Cornucopia?

2015-07-31 16:17

Fredagsmys: Vad ska vi med smarta hem och hemautomatisering till?

Dags för lite tvättäkta icke-ironiskt fredagsmüs på er. Idag avhandlar vi smarta hem eller hemautomatiseringstrenden, där hela vårt hem ska vara uppkopplat och styras från en iPryl, för att lösa icke existerande problem.

Som tekniknörd är det förstås frestande att skaffa sig en massa intelligenta prylar och göra sin bostad till ett smart hem - bostadens svar på iPhone. Istället för att tända och släcka lamporna i ett rum genom att klicka på kontakten när du kommer in i det, ska du istället ta upp din iPhone, navigera fram till rätt app, starta appen, navigera runt i ditt smarta hem och sedan tända eller släcka lampan. Skitsmart.

Eller varför inte dra igång vattenkokaren från soffan istället för att gå de fem metrarna till köket och klicka igång den. Om det nu var vatten i den, annars måste man förstås tappa upp vattnet. Bara tiden att dra igång appen är antagligen längre än att gå till köket och klicka på knappen. Skitsmart.

Sedan finns det förstås smarta hem-produkter som erbjuder mervärden. Vågen som postar din vikt åt dig till Facebook och Twitter. Philips Hue-lampor, som kan variera intensitet och färger beroende på om du har en speciell vän på besök för lite mys, eller om du behöver koncentrera dig på att jobba. Synd bara att man får betala tusenlappar för detta. Men snyggt kan det bli.
Temperaturen på arbetsplatsen

Ett problem med de smarta hemmen är att alla prylar har olika sätt, appar och tjänster som styr den. Åtminstone kommer Apples Homekit att samordna homekit-kompatibel utrustning till ett gränssnitt, inklusive att man ska kunna styra homekithemmet från sin Apple TV. Fast allt stöder inte homekit.

Nej, jag misstänker att smarta hem inte kommer lyfta direkt. Man löser ickeproblem, som att tända ljuset, vilket är gjort på bråkdelen av en sekund via strömbrytaren vid dörren. Men visst kan det vara trevligt att snabbt klicka fram hemmet till mysbelysning och att Bolero drar igång på musikanläggningen precis lagom till du och din specielle vän kliver in i lägenheten.

Så har du ett smart hem? Själv har jag bara min Netatmo-väderstation. Totalt meningslöst egentligen, men är man en SÖP - statistisköverintresserad person - så är man. Men visst, att kunna dra igång musik i olika rum via AirPlay är kanske också rätt smart.

Nej, riktigt müsigt fredagsmys där i din smarta soffa. Och glöm inte att använda appen för att koka upp vatten på din iKettle.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

69 kommentarer:

 1. Vissa såna där funktioner kan vara bra för dementa. Typ att kaffebryggaren stängs av när man går hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en dyr lösning för något som ett kopplingsur för 50:- från clas ohlson löser. Det låter som något en politiker skulle komma på.

   Radera
  2. Samtidigt som larmet skickas till hemtjänsten att dementa Ben har gått ut igen och att de då lätt kan spåra dig via den GPS du har om fotleden. Kanske de hittar dig innan någon sålt dig till någon tiggarliga.

   Köpte ny bil och nu räcker det med att ha nyckeln i fickan så låses bildörren upp när jag sträcker handen mot handtaget..

   Men avstår gärna från för mycket "smarta" grejor, dock hade tag-läsare på ytterdörren kopplat med hemlarm hade suttit fint. Ihop med ett antal rörelsevakt-styrda kameror runtom på tomten. Nya tider nya behov.

   Radera
  3. Nu finns det ju redan kaffebryggare med dementfunktion. Har själv en sådan.

   Radera
  4. Enligt ett EU-förslag ska alla kaffebryggare ha automatisk avstängning. Vet inte när eller om det gått igenom än.

   Radera
 2. Jag tror smarta hem, som det utvecklas nu, är lite felaktigt ute då det - precis som du skriver - inte direkt löser några problem.

  Det jag kan se som en sak som kan vara värdefull är t.ex. något som kan kontrollera om ett ting är avstängt eller inte - tv, strykjärn, ugn, kaffekokare. Det går säkert att lösa med en timer, vilket troligtvis är bättre men ändå så är jag genuint orolig - speciellt om andra personer är involverade.

