Cornucopia?

2015-07-23 13:18

Meddelandehelvetet

"I begynnelsen var e-posten..."
Ett problem med alla fina IT-tjänster och sociala medier är att antalet kanaler för kommunikation kan bli alldeles för många. En gång i tiden räckte det att titta eller söka bland sin e-post, men nu får åtminstone jag som pseudokändis meddelanden via sjuttioelva kanaler.

I sig är det kanske inte ohanterligt att hantera olika kanaler, men ett relaterat problem är att runt 50% av all kommunikation jag får sker via mobilen. Där finns inte lika goda möjligheter som på datorn att strukturera upp allt.

Vad är det för fel på e-post?

Just nu letar jag desperat efter ett meddelande som skulle åtgärdas, men jag hittar det inte. Jag har sökt igenom mina direktmeddelanden hos Twitter, mina direktmeddelande på Facebook, inklusive ökända svarta hålet Other, mina direktmeddelanden till min officiella sida på Facebook, Midvintermörkers sida, Midsommargrynings sida, Stjärnklarts sida. Jag har kollat igenom mina meddelanden i Whats app! Jag har kollat igenom mina meddelande via Skype. Jag har kollat igenom mina meddelanden i den klientkrypterade Signal. Jag har kollat igenom mina SMS och iMessage.

Ingenstans hittar jag dessa meddelanden, som jag tagit emot på min iPhone på gående fot. Jag är inte ens säker på vilken tjänst jag fick dem genom. Någon form av direktmeddelande var det. Tror jag. Tillägg: Glömde LinkedIn. Nej, inte där heller.

Så sitter du på en tidskritisk hantering från min sida, var vänlig skicka om ditt meddelande. Helst via e-post.

För alla er som kommunicerar med mig och inte får svar - jag får runt 200 e-brev om dagen, därtill ett oräkneligt antal direktmeddelanden. Jag kan tyvärr inte svara på allt, och om jag dessutom läser det via telefonen är det ännu större risk att kommunikationen försvinner i ett svart hål, då det sällan finns tid att svara på något när man bara har tillgång till telefonen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

14 kommentarer:

 1. Jisses, nån är populär, vad är det folk vill dig egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt möjligt och omöjligt.

   Radera
  2. Jag har ett konstigt utslag på min fot. Kan du titta på det?

   Radera
 2. Enda sättet att hantera det på är att bara använda e-post, allt annat går till /dev/null utan åtgärd.
  Då är det sökbart och allting är loggat och arkiveras på mailservern. Filtrering sker på servern, aldrig i klienten blir bara rörigt med alla olika enheter som man läser mail på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som är viktigt förväntar jag mig att folk ringer om, är det inte viktigt att jag till 100% tar del av informationen använder man andra kanaler. E-post är väldigt lätt att titta på, göra en mental notis kring sen bli distraherad av annat, telefonsamtal dagboksför man alltid. Sen är det lätt att bli översvämmad av e-post och lägga halva arbetsdagar på att gå igenom brevlådan där, slöseri på tid.

   Att skriva vettiga rubriker i e-post är något få människor kan. Oftast ser de ut a la "Re: Re: Re: Fw: Fw: Re: Göteborgsprojekt" och sorteras mentalt bort som ännu något skit som man inte behöver ta del av för det inte berör en. En majoritet av all e-post jag får går direkt in i semi-skräpmappar som jag aldrig rör.

   Radera
  2. Det är mycket okynnesmail nu för tiden. Folk skickar en massa mail utifall man eventuellt skulle vara intresserad. Därför sorterar jag direkt på rubriken bort de flesta mail utan att öppna dem. Det får dock som konsekvens att jag sorterar bort en del som jag borde har läst. Som tur är brukar då avsändaren personligen komma förbi skrivbordet och undra om jag läst mailet som skickades för några dagar sedan.

   Radera
 3. Viber glömde du..

  Vad sägs om att sätta lite gränser mot folk som vill dig något:
  Email, sms eller telesamtal, annars gills det inte

  Är det bråttom: Ring.
  När jag har nästa stund över: Sms
  Någon gång under dagen: Mail

  SvaraRadera
 4. Inte konstigt folk blänger nedåt och får broskutväxter i handleden och nackproblem.

  SvaraRadera
 5. Skickar ett uråldrigt brev på dött träd till dig, men inte än.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 6. Det skickades inte via Snapchat då? ;)

  SvaraRadera
 7. Du behöver EN inkorg där allt som ska hanteras hamnar. E-post är nog bra till detta, kombinerat med en bra ärendehantering. Jag kör GTD- inspirerat och det fungerar rätt bra.

  SvaraRadera
 8. Hoppas du stängt av pipet iaf? Allt annat än mail skulle jag köra via browserapp på datorn och istället försöka slappna av när man inte är vid skrivbordet. Svårt att låta bli att kika när det piper till. Hos dig lär det ju pipa en del...

  SvaraRadera
 9. Verkar som om Scott Adams haft en liknande problemdag:

  http://blog.dilbert.com/post/124755478996/why-you-are-insane

  SvaraRadera