Cornucopia?

2015-07-07 09:39

Laglöst land: 20% av polisbilarna ska bort

"Skjut. Gräv. Tig."
Polisens organisationsreform fortsätter sina framgångar i effektiviseringar. Nu ska 20% av alla polisbilar bort rapporterar Public Service/SVT Nyheter Jämtland. Till saken hör att det redan finns laglöst land från åtminstone Jämtland och norrut, där man fortfarande minns år 2004 som året då man sist såg en polisbil passera genom byn.

Att avskaffa 20% av alla polisbilar även i glesbygden kommer vara en fantastisk effektivisering. Antalet anmälda brott kommer falla till noll när det inte finns någon att anmäla till - samma effekt som när man lägger närmaste polisstation 20 mil bort.
Snart ett minne blott?

Någon kapacitet för polisen att kraftsamla vid kris får man ju inte heller, när det saknas reserver. Kriminella kan enkelt orsaka flaskhalsar hos polisen genom att vandalisera polisbilar.

Inte ens i tätorterna finns det tillräckligt mycket radiobilar idag, men mot lands- och glesbygden kommer detta slå stenhårt.

Å andra sidan verkar det vara rätt lugnt i det laglösa landet där uppe i norr. Man reder sig själva, kör i valfri hastighet i skattefria avregistrerade bilar, behöver inte låsa dörrarna och handlarn kan ställa beställningen från Systembolaget på trappen för upphämtning efter stängning. Eller för den delen från någon annan lokal leverantör än den officiella.

Kör någon stöldliga på turné fel och kommer in i dessa laglösa områden syns de aldrig till mer, samtidigt som näring återförs till kretsloppet. Om mot förmodan Lagen skulle råka passera Bertilssons utpost, så sprider sig det hela som en löpeld och alla oregistrerade bilar förblir parkerade.

I Sverige finns det en polis per ca 450 invånare. En per större villaområde. När såg du ditt bostadsområdes polis sist? Ingen ifrågasätter att kommunen utmärkt kan hantera räddningstjänsten, så låt oss flytta halva polisbudgeten till kommunerna, och tvinga dem att hålla en ordningspolis per 900 invånare. Statlig polis kan få ta hand om grövre brott som kräver omfattande utredningar, samt insatsstyrkor och specialenheter.

Och gissa vem som förnekar existensen av några problem med att skrota 20% av bilarna i Jämtland? Carin Götblad. Mer än så behöver inte sägas, så har vi inget sagt.

Jag förutspår fortsatta effektiviseringar. Den bästa effektiviseringen måste ändå vara att stänga alla polisstationer, så man inte kan anmäla brott alls. Sverige kommer därmed bli världens mest brottsfria land, med 0% brottslighet, och som konsekvens kan man lägga ner polisen helt. För sedan 114 14 infördes skiter polisen helt och hållet i vad man ringer in för misstänkta observationer. Att faktiskt kontakta den lokala polisen, som brinner för att ordna saker, är numera omöjligt. Och att stoppa brott innan de sker ger inga fina pinnar i statistiken. Bättre låta dem ske innan man löser dem.

Tillägg: Man kan åtminstone ta dessa 20% av polisbilarna och parkera på utvalda platser, och flytta runt dem dagligen. En parkerad polisbil vid en ficka på en trafikerad väg kommer sänka hastigheten avsevärt. En parkerad polisbil utanför en skola eller utanför en bank eller annat högriskobjekt kommer verka lugnande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

51 kommentarer:

 1. Och så tror borgarna att dom förlorade valet pga bortglömd arbetslinje....

  SvaraRadera
 2. Jag ser polishelikoptern ofta. Tyvärr av fel anledning, då det betyder rån eller att någon blivit skjuten.

  Polisbilar eller patrullerande polis ser jag aldrig.

  Pratade med min granne om det. Hon kunde inte förstå varför och har ingen aning om vilka som är inblandade.
  Men så är hon aktiv inom Folkpartiet också.

