder de en annan titel, som politbyråns generalsekreterare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kanske är så vana att regera ensamma och att vice statsminister också är partiets vice ordf, så att Åsa Romson skulle bli sossarnas pamptopp nummer ett samtidigt som t.f. statsminister? :D Ingvar Carlsson var väl båda, och det var väl sista (enda?) gången det hänt. Eller har de ingen vice, måste de bråka internt igen om att utse även en tillfällig vikarie?

   Radera
  2. Det har ju förresten alltid Johojuhuholt.

   Radera
  3. Enligt DN's artikel om vem som skulle ta över nämns att sossarna till skillnad från andra större partier inte har någon vice partiledare - detta är upp till partiet själv att avgöra. När Palme dog så utsågs Ingvar Carlsson till partiledare i efterhand (även om han blev statsminister omedelbart).

   Det finns inget som säger att partiledare och statsminister behöver vara samma, det finns inte ens något som säger att statsministern skall vara med i något parti.

   Det följer därför absolut inte att Åsa Romson skulle bli sossarnas pamptopp nummer ett ifall hon blir statsminister - eller blev Löfven moderaternas partiledare när han tog över efter Reinfeldt? Eller blev Reinfeldt sossarnas ledare när han tog över efter Göran Persson?

   Radera
  4. Vice ordförande är en titel som i sossarnas fall skulle betyda "nummer ett i den falang som förlorade striden om ordförandeposten" så därför har de ingen, vare sig någon första eller andre vice. Däremot har de en partisekreterare och det är väl fortfarande Carin Jämtin. Och alla som klarar att läsa en kvällstidning vet att det är Mikael Damberg som är påläggskalven nummer ett om inte Margot Wallström vill (eller får) ta steget upp vid behov.

   Radera
  5. Kunde vara praktiskt för vilken organisation som helst att ha en vice i beredskap för sånt här. Jämtin och Damberg är ju kanslihushöger och kommer att motarbetas med alla fula trick som finns ifall (S) mäktiga VU plötsligt måste välja en ny partiledare (den femte på ett decennium).

   Det verkar som om (S) ännu inte anpassat sig till rollen som 20%:parti i evig opposition eller koalitionsregering. Eller ens till att de är ett djupt djupt splittrat parti som internt är bredare än Riksdagen med sina ledande företrädare spridda ut över hela fältet från höger om Moderaterna och till vänster om VPK.

   Radera
  6. @Kapitalist

   Har ni en vice-kapitalist i ditt hushåll? Det borde ni(?) ha ifall man följer ditt resonemang, du utgör ju inte ens 20% av befolkningen och borde än mer vara i behov av att ha denna backup isf.

   Dock följer jag inte riktigt ditt resonemang om att "sossarna nu är ett 20%-parti i evig opposition eller koalitionsregering" skulle vara ett kriterium för att de skulle behöva en vice ordförande.

   Behövlig beredskap mot att folk trillar av pinnen kan ordnas på en mängd olika sätt och behöver inte basera sig på att man har en ordning där man utser vice-ordförande och suppleanter.

   Radera
 2. Jag hade för mig att bår är obligatoriskt när man åker ambulans. Konstaterandet att han bars med bår tillför isf inget.

  SvaraRadera
 3. Det är kanske dags att damma av den bordlagda motionen 2007/08:K415 om införskaffande av ett regeringståg. Man skulle ju kunna tänka sig att regeringståget fick ett litet utrymme för metallslöjd där svetsministern skulle kunna känna sig hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att vara petig så är det inte så att den motionen är bordlagd längre - den har avslagits, dvs riksdagen har röstat ned motionen. Bordläggning innebär ju att riksdagen INTE röstar i frågan utan skjuter omröstningen på framtiden (vilket man förvisso skall göra, men det är bara frågan om en kortare tid).

   Radera
  2. Bra. Då får någon motionera igen och lämpligen lägga till önskemål om ett svetsbås. Högspänning finns ju i rikliga mängder så länge järnvägen är elektrifierad. Svetsministern kan därmed TIGga, snaka om pk deluxetåg.

   Radera
  3. När man ändå är igång kan man ju passa på att åtgärda alla gamla spår som fortfarande har skarvar. Det finns säkert mycket han kan svetsa i på vägen;)

   Skämt åsido - de skulle nog behöva komma tillrätta med tillförlitligheten i järnvägstrafiken. Det blir ju kaos i tidtabellerna såfort det minsta oförudsedda eller förutsedda inträffar, skulle ju inte underlätta ifall det helt plötsligt kommer in ett regeringståg och ruckar den redan fragila planeringen man har i tågtrafiken.

   Radera
  4. Vore det inte bättre om ett regeringståg inte var elektrifierat, eller i alla fall har en icke-elektrisk backup, så att det även fungerar i kris/krig då det är strömavbrott? Det kanske går att ha en bagagevagn till regeringståget där en del rymmer en dieselgenerator?

   Radera
  5. Varför inte ett koleldat lok? Då kan ju Romson bli av med lite överkottsmyelin genom att skyffla bränsle.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Klart seriös blogg idag. Tyckte driften med sjukdom igår var lite opassande. Fast vi har alla lite olika kulturell bakgrund och syn på hur man uppför sig.

