Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2015-07-24 08:48

Henrik Alexandersson: Antingen skärper sig borgarna eller går under

Henrik "HAX" Alexandersson konstaterar med anledning av att (sd) gick om (m) i Sentios opinionsundersökning att antingen skärper sig de borgerliga partierna, förnyar sig och går i opposition på riktigt, eller så går de under.

"I en opinionsmätning kör SD om M och blir det näst största partiet. Visserligen är det inte det finaste opinionsinstitutet som mätt och metoden inte den bästa. Men ändå. Nu är det nog fan dags för den svenska borgerligheten att ta sig samman om den skall vara relevant framöver. Några tankar..."
Som all riktig kritik, till skillnad mot gnäll, har Alexandersson även en rad förslag. Decembersveket Decemberöverenskommelsen (DÖ) måste bort. Borgarna behöver skaffa sig en hållbar invandringspolitik.
Snart inga borgerliga kvar här?

Angrip (sd), men inte deras väljare. Svårt att få tillbaka väljarna om man kallar dem för nedlåtande benämningar. Det gäller för övrigt även socialdemokratin. Varje hårt ord om (sd):s väljare är en väljare som inte kommer tillbaka.

Stå upp för friheten, något som i princip inget svenskt riksdagsparti längre gör.

Slutligen föreslår han att partierna ska bli wild and crazy. Banta ner public service till minimum, släpp alkoholmonopolet, skaffa kryssningsrobotar och rikta mot Ryssland, legalisera droger, tillåt opt out från socialförsäkringarna, gör det "superenkelt att driva eget företag". Man kan förstås ha olika åsikter om detta, men svensk politik är i princip helt stendöd. Som tidigare påtalat lyckades inte alliansen genomföra några faktiska reformer av svenska samhället trots att man satt åtta år vid makten. Ganska patetiskt faktiskt.

Är man liberal eller konservativ, med en sund människosyn och friheten vid sitt hjärta finns det inte längre några partier att välja bland så länge decembersveket ligger och borgerligheten späds ut med vatten för att bli svagare än minimjölk. (sd) är inte heller ett konservativt alternativ, utan är betongsocialdemokrater och konservatismen där handlar om att man som folkhemsfundamentalister drömmer om socialdemokraternas 60-tal. Det är inte en liberal konservatism, utan en socialistisk dito, där partiprogrammet punkt för punkt är hämtat från gammal socialdemokratisk politik.

Så det är bara att hålla med Henrik Alexandersson. Skärp er, förnya er, eller DÖ.

Ni läser hela HAX blogginlägg här.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

36 kommentarer:

 1. Svar
  1. ... säger man i kyrkan. Inte i politiken.

   - Minska normalarbetstiden
   - Minska skatt på arbete
   - Öka skatt på resurser (mineraler, energi, fastigheter)

   Radera
 2. Rätt analys av HAX, men idiotisk slutsats. En hönsfarmare som hoppas att räven ska lägga ägg åt honom.

  Allt fler förstår att staten har orsakat extremt allvarliga problem inom alla slags samhällsområden som den lägger sig i (vilket är alla!) Det är dags att ta nästa steg nu och inse att politikerna varken VILL eller KAN göra någonting bra. De har ingen aning om hur alla dessa allvarliga problem ska kunna lösas, och de saknar dessutom intresse av att lösa dem. Problemen är ju deras födkrok, desto allvarliga problemen blir desto bättre förevändningar har de för att höja skatterna och utöka byråkratin, alltså öka sin egen personliga makt och rikedom.

  Andra steget, efter att man insett att det saknas höns i buren, är att inse rävens sanna natur och sluta anlita denne som inbillad lösning på problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storbankerna gillar DÖ, det kanske förklarar varför det finns, borgarna har lyssnat på sin chef:
   ”Utöka DÖ för att stoppa nedisningen i ekonomin”
   http://www.dn.se/debatt/utoka-do-for-att-stoppa-nedisningen-i-ekonomin/

   Varför investerar inte alla företagare i att bygga infrastruktur? Alla nationalekonomer säger ju hela tiden att det alltid är lönsamt. Sådana "detaljer" som vart vägarna leder, huruvida det finns någon flod under bron, om flygplatsen efterfrågas nä sånt spelar ingen roll. All infrastrukturinvestering är lönsamt oavsett hur man gör den, nationalekonomerna mäter bara kostnaden så ju dyrare desto mer "stimulerande" på nationalekonomernas tramsiga fantasispråk.

