Cornucopia?

2015-07-16 12:27

Löfven "illamående" - ambulans till akut utan köer

Statsminister Löfven ska ha drabbats av "illamående" vid landning på Arlanda flygplats och burits ut på bår från flygplanet och åkt ambulans till akuten, där han skyndsamt och mirakulöst träffade läkare utan väntetider, och nu ska vara på väg hem. Det här väcker en lång rad frågor att spekulera om.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att Löfven blivit akut sjuk, även om man kan misstänka att det hela handlar om att slippa åka den nyliberala konstruktionen Arlanda Express, sedan Fridolins Brommagate kanske satt stopp för att regeringen ska flyga Arlanda-Bromma istället för att ta det miljövändliga tåget. Ambulans in till stan går ju fort, och kan även nyttja kollektivtrafikens filer för att slippa eventuella köer. Så det är förstås ett ståndsmässigt alternativ till att flyga Bromma - Arlanda. Kanske rent av billigare för skattebetalarna också, även om någon kanske fick klara sig utan ambulans istället.

Däremot har vi det där med "illamåendet". Löfven fick tydligen träffa läkare omgående. Det kan finnas ett antal förklaringar.
 1. "Illamåendet" är en försköning av att Löfven var/är riktigt j-a sjuk, och därmed gick förbi i triagekön på akuten. Man kan t ex må illa av en hjärtinfarkt. 
 2. "Alla djur är jämlika men en socialistisk regering är jämlikare än andra." Löfven gick helt enkelt förbi kön på sjukhuset, så andra sjuka, rent av döende, fick kliva åt sidan för att statsministern mådde illa. 
 3. Det var ingen kö på akuten. 
Då jag har ett mycket högt förtroende för våra akutklinikers läkare, så lutar jag mot alternativet 1. ovan: Löfven var/är riktigt illa däran. Misstänkt hjärtinfarkt är väl scenario 1A här.
Krya på sig nu Löfven. Det kan bli så.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Som jämförelse kan jag för att undantagsvis vara privat konstatera att jag åkt ambulans till akuten för "illamående". Den gången kräktes jag blod, vilket jag tyckte verkade dumt, så jag ringde sjukvårdsupplysningen på 1177 för att diskutera saken. De tyckte också det verkade dumt och skickade omgående ambulans. Sedan fick jag vänta i fem timmar på akuten till en läkare tittade på mig. Fem timmar kräkas blod, förvisso allt mindre och jag fick dropp så jag inte blev uttorkad. När läkarn väl hade tid var blodkräkningarna över och jag skickades hem med diagnosen "det kan bli så" efter att lämnat lite prover vars resultat jag aldrig sett röken av. Jag lever och har bättre hälsa än någonsin så här 5-6 år senare, så "det kan bli så" var nog en korrekt diagnos. Har fortfarande dåligt samvete för att de skickade ambulans. 

Det råkar just nu vara sk semestertider. Det brukar enligt media betyda brist på personal i sjukvården. Men visst, det kanske inte var någon kö på akuten, eller så hade övriga köande ont i lilltån eller liknande och en illamående person gick före. En ledare går inte före i kön - en ledare leder genom att vara ett föredöme och inte unna sig några förmåner som inte de han leder åtnjuter. Ställer sig sist i kön, och går inte före. Å andra sidan är kanske Löfven inte någon ledare utan bara en socialistisk pamp? Och nej, i Sverige har vi fristående myndigheter och Sverige skulle fortsätta fungera utmärkt även om statsministern behöver bytas ut. Det finns ingen anledning att han som statsminister ska prioriteras högre än andra i akutkön, annat än att han faktiskt är sjukare än alla andra. Och då menar jag kliniskt.

Nu hoppas vi alla på ett snabbt tillfrisknande för Löfven. Vi vill dessutom inte se Åsa Romson vid rodret ens tillfälligt (även om det förstås drar ner opinionsstödet för hennes parti varje gång hon visar sig), även om Löfven vid den planerade utlandsvistelsen utsett Bucht som sin ställföreträdare. Lite gott omdöme har han åtminstone.

