Cornucopia?

2015-07-01 09:55

Grekland ställde in betalningarna och världen gick vidare

Igår vid tolvslaget ställde Grekland in betalningarna genom att inte betala tillbaka 1.8 miljarder EUR till IMF. Men världen går vidare och marknaderna kan inte sägas bry sig. Däremot var Grekland inte de enda som ställde in betalningarna, utan i mediakrisens Sverige gjorde nästan mediahuset Stampen det samma, men fick förnyade nödlån från sina fordringsägare rapporterar Resumé.

I skrivande stund är Stockholmsbörsens storbolagsindex upp +0.88%, den eurobaserade Helsingforsbörsens Helsinki 25 är upp +0.75%, europeggade Danmarks OMX Copenhagen 20 går +1.08%. Det kanske mest indikativa börsindexet tyska DAX  är +0.98%. Den amerikanska S&P 500-terminen stärks marginellt mot börsernas stängning igår.
De långa svenska marknadsräntorna föll vidare enligt Riksbanken igår. Man publicerar dock siffrorna först i efterhand, men det är inte omöjligt att räntorna vänder upp när kapital lämnar den svenska statliga tryggheten och åter går in på marknaderna.

Resumé påtalar att även den göteborgsbaserade mediakoncernen Stampen ställde in betalningarna igår. Dock ska man fått ytterligare ett halvårs respit från bankerna, om jag tolkar nedanstående rätt.
"Arbetet med att skaffa friska pengar har alltså havererat de senaste veckorna. Ingen vill köpa in sig i eller låna ut pengar till Stampen, som tvingats be bankerna ställa upp med korta och dyra lån ännu ett halvår.

Stampen hade vid årsskiftet 524 miljoner kronor i skuld till banken, en nettoskuld på 967 miljoner och ett eget kapital på 434 miljoner."
Stampen omfattar bland annat Göteborgs-Posten, Hallandsposten, Trollhättans TTELA, Bohusläningen, Varbergs Posten mfl tidningar. Koncernen gjorde 2013 en förlust på 862 MSEK och har alltså slut på sin egna kassa, och överlever bara på att ta lån.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

29 kommentarer:

 1. Och på vilket sätt är Greklands kris löst på ett hållbart sätt?

  Gå du vidare om du vill, men det visar bara på bristande vilja till insikt om sakers verkliga förhållanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är inte löst. Jag har inte påstått det. Jag har bara uppmärksammat att omvärlden än så länge inte verkar bry sig.

   Radera
  2. Haha så konflikt-sökande kommentar från herr Nilsson att det blir humoristiskt! :)

   Radera
  3. HAHAHA. Så konfliktsökande folk i allmänhet kommer att bli när bail-ins blir mer vardagsmat än falukorv.

   Det vore bättre med en förklaring på vad som kan förväntas i framtiden än överskriften "Move on, det finns inget att se".

   Jag förstår mycket väl att det är obehagligt att se sina vanföreställningar om trygghet och invanda mönster gå upp i rök, men sådan är verkligheten. Att förhålla sig till den, eller stå på knä med huvudet i sanden. Ironin med detta är att om man står på knä med huvudet i sanden, så är det baken som sticker upp. En bra metafor.

   Radera
  4. Men Cornu har ju inte sagt att det inte finns något att se, han säger bara att det var så andra reagerade...

   Radera
  5. Bara för att andra hoppar ner från kyrktornet, så innebär detta inte att det är produktivt eller ens i närheten av en framgångsfaktor.

   Radera
  6. Kanske inte, men i ditt fall verkar det nog vara den enda boten.

   Radera
  7. Kan vi diskutera sakfrågan eller blir det besvärligt för dig?

   Radera
  8. Underhållande är du iaf :)
   Givetvis blir kraschen större ju längre man skjuter på den, tror inte någon här förnekar det. Vad är det du jagar egentligen?

   Radera
  9. Och sakfrågan är alltså att omvärlden verkar ta Greklands default med ro. Det tycker A. Nilsson är fel och fäktar frenetiskt med armarna.

   Vad, exakt är det som ska diskuteras?

   Radera
  10. Om någon har sett något.

   Radera
 2. Puerto Rico ansöker om konkurs. Inget jätteland/ekonomi förstås men visar väl att de mindre ekonomierna går under först. Ukraina får slut på pengar i juli...

  "If you believed in capitalism the problem would be for the lenders. I lend you money, I make some profit, you can't pay, tough for me." -Noam Chomsky.

  http://www.marketwatch.com/story/puerto-rico-seeks-bankruptcy-2015-06-29?mod=mw_share_twitter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Chomsky-citatet känns ju lite taget ur sitt sammanhang... Var kommer det i från?

   Hade påståendet förbehållslöst stämt så hade ju pundare varit väldigt välbeställda, vilket de inte är. Problemet med låntagarna är således att de får slut på pengar, och då är de de som får det "tough". De flesta som lånar ut pengar lånar nog inte ut sina sista korvören. Det verkar alltså ändå vara mer "tough" att vara låntagare än långivare.

   Radera
  2. Du får fråga Chomsky själv om du vill.

   https://twitter.com/daily_chomsky

   Radera
  3. Du har alltså ingen egen uppfattning om citatet du återgav? Varför återgav du det då? Ska jag fylla ut mitt inlägg med långa Korancitat och hänvisa till Mulla Omar när nån frågar vad jag håller på med?

   Praktmongo.

   Radera
  4. Ben, "de flesta som lånar ut pengar lånar nog inte ut sina sista korvören". Det är nog inte något problem att låna ut pengar om man sitter på rätten att skapa dem ur intet. Så går det till Ben.