  SvaraRadera
 3. Södertälje är ett utmärkt exempel på detta, man ökade antalet poliser, började bygga ett nytt polishus, fick ned brottsligheten och ska nu dra ned kraftigt på polisen. Vad som ska hända med polishuset och brottsligheten är osäkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är de inte klara med polishuset, när började de bygga det? Varför skulle brottsligheten öka just i Södertälje om polisens verksamhet minskas?

   Radera
 4. Jadu. Hm...om poliserna hade helis. Snart får väl,hemvärnet polisiära befogenheter. På något idiotiskt sätt känns det lite som fortsättning på Alliansens linje med museernas finansiering - de kulturintresserade och volontärer skall finansiera det via bl a gratis arbetskraft. Staten som inte har råd med något trots att vi på papperet är rika. Typ.

  SvaraRadera
 5. "effektiviseringar" alltså. Det måste ju finnas resurser att skjuta till så att de slipper. Vi tjänar ju så otroligt mycket på invandringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Fru Götblad vill rädda klimatet. Om Sveriges polis säljer 20 % av alla polisbilar så blir alla andra länder helt stumma av beundrann och alla skrotar alla sina bilar , stänger alla kolkraftverkoch inför ekologiskt jordbruk och så är klimatet räddat.

   Radera
  2. Jag tror att Fru Götblad vill rädda klimatet. Om Sveriges polis säljer 20 % av alla polisbilar så blir alla andra länder helt stumma av beundrann och alla skrotar alla sina bilar , stänger alla kolkraftverkoch inför ekologiskt jordbruk och så är klimatet räddat.

   Radera
 6. Ser ofta polisbilar i mitt område. Då jag bor i en mindre stad hade det dock varit mer lämpligt att de tog sig fram till fots eller med cykel så kanske de hade sett något också. Senast sprang jag om en polisbil som trängde sig igenom en trång cykeltunnel under järnvägsspåret. Ta några av våra polisbilar och sätt dem på landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha, samma här. Närmsta småort med 4000 pers har rätt ofta polisnärvaro, men då i form av snutar som inte kliver ur bilen utan kör omkring på cykelbanorna. Märkligt beteende. Jag tycker dom kunde cyklat eller möjligtvis ridit, det hade varit stencoolt.

   Radera
  2. Alla som har gjort nån form av rudimentär skyttetjänst vet ju också att fordon dels förvarnar fienden oc hdels så ser och hör man skitdåligt inifrån en bil.

   Radera
  3. Men iblandekonomi & Ben - Kan det inte vara så att de uniformerade och motoriserade drar blickarna till sig med flit så att forkets uppmärksamhet riktas mot dem istället för de fotburna civiklädda?

   Radera
  4. @Peter Andersson
   I mitt fall handlar det nog mest om att göra sig synlig i villaområdet, vilket kan vara en poäng i sig. Det blir lite löjligt bara när de uppenbart inte kan upptäcka något inifrån bilen.

   Sen är det förstås praktiskt att ha bilen nära till hands om de skulle behöva köra någonstans.

   Radera
  5. De här småorterna är så små att de kunde parkerat bilen, promenerat en runda och ändå haft <5 min till bilen om de orkar springa vid ett akutanrop. Man kanske inte lämnar bilen pga risk för vandaler?

   Radera
  6. Sakupplysning: När polisen kör omkring på cykelbanor beror det (i teorin) alltid på att de söker efter någon som färdas via fot/cykel/moped.

   Radera
  7. Ben, nu hetsar du åter igen mot folkgruppen Vandaler.

   Radera
 7. Malmö kryllar ibland av poliser, det är som Italien med polisbilar som till sirenerna av andra polisbilar smyger bakom en korsning i väntan på tillfälle att genskjuta den senaste i den långa raden terrorbombare. Det är resten av landets poliskår som åderlåts i kortsiktiga planlösa "storsatsningar" på Malmö. "Polisen storsatsar" som bekant i statens vulgärpropaganda, googla den frasen så får ni se på vad (nykterhet, prinsbröllopet, supervalåret, Ullared, vardagsbrott, organiserade brott o.s.v. prioriteten är allt och inget).