Om det inte finns någon banal enkel infektionsförklaring, har vi förstås standardsvaret på allt - utbrändhet. Dessvärre kan t ex cancer i bukens organ upptäckas genom illamående. Eller som tidigare nämnt en hjärtinfarkt. Jag lutar mot att åtminstone SOS Alarm, ambulanspersonalen och akuten trodde det var en hjärtattack, t ex kraftigt illamående och oförmåga att flytta sig själv utan att Löfven samtidigt åt baklänges. Man kan ju bara spekulera kring socialdemokratins kris om de nu återigen skulle behöva gå igenom den uppenbarliga smärtsamma process som för partiet kallas "ny partiledare".
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

71 kommentarer:

 1. "Sverige skulle fortsätta fungera utmärkt även om statsministern behöver bytas ut."
  Behöver jag påminna om vem som tar över om statsministern trillar av pinn? Klart som fan att han får förtur!

  :-P

  SvaraRadera
 2. Jag är övertygad på alternativ nr 2. Jämlik sjukvård är bara något som står i lagtexten men som inte existerar i verkligheten. Därför man som vanlig dödlig behöver sjukvårdsförsäkring så man möjligtvis får den vård som en välfungerande sjukvård borde vara. Lika dåligt fungerande som skola och polismyndigheten.

  SvaraRadera
 3. Det är aldrig kö på akuten för akut sjuka, dvs sjuka som om de inte får vård omgående riskerar att dö eller förvandlas till grönsak. Köerna består i huvudsak av personer som lika gärna kunde söka vård på vårdcentral, samt av personer som i och för sig gör rätt i att besöka akuten, men där tillståndet inte är så allvarligt att de riskerar att dö eller invalidiseras om vården dröjer några timmar. Vården dröjer alltid några timmar/något dygn för icke akut sjuka akutfall på akuten när riktigt akutfall kommer in. Vid en allvarlig trafikolycka försvinner alla läkare och 75 procent av övrig personal, är det en flerbilsolycka försvinner all personal. Då gör man bäst i att åka hem igen om man inte är akut sjuk på riktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man åka ambulans till akuten så får man vård omgående utan någon kö eller ens kölapp. Men det är inte alltid som man tillåts åka den ambulans som man betalat flera miljoner i skatt för att ha som livlina i nödfall. Åtminstone i Malmö är det vanligt att ambulanser överger svårt misshandlade människor på gatan trots att den är på plats och akutsjukhuset bara en kilometer bort. "Du kan ta taxi" säger ambulanspersonalen till den döende som de hänsynslöst lämnar på gatan. Ett exempel bland många:
   http://www.sydsvenskan.se/Pages/ArticlePage.aspx?id=1936245&epslanguage=sv
   "Ambulansen kom, men fru Inga fick inte åka med trots svåra smärtor"
   Är man lurad så är man.

   Radera
  2. Vad som fascinerar allra mest att jag de sista trettio åren (minst) varje år läst den fullständigt överraskande nyheten att det även i år blir semester och att tyvärr så har landstingen ej heller detta år planerat för denna helt oförutsägabara händelse. Processindustrin klarar av detta med i flera fall två till tre års kontinuerlig drift utan sommarstopp. Märkligt .

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Samma tidningar har i och för sig skrivit om den s k vårdkrisen varje år de senaste 50 åren. Det står väldigt lite om det som fungerar och sinnessjukt mycket om de 5% som felar. Skulle gärna se den organisation med ett par hundratusen anställda som måste producera hela året och som inte har något enda problem i semestertider, eller influensatider också för den delen.

   Radera
  5. @Gustav

   Det kan uppstå kösituation även i det fallet som du beskriver - det finns inget magiskt som säger att det helt plötsligt skulle materialiseras mer personal bara för att det kommer in många som är i brådskande behov av vård. Även när konskekvenserna är att patienter dör så kan sjukvårdspersonal behöva prioritera vem de skall ge vård först.

   Kommer man in med ambulans som Kapitalist säger så är det kanske så att man får vård direkt, men du har fortfarande samma problematik - det finns ändligt antal med ambulanser och ambulansen kan bara ta en patient åt gången och det kan uppstå situationer där man helt enkelt får prioritera vem som får åka först till akuten.

