Cornucopia?

2015-07-30 08:09

Frivillig försvarsverksamhet är mer än hemvärnet

"Amatörer räknar soldater, proffs tittar på logistiken"
Vill man dra sitt strå till stacken för Sveriges försvar vid sidan om normalt yrke är inte hemvärnet det enda alternativet till att ha tjänst som GSS/T eller reservofficer. Sverige har fortfarande sina frivilliga försvarsorganisationer, som bidrar aktivt till svensk beredskap och krishantering både vid ofred och civila kriser. Dessa organisationer kan vara ett fullgott alternativ till hemvärnet, och medlemmar kan krigsplaceras just i hemvärnet som specialister.

Genom att gå specialstvägen via frivilligorganisationerna kan man också göra en betydligt kortare grundutbildning än om man ska in i hemvärnet den vanliga vägen. Har man jobb eller familj kan därför detta vara en bättre väg.

Bland de mer kända organisationerna är t ex FMCK, Frivilliga Motorcykelkåren, som utbildar MC-ordonannser som kan krigsplaceras inom försvaret. Man bistår även med ordonannser eller patrullering vid civila kriser, som t ex stormen Gudrun eller vid skogsbränder. Är du MC-intresserad kan detta absolut vara ett sätt att kombinera ditt intresse med ett seriöst bidrag till Sveriges beredskap i både fred och krig.

FRO, Frivilliga Radioorganisationen är för den som gillar radio, samband och kommunikation, och tillhandahåller också samövad personal för större olyckor, skogsbränder, eftersök mm.
Exemplariskt uppsatt militärtält.
För civilt bruk.

Bilkåren utbildar förare till försvaret, som kan krigsplaceras inom t ex logistik eller hemvärn, men också hos t ex Svenska kraftnät, Energimyndigheten eller Strålskyddsmyndigheten vid kriser. Det är alltså möjligt att ha ett civilt engagemang om man av ideologiska skäl inte vill vara en resurs för det militära försvaret. Man bistår också med transportuppdrag och logistik vid civila kriser eller större evenemang som statsbesök eller toppmöten. Det finns även FAK, Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund, med likartade uppgifter. Traditionellt har Bilkåren varit kvinnlig, medan FAK varit manlig, men sedan 2009 gäller inte detta längre.

Sedan finns förstås Sveriges Civilförsvarsförbund, som kanske inte kräver någon närmare beskrivning?

Totalt finns det arton frivilliga totalförsvarsförbund, inklusive skytteförbunden, och förbunden har även ungdomsverksamhet. Beroende på intresse finns det något för de flesta. En komplett lista hittar ni på Frivilligutbildning. Tiotusentals svenskar är med i dessa organisationer och en del av dessa bidrar varje år till civil krishantering och kommer vid ofred dra sina strån till stacken för rikets försvar. Dessa organisationer upprätthåller också viktig kompetens inom Sveriges totalförsvar, som kan behöva återtas framöver, nu när direktiv utgått till länsstyrelserna för att faktiskt planera för krig igen.

Bästa insatsen för rikets försvar utförs inte nödvändigtvis bakom ett vapensikte. Utan fungerande logistik, kommunikationer och underhåll fungerar ingen försvarsmakt eller totalförsvar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

26 kommentarer:

 1. Kul att allt det där finns kvar. Förresten, Finland tänker återmilitarisera Åland, motsvarande för Sverige och Gotland är som bekant politiskt omöjligt.
  http://hbl.fi/nyheter/2015-07-30/764607/forsvarsministern-till-lanne-media-finland-berett-att-ockupera-aland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är det politiskt omöjligt? Försvarsministern har ju börjat snurra hjulen för att ha stationerad personal.

   Radera
  2. @Anders, Jag tror't när jag ser't.

   Radera
  3. @Anders Att försvarsnedläggningen skulle fortsätta visste jag ju, baserat på min förståelse av vad en stat är för någonting. Men exakt hur det går till går ju inte att förutspå, eftersom det är upp till enskilda psykopatiska politikers beslut i framtiden. Nu har de överraskande hittat på att nästa svåra slag mot Försvaret blir det här:
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/forsvarets-antagningsprov-ar-svart-for-utlandsfodda/

   ansökningar till försvarets militära grundutbildning 2013, misslyckades 7,3 procent av svenskfödda män, 8,1 procent av svenskfödda kvinnor, 24,2 procent av utlandsfödda män och 24,7 procent av utlandsfödda kvinnor. Kan det här provet vara diskriminerande mot personer som har en annan kulturell bakgrund?"

