Cornucopia?

2015-07-26 15:08

"Guldkraschen" inte svensk

I veckan slog svensk media på stora trumman över att guldpriset föll till "rekordlåga nivåer". Men även om priset föll även i svenska kronor är guldpriset för oss svenskar fortfarande långt ifrån "rekordlågt".

I amerikanska dollar kan man närmast se veckans "ras" som en fortsättning på en pågående fallande långsiktig trend, och en psykologisk nivå på 1000 USD kanske finns i sikte, vilket man inte sett sedan 2010. 
Guldpriset i USD per troy ounce. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Samtidigt har dollarn stärkts och svenska kronan försvagats. Ur det perspektivet är det ingalunda något lågt guldpris vi ser just nu.
Guldpriset i SEK per gram. Källa: Bullionstar. Återpublicerad med tillstånd.
Visst kan man konstatera att 2015 ser ut att bjuda på en fallande trend även för oss svenskar, och den initiala rusningen i början av året är nu utplånad. Men guldet var betydligt billigare så sent som årsskiftet 2013 - 2014.

Så vad för berättelse (eng narrative) ska förklara veckans "krasch"? En hypotes är att den beror på den kinesiska inhemska börskraschen. Kinesiska privatpersoner har investerat rätt mycket i guld, och när börsen nu kraschat och enskilda aktieinnehav i princip helt utplånats kan man tänka sig att man dumpar privata tillgångar i guld. Det handlar i så fall om en spridningseffekt av den annars strikt inhemska börskraschen på Shanghaibörsen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

20 kommentarer:

 1. Leta inte så mycket orsaker mer än att guld inte efterfrågas längre. Ju mer det faller desto mer kommer det att falla. T.o.m de spekulativa hedgefonderna som mycket länge varit köpare är inte det längre(neutrala till negativa). Kina producerar själva guld t.ex(största producenten i världen) och köper på marknaden när det faller.

  Förr eller senare nås en cyklisk botten när alla skyr guldet. Då är det dags att köpa. OM/när statsskuldskrisen accelererar bör guld återigen bli en efterfrågad försäkring mot en ökad oro för flera stats-insolvenser. Vi är inte där ännu. I kronor kommer det bli en fin affär samtidigt som dollarn fortsätter att stiga. Guld har inte alltid en motsatt korrelation till dollarn vilket de flesta antager

  SvaraRadera
  Svar
  1. rttck
   Det blir ingen krasch om riksbankerna vore riksbanker och inte bankernas intresseorganisation.
   Ekonomin behöver stimuleras och det kan lätt göras om riksbanken tillverkar pengar och köper upp guld med pengarna.
   Riksbanken får guld som säkerhet för pengarna.
   Om inflationen blir för hög så kan riksbanken köpa tillbaka pengarna med guldet, det kan inte bli hyperinflation av en sån lösning.
   Med gulduppköp så ökar inte våra skulder ekonomin får gratispengar.

   Riksbanken vägrar att göra det för dom gör det bankerna vill och bankerna vill vara den som tillverkar pengar dom vill till och med förbjuda riksbanken att tillverka pengar.
   Det är bara banker som förhindrar gulduppköp för då skapar riksbanken pengarna och inte bankerna det innebär att bankerna inte får ränteintäkter på pengarna som tillverkas.   Köper riksbanker upp guld så håls priset uppe om nu det är önskvärt.

   Radera
 2. Man kan också se det som att guldpriserna i SEK inte rört sig nämnvärt på fem år. Börsen har varit ganska mycket bättre under den tiden, både i Sverige och USA.

  Samma sak gäller oljan just nu, stort ras i juli, vilket drar med sig "köpoptioner på olja" neråt (tex COS).

  SvaraRadera
 3. Vi såg en körning i söndagsnatt ner mot 1080 i Asien. Man passade på att ta ut en del stoppar i tunn handel (Japan stängt).

  I fredags såg vi en hammer reversal som kan bära upp mot 1140. Efter det kan inte en ny botten vid 1000 uteslutas, men få producenter tjänar pengar vid 1000 så utbudet lär minska då. All inclusive kostnader brukar sättas till 1200, men få bolag ersätter idag genom prospektering vad man producerar.

  SvaraRadera
 4. Kommer ni ihåg guld? Det var som en analog Bitcoin.

  SvaraRadera
 5. Oljepriset rasar.
  Guldpriset rasar.
  Aktiekurserna rusar.
  Fastighetspriserna rusar.

  Hmm, den här bloggen fyller faktiskt en mycket viktig roll som kontraindikator! Och kontraindikatorer är som alla vet de bästa indikatorerna...:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har jag skrivit att guldpriset ska gå upp det senaste året?

   Var bloggen en kontraindikator när guldpriset rusade upp till 400:- SEK per gram också?

   Radera
  2. Därtill skriver jag att bostadsmarknaden kommer krascha, men inte nu, och har upprepade ggr skrivit att priserna kommer fortsätta uppåt. Samma sak med aktier. Att du sedan väljer att läsa något som inte skrivs har med din egen förmåga för läsförståelse att göra.