  Utöver det så tror jag dessa funktioner skall rikta in sig mer på föräldrar. Jag såg någon typ kamera som man satte i ingången där man reggade ansiktena. När barnen kom hem så fick föräldrarna ett meddelande, om den såg någon som den inte kände igen så startades en webbkamera som man kunde kika genom.

  Utöver det så vet jag inte om smarta hem som det lanseras nu är direkt vettigt. Det är väl först när det finns någon helhetslösning där det är en naturlig del av hemmet som det är av intresse, nu blir det så ad hoc och jobbigt att det bara tar tid.

  SvaraRadera
 3. Jag har provat smarta-hemlivet senaste året efter att jag skaffade mig en ny bredbandsrouter med inbyggda funktioner för smarta hem (Almond+ från Securifi). Den är kompatibel med två av de modernare standarderna för hemautomation, Z-wave och ZigBee

  Kan rapportera följande:
  1. Helt rätt att det är onödigt(ish) med överlappande funktioner, d.v.s finns det en lampknapp på väggen är det oftast onödigt att samtidigt ha möjligheten att styra med telefonen.

  2. Praktiskt att kunna styra saker som inte har lättillgängliga strömbrytare - i mitt fall har jag bokhyllebelysning samt två golvlampor som är kopplade till en Z-wave strömbrytare respektive två dimmerströmbrytare.

  3. Utökad funktionalitet - kan man ge extrafunktioner till belysningen kan ett brott mot punkt 1 vara värt det. I mitt fall har jag installerat en dimmer till mina kökslampor, tidigare hade jag ingen dimmer och nu kan jag även fjärrstyra lamporna från mobilen. Samma sak gäller mina golvlampor, hade jag velat ha dimmerfunktion utan Z-wave hade jag nog behövt fula dimmerbrytare liggande framme på golvet. Nu är kablarna och dimmrarna dolda bakom möbler och förfular inte mitt hem.

  Dimmbara ZigBee lampor såsom Hue, WeMo eller Lightify fungerar också bra för fixa dimmerfunktion och ger även möjligheten att skapa stämning med olika färger.
  Har inte provat Hue, men WeMo o Lightify fungerar ok.

  Sen tillkommer en del fiffiga funktioner som fungerar mer eller mindre bra. Jag har en magnetbrytare på ytterdörren som kombinerat med en automatiseringsregel i routern slår av belysningen när jag går hemifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det barskåpsbelysning som går på automatiskt om man famlar runt efter whiskeyn när frun har gått och lagt sig?

   Radera
 4. Tangerar lite på ämnet / definitionsfråga.
  Mycket av det som beskrivs i blogginlägget är sånt som var häftigt för några år sedan (titta, jag kan styra teven med mobilen etc.), känns rätt onödiga idag. Det tror jag vi alla är överens om.

  Sen finns det ju andra delar i hemmet som vi kan göra smarta och faktiskt är på G. Exempelvis Ladda elbilen med solelen när den ger som mest. Låta kyl/frys gå ner i temperatur enligt algoritm. Starta den förberedda tvättmaskinen när elkostnaden är som lägst etc.

  En funktion jag skulle gilla (ungefär som att styra teven med mobilen) är en receptgenerator. Chip i matförpackningarna som talar om för oss vad som finns i kyl och frys och därefter genererar recept efter önskat tema. Med ett chip/tag i förpackningen gör det enkelt att generera en inköpslista etc utefter om det är en vara som brukas kontinuerligt så kan den vara per automatik läggas till i en inköpslista med beställningspunkt efter inlärning.

  MEN. Trots häftig funktion så är det inget för mig som är övertygad över att detta kommer att användas av handeln/producenterna för att styra till just deras affär/varumärke.

  När vi blivit så smart-kåta så skulle jag inte bli förvånad över om du inte får din nya coola kyl/frys från COOP, ICA LIDL etc utan kostnad, men med ett villkor; "Vi fyller ditt skåp med mat så ofta du önskar, tryck bara på beställknappen på kylskåpet så kommer maten hem till dig."

