Cornucopia?

2015-07-21 10:02

Johan Westerholm (s): Rykten om regeringsombildning

Bloggrannen Johan Westerholm (s) på Ledarsidorna skriver nu om rykten kring en större regeringsombildning, eventuellt baserat på Stefan Löfvens hälsa, Margot Wallströms heltidsuppdrag i FN och Åsa Romsons kompetens.

"De rykten som är i svang nu talar om en större, och nödvändig, regeringsombildning till nästkommande riksdagsår. Regeringen Löfvens första år, 2014/15, kan bäst sammanfattas med att vi sannolikt har västvärldens svagaste, mest vilsna och sämsta regering samtidigt som vi är begåvade med en i det närmaste totalt värdelös och intetsägande opposition. En opposition som inte vill regera är sällan bra för en i grunden dålig regering."
Denne man har valts till
statsminister av riksdagen.
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Nästkommande riksdagsår börjar alltså i höst, så en sådan regeringsombildning är i så fall nära förestående.

Romson är inkompetent, Löfven har eventuellt hälsoproblem även om jag inte tror att det är så allvarigt, och Margot Wallström har tackat ja till att heltid ingå i FN:s Generalsekreterares arbetsgrupp, vilket knappast går att kombinera tidsmässigt med att vara utrikesminister. Därtill går samarbetet mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna minst sagt knackigt.

Samtidigt har vi decembersveket DÖ, vilket i teorin gör att Socialdemokraterna kan bilda en egen minoritetsregering och ändå fortsätta regera på egen politik. 

Alternativt så ska Miljöpartiet bryta DÖ, men som DÖ ser ut ska fortfarande allianspartierna lägga ner sina röster för det vänstersocialistiska blocket är större i riksdagen. Riksdagen har valt regeringsbildare, dvs Stefan Löfven. Han kan fritt ombilda regeringen. Kastar han ut Miljöpartiet kan dessa förstås bryta DÖ och lägga en missförtroendeförklaring mot Löfven, men han kan alltså presentera en miljöpartistfri regering om han vill.

Detaljer och resonemang hittar ni Westerholms blogginlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

38 kommentarer:

 1. Westerholm är alltid läsvärd och jag delar hans analys av en inkompetent regering och svag opposition som inte vill regera.

  Kanske kan en ombildning vända opinionen, en ombildning utan MP skulle definitivt göra det och vore det bästa för landet givet dagens förutsättningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har idag en unik situation där förtroendet för regeringen är uruselt, men där även förtroendet för oppositionen är svagt. Det är bara de onämnbara som stiger i mätning efter mätning.

   De borgerliga orkar helt enkelt inte stå upp för en borgerlig politik längre och har för länge sedan förväxlat folkopinionen med Twitter-opinionen och den massiva rödgrönrosa problemformuleringen.

   Radera
  2. Är Westerholm (s)-politiker? Jag hittar inget om honom online och hans blogg är trög och ser buggigt formaterad ut i Chrome, just nu.

   Radera
  3. Han är socialdemokrat men får inga uppdrag av tyngd eftersom han tillhör den "gamla" skolan och ej Bommersviks-sossarna. Han är också väldigt frispråkig när det gäller den misslyckade integrationen och då straffar man ju ut sig så klart. Vi skulle behöva fler av hans kaliber, han är dessutom mycket kunnig vad gäller migration/integration och Mellanösternfrågor.

   Radera
  4. Borgerlighetens politiska ideologi har falerat, liksom den rödgröna dyngfilosofin förstås. Ett nytt politiskt alternativ behövs.

   Radera
  5. Nej borgarna behöver stå upp för sig själva och vara just ett tydligt borgerligt alternativ. Alliansen har tyvärr vikit ned sig och anpassat sig till Twitter-vänstern i allt för många frågor. Men det är bra att politisk feghet inte belönas av väljarna.

   Radera
  6. De gröna trodde en gång att de var ett helt nytt politiskt alternativ. Nu tror miljöpartiets "språkrör" att grön politik bara är en form av liberalism. Men vare sig tesen eller antitesen var korrekt och vi väntar på syntesen.

   Radera
  7. Låter om att Westerholm är den typ av sosse som skulle kunna rädda partiet och stoppa SD, om han är frispråkig och kunnig i de frågorna. Men, de politiska miljonärerna lämnar inte sina köttgrytor.

   Radera
  8. Alla nya socialdemokratiska partiledare tvångshjärntvättas i Bommersviksakademin och kommer ut som lallande dårar.

   Radera
  9. @Kuckileku, Ja antingen vet de nånting som vi vi inte vet. Eller tvärtom! :)

   Radera
 2. Hoppas att Steffe dumpar MP, likt Romson dumpar gråvatten i Östersjön.