   Sen är det som kapitalist skriver att det inte alltid är speciellt säkert att du får åka ambulans även om du är har livshotande tillstånd, även om det finns ambulans tillgänglig och även om det inte finns någon som är i bättre behov av ambulans. Mot bakgrund av detta så är det ganska anmärkningsvärt att statsministern fick ambulans, men han kanske är jämlikare än oss andra?

   Radera
 4. Ja just det, vice statsminister är... Oj!
  Högst sannolikt bara möte med en annan bakterieflora och går över under helgen. Men om en långvarig sjukskrivning blir aktuell så blir det ännu mer cirkus för kaosregeringen. Ska sossarna välja en ny partiledare igen? Hur många har de haft de senaste 10 åren, jag har nästan tappat räkningen. Ännu en offentlig maktkamp mellan kanslihushögern och S-kommunisterna med en oförankrad och menlös kompromisskandidat som resultat. Damberg, usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sossarna någon vice ordföranden?? Inte uppenbart att hitta online i varje fall.

   Radera
  2. Ja, låt vice ta över ett tag. Hur lång tid skulle behövas innan nyval? Lite drygt en vecka så borde all inkompetens blommat ut helt fritt. Vi vill se mer av vice!

   Radera
  3. @исток

   Problemet är att vice är maktfullkomlig och det är statsministern(?) som beslutar ifall det skall bli nyval eller inte. Med Romson vid rodret så kommer hon antagligen krama sig fast vid rodret sålänge hon kan.

   @Kapitalist

   Eventuell vice ordförande för sossarna blir ordförande för sossarna ifall nuvarande ordförande skulle få förhinder. Det finns ingen automatik att vice ordförande skulle rycka in för eventuella andra uppdrag som ordinarie ordförande skulle kunna råka tänkas ha.

   Det är dock inte mig nödvändigt att en förening har en vice ordförande. Ordningen är den att ifall en styrelse blir otillräcklig pga av att någon ledamot trillat av pinnen så skall föreningsstämman utse ny styrelse.

   Radera
 5. Han läste opinionsundersökningen om SD: s framfart och blev illamående.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast vem blir inte det?

   Radera
  2. Förlåt, det var onödigt att vara så provokativ.

   Det jag menade var att det är så fruktansvärt onödigt att SD får så många röster som de får. Det hade varit väldigt lätt för de andra partierna att såga SDs väljarstöd vid fotknölarna om de bara gjort det folket vill angående invandringen.

   Istället så växer detta ras-flum parti sig större för varje val. Vi vill inte att dessa konstiga idéerna börjar få grepp det kan jag lova.

   Radera
 6. Han har väl helt enkelt gjort som vanligt - försökt göra mp nöjda
  Det är väl klart att man inte ska må bra av att flyga
  Helst ska man väl må illa - då är man ju riktigt PK enligt mp


  SvaraRadera
 7. Vet inte om det gör mig till något slags antidemokrat, men jag tycker inte att det är det minsta konstigt om statsministern får gå före i vårdkön. Statsministern, kungen och i ett militärt krisläge även ÖB – det är väl de uppenbara kandidaterna till förtur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ÖB är en krismyndighetsledare, men inte ens han behöver prioriteras. Det finns andra som omedelbart kan ta hans plats, och om han är akut sjuk/skadad kommer han ändå inte vara tillbaka i tjänst.

   Kungen har bara symbolvärde, och med oberoende myndigheter fyller inte statsministern heller någon funktion i ett krisläge.

   Så, nej. Köa som alla andra.

   Radera
  2. Börjesson. Du har naturligtvis helt rätt. Alla människor har inte samma värde. Men i Sverige är folk så jävla indoktrinerade i detta tänkande från dagis och uppåt att de inte kan tänka klart.

   Radera
  3. Om man är sosse och yrar om allas lika värde etc så ska man leva så också. Om en borgerlig statsminister går före i kön är det inte så mycket att diskutera.

   Radera
  4. Har har kanske köpt sig själv en privat sjukförsäkring på miljonerna som han girigt har profiterat på skattebetalarnas och fackmedlemmarnas bekostnad? (Oj så viktig han är! T.o.m. en aning övervitkig, skulle jag vilja påminna om.)