  Givetvis så kan vi ju byta ut kyl/frys i ovanstående inlägg till nått helt annat.

  Smartward.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffa dig en kyl/frys med en inverterkompressor, så sparar du vips i runda slängar 30-40% av elkostnaden. I Asien, där jag bor, är de populära eftersom elen är dyr (och inkomsterna låga).

   Radera
 5. Stämmer nog, med lite eftertanke. Ännu en möjlig teknologitillämpning utan marknad. Jag är rymdentusiast och ser många liknande hopplösa exempel på samma fenomen även i den extrema branschen, så det har inte med just konsumenters oförstånd att göra. Förutom frånvaron av tänkbar nytta, så skulle ett "smart hem" säkert bugga och spammas och hackas. En fjärrkontroll (med IR eller ultraljud off line) till garageporten räcker gott. Det vore nog dessutom billigare och bättre att äta ute än att installera ett system för att förvärma ugnen eller vad det nu är tänkt att det "smarta hemmet" ska åstadkomma.

  Intressantare vore "smart partner", ett system man kan installera i sin "hen" för att styra "henne". (Tyvärr har jag råkat klicka på en länk en gång till en japanskt företag som gör just detta, och det verkar inte heller vara en bra idé utanför fantasin...)

  SvaraRadera
 6. Jag har också funderat på saken och kommit fram till att det mestadels är onödigt. Att styra belysningen via smartphone är oftast omständigare och tar längre tid än att trycka på lysknappen. Det är dessutom bra att röra sig. Och nästan alla smarta funktioner går att få till med kontaktorer och timers. Dessutom behöver man inte vara särskilt noga med att stänga av led-belysning. Den drar ju nästan ingen ström ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naturligtvids ska besluten tryckas ut till löven och lamporna själva detektera när det är dags att slå på ljuset.

   Radera
 7. Tänker nog på smarta hem som sådana där man kan styra relevanta saker som temperatur lite mer intelligent. Exempelvis variera tempen efter något schema, och även kunna dra ner tempen rejält när man är på vintersemester och sedan dra upp den i god tid så att det är varmt när man kommer hem igen. Allt för att spara energi.

  Det mest "intelligenta" hemprylarna jag har är utebelysning som slår av och på efter uteljuset, och rörelsedetektor, samt vägguttag med fjärrkontroll (allt från Clas Ohlson).

  Fast om det kommer en iPryl som kan göra eld i kaminen och automatiskt detekterar när jag vill det ska jag köpa en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många styrbara termostater och dylikt för Z-wave, en hel del är gjort för den amerikanska marknaden där man använder luftburen värme. Danfoss har en variant som man moterar på radiatorerna i ett system för vattenburen värme. Det finns även IR till Z-wave konverterare för att styra luftvärmepumpar.

   Radera
 8. Jag gillar inte att automatisera hemmet, eftersom det gör dig till en slö soffpotatis. Gammal hederlig städning av ditt hem ger dig allsidig motion, och gör dig frisk.

  SvaraRadera
 9. Det mesta inom "intelligenta hem" är ganska onödigt, men om vi låter begreppet betyda "allt som går att styra med elektronik" så finns det mycket att göra inom hemmets fyra väggar.

  De mest uppenbara sakerna är att reglera temperatur i olika rum och att tex tvätta på natten (eller mitt på dagen om man genererar egen solel till exempel). Men man kan hitta på ganska mycket mer om man är intresserad av energieffektivisering. Det är tex inte dumt om apparaterna diagnosticerar sig själva regelbundet och skickar upp det i en rapport. Ett "smart hem" kan också vara bra ur säkerhetssynvinkel (larm kopplat till kamera, mobil och larmcentral).

  SvaraRadera
 10. Du var iaf smart som investerade i en Netatmo väderstation. Eftersom jag själv är en SÖP så köpte jag en station från Oregon Scientific. Riktig skit. Felköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Oregon Scientific är skit. Har haft. Netatmo är fantastisk och fungerar smärtfritt (utom när Internetuppkopplingen är nere). Trots att den är fransk. Den första franska IT-pryl jag både köpt och varmt kan rekommendera till alla SÖP:ar.