   Javisst säkert, det är ju inte liksom som så att arabiska soldater har utmärkt sig som världens sämsta någonsin? Försvarets personalkris kan lösas genom att rekrytera odugliga soldater. De som naivt trodde på en förbättring är helt enkelt grundlurade. De är sin egen "psyops" som ljuger för sig själv.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Av nyfikenhet, är du själv involverad i någon frivilligorganisation Cornu?

  SvaraRadera
 4. Ser inte ut som att den frivilliga uppslutningen är så där jättestor. Kanske det behövs lite mer reklam och häftiga reklamfilmer för att få med lite fler unga. Åldersfördelningen exempelvis i lottakåren verkar ha stark slagsida: 40% 51-70år, 25% 71år-.

  SvaraRadera
 5. Någon mer än jag som spammas hela tiden med information om cookies (både upp och nere och ibland samtidigt)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp hela tiden. Jobbigt på mobilen...

   Radera
  2. Ja, kommer lite nu och då utan mellenliggande cokieradering från min sida.

   Radera
  3. Saknar knappar med "jag förstår och samtycker inte" så jag vägrar klicka..

   Radera
 6. Finns inget frivilligt psykologiskt försvar. Sedan Fredrik R:s regering lade ner styrelsen för psykologiskt försvar finns inte heller något mer officiellt heller. Vad gör vi åt detta?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sputnik.ru säger att det inte finns någonting Sverige kan göra... ;)

   Radera
  2. Åtgärd nummer ett är att bli patriot. Inget som har med det sk försvaret eller för den del frivilligorganisationer har något större värde utan patriotism. Det finns tyvärr många kommentatorer hos cornu - inkl cornu själv som inte verkar förstå kopplingen (ok- det finns säkert militäridioter som är eller kan tänkas vara med för att det är militäridioter). Men som sputnik säger är väl loppet kört för ex.vis värnplikt då kanske 40% av de värnpliktiga är främlingar (och om några år över 50%) vilket jag tror skulle få mycket negativa konsekvenser för etniska svenskars mentala inställning och ge tio-, kanske hundratusentals muslimer i Sverige militär utbildning. Hur många av de som efter utbildningen skulle känna sig inspirerade att hjälpa IS vet ju ingen men jag tror det skulle bli mångfalt fler än idag. Vad det skulle innebära för den inhemska säkerheten att tusentals främlingar med svenska medborgarskap får militär utbildning kan vi ju spekulera om...
   Grattis Sverige!

   Radera
  3. @RB
   Ge dem inga fler ideér tack, det räcker med att vi får beväpnade whatever som polismän

   Radera
  4. Immigranter blir ofta (inte alltid) patrioter. Kan jag, så rekryterar jag dom till HV. En irakisk spaningsfallskärmsjägare. som opererat med NATO i tre år ser jag som en resurs. Och var lugna, han är troende kristen.

   Radera
  5. @RB 12:04
   Kloka ord!
   Tyvärr är den rådande dogmen bland de styrande DÖ-skallarna i Riksdag och regering antipatriotismen. Den har tyvärr spritt sig till FM. Men jag tror och hoppas att den dogmen marginaliseras, allteftersom den utbredda kriminaliteten och sociala oron ökar, och tränger sig in vardagsrummen hos DÖ-skallarna. Redan nu (eller rättare sagt 2011 enligt UNODC) har Sverige flest polisanmälda brott per capita i EU för våldtäkt, sexuellt våld, sexuella övergrepp på barn, narkotikarelaterade brott och misshandel. För alla dessa brott har brottsfrekvensutvecklingen mellan 2003 och 2011 varit katastrofalt negativ! För våldtäkt har den ökat med 177 %!