   Radera
  5. Sossarna gjorde år 2002 den pseudoreligiösa och protonihilistiska dogmen om allas lika värde till grundlagstext och gjorde det givetvis med de andra partiernas stöd. Löfven är alltså inte mer värd än Usama bin Ladin och bör behandlas därefter, så länge grundlagstexten lyder som den gör.

   Radera
  6. Cornu: Om vi skall ha en kung eller inte kan förstås diskuteras. (Själv förordar jag valmonarki!) Men så länge vi har det är det en självklarhet att han går före i vårdkön. Det har inget att göra med vilka uppgifter han har. Detsamma gäller statsministern. Det är deras symbolvärde för riket som ger dem företräde, inte att de som personer skulle vara oumbärliga. ÖB är ett mer tveksamt fall, det har du rätt i, även om jag nog skulle säga att också han blir en viktig symbolgestalt vid en kris.

   Ditt resonemang om att det skulle vara skillnad mellan om statsministern är sosse eller borgare är bara löjligt. Du kan väl inte på fullt allvar hävda att de borgerliga inte har gastat om allas lika värde?

   Radera
  7. Så du tycker att symbolvärdet är viktigare än grundlagen?

   Radera
  8. @Kuckeliku : Jag ser att du anammat den alternativa stavningen på Osama bin laden som media började använda efter att Obama blev president.

   Radera
  9. @Fredde: Den korrekta stavningen på hans namn är أسامة بن محمد بن عوض بن لادن‎ men jag är tveksam att någon skulle förstå detta. Hur man skriver namnet med latinska bokstäver borde egentligen skilja sig från vilket språk som övrig text är på. En engelsman skulle inte skriva det på samma sätt som en fransman (Oussama ben Laden) eller tysk (Usāma ibn Lādin). Nu är jag inte expert på arabiska men på svenska kanske Åsama bin Laden är närmare än Osama eller Usama. Inget av dessa är dock korrekt eller fel, bara en tolkning från arabiskan vilket blir olika beroende på vilket språk man utgår från

   Radera
  10. För övrigt ser jag bara hyckleri bland sossarna. De vill att alla skall få sjukvård lika snabbt och att det inte skall vara några köer men anser inte att det behövs enormt mycket mer resurser till sjukvården för att uppfylla dessa och samtidigt ser pamparna själva till att få förtur. Samma sak med boende. Samtliga som vill (eller kanske till och med även de som inte vill) ska få bo i billig stor hyresrätt i centrala stan, gärna med en gräsplätt. Orsaken till att dessa lägenheter inte finns, att det är brist på dessa, är att det byggs för lite och det är byggbolagens fel. Bara de bygger 4 miljoner billiga centrala hyresrätter i Stockholm så är problemet löst. Byggbolagen får stå för kostnaderna och riskerna.

   Radera
  11. Enligt min egen forskning är häftigt illamående något som kan drabba många då de lämnar det rosa kuddrummet och konfronteras med verkligheten utanför detsamma. Symptomen försvinner snabbt då patienten återförs till sin normala adiabatiskt isolerade uppehållsplats.

   Radera
 8. Ser att du missat tagga detta som trams. Det är självklart att statsministern skall ha omedelbar vård oavsett vilken partifärg han råkar ha. Det är ett av Sveriges viktigaste ämbeten och har inget med Löven som privatperson att göra och är därför inte jämförbart med dina egna erfarenheter av akutvård. Dessutom är nog vården kapabel att prioritera så att inga dödsfall inträffar i akutkön.

  Jag är inte ens en supporter av det rödgröna laget, men detta är så självklart att detta blogginlägg blir enbart löjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, faktiskt inte. Löfven har ingen akut och kortsiktig betydelse för Sverige. Inte ens i en krissituation.

   Radera
  2. Jo.

   Klart att Sverige klarar sig utan statsminister, men det är inte det som är grejen. Jämför med hur polisen fördelar resurser efter morden på Palme och Lindh med ett "vanligt" mord.

   Radera
  3. Ett angrepp mot en minister eller folkvald är ett angrepp på demokratin och ska prioriteras av den anledningen. Det kan också vara ett angrepp på staten Sverige.