   Radera
  2. Har Oregon Scientific väckarklocka med takprojektor. Är inne på min tredje nu på garantin. De går sönder efter 20 månader och garantin är 24. Helt klart har de räknat fel på något.

   Radera
  3. Om man är vädernörd kan man ju alltid automtiskt ta hem realtidsdata från världens alla hörn från amerikanska vädertjänsten NOAA. Man måste dock ha en linuxmaskin för detta. Kolla denna länk här är hur det ser ut och hur man enkelt installerar mjukvaran som krävs http://nbsp.opennoaaport.net:8015

   Radera
 11. Pillat lite med det här. Började med Tellstick för något år sedan tillsammans med några brytare (Nexabrytare som man sätter i vägguttaget), några termometrar/hygrometrar, rörelsesensor, magnetbrytare och sederma även ringklocka. Tillsammans med en Androidlur, remotestick appen (som har plugin till Tasker), Tasker (världens bästa app) och tasker pluginet Autoremote Så kunde jag automatiskt tända och släcka när jag kom hem /lämnade. Jag kunde även få notifieringar om rörelse och när posten kom (magnetbrytare på brevinkastet) eller när någon ringde på dörren. Notifieringarna i luren var möjligt först när Telldus Live kom och man kunde göra http requester som actions vilket med autoremote gjorde att det gick att pusha meddelande till Android luren som man sedan hanterade i Tasker. Dvs ett himla pillande för att få det att fungera. Allt nämnda är av mindre nytta men var förbenat roligt att pilla med. Det som var bra var att det tändes och släckte när man kom hem samt när man gick eller vid ett givet klockslag varje kväll. givetvis tänds det inte bara utifrån om man kommit hem utan också utifrån om solen gått ner / upp, tack vare Tasker och diverse plugins. Tellstick är kass i nuvarande form, opålitligt då det är envägskommunikation och 433 mhz varför man på grund av tidigare nämnda aldrig kan veta om en signal gått fram, ej heller fråga devicen om status. Tellstick verkar dock ha förstått detta då man numera har betahårdvara ute på test som stödjer z-wave.

  En dag såg jag Smartthings på Kickstarter och jag pledgade givetvis (Smartthings finns änsålänge endast i Europa hos dem som tog del i Kickstarter projektet). Fick det för något år sedan efter lång väntan, det var visst inte så enkelt med CE och annan certifiering som man trodde. Stödjer både Zigbee och Z-wave och jag har sensorer för bägge standarderna. Bästa sensorn jag har av dessa är utan tvekan Fibaro motion sensor, snygg är den med och via en custom device type i smarthings IDE kan man pilla till parametrarna hur man vill. För automatisering gäller återigen Android device (varför inte en padda på väggen i ett snabbfäste, kan ju även vara mediakontroll) och Tasker, Sharptools och som alltid valfritt Autoapps plugin från Joao Dias (för röststyrning eller vad man nu vill). Det här fungerar rätt bra även om jag ännu endast har sensorer av diverse slag, vibrationsensorer, rörelse, brytare så fungerar det fint på saker man är rädd om. Hittills har systemet varit bra och robust och med sharptools kan man ta emot exakta värden som man sen hanterar i Tasker vilket gör det lite enklare än att skriva egna smartapps. Fungerar fint. Bristen med Smartthings är att logiken helt ligger i molnet, det är visserligen schysst på många sätt men det innebär dock att utan internet kör inga regler alls. Detta skall dock komma i V2 av hubben om jag sett rätt, dvs viss logik i hubben samt även möjlighet att ha 3G/4G i hubben.

  Forts ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Forts
   Då jag under denna perioden var lite i ett hemautomatiserings / crowdfundingstim så pledgade jag även till Wig Wag . Vi kan säga att jag räknat bort det. Kanske blir refund. Vi får se.