  SvaraRadera
 3. Själv föredrar jag att MP är kvar i regeringen och visar sin inkompetens offentligt. Vi får stå ut med dem till valet 2018, men efter valet slipper vi dem för gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills så har ju inte Alliansen passerat dem i opinionen med någon större marginal, trots alla klavertramp från de rödgröna. Alliansen har en del att jobba på.

   Radera
 4. Löfvén, Wallström och Romson är ju regeringens tre tyngsta namn. Sahlin, Juhuholt, Löfvén skulle framstå som ett omvänt hat trick på 8 år utan historisk motsvarighet i Sverige, och jag undrar var i modern historia. Och det beror säkert på underliggande faktorer inom (s) som utesluter att fjärde gången gillt blir bättre. DÖ behöver de i vart fall inte oroa sig för, borgarna vågar inte opponera oavsett vad regeringen gör. Dessutom håller de ju faktiskt med om allting i sak. I en debattartikel i SvD idag skriver en folkpartist om hur skatte/bidragspolitiken har blivit en icke-fråga eftersom alla partier tycker lika, och att blockklyftan nu definieras av massinvandringen (och klimatpaniken, konstigt nog, där tycker ju alla partier också lika). D.v.s. SD mot resten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en fråga till som splittrar; kärnkraften. Mp och C(?) mot resten.

   Radera
  2. Den där debattartikeln är ganska intressant eftersom den antyder de verkliga problemen, fast det floppar ur totalt när skribenten tror att FP har några ideer som kan hantera situationen.

   Radera
  3. @Reymar, Kärnkraften har varit en hårt låst fråga i över 30 år. Ingenting har kunnat göras åt ena eller andra hållet. Men nu plötsligt läggs 30% eller så av den ned av "bolagen" (statliga myndigheterna) som driver dem, helt utan politisk input (alliansregeringens första åtgärd var också att höja kärnkraftsskatten, den var inte avgörande). Kanske de är föråldrade, men de har ju uppgraderats en hel del på senare år. Kärnkraftspolitiken är i vart fall blivit irrelevant. Det är som om Migrationsverket plötsligt skulle sluta bevilja några uppehållstillstånd överhuvudtaget, utan att någon politiker gjort nånting eller reagerar. Politiker vill ju undvika ansvar så det är ju perfekt för dem att byråkraterna bestämmer över staten.

   Radera
  4. Kapitalist rätta mig om jag har fel, men har inte subsidier till andra kraftproduktionsslag(t.ex. vindkraft) samt pålagor för känrkraften gjort den olönsam?

   Sedan känns det allmänt tokigt att man planerar att gräva ner o förvara avfallet i 100 000 år, när det med annan teknik inte hade ansetts som avfall.

   Radera
  5. "Förnyelsebart" (som om vindkraftverk vore eviga och torv inte tar många generationer att växa tillbaka) har så liten marknadsandel att det inte kan ha en sån betydelse. Dessutom har väl MP-regeringen infört/höjt skatt på förnybar energi?!?

   Radera
 5. Men hey vi har ju typ 50% kvinnor i regeringen. Då måste den ju vara superb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju oschysst att statsministern verkligen är statsminister på riktigt medans vice statsminister bara är det på låtsas. För att hon är kvinna kanske?

   Radera
 6. Det fanns inte så många konkreta förslag i Westerholms inlägg om regeringsombildningen, av goda skäl tror jag. Partikonstellationen lär ju stå fast, och då kan inte Löfven röra de miljöpartistiska statsråden. Alltså, rent konstitutionellt kan han ju det, men enligt praxis blir det miljöpartiet som bestämmer vilka som ska bli deras statsråd. Möjligen skulle han kunna byta departement för att eliminera ett statsråd, exempelvis om (s) tar hand om bostadspolitiken försvinner Kaplan, och (mp) får kanske en annan post istället, vilken det nu skulle kunna vara.
  Bland de socialdemokratiska statsråden skulle jag vara lite elak och säga att Löfven själv är det svagaste kortet. Han kom ända fram till en regeringsbildning utan att ens ha ett program; det är oförlåtligt och obegripligt, och har gjort situationen omöjlig för alla de andra statsråden som inte har haft någon politik att rulla ut när regeringen var färdig.
  Kan ju ligga något i högoddsaren att han tar sig själv ur regeringen, men det skulle verkligen vara speciellt, kan inte riktigt hävda att han har gjort sitt efter tre år som partiledare.

  SvaraRadera
 7. Jag skrev igår en kort text med rubriken "Politisk intelligens enligt Kuckeliku" som kanske kunde intressera någon, men Cornu verkar lite småmätt på mina tankar, så den kanske ni får vänta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sluta vara så himla lättkränkt. Jag har extremt mycket att göra och det är lätt att jag tappar bort saker, speciellt när man inte får några påminnelsemail och mailboxen är 2000 mail stor.