   Att Löfven är överviktig och får hjärtinfarkt alternativt ätit dåligt lagad mat är visserligen synd om honom och hans familj, men är inte ett angrepp på vare sig demokratin eller staten Sverige. Oavsett ska ju inte en sjuk statsminister vara i tjänst ändå, så han fyller ändå ingen funktion.

   Radera
  4. och vilka signaler sänder vi till omvärden om vi inte har resurser att vårda vår statminister och låter honom dö i en vårdkö? Styrka, eller svaghet?

   Radera
  5. Nu var det här en vardagsmorgon, och vem som helst hade fått snabb behandling.
   Vid kraftigt illamående utan vettig förklaring får alla omeldebart vård, man går före i kön. Akuten är inte en vårdcentral med kölappar och garanterad plats, alla akuta tillstånd går fore, hela tiden.
   Var på akuten med äldre familjemedlem för inte så länge sedan. Fick vänta fem timmar, men såg tre trafikskadade, två misstänkta benbrott plus en massa annat passera före oss, som var där för en elakartad lunginflammation.

   Radera
  6. Exakt. Som privatperson är han kanske inte värd mer, men som stadsminister representerar han Sverige och ska prioriteras, på samma sätt som ett angrepp på en polis ska beivras hårdare än på en privatperson.

   Radera
  7. Och om det nu blev en sönderstressad undersköterska på den fullbelagda avdelningen som ställde fel diagnos på honom, och det visar sig om några veckor, vems fel är det då egentligen?


   Radera
  8. @Fredde: På en akutmottagning skall den medicinska bedömningen gå före allt. Vem personen är skall inte spela den minsta roll. Om kungen och statsministern kommer in samtidigt till samma akutmottagning, vem skall få vård av läkaren först om det bara finns en läkare? Om en direktör och en arbetare kommer in? Om en läkare och en undersköterska kommer in samtidigt? Läkaren skall alltid enbart göra en medicinsk bedömning. Politiker kanske tycker att akutläkaren skall göra en politiskt bedömning men dels är läkaren inte utbildad till detta och nästan per definition betyder en politisk bedömning att det är en felaktig bedömning. Läkare skall inte utgå ifrån vem som "vann" senaste valet eller vem som ska vinna nästa.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Man kan väl förmoda att alla inblandade var varse om alternativet (Romson) och akutbehandlade därför Löfven i ilfart. Skulle själv gärna ha låtit Löfven gå före i kön av just den anledningen även om jag var svårt sjuk.

   Radera
  11. @heasm66

   "Jo."

   Öh, nej. Just statsministern är den post som har mest backup - det finns vice statsminister som kan rycka in, vice vice, vice vice vice osv osv. Allt för en post vars (i princip) enda uppgift är att utse övriga ministrar.

   Det vill säga trillar bara statsministern av pinnen är det inte så akut då vi ju har en (mer eller mindre) funktionell regering ändå. Inte ens i en krissituation som sagt är han speciellt viktig egentligen - det är ju inte statsministern som leder krisarbetet. Det finns inte ens några myndigheter under det departement (statsrådsberedningen) som statsministern tillhör.

   Radera
 9. Löfvén på besök i Etiopién, fick smaka på gryta tillagad på fiskben - åkte på gallsten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fyndigt rim.
   Fast inte troligt, vid gallsten sitter man väl rätt upp och ned och skriker av smärta? Verkar inte passa symptomen.

   Radera
  2. Fel av mig - när man pissar grus och rakblad är det njursten man har och inget annat.

   Radera
  3. Man kan även må riktigt illa utan direkt definierbar smärta med gallsten. Oftast kräks man då, men sånt passar kanske inte en s-minister.

   Radera
  4. Mina kunskaper om gall- och njursten är (tack och lov) högst begränsade. Fick helt enkelt nödrimma mig fram till en diagnos.

   Statsminister Löfvén, på besök i Etiopien, drog på sig förmodad gallsten, fick åka snålskjuts till akuten där det konstaterades att det rörde sig om illamående som en följd av den senaste opinionsundersökningen...

   Nä, fy fan. Nu stämplar jag ut.