   Jag pillar och donar lite emellanåt men har inte köpt några ytterligare prylar med undantag av Fibaron de senaste året. Nu har ju Google gett sig in i leken precis som Apple så kanske tar fart snart. Men visst kan det finnas vettiga implementationer, en Fibaro motion sensor som vid specifik lux dimmar rutorna dimmar rutorna kanske? Känner en sensor av regn så kontrollerar den om alla fönster är stängda och så vidare. För min egen del är det mest en rolig grej att pilla med. Det verkar dock finnas ett sug efter produkterna och om jag minns rätt gick det exempelvis bra för Oomi under deras runda på indiegogo. Jag hoppade dock och väntar istället, det är änsålänge väldigt dyrt med sensorer och jag kan roa mig med det jag har ett bra tag till. Men visst är jag sugen på följande, speciellt som att det är en svensk produkt http://www.automatiserar.se/strips-den-osynliga-z-wave-sensorn

   Radera
  2. Wow. Tack för att du orkar pilla med detta. Utan early adopters blir det inga smidiga färdiga produkter åt oss latmaskar att använda.

   Radera
 12. Jag kanske blandar ihop smarta hem med smart grid men tycker nog det har en framtid. Jag har programmerat värmepumpen att generera allt varmvatten utanför kontorstid då effekttarriffen är lägre och hela familjen klarar sig ändå på 200 liter varmvatten per dygn.
  Likaså går värmen och golvvärmen ned de timmar vi brukar ladda elbilen så vi inte maxar effektavgiften. Huset hinner inte svalna ens en halv grad men man sparar någon hundralapp i månaden på vintern.
  Helt klart rationella, ekonomiska och samhällsekonomiska försvarbara åtgärder.

  Men visst jag har väl också nerdat runt med Tellstick duo och tänder lampor i uterummet på distans så man slipper gå ut i kylan. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationellt så skulle i princip alla husägare tjäna på att skaffa luftvärmepump. Och det är väl lite trenden vi ser nu. Själv har jag tänkt på det i många år men inte fått ändan ur vagnen än. Men vad är väl några tusen per år...

   Radera
  2. Risken är väl att man som jag nerdar ned sig lite för mycket med att spara el. Det går som sport i det.
   Är uppe i 3 pumpar nu för olika ändamål och en stor solcellsanläggning. ;)

   Men har man pengarna kan man väl få leka lite.

   Radera
  3. Mr.... såklart har du helt rätt. Sport och hobbies får kosta hur mycket som helst. Lejonet Cecil med pilen i hjärtat visar väl det, fast tandläkaren fick tänka om. Om det bara vore så lätt alltid.

   Radera
  4. Google har fått tuppjuck ikväll, detta är tredje försöket att svara. Om någon från google skulle läsa detta så önskar jag er en kväll fylld av sisyfos problem.

   Mrlowrisk, som Neo Cortex så taktfullt påpekar så finns värre hobbys. Tvärtom tycker jag nog att du ska vara lite stolt över att du faktiskt driver på utvecklingen... :)

   Radera
  5. Vill du riktigt nörda ner dig i detta använd dig gör som jag införskaffa arduino och raspberry pi så finns det inte längre några begränsningar på vad man kan göra.

   Radera
  6. Har länge sneglat på raspery och arduino, men när jag väl tänkt ut allt verkar allt ganska meningslöst.

   Radera
 13. AirPlay ar bra. Har powered speakers i nastan alla (viktiga) rum inklusive utomhus, pooldeck och garage.
  Mac Mini med all media. Styr via Remote app pa Iphone eller Ipad. T.o.m frugan gillar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kör jag mästarkryss med vanlig penna. Funkar för mig...

   Radera
  2. Airplay är som sagt bra. Har samma upplägg, även om ej i alla rum.

   Radera
 14. Är övertygad om att när teknologin mognar finns flera funktioner som blir oumbärliga.

  Även andra teknologier som mobilen etc. gick igenom ett stadium med funktioner som inte fungerade tillfredställande. Varken de tidiga versionerna av mobilkamerorna eller surf via WAP var någon hit. Verkar som att de flesta teknologier måste genomgå ett experimentstadium med diverse floppar.

  SvaraRadera
 15. Jag skulle vilja ha en app som via wlan eller annat kan ta emot information från sensorer i fönster och dörrar och säger till när du låser och larmar ytterdörren om något är öppet. Vet inte hur många gånger jag har gått hem ifrån med ett fönster öppet.