   Artikeln är ännu ett exempel på hönsfarmare som hoppas att räven ska lägga ägg. De beskriver i 3;e stycket mycket bra hur låga räntor förstör ekonomin. Men slutsatsen är som alltid: Mer av samma som misslyckas, mer makt och pengar till politikerna!

   Radera
  2. Korrekta slutsatser i båda kommentarerna.

   Radera
 3. Apropå "riktig kritik, till skillnad mot gnäll" så har jag ett par synpunkter:

  1) Förutom de två begreppen i citatet finns ett tredje: "välformulerad problembeskrivning byggd på fakta". Kanske uppslag för ett inlägg att reda utskillnaden mellan de olika?

  2) Om vi bortser från gnäll och håller oss till "riktig kritik" så delar jag inte alls uppfattningen att man i direkt anslutning till kritiken måste leverera förslag på lösning. Det är en kompetens att formulera problemet, en annan att formulera lösningen, och inte alls säkert att de två finns i samma person eller ens grupp.

  Eller får jag inte säga till läkaren att jag har ont i magen om jag inte kan föreslå en diagnos och helst en åtgärd?

  SvaraRadera
 4. Har alltid gillat HAX och tycker hans analys och förslag är träffande. Av dessa förslag skulle jag dock hellre se defensivt luftvärn istället för aggressiva kryssningsmissiler.

  Kanske att borgarna och socialdemokraterna ändrar sig under galgen om SD växer sig tillräckligt stora men det känns tveksamt. Tror vi, som du skrev, får hoppas på en rysk invasion av Almedalsveckan så vi blir av med alla riksdagsledamöter och kan börja på ny kula. Har vi riktig tur så tar dom med sig alla journalister också. Kan vara värt några raukar.

  SvaraRadera
 5. Det har aldrig funnits liberala eller konservativa partier i Sverige. Borgarna är socialister light.

  Sen förstår jag inte varför borgarna inte försöker driva en ansvarsfull invandringspolitik, dvs sålla bort de invandrare som inte har skäl att komma till Sverige och som har en chans att få jobb och göra någon nytta i samhället. Under hela Reinfeldts period har vi fått höra hur alliansen för en ansvarsfull politik, men samtidigt för man världens mest oansvarsfulla invandringspolitik...

  SvaraRadera
 6. Ja! Det vore verkligen jättebra om borgarna samlade sig till ett sådant manifest och förespråkade den politiken: då skulle de ALDRIG komma till makten. Det är ju det som är NYA moderaterna - att inte låtsas vara moderater och att låtsas vilja behålla välfärden. Det är faktiskt extremt få människor i Sverige som vill avveckla välfärdsstaten. Se bara hur extremt populära ränteavdragen och föräldraförsäkringen är.

  SvaraRadera
 7. Hur lång tid tar det att tvätta ut all den skit som omvänd rasism, identitespolitik, feminism m.m. som grott in i ungdomsförbund och de flesta journalister? Gissar att det inte handlar om år utan om en knapp generation. Kommer jag ihåg rätt tog det 10-20 år att bli av med det värsta vänsterflummet efter sent 60 - tidigt 70tal. Risk att det är likadant igen.
  Tänker på en längre diskussion jag hade med en vänsterpartist om invandring. Efter ett antal turer lyckades jag få honom att förstå att hans "fakta" var helt fel och frågade vad han tyckte om att använda hittepåfakta. Han svarade i alla fall ärligt: -Har man rätt får man ljuga.
  En sådan självgod och självsäker livshållning är inget man tar sig ur över en natt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är detta som är problemet. Svenska folket är så vänsterideologiskt hjärntvättade att ingen röstar på frihetlig högerpolitik. De gamla moderaterna och de borgerliga förlorade val efter val, enda anledningen till att Reinfeld och alliansen fick makten i 8 år var att de övertog sossarnas vänsterpolitik.