   Radera
  5. Nu vet jag att du är diskussionskåt och tycks ha jävligt lite att göra men jag känner inte att jag måste redogöra för varför jag återger en tweet från Chomsky. Du får se den som ett inlägg i debatten om kapitalismen :)

   Vill du jiddra om Mulla Omar får du väl göra det. Själv tänker jag ta en fisketur.

   Radera
  6. Hans citat är ju bara luft. Han säger ibland kloka saker men det här betyder ju ingenting i sammanhanget.

   Radera
  7. @Madison:

   De facto är Puerto Ricos konkurs en verkligen het potatis eftersom den kommer att blåsa locket utav USA marknad för sk munis, ijämförelse är Grekland ett avrundningsfel. Dessutom då Puerto Ricos obligationer varit skattebefriade så återfinns de i bla pensionsfonder mm över hela USA. Puerto Rico är kanske ännu värre än Grekland ur finansiell synvinkel, visserligen verkar Puerto Rico att ha vettigare ledning i guvernören Padilla än vad fallet är i Athen.

   Meredith Witneys förutsägelse om munis mm verkar at börja gå i uppfyllelse så sakta, visserligen åtskilliga år efter hennes uttalande.

   Radera
  8. Så du ville helt enkelt förtydliga att jag hade rätt, Wikstrom?

   Radera
  9. Presis Ben, du har alltid haft problem med att formulera dig klart.

   Radera
  10. Konstigt, din mamma vet ändå precis hur jag vill ha det.

   Radera
 3. Gissar att både Grekland och GP får ytterligare krediter. Men Grekland finns förmodligen kvar om några år även om de har ekonomiska problem. GP räddas så länge svensk ekonomi är hyfsad men får säkert gå i konkurs när vi har nästa större bristande bubbla i Sverige.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. GP (Stampen) har en goodwill på 1,7 miljarder. Vore det inte bättre att räkna in IT-avdelningen med modell Framfab för att få ordning på tillgångar och skulder?

   http://www.resume.se/nyheter/artiklar/2015/06/30/likheten-mellan-stampen-och-grekland/

   Radera
 4. Greklands premiärminister Alexis Tsipras uppges vara redo att acceptera alla kreditgivarnas villkor som låg på bordet i helgen, med endast några mindre förändringar. Källa Financial Times fastFT.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Det som är allvarligt, som det inte står något om i msm, är att om Grekland går i kk resulterar det i att ECB blir insolvent då de sitter på stora innehav av grekiska skuldpapper som då blir värdelösa.
  Vi pratar om en potentiell gigantisk förtroendekris. Detta är anledningen till att de troligtvis "hittar" en fiffig lösning, med hjäp av lite nya krediter och "räddar" Grekland.

  SvaraRadera
 6. Börsen hade igår diskonterat en IMF-default. Nu avvaktas tydlighet inför folkomröstning och ev nya utgångspunkter från parterna. Viss info finns om att regeringen accepterat/kapitulerat till Trojkan?

  TA: Tittar man på vågstrukturen för t.ex S&P500) från oktober-botten finner man att från den 1:a toppen(våg 1) nov-dec blir vågstrukturen ganska ostrukturerad och tycks sakna den nödvändiga impulsiviteten. Det beror sannolikt på centralbankspolitiken som är allt annat än tydlig. På senare tid har långränteuppgång och Grekland gjort handlarna tveksamma.

  Detta sagt kan man i detalj(utan att jag redogör för det) via t.ex Elliott-wave konstatera att vi bör ha nått våg 3´s topp(i våg av högre dignitet) den 18 maj där vi sedan försökt igen att den 22 juni nå en ny topp vilket misslyckades. Istället skapades en s.k lower high som i måndags gav oss en lower low. Detta i sig plus att en rekyl från våg 3-toppen normalt kräver betydligt större rekyler(våg 4 av totalt 5) innebär att det återstår ytterligare nedgång före en botten och fortsatt uppgång förbi ATH. För S&P håller jag 1915 som en 1:a sannolika botten(-8%) före fortsatta större köpsignaler.

  Bedömning av Vågstrukturen är central inom EW och grundar sig på detaljerade empiriska data sedan 1800-talet.
  Det handlar mao om statistiska sannolikheter. Men det kräver också lång erfarenhet att läsa strukturen rätt samt utnyttja andra typer av pris- och signalsystem för bekräftelse.

  Bara för att botten av våg 4 ska ligga en bit ner ytterligare innebär det långt ifrån att vi får med en större börs-korrektion att göra. Går vi ner t.ex längre ner än 1847 är det troligt att vi inte ser en botten före tidig höst. 200 EMA ligger strax under oss nu. Inte sedan uppgången i oktober förra året hade vi med detta medelvärde att göra(och dess för innan 2012). Centralbanks-uttalanden brukar kunna ske vid viktiga bifurkations-zoner så varför inte igen(ingen FED-höjning!)? Tills vidare har vi även fått brott av dubbelbotten med säljsignal som nu bör ge motreaktion uppåt. Bifurkations-zonen ligger kring 2040-2050 varifrån en större impuls-rörelse nedåt bör ske efter test av 200 EMA från undersidan. En korrektion uppåt bör avslutas vid fib-värdet 61,8 där också måndagens pris-gap startade.

  SvaraRadera
 7. Den grekiska regeringens omsvängning verkar inte vara uppenbart förtroendeingivande mht till deras uttalanden den senaste veckan. Spel eller inte men någon måtta måste råda mot den egna valmanskåren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä man blir ju inte direkt sugen att låna ut pengar till grekerna med den attityden dom uppvisar...

   Radera