  Sen vill ha en app som piper till när jag går till jobbet och har glöm mobilen hemma. Kan finns vissa komplikationer med det dock...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att Securitas hemsystem har detta. Givet att du satt deras sensorer på alla fönster och dörrar, vilket kostar en slant både i investering och månadsavgift. Därtill har de hemautomatiseringsströmbrytare som kan programmeras enkelt, bland annat kopplas till larmet på olika sätt - t ex stänga av vissa apparater när man larmar på och tvärt om. Kaffekokaren kan starta varje gång du larmar av.

   Dock har de ingen app för att pipa till när du glömt mobilen. Det finns dock bluetooth-grejer som kan skrika till om du tappar täckningen med din mobil... Apple Watch kanske

   Radera
  2. Bilar skulle kunna ha funktion att säga till om mobilen inte är med.

   Radera
  3. Bra tänkt. Bilen borde säga till "Får inte kontakt med din telefon (via blåtand)" när man startar bilen. Problemet är att för villor kan den ha BT-kontakt från parkeringen, så den säger först till när du kört något tiotal meter.

   Radera
 16. Allt det där är ju bara semismart..om ens det.
  Riktigt smart blir det ju om motorvärmaren till bilen vet när jag ska stiga upp och ställer in rätt tid. Eller om jag har bokat ett telefonmöte hemifrån på morgonen och väntar med att dra igång värmaren. Samma med kaffebryggaren.
  Sedan skulle man ju vilja ha bevakning på postlådan så att den säger till när posten har kommit

  Påminnelse när sophämtningen kommer så att man kommer ihåg att dra ut rätt tunna.

  Spisen/vattenvärmare och sånt ska ju tala om för mig att de är påslagna när jag åker hemifrån.
  Bastun ska fatta att jag är ute och åker skidor och vill värma mig i vanlig ordning efter skidturen
  Tvättmaskin/torktumlare meddela 2 minuter innen de är klara så man slipper sitta i källaren och glo.
  När man tar sista rullen toapapper ska det ju hamna på 'veckans handlingslista'
  Om en lampa går sönder ska den ju tala om det och inte när man väl försöker tända den och läggas i samma lista.
  Dammsugarpåsar som beställer sig själva när man tar den sista
  En bra tjänst som kommer ihåg var man sist la den där 'bra-att-ha-grejjen-som-man-stoppar-här-så-att-man-vet-var-man la-den-nästa-gång-man-behöver-den-men-ändå-aldrig-hittar-igen-den-förrän-det-ändå-är-försent"


  Jag kan räkna upp 1000 saker till som verkligen skulle vara "smart" att få hjälp med. Tända en lampa via en app är inte en av dessa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt du behöver är en snäll fru så fixar hon 90% av det du nämnde..

   Radera
  2. Fruar har dock en mängd andra nackdelar som tekniska system sakna.

   Radera
  3. Räcker med partner, så det inte stiger dem åt huvudet.

   Radera
 17. Kan bara hålla med när det gäller den nya vågen med enkla prylar.
  Använder endast fjärrströmbrytare till motorvärmaren på vintern. Där är det mkt praktiskt.

  Men ett riktigt intelligent hem är när det styr husets värme i förhållande till framtida väder prognoser samt värmer/kyler när elen är som lägst. Då klassar jag det som ett intelligent hem.

  SvaraRadera
 18. Kan bara hålla med när det gäller den nya vågen med enkla prylar.
  Använder endast fjärrströmbrytare till motorvärmaren på vintern. Där är det mkt praktiskt.

  Men ett riktigt intelligent hem är när det styr husets värme i förhållande till framtida väder prognoser samt värmer/kyler när elen är som lägst. Då klassar jag det som ett intelligent hem.

  SvaraRadera
 19. Det finns inget nördigt med att köpa färdiga prylar som man bara pluggar in. Om du hade sagt att man kan köpa en raspberry pi och via gpio-gränssnittet styra sitt hem med egensnickrade bash/php/phyton script hade det varit en annan sak.

  SvaraRadera
 20. Här kommer lite mer förslag på saker som verkligen vore önskvärt i ett smart hem.

  Städrobotar som inte fastnar och tömmer sig själva och städar när ingen är i närheten. De ska finnas men inte synas.

  Växter som berättar när de behöver vatten, näring etc.

  Kylskåp som hållet koll på hur mycket mat som finns och i vilket skick den än.