   Radera
  2. @Unknown "Svenska folket är så vänsterideologiskt hjärntvättade att ingen röstar på frihetlig högerpolitik."
   Det är med andra ord inget att gnälla om. Folket i Sverige lutar åt vänster, och har gjort det lääääänge. Deal with it. Det är inget som lite gnäll kommer råda bot på.

   Enda chansen att slippa det, inom vår livstid iaf, är att flytta till ett annat land.

   Radera
  3. @Unknown

   Samtidigt är det svårt att se på Sveriges välfärd och hävda att socialdemokratin verkar ha missgynnat Sverige jämfört med borgligt styre. Senaste åtta åren med borgarna, som jag själv röstade på, gav oss visserligen lite avdrag men i gengäld Miljöpartiet inflytande över invandringspolitiken. Kan inte påstå att lite avdrag var värt en invandringspolitik som sannolikt cementerade etniskt präglad underklass som fenomen i Sverige för all överskådlig framtid.

   Möjligt att sossarna hade bedrivit en lika, eller mer, skadlig politik men inte som att borgarnas historik lyser med sin briljans och succé i jämförelse med sina motståndare strax till vänster. I backspegeln undrar jag mest varför jag röstat överhuvudtaget, på något parti.

   Radera
 8. Nöjda människor är mot förändringar, vi värderar problem högre än vinster, därför står svensk politik stilla med undantag för Sd. Orsaken till att Sd ökar är att folk är missnöjda med invandringspolitiken och identitetspolitiken. Av samma orsak var försvaret populärt under några månader av ryskt sabelrasslande. Det enda som kan ge alliansen en stark återkomst just nu är en spräckt bostadsbubbla, för oavsett om alliansen är bättre eller sämre på att hantera situationen så anses alliansen vara bäst på ekonomifrågor.

  Positiv politik, ambitiösa planer för framtiden, hypermodern, automatiserade kollektivtrafik eller vad man nu går igång på, kommer inte dra till sig många röster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem som är bäst på ekonomifrågor svänger med det omgivande klimatet. Persson ansågs t.ex. som solklar 1:a på sin tid i ekonomifrågor. Gemene man tvivlade på alliansens femte skatteavdrag ändå fortsatte man för det fanns ingen flexibilitet eller nytänkande hos regimen.

   Radera
  2. Vem som är bäst på ekonomifrågor svänger med det omgivande klimatet. Persson ansågs t.ex. som solklar 1:a på sin tid i ekonomifrågor. Gemene man tvivlade på alliansens femte skatteavdrag ändå fortsatte man för det fanns ingen flexibilitet eller nytänkande hos regimen.

   Radera
 9. Var just inne och skummade igenom partiprogrammen. En nedslående läsning. Mest lalala-obfuskerat är moderaternas program - uselt. Kan bli så att jag första gången i mitt liv inte kan hitta det som är minst dåligt i nästa val och skiter i att rösta, eller missnöjesröstar blankt.

  SvaraRadera
 10. Hänger inte riktigt med. Om man räknar in sd i borgerligheten, vilket jag tycker är rimligt, så har man en klar majoritet och kan ta makten i morgon om man så vill. Då kan man samtidigt passa på att göra upp med de vänsterflum-idéer som långsamt växt in i borgerligheten. Jag tror de allra flesta väljare skulle känna en stor lättnad om så skedde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men SD:s politik är klassisk betongsossepolitik. Den är inte borgerlig någonstans.

   Radera
  2. @Cornu: FÖRUTOM att de röstade med Alliansen i 90% av fallen, inkl försämringar av a-kassan, nedläggning av arbetslivsinstitutet - med påföljd att dödsfallen av (män) på arbetsplatserna har ökat - etc, etc.
   Men du rätt att sossarnas 60-talspolitik var borgerlig. Som en politisk analys av sossarna under 50-60-talet skrev: liberal politik med radikal retorik. (Kommer tyvärr inte ihåg vem som skrev det. Har för mig att det faktiskt var något halv- eller helseriöst. Typ statsvetenskap, fast varför jag skulle läsa något sådant vet jag inte.)