   Radera
  3. Jag tror merparten av läsarna här på bloggen håller med om att du är haussare av guld och olja och baissare av aktier och fastigheter och har så varit sedan bloggen startat. Löjligt av dig att låtsas som om annat vore fallet.

   Radera
  4. Ja cornu's trackrecord är fantastiskt. Inte ens Marian Radetzki eller Peter Malmqvist kommer i närheten av prognosutfall.
   Bara ett par av hans fantastiska spådomar.
   Spådde bitcoinkrash när den låg i 2 USD
   Har spått bostadspriskrash i 5 års tid medans priserna dubblats?
   Oljan skulle i princip vara slut vid det här laget och kosta minst 500 USD fatet.

   Det är tryggt att han tagit klimatalarmisternas position, då kan man direkt avskriva det hotet iaf ;-)

   Radera
  5. Vad du "håller med om" finner jag ointressant. Investerare ändrar sig t ex med cykler. Annars är man dum i huvudet. Läs t ex följande inlägg från 2013

   http://cornucopia.cornubot.se/2013/06/ar-ravarucykeln-over.html

   "I år är det 2013. Om vi anser att 1998 var starten för råvarucykeln så har det gått femton år. Anser man att år 2000 var starten så har det gått tretton år och enligt Rogers empiriska teorier, så borde uppgången i råvaror fortsätta några år till. Nu är världskonjunkturen svag för tillfället och kanske tar råvarupriserna fart igen om konjunkturen stärks och vi får ett sista rally fram till 2015? Kanske ska man sätta den korrekta icke-bubbeltoppen till 2011, vilket i så fall ger en cykel om endast 11 - 13 år, mot Rogers historiska ca 17 år?

   Men det ser oavsett ut som att de snabba och enkla pengarna på råvaror ligger bakom oss. Bara för att cykeln vänder måste inte priserna krascha, men med stabila priser blir råvarubolag och råvaror inte alls en attraktiv investering längre, utan bara en investering i mängden?

   Så vad tror ni, är det dags för exit i råvaror?"


   Nu stämde det inte riktigt. Rallyt orkade inte till 2015, utan 2014 får väl sägas vara den punkt när råvarucykeln kan anses vara över. Stämmer fortfarande med tesen om 15 - 17 år.

   Om du aldrig kan ändra dig som investerare är du nog väldigt fattig vid det här laget. Eller kommer bli.

   Radera
  6. Gustav

   Att både guld och olja rasar/rasat beror inte minst på att de noteras i USD som stigit, inte minst pga EUR:s problem.

   Sen var ju poängen med inlägget att för oss svenskar så spelar även USD/SEK mycket stor roll och då blir tappet betydligt mindre.

   Radera
  7. Gustav, anledningen till att aktier och bostäder har rusat är politisk. Cornu analyserar verkligheten. Ingen hade kunnat förutse att den politiska sfären skulle gå till sådana extrema överdrifter. Att analysera politiska stämningar är en omöjlighet. Däremot kan man konstatera att uppmanipulation inte är hållbar i längden och därmed undvika sådant som manipulerats upp. Om du tror att bostadspriser och aktiemarknader är långsiktigt hållbara så säger jag "minusränta" och QE.
   /m2

   Radera
  8. Martin, om 20 år står börsindex mycket högre än idag. Så, ja, svaret är långsiktigt hållbara kurser.

   Radera
  9. Martin, vi lever i verkligheten och den ser ut som den gör. Cornu's analyser är snarare hans önskade verklighet.

   Radera
  10. @Anders
   Minusränta. QE. Rekordskuldsättning. Det är omöjligt att förutsäga vad de som har makt att kontrollera politiken kommer att göra.
   @Gustav
   Det vet inte du.
   /m2

   Radera
 6. Man ska skilja på att köpa guld eller råvaror för att spekulera i prisändringar kontra som skydd vid finanskollaps. Cornu haussar guldet som försäkring. Inte spekulationsobjekt.

  Men nu skulle det vara intressant att läsa om synen på guldet som försäkring idag. Mycket har hänt sen reklamartikeln som föräras en framträdande plats här på bloggen skrevs. Stater och finansvärld tycks se guldet som en fiende. Är det verkligen sannolikt att vi kommer se guldet "vinna"? Det enda scenariot jag ser är vid ett förlorat krig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp fysiskt guld är en finansiell försäkring i första hand, inte spekulation.

   Vid en krissituation kommer guld att behålla värde i någon form, kanske tom stiga mycket kraftigt om många vill teckna försäkring samtidigt i panik.

   Radera
  2. Minusränta. QE. Rekordskuldsättning.
   /m2

   Radera
 7. En hypotes är att en arbetares lön räknat i gram guld per timme genom historien varit relativt konstant. Det har svängt upp och ner men inga stigande trender som det blir i kr och ören pga ständigt trycka av fler papperspengar. Huruvida dollarn är billig eller dyr skulle nog säkrast mätas genom att helt enkelt studera en snickares/lärares lön i guld/h.

  SvaraRadera