  Någon form av pryl som kan se till att det finns god, nyttig och välsmakande mat klar när man kommer hem.

  Pistlåda som kan ta emot alla typer av försändelser, så jag slipper åka och hämta ut saker.

  V/A-övervakningssystem som inte orsakar besvär och förebygger fuktskador.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skaffa en partner.
   Det gjorde jag, fungerar suveränt.
   Förutom det du räknar upp kan min diska, blanda en god drink och underhålla sociala relationer.

   Jo jag skriver det här onykter, kanske?
   Fast å andra sidan, varför ett ingå ett partnerskap?
   Som en ultimat uppoffring?
   Eller som en av fri vilja bland parter för en ömsesidig vinst?

   Radera
  2. Permanentpartner finns redan, men hon är inte mer förtjust i dessa arbetsuppgifter än vad jag är. Annars är RUT-avdrag det bästa jag kommit på hittils.

   Radera
  3. Växtsensorer finns.Japanska grejer, Koubachi något tror jag. Både för inomhus och utomhusbruk. Säger inte bara till när du behöver vattna, utan håller även koll på näring, ljus, temperatur etc.

   Radera
  4. Sensor för brevlådan vore bra, men här på landet tror jag inte att räckvidden duger. Fast den kan förstås vara GSM-kopplad och skicka SMS när någon lägger något i lådan. Kostar säkert bara X00:- SEK i månaden...

   Radera
  5. Partner är bra. De lär sig fort och kan tränas i allehanda praktiska konster som underlättar livet högst betydligt.

   Radera
 21. Sommarstugan har väl rätt länge varit "halvsmart", med SMS styrd värme och utelampa.
  Eftersom vi varken har tillgång till el eller vatten på vår lilla ö, utan 12-voltsystem med solceller och en dieselvärmare så är sådana funktioner guld värda när man vill ut och fiska och ta en paus från storstadslivet på höst och vår. Varm stuga som väntar och en välkomnande lampa på verandan är fanimej inte illa.

  Men visst tror jag hemautomatisering kommer bli större, särskilt som ovan skribenter nämner just energibesparing. Samtidigt så är ju de flesta vitvaror idag, som diskmaskiner/tvättmaskiner osv utrustade med timers så man enkelt kan fördröja start till lågtaxan drar igång, liksom de flesta elberoende uppvärmningssystem varit de senaste 3 decennierna eller så. (Vill minnas att mina föräldrar hade så redan på slutet av 80-talet)

  Frågan är mest när det blir ekonomiskt motiverat att bygga om sitt hus till ett "smart hem", möjligen kan nybyggen vara det redan idag, men jag är tveksam, det behövs nog ett par år till. Men visst är det kul att leka med, och ni som gör det bekostar ju utvecklingen... :)

  SvaraRadera
 22. Det närmsta jag har nu är mitt HEOS ljudsystem i huset.
  Det jag väntar på är ett vettigt tvåvägssystem.
  Tända en lampa eller eller starta kaffebryggaren är inget problem.
  Däremot tycker jag att det är bra att kunna veta om saker verkligen är av när jag inte är hemma.
  Typ, om strykjärnet verkligen är avstängd, eller om kyl och frys fungerar som de skall.

  SvaraRadera
 23. På gränsen till nerdigt, men för oss som följt Henrik Ekblads hemautomationsäventyr på först byggahus.se-forum och sedemera hans eget projekt mysensors.org, så finns nog ingen tveksamhet om vilken väg som är smartast med dagens knepiga förutsättningar. Inget risk att låsa in sig till dyr tillverkare eller tjänsteleverantör eller att lösa problem som inte finns.

  SvaraRadera
 24. Passar på att fråga här då det angränsar lite.
  Söker timer att koppla i eluttagen som är lite bättre gjord en dagens (billiga). Visst är det roligt att ha en timer som blockerar alla uttag i en 2x2 jordat (schuko)-uttag?
  Jag vill ha en som kanske bygger ut lite på längden men inte bredden/omkretsen nämnvärt. Den ska inte blockera något alls. Mekanisk eller digital (det senare är väl enklare att bygga). Vore trevligt med samma krav för en europlug också.
  Och inte kosta skjortan. Har inte tänkt koppla upp det i något smart hem. Vill ha råd med några.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska säga att det är dyngs- eler veckotimer jag tänkte på. Såg att klasse i sjön har en nedräkningstimer i formatet jag förställde mig.
   http://www.clasohlson.com/se/Korttidstimer/36-5421

   Radera
  2. Annars är en variant en mycket kort förlängningssladd innan kopplingsuret.