   Radera
  3. SD har en mängd konservativa snarare än borgerliga inslag: kärnkraft, invandringspolitiken, kriminalpolitiken och försvaret för att nämna några. Att vara borgerlig idag är att vara liberal, inte konservativ.

   Sen är skatte- och socialpolitiken sossig hos SD, på det där klassiska sosseviset.

   Men vad vill borgarna då? Införa platt skatt, ta bort barnbidragen och ränteavdragen? Knappast.

   All politik i Sverige är sossig, inte bara SDs.

   Radera
  4. Cornu

   Din politiska analys är tyvärr inte speciellt skarp.

   Är du medveten om att SD är för en uppluckring av exempelvis turordningssystemet på arbetsplatserna? De har även röstat för en rad skattesänkningar under de senaste mandatperioderna. De är även mot punktbeskattning av exempelvis banker. Socialistiskt much?? Vad gör de till icke-borgerliga? Jag menar, alla som inte är politiker inom Alliansen vet att sänkt arbetsgivaravgift för unga har varit misslyckat. Är det SL-biljetten i Stockholm du har i åtanke, där SD röstade mot Alliansen? :)

   Du kan på allvar inte mena att dagens Socialliberalism inom Alliansen är borgerlig, bara för att politikerna påstår det? Allt från Centerns verklighetsfrånvarande flumliberalism till FP:s tydliga socialliberalism och allt det "Nya" från Moderaterna? Borgerligt.. snälla någon...? Det måste för övrigt ha funnits och fortfarande finns kvar väldigt många "betongsossar" inom Alliansen och framförallt Moderaterna. Men så långt verkar inte din analys ha sträckt sig?

   Ser för övrigt fram emot en uppdatering från dig angående var partierna får sina bidrag och finansiering ifrån. Har för mig du har haft rätt vilda fantasier där.

   /IK

   Radera
 11. Står ingen för frihet idag? Att alla människor i hela världen får komma till sverige och leva på socialbidrag tycker jag tyder på stor frihet. Alla skolbarn får göra som dom vill, polisen kan välja sina egna arbetsuppgifter mm mm.

  SvaraRadera
 12. Tycker HAX kör med oseriöst PK-babbel. Gå i opposition? M är ju redan i opposition. Det finns ju bara två partier: Politikernas parti och SD.
  Förnya sig- Ha ha. Stå upp för friheten - Dj floskelspruta. Frihet för den anständige etniskt svenske medelålders mannen att leva i sitt Sverige och i sin svenska kultur???
  Hur Cornu kan ta upp HAX med ett av de fjantigaste, fegast, löjligaste inlägg jag läst på länge.
  Kan möjligtvis mäta sig med detta inlägg på samma tema:
  http://www.exponerat.net/hur-vanstern-ska-stoppa-sd-igen/
  Skaffa en ordentligt invandringspolitik - vågar HAX inte säga att Sd är det enda partiet med en ordentlig invandringspolitik- skall M kopiera eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva om HAX som försöker smutsa Sentio som var det institut som bäst förutsåg SD resultat i valet. Man behöver inte fråga mer än 10 personer för att inse att Sd nu har potential över 30%.
   HAX som jag inte kände till sedan tidigare verkar var något av det sämsta som Cornu lyckats leta fram.

   Radera
  2. Svensk blockpolitik består idag av:
   1) Oppositionspartiet, och
   2) Stoppblocket.

   Radera
  3. Låt dom hållas. Tids nog så sitter Alliansen där med 20% (mestadels innerstadsliberaler som gillar mångkultur men som aldrig satt sin fot i Tensta) och undrar hur det kunde gå så snett.

   DÖ kom till enbart för att hålla SD borta från makten, detta är det övergripande målet för Alliansen, inte vad som är bäst för landet eller att få igenom den politik som dess väljare röstade på i valet.