   Radera
  5. Det etiopiska köket är gott men inte att leka med. Var där för Ericssons räkning för många år sedan och hann precis hem. Magen gjorde ont men jag skall bespara er detaljerna. :)

   Radera
 10. Ser att vi alla sitter fast i våra invanda gamla könsroller. Usch och fy.

  Plötsligt illamående - vad hade diagnosen varit om det rört sig om en ung kvinna?

  Just det. En ny fackbas är i antågande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagnos: Illamående orsakat av kränkning av pga. manssamhället?

   Radera
  2. Nu tänkte jag ju förstås att det borde vara uppenbart för var och en att vår käre svetsare/statsminister är på tjocken.

   Radera
  3. Tittar man på helkroppsbilder så tycks gravidhypotesen inte helt omöjlig. Han försöker dölja det med stora kostymer, men somliga av oss är för sluga för att låta oss luras. Snart får vi kanske se en värdig tronarvinge på den socialdemokratiska tronen.

   Ett stort grattis till Stefan med familj också!

   Radera
  4. Inte helt omöjlig...?
   Nu är du alldeles för blygsam. Jag tycker att vi med analysen av utsagan ("plötsligt illamående på morgonen") samt bildbevisen är nära att kunna utesluta alla andra anledningar. Hjärtåkommor och stroke kan vi räkna bort eftersom han fick åka hem efter ett par timmar. Återstår en liten, liten möjlighet att han har åkt på en s k turistmage, men ställd bredvid havandeskapsteorin, som ju snart lär förkunnas som ett faktum av, ja vem vet, talmannen kanske? så är ju sannolikheten väldigt liten för något sådant.

   Radera
  5. I dessa genuskorrekta tider så kan ni ha helt rätt om graviditeten.
   Naturligtvis så har fostrets gener med modern medicin formats enligt partiets vision från eposet "Kris i befokningsfrågan". Nu äntligen kan vi skapa en folkstam av dugliga och lojala partiarbetare.

   Radera
 11. Den där processen med ny partiledare kommer med stor sannolikhet genomföras efter nästa val. Tredje gången gillt?

  SvaraRadera
 12. Det kan ju varit så att han undvikit att gå på muggen under hela besöket i Etiopien, och ville vänta tills han kom hem? Man kan bli illamående om man är full med s....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men då borde han ju vara konstant illamående - alldeles oavsett toabesök eller ej ;-)

   Radera
 13. Det är väl en stolt Socialdemokratisk tradition att gå före i vårdköerna.

  Redan Göran Persson tog sig förtur när han skulle operera höften. Det var ganska långa köer på sådana under hans tid vid makten.

  Själv betalar jag för min egen förtur genom en bra vårdförsäkring via mitt företag.

  SvaraRadera
 14. Illamående kan ibland bero på matförgiftning. Kan lätt hända på utlandsresor där man blir bjuden på mat med annan bakterieflora....Koltabletter är bra att ha i packningen.

  SvaraRadera
 15. Något omvänd analys. Om vi inte prioriterar att hålla statsministern - Sveriges mäktigaste politiker - vid liv har sverige verkligen, en gång för alla, gått för långt med dumheterna.

  Huruvida man gillar statsministern eller ej har inget med det att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni är alla extremt servila, rent av underdåniga. Hell Svetsaren!

   Radera
  2. Hrm..men han prioriterar ju inte att hålla oss vid liv särskilt högt faktiskt...Så varför skulle vi bry oss mer om honom?

   Drar ner på sjukvård, polisresurser och annat utan att blinka, klart att han ska ta del av de negativa konsekvenserna.

   Annat är det ju om han vore en oumbärlig ledare som har potential att föra landet ur kris och misär till en gagn för vår överlevnad och skapa en idyll för våra efterlevande (tänk Jimmy Å)

   Radera
  3. Du är inte min svetsminister!

   Radera
  4. Ni är ju mer flummiga än extremvänstern. Vi har tillsatt en statsminister och om statsministern far illa under sitt uppdrag är det i minsta fall en lättare katastrof för hela landet.

   Att statsministern i det här faller är socialdemokratisk svetsare hör inte till saken.

   Radera
  5. @Linus Joensson

   Kan du utveckla på vilket sätt det är en katastrof(*) för hela landet ifall statsministern far illa? Kom gärna med konkreta exempel.