  SvaraRadera
 8. Även vi som bor i 08 har märkt att polisen försvunnit allt mer ur synhåll. Till fots gående har jag bara sett på Arlanda de senaste 10 åren. Tidigare såg jag ofta trafikpolis och var mer noga med att försöka hålla hastigheten på motorvägar. Och för länge sedan minns jag samtal med lokala polisen i köpcentrum där de ofta fanns innan kraven med:

  * eget skrivande (administrativ personal avskaffades för några år sedan för att spara pengar fast de var snabbare att skriva och hade lägre lön än utbildade poliser)
  * pass (sägs absolut kräva utbildad polis) och
  * statistik (förmodligen mest krävde insatsen).

  Meningen kunde vara en inledning på en deckare i glesbygd : "Kör någon stöldliga på turné fel och kommer in i dessa laglösa områden syns de aldrig till mer, samtidigt som näring återförs till kretsloppet."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera

 9. Säkrast är att lära känna buset ifall man inte redan gör det så är problematiken löst.
  Man bajsar inte där man äter.

  Det är bara människor, alla har bra och dåliga sidor.

  SvaraRadera
 10. Ja, uppfyller staten inte sin del av det sociala kontraktet, varför skulle medborgarna göra det?

  Det enklaste och bästa hade varit att dela upp Sverige på nåt federativt sätt så att lagstiftningen kan avspegla de olika geografiska förhållandena som gäller mellan glesbygd och storstad. Har man inte poliser i Norrland kan ju norrlänningarna införa liberalare vapenlagar norr om dalälven, eller nåt. Och så kunde man kanske faktiskt ha kunnat stödja landsbygden på riktigt genom sänkta arbetsgivaravgifter och annat istället för den palliativa vård av landsbygden man bedriver idag.

  Jag tycker inte ens ett sådant förslag vore särskilt kontroversiellt, det finns ju jättemånga länder som formerat sig i federationer. Tyskland t ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om tjugo år kommer man förmodligen bara känna nostalgi rörande den tidmässiga parentes i historien då polisen jagade hembrännare, tjuvjägare och inbrottstjuvar, överallt i landet (OK liten överdrift). Tror att det i praktiken kommer att bli lite dubbla standarder, även om det inte kommer att synas i lagstiftiningen.
   Man skulle i den här situationen gärna vilja ha motvikten, storstadsområdena och södra Sverige, som exempel på hur bra det fungerar med polisens närvaro i tättbefolkade delar av landet. Fokus på dessa borde ju ge minskade problem med vardagsbrottslighet och förslumning. Tyvärr ser jag inte riktigt den utvecklingen heller, så för närvarande är det svårt att motivera polisens tillbakadragande av styrkorna från glesbygden.

   Radera
 11. Illa.
  När det gäller kommunens förmåga att hantera räddningstjänst på ett utmärkt sätt kan man befara att den kommer att följa samma trend som Polisen. De ca 70% av räddningstjänsten som består av deltidsanställd personal har så svåra problem att rekrytera och behålla personal att man kan befara att systemet inte kommer att vara hållbart om trenden består. Kommunala besparingar är inte hela förklaringen, men man kan fundera på hur rimligt det är att vilken kommunanställd vaktmästare som helst har högre jourersättning - och då har denna betydligt mer än sex minuter på sig att inställa sig när det ringer på natten. Landsbygden riskerar att inom ett antal år få vänta i timmar på polis. Om väntetiden på Räddningstjänsten går upp från dagens kanske 10-15 minuter för närmaste deltidsstyrka, till 30-40 minuter för heltidsstyrkan i närmaste större ort så kommer det att bli mindre brandsläckning och mer eftersläckning, mindre vattenlivräddning och mer draggning. Anständiga anställningsvillkor är i alla fall en del av lösningen.