   Bara det att förlora valet mot den giftiga kombon Löfven-Romson och ett omoget SD är en bedrift i sig som säger allt om impotensen hos Alliansen. Och så väljer man AKB som efterträdare, så symptomatiskt.

   Radera
 13. ....... men man kör på med mer av samma. I dag kommer det larm rapporter från Göteborg där socialkontoren inte längre kan hitta acceptabelt omhändertagande och boende för ensamkommande flyktingbarn. Hur löser man då detta med förd politik? Jo man tar emot ännu fler ensamkommande flyktingbarn.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6218243

  SvaraRadera
 14. Jag skulle vilja ha ett oppositionsparti till miljörörelsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tvärtom, behövs fler partier som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Fi, så de blir fler som delar på samma röster.

   Finns det ens någon politisk miljörörelse som inte är, om du ursäktar uttrycket, skogstokig? Att göra energi svindyrt i ett kallt och högenergikonsumerande land som Sverige som redan har höga kostnader för löner är väl inte precis vad vi behöver, men något nytt parti för att påpeka detta krävs knappast. Inte heller för att påpeka orimligheten i att samtidigt vilja ha fri invandring, generösare välfärd, ekologiskt jordbruk med nationell självförsörjning och en långsiktigt hållbar utveckling. Kan väl något etablerat parti göra minst lika gärna?

   Enda anledningen till att Miljöpartiet har så stort inflytande, trots sin kriminellt destruktiva vansinnespolitik, är för att storstädernas övre medelklass och journalister älskar att stärka sin självbild (ej självkänsla) genom att paradera sin upplevda "godhet" via sympatier med Miljöpartiet. Samt att detta oftast får passera utan kritiska kommentarer.

   Radera
 15. Men AKB skulle ju lätt kunna lösa saken genom att ta avstånd från och inte förhålla sig till SD, men så mycket mer än vad som sker idag.

  Mer avståndstagande och mer icke-förhållning och saken är biff.

  Eller?

  SvaraRadera
 16. HAX måste spola kröken.

  SvaraRadera
 17. Låter som att Alexandersson har läst den här bloggen.

  SvaraRadera
 18. Det verkar finnas ett alternativ till Alliansen, http://www.borgerligframtid.se
  Namnet avslöjar att det är ett högerparti och det här är vad dom vill förändra när det gäller invandrings- och integrationspolitiken:
  "– Sverige ska föra en migrationspolitik som mer liknar den i övriga nordiska länder och där människor i första hand ska hjälpas i sina närområden."
  Under länken http://www.borgerligframtid.se/bistand-och-migration/ redogör man mer i detalj för hur politiken ska utformas.

  Man har ett tydligt partiprogram i invandringsfrågan till skillnad från Alliansen och övriga partier i D.Ö.

  SvaraRadera
 19. Här är Dagens Borgare som "skärper sig" (om det betyder att man hänger sig i skärpet):
  http://www.svd.se/vansterns-mal-nas-med-hogerpolitik/om/debatt
  "Den som vill att morgondagens Sverige ska vara mer rättvist och innebära mer frihet åt den som i dag har minst frihet, måste förlita sig på det som traditionellt betraktas som högerpolitik."
  Som sagt, alltid samma slutsats: Mer av samma som misslyckas. Efter 8 års regerande skyller borgarna fortfarande ifrån sig. De har regerat ensamma 17 av senaste 50 åren, och tillsammans med sossarna under cirka 5 år därtill. På både kort och lång sikt har borgarna misslyckats totalt. Det enda som återstår för dem är att ljuga. Det är därför borgerligheten nu hastigt förintas. Den som röstar på ett borgerligt parti, definierar sig själv som en idiot. Borgerlighet är inte en åsikt, det är att ha fel.

  SvaraRadera
 20. Det är allt en fråga om manligt och kvinnligt
  Ingen vill idag ha en kvinnlig partiledare, inte ens kvinnliga politiker.
  Inet ens kvinnorna vill det längre...

  SvaraRadera