   Som påtalats så finns det en hel drös med reserver som kan ta över statsministerns uppdrag så även om hans uppdrag skulle vara så viktigt att det skulle bli en mindre katastrof att vara utan någon på uppdraget så blir det inte så. Men jag skulle vilja påstå att det inte är den minsta katastrof att sakna någon på uppdraget i de flesta fall (och i värsta fall så är det ingen katastrof för att han kan ersättas).

   Radera
  6. Dela för att omvärlden blir fundersamma och oroliga över situationen vilket aldrig är bra, dels för att hela planeringen X antal år framåt bygger på att statsministern inte kolar, i bästa fall hamnar vi i en contingency.

   Argument som typ "det kanske kommer in någon bättre" är meningslösa. Det vore tex jättebra om ekonomin kraschade globalt eftersom vi utan tvekan skulle bygga bättre system idag, men för vår generation vore det ändå en kraschad misär.

   Radera
  7. @Linus Joensson

   Jättetroligt att omvärlden blir jätteoroliga ifall sveriges statsminister trillar av pinnen - isht när omvärlden inte vet skillnaden mellas sverige och schweiz, känner igen sveriges kung, vet vad sveriges statsminister heter, vet vad statsministern har för roll (och skillnaden mellan statsminister och statschef) osv. Helt enkelt gå och bli orolig för att en mister nobody gått och dött i ett litet land.

   Planeringen X antal år frammåt bygger inte på att statsministern inte kolar. Eller kan du ge ett konkret exempel på att planeringen bygger på det? Den bygger faktiskt i många fall inte ens på att regeringen sitter kvar.

   Och nej, ekonomin lär inte krascha globalt för att sveriges statsminister går och dör ifall du hade fått för dig det.

   Det troliga är att sveriges folk blir lite chockade och omvärlden rycker på axlarna (kanske någon höjdare beklagar för syns skull) - sen går allt vidare som vanligt.

   Radera
 16. Jag blir illamående varje gång jag ser svetsaren och vad han och hans gelikar gör med landet.

  SvaraRadera
 17. Seriöst Cornu? Jag gillar din blogg men det här känns som ett riktigt lågvattenmärke.

  Allas lika värde är en självklarhet men det handlar ju främst om att alla ska ha rätt till samma vård (lika dyra behandlingar eller whatever). Om läkaren ser två patienter en som har bråttom till jobbet och en arbetslös som har möjlighet att vänta ser jag inget problem i att man gör en prioritering om turordning. Självklart ska båda få samma vård när de väl får träffa läkare. Sett i det ljuset känns det inte så konstigt att låta statsministern få förtur.

  För det andra så har statsministern en helt annan hotbild än Agda Svensson, om han mår dåligt är det självklart viktigt att kolla upp asap att det rör sig om säsongsinfluensa och inte tidiga symptom på ett giftmord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @onaka

   Om läkaren har lyxen att trilla så långt ner i kriterierna (dvs när det inte finns några medicinska skäl att prioritera den ena före den andre) när det gäller prioriteringen så känns det rätt naturligt att han tar patienterna i tur och ordning altetersom de kommer in.

   Att han skulle få för sig att undersöka huruvida patienterna har arbete eller inte skulle verka märkligt. Jag har aldring varit med om en sådan fråga.

   Det märkliga är lite att mot bakgrund av att många har nekats ambulans vid dödliga och akuta besvär att helt plötsligt när statsministern mår lite illa så dyker ambulansen upp snabbt och smidigt. Kanske är det för att ambulansen kommer när makten kallar som inte makten tycker att det inte finns några brister i ambulansvården? Att kreti och pleti får rådet att ta en alvedon när de håller på att dö (eller ta taxi till akuten) verkar inte vara något problem...

   Radera
 18. Ja visst är Etiopiens sjukvårdssystem överlägset vårt.

  SvaraRadera
 19. "Och då menar jag kliniskt." Fniss.

  SvaraRadera
 20. När en fackpamp åker på tjänsteresa till utlandet särskilt i semestertider, och sedan mår illa på hemvägen brukar det oftast beror på hög alkoholförtäring. Men denna orsak gäller nog inte i Stefans fall, får vi väl hoppas.

  SvaraRadera