  SvaraRadera
 12. Bor i ort med 6000 invånare. Extremlåg brottslighet. Såg polisbilen, en av dem, senast imorse.
  5 heltidsanställda poliser + ordningspoliser delade med annan kommun.
  Polisstationen öppen sju dagar i veckan från 8 till 19, förutom söndag, 09-19.
  Dessutom lunchstängt alla dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avslöjar du vilken ort? Jag flyttar gärna dit.

   Radera
  2. Det är inte så centralt beläget och fullt av utlänningar. Riktig nogo zon, kanske 5 etniska svenskar totalt.

   Radera
 13. Nog finns det allt myndighetsnärvaro i glesbygden. Det är bara så att man prioriterar andra saker framför ordningspolis. För att t ex säkerställa att kustfiskarna i Norrbottens skärgård inte landar en enda lax för mycket disponerar Havs och vattenmyndighetens (HaV) obegränsade resurser vilket inkluderar helikoptrar, kustbevakningsfartyg och otaliga kontrollanter från HaV. Det händer att fiskare blir kontrollerad tre gånger under en dag. Inledningsvis följer kontrollanterna i RIB-båt på några meters avstånd fiskaren när han vittjar sina nät, därefter bordas fiskebåten av samma kontrollanter under intransport för genomsökning av båten. Slutligen genomför samma kontrollanter fiskekontroll när fiskaren lägger till vid kaj. Så visst spenderas stora summor på myndighetsnärvaro i glesbygden. Det är bara det att vi som ingår i pöbeln inte förstår vad som är viktigt på riktigt.

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=98&grupp=3595&artikel=6206191
  http://hbwebben.se/fria-ord-vi-yrkesfiskare-jagas-som-de-varsta-bovarna/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som rena smörjobbet - tillbringa varma sommardagar ute till havs på en (polis)båt och ändå få ihop tre pinnar till kontrollstatistiken! ;-)

   Radera
  2. Nu när jag för första gången i mitt liv är arbetslös får jag också erfara det många anda har vittnat om före mig. Myndigheten arbetsförmedlingen verkar besitta närmast oändliga resurser. Inte för att förmedla några jobb naturligtvis, utan för att kontrollera att alla arbetslösa söker olika jobb så att de har rätt till arbetslöshetsersättning. Det är mycket enkelt att få tag i en "arbetsförmedlare" - de svarar omedelbart i telefon när man ringer och jag får ofta olika meddelande ifrån dem, både i form av vanlig post och e-post.

   Det är naturligtvis inga problem att utforma en jobbansökan så att att man inte får de jobb man är anvisad att söka, om man inte råkar vara intresserad av just det jobbet. Men tänk så mycket sysselsättning det skapar i alla led! Dels då för "arbetsförmedlaren", men också för den arbetslöse som måste skriva en ansökan, samt för rekryteraren som får nöjet att läsa alla dessa ansökningar.

   Radera
  3. @ Tompa

   Nästan rätt - Arbetsförmedlingens främsta uppgift är att producera underlag för statistik som får det att se ut om om sittande regering (oavsett vilken) har en handlingskraftig arbetsmarknadspolitik för just de arbetslösa. I den statistiken ingår antagligen antalet kontakter med arbetslösa, pinnar för telefonsamtal, pinnar för brev, pinnar för besök, pinnar för younameis.

   Värst av allt - den första inskrivningen på AF är vår tids motsvarighet till en konfirmationsritual. När jag gick ut gymnasiet drog de dit hela klassen några veckor innan examen för preventiv inskrivning (så att inte alla från alla klasser skulle komma första måndagen efter skolslut), t.o.m de som skulle plugga vidare var tvungna att följa med och de som redan hade fixat sommarjobb fick om de ville skriva in sig i förväg mot det datum då sommarjobbet förväntades ta slut.