   Radera
  2. OK. Jag har inte försökt maila texten. Den kan kanske få mogna någon vecka. Jag är sällan snabb på hanen.

   Radera
  3. Men alla andra är ju lättkränkta, det är nya inneflugan i Sverige!

   Radera
  4. För övrigt har du väl någon sökfunktion i mailboxen som du kunde använda. Du kan troligen också ge meddelanden från vissa avsändare, som tidigare gästinläggsskribenter, högre prioritet. Om du missar texten man skickar dig kan du nog också missa påminnelserna och man blir faktiskt en aning sänkt av att inte få några responser på mail om gästinlägg man skickat.

   Att ge några berömmande omdömen av något slag eller någon konstruktiv kritik är förmodligen inte heller riktigt din grej... Du är en bra bloggare, men ingen bra chefredaktör än så länge :-)

   Radera
  5. Ja, bråka med mig, det ökar ju dina möjligheter att bli publicerad.

   Vad som sannolikt hänt är att jag läst ditt mail på mobilen och inte haft möjlighet att svara där och då. När jag sedan nått en dator har det varit ytterligare femtio mail och du försvann i bruset. Ta det personligt för all del, men det är det inte. Men det kan bli.

   Radera
  6. Jag har för övrigt nu svarat på Kuckelikus tre veckor gamla mail och erbjudit mig att publicera gästinlägget. Jag måste naturligtvis av upphovsrättsliga skäl ha ett godkännande av detta, så bollen ligger hos Kuckeliku nu. Svarar han inte så vill han helt enkelt inte ha en publicering, utan vill bara gnälla. Synd, då det är läsvärt.

   Radera
  7. Kuckeliku kanske borde blogga själv då hen har mycket som ska ur huvudet och detta gör sig sällan bra som kommenterare. Gästinläggen kan ju göras ändå samt direktlänkas.

   Radera
  8. Bra Cornu. Jag är ganska seg i skallen ikväll så jag återkommer vid något senare tillfälle. Det är ingen ko på isen.

   Radera
 8. Skulle vara intressant med en undersökning om hur stort politikerföraktet är i Sverige. Borde vara all time high. Sossarna har väl bara kvar sina gråsossar där man röstar som förfäderna gjort och utan sunt förnuft. Oppositionen med Batra i spetsen har ju helt försvunnit från arenan. sämre och tystare opposition har väl aldrig skådats.
  Att inte dessa politiker förstår att dom är tillsatta att driva politik. Inte bara ta ut lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att efterträda Reinfeldt måste vara en mardröm.
   Reinfeldt var upp som en sol, ner som en pannkaka...
   En sådan moderatledare vill kngen se kngen.. Så det krävs ett offer under tiden.
   Som heter Batra...
   Innan man har förtroende för en moderatledare igen...

   Radera
 9. Att flytta på Romson torde väl vara prestigemässigt omöjligt nu utan att det tar hus i helvete, det allra minsta som kan vara PK hos twittervänstern är väl att göra henne till vice statsminister på riktigt, alternativt att hon får ta över som utrikesminister efter Wallström, hennes rekord att göra sig osammans med 49 stycken arabländer samtidigt på en och samma dag lär ju vara svårt att slå så oavsett hur inkompetent Romsom är så kommer omvärlden att ha förhoppningar på henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Apropå MP...

  http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.2781588-hakan-bostrom-en-fri-press-ar-a-och-o

  Som bortblåsta var de klassiska journalistikdygderna om sanningssökande, allsidighet och konsekvensneutralitet. Som final på denna värdegrundsdemokratiska predikan framförde hon även tanken på ett statligt finansierat ”Public Service-Google”, en ”etiskt hållbar sökmotor” där ”vi själva kan påverka algoritmen”, det vill säga vilken information som är sökbar.

  Man frågar sig vilka ”vi” är. Anette Novak själv? Demokratiminister Alice Bah Kuhnke? Eller den rödgröna regeringen? Medieutredningen lyckas förhoppningsvis undvika den här typen av dikeskörningar. Men även om den presenterar en palett av reformer, är risken inte obefintlig att där återfinns förslag, som i händerna på ett Miljöpartistyrt departement, kan ställa till stor skada.

  Vikten av att staten håller sig borta från alla försök att styra mediernas innehåll har sällan varit mer angelägen.

  SvaraRadera
 11. "Samtidigt har vi decembersveket DÖ, vilket i teorin gör att Socialdemokraterna kan bilda en egen minoritetsregering och ändå fortsätta regera på egen politik."

  Det är ju precis så det inte är. DÖ innebär att det största alternativet kan få igenom sin budget. Ensamt är S mindre än Alliansen och saknar mandat och legitimitet för att kunna göra anspråk på regeringsmakten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. (mp) + (s) är mindre än alliansen redan idag. Det av de gamla blocken som får minst röster ska lägga ner sina röster, det är överenskommelsen.

   Radera