Cornucopia?

2015-07-10 12:56

Interpol: Varning för IS-angrepp mot båtflyktingar i Medelhavet

Interpol har gått ut med en varning om risk för ett förestående angrepp från Islamiska staten mot båtflyktingströmmarna över Medelhavet. Det kan komma att handla om att detonera självmordsbomber ombord på räddande fartyg.

Öppen källa är en artikel hos Migrant Report. Interpol har även varnat berörda organisationer via sedvanliga kanaler, vilket även nått Sverige på grund av att vi har fartyg på plats.
"Interpol has issued a warning to countries operating in the Mediterranean to be on the alert for an attempt by ISIS militants to carry out some sort of operation at sea over the next few days, Italian military sources have told Migrant Report."
Svensk beväpnad bassäkvakt ombord
på HMS Härnosand.
Det ska i så fall handla om flyktingbåtar som utgått från Libyen.

Potentiellt kan en självmordsbomb ombord på ett räddande fartyg långt ute till havs i Medelhavet vara fullständigt förödande på flera plan. Dels kan de omedelbara förlusterna på ett tättpackat räddningsskepp bli enorma, med stora svårigheter att snabbt få skadade till adekvat akutsjukvård. Dock har Italien en omfattande sjukvårdsberedskap för att hantera flyktingströmmarna, men problemet blir att få iland skadade vid ett sådant här attentat.

Den mer långtgående konsekvensen, som kan kosta ännu fler människoliv, kan bli att man drar in räddningsoperationerna inför hotet, eller att de kommer saktas in avsevärt, när varje enskild båtflykting kommer behöva kroppsvisiteras vid räddning.

Därtill kommer man behöva ha beväpnad personal övervakande räddningsoperationerna, vilket kan orsaka "dålig stämning", som i sig kan orsaka problem.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

28 kommentarer:

 1. Båtflyktingar, så klart, Allahs fiende nummer ett. Det är ju inte som om deras överlastade skrotbåtar sjunker av sig själva. Helt ologiskt val av mål för IS att bekämpa, vad jag förstår. Men om Dupond och Dupont säger så så...

  SvaraRadera
  Svar
  1. IS' fiende nummer ett verkar vara alla som inte skriver under på deras extremfundamentalistiska religion. Flyr man från en sunnimuslimsk diktatur så uppfattar väl IS det som att man är en hädare.

   Radera
  2. Starkt, Kapitalist, att du observerat att detektiverna har olika stavning.
   Missade jag en gång i tiden...

   Radera
 2. Varför skulle de vilja göra så?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att minska viljan att ta emot båtflyktingarna, och på så sätt så split mellan Europa och områdena som flygktingarna kommer ifrån. Sen vill väl IS ha några att styra och ställa över också, så man vill ju även avskräcka flyktingarna från att fly. En nation bara bestående av svartklädda skäggon med ak-47 funkar ju inte. De måste ju ha några de kan förslava och tvinga till att faktiskt producera något också.

   Radera
  2. Skulle vara det då. Annars har man ju hört att de själva har ett par fingrar med i verksamheten och tjänar en hacka på smugglingen.

   Radera
 3. De håller på att hitta på något värre än att självmordsbomba moskeer, hur är IS funtade?

  SvaraRadera
 4. Let God sort them out, eller hur var det korsriddaren sa?

  SvaraRadera
 5. Let God sort them out, eller hur var det korsriddaren sa?

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard Ohlin det var Sarah Palin som skrev "'Let Allah Sort It Out"
   Hon tyckte att med tanke på att bägge sidor i konflikten ursäktar sitt mördande med att hänvisa till just Allah, så kunde ju han också vara den som redde ut det hela.

   Är rätt så säker på att hon inte är en korsriddare...utan en kristen "kontroversiell" amerikansk politiker. ;)

   Radera
  2. Jag tror det var denna han tänkte på: https://en.wikipedia.org/wiki/Caedite_eos._Novit_enim_Dominus_qui_sunt_eius.

   Radera
 7. IS skulle alltså vilja lösa EU;s problem, vilken idiot kan tro på det?

  SvaraRadera
 8. Det är nånting fel med nyhetsrapporteringen om ISIS. Dels för att de beskriver våra invandrare som legosoldater. Dels för att de begår de värsta och mest meningslösa brotten. Dels för att de beskrivs som så extremt framgångsrika att detta riff raff av spontant tillresta besegrar reguljära irakiska armén och reguljära kurdiska armén. Det är ett avsiktligt skapande av obefogad rädsla. Dessutom är ISIS en extremt framgångsrik mem! Jag hör individer som helt saknar intresse för allting utom deras egen vardag, brista ut i förargelse över vad ISIS gör. Jag tror att ISIS kan vara en lika stor anledning som tiggarna till att SD nu oundvikligen blir Sveriges största parti i nästa val.

  Jag vet inte vad jag ska tro, men det kanske har att göra med att Obama gick till val på parollen "Change" och har ändrat USA:s mellanösternpolitik från att vara nära allierad med Saudi, till att tvärtom nu istället vara allierad med Iran? USA ger nu Iran kärnvapenkapacitet och samarbetar intimt med den iranska militären i Irak i påstått syfte att bekämpa detta ISIS. Saudi har som svar gjort Arabförbundet till en militärallians under sin ledning och invaderade Jemen utan att ens informera USA om det. ISIS verkar fungera effektivt som för att offentligt motivera denna dramatiska amerikanska omställning från pro-sunni till pro-shia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Riff raffet" åker dit men är ju inte basen av IS förmågor utan det är ju militärer/undtjänst/kriminella varvid förvirringen hos media blir total då färdigskrivna mallar inte finnes.
   Det är lika mycket assymetrisk krigföring i MENA som i Donbass det är bara satt i annat kontext.