   Det underförstådda budskapet var glasklart: Nu är du vuxen - välkommen till Arbetsförmedlingen!

   Radera
 14. Jag är Stockholmare, och är mycket ute och rör mig i vimlet. Otaliga gånger har jag varit ute i tätbefolkad stadsmiljö i flera timmar utan att ha sett en enda polis. Inte en polisbil, absolut inte en enda fotpatrullerande polis.
  När jag kommer hem till min bostad nära en hårdtrafikerad utfartsled kan jag observera det gamla vanliga: Fullkomligt groteska hastighetsöverträdelser från bilister i ändlöst antal, motorcyklister som brakar fram i 150-175 under sönderslitande motorvrål.
  Laglöst land.

  Inte i någon annan storstad som jag besökt, från u- till i-land, har jag upplevt en sådan total frånvaro av "ordningsmakten" ute i det allmänna rummet.
  Så frågan uppkommer: Vad gör egentligen alla de tusentals poliser vi betalar lön till ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillverkar borttappade pass..

   Radera
  2. @Hogast

   Jag är inte alls insatt men min gissning är att de är begravda i byråkrati allihop.

   Radera
 15. Min gissning är att vi om ca 10 år har statsbidrag till medborgargarden för att locka dem att bli kontrollerbara. Undrar vad de kommer att kallas för att ge positivare associationer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trygghetsentreprenörer.

   Radera
  2. Det har vi redan, de heter, expo, jämställdhetgranskning, antirasism, antipoacher och liknande. och det finns massor av resurser.

   Kanske är det dock inte vad vi i pöbeln förväntat och önskat oss.

   Radera
  3. Om tio år kommer vi att ha antingen privatiserad eller kommunal polis med ansvar för ordningen.

   Radera
 16. Undrar vilken "värdegrund" som kommer att gälla för att få de pengarna.

  SvaraRadera
 17. De som röstat för den här utvecklingen ska inte klaga.

  "jamen jag röstade inte för detta.."

  Jodå det gjorde du visst det, de där tomtarna som du röstade på har kört samma linje i många år nu och där ingår alltid besparingar inom alla områden utom migration (och konsekvenserna av denna), dit nästan alla resurser går.  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså om du inte röstade på SD då, först då har du all rätt att beklaga dig över hur förjävligt det är när politikerna prioriterar andras intressen framför den egna befolkningens.

   Radera
  2. Japp! 87 % av de Svenska väljarna röstade ja till det här. 40 miljarder/år måste ju naturligtvis ta från någonstans. Polis, vård, skola, omsorg, försvar är en del av det. Man får det man röstar på. Grattis!

   Radera
 18. Som göteborgsbo ser jag sällan poliser på patrull, men oftare lämmeltåg av piketer påväg mot valfri förort. Det finns i praktiken två lägen; ingen polis alls eller full stridsutrustning.

  Däremot ser jag drivor av väktare, som håller koll på "sin" fläck i tillvaron; köpcentrumet, spårvagnen, centralstationen, krog entréerna eller utanför systemet. Den senaste utvecklingen var när jag observerade att även kebab/pizzahaken börjar ha dörrvakter här och där. Jag vet att många villakvarter har "sin egen" kvarterspolis i form av införskaffad väktare.

  Intrycket är att polisen blir mer och mer delad i tre bitar; en del som trålar på nätet, lyssnar av telefonerna och triangulerar korttransaktioner och en del insatsstyrka, som plockar in folk samt en del piket, som spöar upp ligisterna när de blir för många. Allt annat (det som förut kallades "polisarbete") får man köpa själv på marknaden om man vill ha det. En logisk följd av det avreglerade samhället, egentligen.