   Värnplikten måste börja införas!! Den har alltför många fördelar för att kunna förkastas. Lär av historien! Värnpliktiga är också en bra rekryteringsbas för frivilligorganisationer som har bäring på krissituationer. Vi kan väl enas om att branden för exakt ett år sedan i Västmanland blottlade hur nyliberaler tycker att bränder ska bekämpas och hur de ser på krisorganisationer. Marknaden ska sköta det!?

   @EU-apparatjik 10:24
   Det här är kanske vad du söker.
   I den globalt verkande militära expeditionskåren under Natobefäl - IO-2014 - finns det en svensk Psyopsavdelning, utbildad efter amerikansk förlaga. Den agerade i Operation Unified Protector i Libyen, genom att bl.a. bomba Libyen med flygblad. Vad som stod på flygbladen är sekretessbelagt vad jag har fått erfara.

   Radera
  6. "Patriot" betyder att låta de personliga intressena stå tillbaka för att gynna statens intressen.
   Varför skulle någon göra det för en stat som är så urspårad som den i sverige?
   /m2

   Radera
 7. Hur ser nyrekryteringen ut för de här organisationerna? Misstänker att antalet frivilliga blev färre i takt med att färre värnpliktiga utbildades och att man helt slutade. Det civila samhällets koppling till försvaret känns mycket svagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser väldigt olika ut beroende på vilken organisation man pratar om och vart i landet man befinner sig. Generellt så fick försvarsutbildarna ett uppsving efter att de tog över all utbildning av sjukvårdare till Hemvärnet från röda korset, mycket folk som söker där, främst yngre. De har också en levande ungdomsvht med mkt kurser etc.
   Bilkåren upplever jag också som livaktig samt FMCK.
   Generellt så är föreningarna mer levande i glesbyggd än i storstad men det varierar också.
   Har man inte gjort vpl eller GMU så kan man göra GU-F, http://jobb.forsvarsmakten.se/sv/vagen-in/ovriga-utbildningar/guf/ vilket gör att du kan placeras i en specialisttjänst i HV.

   Radera
 8. Hur ser nyrekryteringen ut för de här organisationerna? Misstänker att antalet frivilliga blev färre i takt med att färre värnpliktiga utbildades och att man helt slutade. Det civila samhällets koppling till försvaret känns mycket svagt.

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset om fmck. Dönat in en anmälan

  SvaraRadera
 10. Vi kan även köpa in ubåtsjakts helikoptrar.
  Riksbanken kan trycka pengar och ge pengarna till staten tills vi når inflationsmålet.
  Staten får många miljarder 50-300miljarder.
  Nu kommer bara bankerna att trycka pengarna och låna ut dom till BLT.

  Avskaffa räntebidraget som ändå bara går till dom allra rikaste ju rikare ju mer bidrag.
  30 miljarder går till dom rikas socialbidrag, pengarna räcker till att rusta upp försvaret.

  SvaraRadera
 11. Sen om man inte vill engagera sig i det militära försvaret så finns de frivilliga resursgrupperna, FRG, som stödjer kommunernas krishantering https://www.msb.se/Upload/Produkter_tjanster/Publikationer/KBM/Frivilliga%20resursgrupper.pdf

  SvaraRadera
 12. Frivilliga svarar för ett stort och viktigt stöd till både enskilda, kommuner och myndigheter vid både militära och civila kriser. Försvarsutbildarna nämns inte i texten men våra 27 000 medlemmar utgör ett stort stöd till både Försvarsmakten och det svenska krisberedskapssystemet. Vi bemannar bland annat med sjukvårds-, CBRN- och pionjärpersonal till hemvärnet. Vi svarar också för all grundläggande soldatutbildning av hemvärnets specialister och ett stort antal prova på-helger för den som vill arbeta i Försvarsmakten. På den civila sidan så stödjer vi länsstyrelser och myndigheter med frivilliga kommunikatörer och CBRN-personal till trafikverket och Sjöfartsverket. Dessutom så ansvarar vi för stödorganisationer som bland annat kan hjälpa till med utrymning vid kärntekniska olyckor. På www.forvarsutbildarna.se kan man läsa mer. Per Klingvall Kommunikationschef Försvarsutbildarna.

  SvaraRadera