   Radera
 9. Jag hade fått för mig att IS tjänar en del kosing på att administrera åtminstone en del av flyktingtrafiken. Att i det läget sabba för sig själv låter inte troligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle tro att det fortfarande finns ekonomiska konkurrenter på den Libyska kusten nu när båtflyktingar som betalar allt de äger och har för att få gå ombord på en skorv har blivit landets största exportindustri. Eventuella bomber kan således komma att vara en del av den sortens marknadsuppgörelse som historiskt sett skett när/där det etableras ett statligt våldsmonopol. IS har ju målet att etablera en stat, inte bara att tjäna pengar som en vanlig maffiorganisation, så det kommer väl att bli lite "inbördeskrig" längs kusten tills det är uppgjort hur många procent av sina inkomster "egenföretagarna" i branschen skall betala i "skatt" till kalifatets lokala administratörer.

   Sedan är ju själva dödandet av de som försöker fly från ett territorium i sig inget nytt även om IS policy på det området verkar vara lite fluktuerande än så länge. Kommunisterna sköt ihjäl de som försökte fly över berlinmuren så sent som för trettio år sedan, nazisterna sköt ihjäl folk som försökte fly från tredje riket, kina mördade miljoner av sina egna under kulturrevolutionen, nordkoreanska gränsvakter har vid något tillfälle haft ihjäl både flyktingar och kollegor på sydsidan, etc

   Radera
 10. Undrar om inte effekten av en bomb blir större om folk inte är så tätt packade. Kan tänka mig att de kroppar som är närmast explosionen tar upp det mesta av energin i explosionen och avlänkar mycket av den uppåt och neråt. Möjligen blir det hål i botten också vilket påskyndar kapsejsningen något.

  SvaraRadera
 11. Varför skulle IS attackera sina effektivaste stormtrupper i upprättandet av ett världskalifat? Inte ens Morerna eller Ottomanerna lyckades ju tränga så djupt in i Europa som alla de muslimska "flyktingarna" har lyckats göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att de flesta flyktingar inte är IS supporters och det är en softpower förlust om folk flyr hals över huvud från guds Islamska utopi.
   Demografi är viktigt även för jihadister.

   Radera
 12. Då kan väl Mona Sahlin omvända ev IS terrorister på plats? Ser gärna att hon följer med på HMS Härnösand och löser den uppgiften på ex ett skepp som nyttjas explikt för det. Hon kan givetvis vara ensam Svensk på den båten.

  SvaraRadera
 13. Släng en mindre a-bomb på dom djävlarna...

  SvaraRadera
 14. Ett lite långsökt motiv kanske vore att sätta skräck i sydeuropéerna för att förstärka eurokrisen? Kanske därav bomben utanför Italiens konsulat i Kairo idag. Skadan i sig är bara som en av hundra vardagliga trafikolyckor i Europa, men vår nyhetsmedia miljonfaldigar effekten psykologiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte alls långsökt detta tjänar flera geopolitiska antagonister. Rädslan för flyktingar polariseras av Ryssland för att störa den inrikespolitiska dynamiken i EU-länderna tex. Alla fiender till västvärlden tjänar på det.

   Radera
 15. "Ever since ISIS promised to take its fight to “Rome” in its first beheading video on Libyan soil, there has been incessant speculation on the potential of the group using boat migration to send terrorists to Europe or deliver an attack from the boats."

  Det här är det handlar om, enligt citatet.

  Jag tolkar det som att det gäller för ISIS att krossa kristenheten eller "Rom" åtminstone i den del av världen som de anser tillhör muslimerna. Däri ingår Pyreneiska halvön. Sedan gäller det att öka rekryteringsbasen för ISIS-krigare i västerländska förorter genom ökad helst sunnimuslimsk invandring till Europa. I den mån ISIS kommer döda båtflyktningar, så handlar det inte om sunnimuslimska, utan om "otrogna" båtflyktningar.

  SvaraRadera
 16. "Motorcykelbomb" i Thailand idag, enligt ljugarmedia. En slags lågbudget-ISIS som in ehar råd med en bil, antar jag, eller vad the f* handlar det där om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske de smugglar bomb-MC:n ombord på medelhavets flyktingskutor? Jag störs ibland av ett tonårsglin i grannskapet som kör på sin otroligt väsande moppe. Jag bara önskar att den exploderade som en självmordsbomb.

   Radera
 17. Jag undrar på fullt allvar om inte ISIS är lite dumma i huvudet. Vore jag kalifat-kramare så skulle jag snarare försöka få ut så många muslimer som möjligt till väst.

  Det stora hotet mot IS måste ju vara att FN/USA/EU tröttnar på de här testuggande analfabeterna och sätter in 10.000 man och överlägsen eldkraft och gör slut på dem. Skulle tro att det tar max en vecka, eftersom vi hedningar verkligen kan kriga. Det kan inte en halvanalfabetisk 20-åring från Angered bara för att han kysst Koranen och fått en Kalashnikov i näven.

  När det gäller mark och landvinningar så behärskar de ett par jävla grusvägar i Syrien. IS har rönt ganska mediokra ramgångar rent militärt, vad jag kan bedöma. Men PR-mässigt är ISIS en succé.

  När det gäller PR-apparaten så använder de professionella metoder värdigt vilken framgångsrik organisation i väst som helst. Ju fler skallar som ramlar av på YouTube, desto farligare och mer framgångsrika tror vi att de här grottmänniskorna från 1300-talet är.

  SvaraRadera