   Radera
  3. Jag må kanske vara en stofil, men KISS tycker jag alltid är att föredra. •Men• livet skulle verkligen underlättas om detta fungerade: accio, tergeo, reparo, lumos, scourgify och pack.

   Radera
 25. Hej på er, första posten här. Jag kör hemlarm från webehome.com. Kanonbra mobilapp samt möjligheter att koppla till ZWave moduler om man vill det. Enkelt att se status på diverse sensorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen och tack för länk. Klickbar webehome.com.

   Tror just att larmkoppling kan vara smarta hems nyckel, då larm har att göra med att man inte är hemma.

   Radera
  2. Kör Verisure. Funkar bra. En bil skall enligt reklamen vara på plats inom 30 minuter efter larm, om man inte svarat på telefon.

   Radera
 26. Har kikat på att bygga något liknande då mina blommor brukar ha en tendens att torka :/ http://www.sweclockers.com/galleri/13225-tradgarn-odlingsautomation-med-raspberry-pi

  SvaraRadera
 27. Intelligent automatisering och fjärrstyrning är ju två skilda saker. Båda kan vara nyttiga på rätt ställe.

  Jag startar appen för min bil på vintermorgnar, sisådär 10 min före jag ska iväg, och sätter igång kupévärmaren. Härligt med varm, isfri bil när man kör iväg. Bra fjärrstyrningsfunktion.

  SvaraRadera
 28. Sista gången jag installerade en Apple-programvara var för några år sen då jag upptäckte att midi-filer inte längre gick att spela på min dator om jag inte uppgraderad what ever jag installerat till Pro versionen. Efter avinstallation av what ever kunde datorn åter starta rätt avkodare för formatet. Min gissning är att framtida affärsmodeller för smart hem i huvudsak går ut på att försämra befintliga funktioner och ta betalt för att att konsumenterna ska få den gamla funktionen som nu är lablas smart. Det är mycket enklare att försämra något än att att komma på något nytt och primärt borde man inrikta sig på funktioner som kunderna bevisligen vill ha istället för att riskera dyrbar produktutveckling på sånt som de kanske aldrig kommer att vilja ha. I ditt framtida hem kanske en smart spis kan ha alla sex plattorna på samtidigt och inte bara en i taget eller du får betala extra för en belysningskonf där trappbelysningen är styrbar både uppe och nere. Tänk själv hur du ska kunna tjäna pengar på ett elsystem som idag fungerar decennie efter decennie med samma prestanda utan uppgraderingar eller ständiga byten av av styrenheter så vet du vad det smarta hemmet är.

  SvaraRadera
 29. Har själv förmånen att bo i ett "äkta" smart hem.
  D.v.s all min uppvärnning (som är lejonparten av elförbrukningen) styrs av ett serversystem som varje dygn räknar ut den optimala körtiden för respektive värmeenhet. I mitt fall luft-luftvärmepump, elpanna och varmvattenberedare. Styrparametrar är väderprognoser, elpris samt mina komfortönskemål. Kan givetvis via en app gå in och "överstyra" systemet för att ändra enligt personliga önskemål. Om vi t.ex har fest så kan jag gå in och se till att vi får mer varmvatten än systemets grundinställningar.
  Har kört detta i två år och vårt hus på 245 m2 går runt på 13.900 kWh per år och jag skulle knappt kunna tänka mig ett liv utan denna styrning.
  Att jag sedan via appen även kan styra och schemalägga en massa annat därhemma som t.ex lampor samt laddningen av min elbil räknar jag som en trevlig biprodukt.

  Så det finns faktiskt vettiga tillämpningar på Smarta hem-konceptet. Det man möjligen kan invända mot detta är att man styrs av ett centralt system.

  MVH/ Michael K

  SvaraRadera