  Ser fram mot att få handla en bok mycket snart av en allt mer känd och inte ökänd bloggare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. En annan möjlig orsak är ett epilepsianfall. Starkt illamående innan är inte typiskt, men däremot viss vilsenhet och oförmåga att förstå vad som händer runtikring, kanske kan misstas för illamående.
  Stress bidrar till att framkalla anfall, vilket ju stämmer bra här; antagligen tight schema och flera flygningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "men däremot viss vilsenhet och oförmåga att förstå vad som händer runtikring, kanske kan misstas för illamående. "

   Sålunda kan vi missförstå miljöpartiet som att de bara är lite illamående?

   Radera
 6. Wikipedia:
  "Viss oro över George H.W. Bushs hälsotillstånd uttrycktes i medierna då han i samband med en officiell middag i Japan 8 januari 1992, i ett stort antal personers närvaro, kräktes i knät på sin bordsgranne, den japanske premiärminister Kiichi Miyazawa och därefter svimmade.[8] Incidenten skylldes på en influensainfektion."

  Officiellt gäller det nog att inte röja någon specifik personlig svaghet.

  SvaraRadera
 7. Kaffe och te är inte vätskedrivande längre:
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5281046.stm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har torr hud och kaffe gör det definitivt värre. Det blir också fler toalettbesök om man dricker mycket kaffe. Det tolkar jag som vätskedrivande.

   Radera
 8. Även uppgifterna om medvetslöshet bör tas med en nypa salt - han kanske egentligen bara lade sig ned, blundade och låg helt stilla - något som man verkligen vill göra om man drabbas av benign lägesyrsel (kristallsjuka) då kraftigt illamående är ett av symtomen.

  Av folkupplysningsskäl borde statsministern dock passa på att lämna ut kopia på sin journalanteckning till pressen - nu när vi är på väg in i "journal online" och flera landsting redan har startat med detta även om det inte är så känt ännu.

  Ronald Reagan lämnade väl för övrigt ut alla journalfakta om sin rektalpolypoperation redan på 1980-talet - och då snackar vi ändå misstänkt cancer, inte bara något ofarligt som man får åka hem från akuten för efter några timmar.

  SvaraRadera
 9. Det är upplyftande att se att bloggförfattaren stavar "te" på det enda rimliga sättet, utan märkliga extrabokstäver instoppade. Bra!

  SvaraRadera
 10. Svar
  1. Absolut inte. Detta är aktuellt och inget någon annan skrivit, något du bara läser här. Än så länge.

   Radera
  2. Ska du fortsätta förneka förekomsten av Chemtrails menliga verkan, även efter denna händelse ? ;)

   Radera
  3. Än så länge. Jag misstänker att Se & Hör kommer skriva något liknande i nästa nummer.

   Radera
 11. Teorin blodtrycksfall verkar fel då han ju blev sjuk efter att ha bytt plan. Antagligen sittande i sin stol.
  Mer troligt skulle kunna vara att han fick en insulinchock till exempel, ger kraftigt illamående en kort stund och sedan, i svåra fall, medvetslöshet.
  Även motsatsen, för mycket socker i blodet, kan ge illamående och sedan medvetslöshet, men då är man väldigt sjuk och skickas nog inte hem några timmar senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mycket socker ger så kraftiga symptom som medvetslöshet efter en längre tid. Kroppen har du inget insulin att bryta ned sockret och ketoner bildas och det är dessa som gör att man blir dålig. Det tar dock ett tag.

   Radera
 12. Det finns andra möjligheter. T.ex. en s.k. tyst stroke eller en s.k. transient ischemisk attack.

  @fjasco: nä *bara* kaffe är en synnerligen dum ide, du får i dig för lite vätska och tror du är pigg till dess du kollapsar...

  SvaraRadera
 13. Tropinin tas i en serie om 3 under ett dygn. Så troligen är infarkt utesluten direkt

  SvaraRadera
 14. Cornu, du gör en bra analys, men glömmer den vanligaste anledningen till att folk måt illa och ibland tuppar av under en lång resa: Alkoholintag. Det kan ju ha varit ett par stabbiga whisky, regeringsplanet är väl välförsett?

  SvaraRadera
 15. Angåence "vice-frågan". Die Partei har egenmäktigt bestämt att Romsons vice statsminister-titel är en värdelös dekoration. Det vore istället Margot Wallström som skulle ta över (så det är alltså ännu värre!!!)
  http://www.svd.se/darfor-far-inte-romson-ersatta-lofven/om/sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skriver Dagens Nyheter, skriver Svenska Dagbladet. (Romson har åtminstone doktorerat i miljörätt, om än med en uppenbart åsiktsbaserad och politiskt färgad avhandling).

   Radera
  2. Margot Wallström, vår inofficiella de facto vice-statsminister, har bara 2:årig social linje på gymnasiet som utbildningsmerit.

   Radera
  3. @Kapitalist

   Det räcker att läsa i regeringsformen (istf att fantisera):

   "10 § Statsministern kan bland de övriga statsråden utse någon att i egenskap av ställföreträdare vid förhinder för statsministern fullgöra hans eller hennes uppgifter. Har någon ställföreträdare inte utsetts eller har också ställföreträdaren förhinder, fullgörs statsministerns uppgifter i stället av den av de tjänstgörande statsråden som har varit statsråd längst tid. Om två eller flera har varit statsråd lika länge, har den äldste av dem företräde. Lag (2010:1408). "

   Notera gärna SFS-nummret på den paragrafen (2010:1408), det förefaller som att den har kommit till under alliansens tid. Att säga att "Die Partei" egenmäktigt beslutat detta är därmed fel.

   Radera
 16. Nästa gång du kritiserar Rysslands mediacensur kan du ju ta en titt på din egen blogg och tänka efter ett par stunder.

  SvaraRadera