  Detta är bara början om jag får teoretisera. Staten, i takt med att kostnaderna för att hålla densamma igång eskalerar och det globala trycket ökar, orkar helt enkelt inte mer och får ge upp delar av sin verksamhet. Där får vi medborgare klara oss bäst vi gitter, eller köpa den sakande komponenten på markaden. Spontana exempel på sådana områden:
  -Utbildning (itakt med att skolorna når härsmälta är det upp till varje ansvarstagande förälder att köpa extralektioner av privatlärare).
  -Arbete (itakt med att arbetsmarkaden smulas sönder av global konkurrens, låglönedumping, oseriösa bemanningsbolag och outsourcing utan att staten gör någonting är det upp till varje ansvarstagande medborgare att leta utomlands).
  -Vård/omsorg (itakt med att densamma blir allt mer underfinansierad så är det upp till varje berörd medborgare att köpa denna på markanden eller ordna det inom familjen, exvis. privatläkare och köpa vårdplats utomlands och ordna ett rum hemma för gamla mamma).
  -Säkerhet (den kan vi redan).

  Osv...vem kunde tro att framtiden skulle bära drag av forna dagars ordning, där någon form av samhällsservice som utbildning, vård eller liknande enkom var för de välbeställda. Annars fanns fattighuset eller amerikabåten. Hur hamnade vi här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillåt mig att rekommendera boken "Jennifer Staten"

   http://www.bokus.com/bok/9789197543309/jennifer-staten/

   Radera
 19. Off topic så skickade telia hem ett brev idag där de meddelar att de höjer priset med 372 kr om året, man ska dock vara lugn då man kommer att kunna se på tv i surfplattan och på datorn, annars fungerar det precis som vanligt. Hej då telia!

  SvaraRadera
 20. Hehe

  "Kör någon stöldliga på turné fel och kommer in i dessa laglösa områden syns de aldrig till mer, samtidigt som näring återförs till kretsloppet"

  Stämmer bra, en bekant var ansvarig för sopstationen utanför Sveg. Fick nys om att några onämnbara var där och plockade kompressorer från kylskåp. Han jaga ikapp dem och hota dem med hagelgeväret - if I ever see you again och en talande gest.
  Just de har inte synts till i Sveg mer.

  Så om det är den typen av beteende vi vill stärka är det ett utmärkt förslag.

  SvaraRadera
 21. Och de här polisbilarna. Antar man gör någon ekonomisk bedömning och monterar ur utrustningen, rycker bort markeringarna och säljer dem?
  Parkera dem istället i garaget. Är inte polisen känd för att köra sönder sina bilar titt som tätt? Bara ta en ny istället för att laga eller skrota.
  Säkert inte det (kortsiktigt) ekonomiska men väl det resursvettiga.

  SvaraRadera
 22. En polis per 450 invånare. Så om vi under den tioårsperiod vi är i nu tar emot ca 900 000 asylsökande behöver vi förutom pensionsvgångar m.m. utbilda 2000 poliser ytterligare för att hålla kvoten.
  Verkar dumt att göra sig av med bilar då. Eller räknar vi med egen rättskipning i utanförskapsområden. Kanske ett bra sätt att minska kostnaderna för polisen. Trist för dem som bor där bara.
  Usch - det känns inge bra - är det såsvårt att sköta ett land? -Men de flesta andra Nordeuropeiska länder verkar få det att fungera hjälpligt åtminstone.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polisen kanske borde äska saftigt budgettillskott för inköp av massor av Tesla elbilar. Tänk vilket prestigeprojekt för MP/S-regeringen - världens mest miljövänliga polisbilsflotta - kan säkert skapa typ 10000 licensierade arbetstillfällen i Trollhättan och efterföljande led också, en våt dröm för gamle industrifackspecialisten Löfvén.

   Radera
 23. Finns det verkligen 20000 polisbilar i Sverige? Det låter mycket tycker jag.

  SvaraRadera
 24. Första och enda gången jag behövt ringa polisen var vid en smitningsolycka inne i samhället i ett samhälla på landsbygden i Västergötland. De tog 35 minuter innan närmsta bil kunde komma.

  SvaraRadera