Cornucopia?

2015-07-04 09:48

Kraftigt fallande räntor under Greklandsveckan

Greklandsveckan innebar kraftigt fallande marknadsräntor, och visar tydligt hur svenska politiska utspel i Almedalen har noll påverkan på kreditorernas vilja att låna ut pengar till Sverige. Istället överträffas detta av en kombination av Greklandskrisen och Riksbankens sänkta reporänta.

Den svenska statliga tvååriga obligationen nådde en ny rekordlåg notering, rent av längre än tidigare i år. Nya lägstanivån är -0.446% i ränta. Svenska staten får alltså nästan en halv procent om året i avkastning på att låna pengar på två år, om man hade släppt nya tvååriga obligationer just nu. Förenklat skulle svenska staten få drygt 1 miljard gratis på två år, om man lånade upp 100 miljarder, eftersom marknaden är beredda att betala drygt 101 miljarder för ynnesten att låna ut pengar till Sverige.

Sverige ses fortfarande, trots idiotierna i Almedalen och den socialistiska regeringen, som ett tryggt ställe att dumpa kapital, så till den grad att man är beredd att betala för att förlora en liten bit av kapitalet. Samtidigt handlar det förstås om obligationsbubblan, där man förlitar sig på greater fool-theory och att någon ännu dummare ska köpa obligationerna av dig till ännu lägre ränta. T ex svenska Riksbanken...

Under veckan föll marknadsräntorna mellan 0.165 procentenheter och 0.286 procentenheter.
Marknadsräntorna den senaste månaden. Källa: Riksbanken
Ser man lite längre har dock inte de längre räntorna och bostadsobligationerna återgått till tidigare lägstanivåer, även om den uppåtgående trenden för marknadsräntorna känns bruten, åtminstone för stunden.
Svenska marknadsräntor sedan årsskiftet.
Uppgången i räntan under juni är utplånad, men majuppgången är kvar, utom för den negativa tvååriga statsobligationern.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

10 kommentarer:

 1. Man är beredd att låna ut 101 till staten för att få tillbaka 100 om två år, om man uppskattar att den förväntade förlusten från att låna till staten uppgår till 1%, och att alla alternativa placeringar ger större förlust.

  Det finns ett extremt överutbud av cash eftersom staten har skapat oändliga mängder av dem (just för att kunna sälja räntelösa obligationer!). Alla vet att de är värdelösa löften som snart kommer att svikas och förintas, men än så länge är en miljard i cash lite bättre än en badboll, så fiatpengarna används fortfarande i delar av världen.

  SvaraRadera
 2. Ot: och vad händer i Kina ?
  Kraschar börsen eller vad är det som sker ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Belåningsbubbla av vanliga kineser där utländskt kapital utlöst försäljningsvågen.

   Ungefär som 1987 i USA där utländskt kapital hotades med beskattning samt att finansdepartementet skulle försöka få ner en övervärderad dollarn. Utländskt kapital fick panik och sålde av för att växla sina dollar.

   Radera
  2. Det är bara slumpmässigt brus, precis som vädret. Det finns ingenting med ekonomin som går att begripa logiskt. Så bry dig inte om vad som händer i verkligheten, bara fortsätt ge bort alla dina pengar till staten/banken så kommer andra att ta hand om dem på bästa sätt, ska'ru se.

   Radera
 3. Vi får se hur vår goda Rb reagerar när euron(eur/usd) faller ner till ursprungs-paritet om 0,80 dollar!

  Centralbankerna förstör all prisbildning och de kommer få ett eftermäle som heter duga. Värst är det för pensionskapitalet som urholkas dramatiskt. Vi får vara glada att sossarna hittills inte begränsat placeringsreglerna till alltför mycket obligationer. Men jag tror fonderna ligger rätt tunga ändå mht till pågående pensionsavgångar.

  Sossarna vill nu använd p-kapital till infrastruktur-investeringar. Undrar hur de ska mäta avkastningen isf? Om det skulle ske under PPI-villkor måste väl p-fonderna få sin avkastning antingen av brukarna via avgifter eller så måste staten etc köpa tillbaka. Alternativt tänker man sig bara vårt pensionskapital som kreditkapital men det låter inte särskilt smart i dagens ränteläge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rttck
   Varför inser du inte att den enda lösningen är att föra en expansiv penningpolitik?
   När reporäntan inte längre fungerar så måste man ta till QE när det inte fungerar längre så måste man trycka pengar.

   Alla länder måste låta sina riksbanker trycka lite pengar och ge pengarna till sina stater.

   Radera
 4. On spot:

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/34318

  Enkel matematik 2010 visade att Grekland omöjligen kommer att klara sig utan enorma skuldavskrivningar!
  Vad kommer efter Cypern och Grekland?

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/34402  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå låtsas SvD att detta är vänsterregeringens fel. De har alltså suttit i sex månader. Bloggade om detta idag: http://asiktskompassen.blogspot.de/2015/07/pa-vilket-satt-ar-vanstern-ansvarig-for.html

   Radera
  2. SvD skriver och tänker som IMF och de flesta skribenter skriver av vad andra system-bevarare skriver. De varken tänker själva eller är insatta i kärnan. Som icke-vänster brukar jag alltid säga att vänstern säger som det är men saknar förmåga att rätta till det. Euron är ivf körd så länge man inte kan skapa en skatte-federation med diktat, vilket inte är otänkbart när stora intressen hotas.


   Radera
 5. En bild nedan av bubblans stegring mot de mörka molnen. Med lite vådliga krumbukter på sluttampen. Jag tycker mig t.o.m. se Elliott-vågor i denna projektion av den tredimensionella blixtens vandring genom luften.
  Credit till Sydsvenska Dagbladet för fotot:
  http://www.sydsvenskan.se/ScaledImages/644x429/Images2/2015/7/5/AB%20%c3%85skov%c3%a4der.jpg?h=84705f14d73f1fc1fa1228225008a7d5&fill=False&cut=False&ql=Undefined

  SvaraRadera