Cornucopia?

2015-07-07 14:21

Jonas Birgerssons vision har uppfyllts

Jonas Birgerssons vision har uppfyllts. Inte den om bredband till alla, utan om att kriminella ska sluta råna utan istället söka sig till det mycket lönsammare och trygga Internet. Fast det kanske inte uppfylldes på riktigt det sätt Birgersson hade tänkt sig.

Det var under IT-bubblans glada dagar som Framfabs Jonas Birgersson minsann skulle föreläsa för sk värstingar (som det hette på den tiden) om att det är bättre med IT än att klubba ner gamla tanter och ta deras handväskor.
"Jag ska berätta för dem att kriminalitet är djävligt dåligt betalt jämfört med att jobba med IT."
Och de kriminella har lyssnat. Idag är bedrägerier via Internet en nästan helt riskfri verksamhet, som oavsett inte innebär någon fara för att man själv skadar sig. Det handlar om miljardbelopp, via olika bedrägerier och ID-kapningar. Så visst har de kriminella lyssnat på Jonas Birgersson och konstaterar själva att väskryckning är djävligt dåligt betalt jämfört med att jobba med IT.

Det tog dock några år innan bedrägerierna tog ett kliv uppåt, då det behövs en inlärningsperiod och att alla har Internet.

Förra året anmäldes otroliga 14 890 bedrägeribrott per 100 000 invånare, dvs nästan 15% av Sveriges befolkning blev utsatt för bedrägerier på ett enda år.

Totalt polisanmäldes 1 443 753 bedrägerier i Sverige förra året. Hur många av dem tror ni att polisen klarade upp? 

Av 1 443 753 anmälda bedrägerier handlade polisen 146 051, 72 062 utreddes, 11 889 personuppklarades, dvs "löstes polisiärt", 11 073 gick till åtal, 463 ledde till straffföreläggande. 73 989 brott lades ner utan utredning, medan övriga 90% av de anmälda bedrägerierna inte ens handlagts av polisen. Av de 146 051 bedrägerierna var 43 031 klassade som datorbedrägerier. Lagföringsprocent på datorbedrägerier är endast 6%, mot 18% för bedrägerier totalt, vilket innebär att av utredda brott ledde 6% till fällande dom. Men endast 13 136 av 43 031 handlagda datorbedrägerier utreddes, så 6% är 6% av 13 136 och inte av 43 031 eller anmälda brott uppåt en halv miljon.

Förenklat är risken att åka dit för Internetbedrägerier 463/1443753=0.32 promille, vilket kan jämföras (förvisso över en annan tidsenhet) med risken att under sin livstid bli träffad av blixten, vilket är en fjärdedel av detta, eller 0.08 promille. Chansen att du som bedrägerioffer ens handläggs av polisen är 10% och att de faktiskt väljer att utreda är 5%. Inom datorbedrägerier är det ännu sämre.

För övrigt ser antalet utredda bedrägeribrott misstänkt likt ut att man har en kvot att 50% av handlagda bedrägeribrott ska avskrivas utan utredning, och 50% ska man titta på. De övriga 90% följer den gamla klassiska Ericssonskrönan från IT-bubblans glada dagar. När den lokale HR-chefen fick in 300 ansökningar på ett jobb slängde vederbörande 90% av ansökningarna i pappersåtervinningen olästa och konstaterade "vi anställer inte personer med otur". Polisen har kanske samma devis - "vi utreder inte brottsoffer med otur"?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Historien om högen med ansökningar som gick i sopkorgen var inte Ericsson, utan Jan Stenbeck, åtminstone enligt SvD och andra som berättat om det:

  Det visste också den framlidne mega-finansmannen Jan Stenbeck. När han fått in för många ansökningar till jobbet som vd-assistent delade han upp högen med cv:n i två. Han pekade på den ena packen och sa: ”De här har otur” och slängde den utan att titta närmare på ansökningarna. ”Jag behöver någon som har tur”.

  SvaraRadera
 2. Det var du, Lars, som tog upp det här med blixt och åska...
  Micael Faraday, minns du det?
  Jag?
  Långsint?
  Glöm det!

  SvaraRadera
 3. Statistiken kommer att till nästa år säkert bli mycket bättre när BRÅ ersätter "Uppklarade brott" med benämningen "Handlagda brott". Jerzy Sarnecki har nog rätt i att anmälningsbenägenheten har gått upp, inte brotten..? Sverige är ett tryggt land och att om politikerna bestämmer att polisen ska få mindre resurser till förmån för annat viktigare så stämmer säkert det.

  SvaraRadera
 4. Tack Cornu för ett mycket bra inlägg och ny kunskap.

  OT: Nu ser det ut som starten har gått för racet nedåt på börsa!! Bifurkation på er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg; Svenska 10-åringen nådde in den förväntade nivån 1,4%(bara 1,1%) utan vände ner tillsammans med UST 10Y. Nu väntar ränte-rally under börsnedgången.

   Radera
 5. Jag gissar att en stor andel av de 1,4 miljoner anmälningarna är förlustanmälda kreditkort och köp gjorda av annan på kreditkorten. Det finns ju numera bättre säkerhet på de flesta kort, men långt ifrån alla kort har extra säkerhet via kod per SMS och liknande. Kortbolagen och försäkringsbolagen kräver ju polisanmälan som del av rutinen men Polisen kan ju knappast göra något utan en större insats som kostar mer än "extra debiteringen" på kortet.

  SvaraRadera
 6. Så det uppenbara sägs igen, sägs igen, och sägs igen.

  Ibland undrar jag om allt bara är på repeat. Det ser mörkt ut, faktiskt.

  SvaraRadera