Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2015-07-17 11:05

Fredagsfoton

Jag har många yxor. Nedanstående är foton på den som är bäst lämpad för strid. Kort, snabb, vass och flexibel.
Det här handlar om en Gränsfors vildmarksyxa. Kanske den som bäst matchar den nordamerikanska ursprungsbefolkningens suveräna tomahawk, även om den inte är balanserad för att kastas. Men bra tyngdpunkt och kort längd gör att den blir mycket snabb att svinga, och fungerar därtill utmärkt i de trånga utrymmen man lämpligen omgrupperar till vid närstrid, så längre tillhyggen får begränsade möjligheter att verka.

Hellre tio slag med denna än ett enda med klyvyxan eller släggyxan, som på grund av sina längder oavsett inte fungerar i alla utrymmen. Därtill är den ju av en behaglig storlek för förvaring i bostaden istället för i vedboden. Fast inte längre.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Är Du bliven skvatt galen? Ska Du gräva ned en prima yxa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl på grund av att "beefen" med DN är över.

   Radera
  2. Goddag Yxskaft,

   ja, inte är det då en hund som ligger begravd.

   Men varför gå över Atlanten efter vatten, när vår järnåldersyxa ligger så mycket närmare tillhands; http://www.gransforsbruk.com/produkter/historiska-yxor/gransfors-svensk-vikinGAYxa/
   För övrigt var huvudet på "Tomahawken" tillverkad av sten, ben eller hårt trä; det var först efter den medelålders vita mannen införde järn som "ursprungsbefolkningen" började använda detta material.

   Som lesbisk är jag nödgad till bruket av Labrysen; dock måste jag erkänna att jag har en liten behändig Gränsforsyxa. Men det är sällan den kommer ut ur garderoben.

   Radera
 2. Gräv inte för djupt, du kommer säkert snart behöva den. Annars rekommenderas en KLAS.. (och alla som i sin ungdom läst Viktor Suvorovs "Spetsnaz" nickar instämmande). Den kan ju dessutom användas för att skyffla den dynga som trollen lämnat efter sig... :-)

  SvaraRadera
 3. Med Lars klena armar så kan han inte göra någon större skada med den där yxan ändå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underskatta inte en bondes styrka.... dom är generellt starkare än gymfolket, jag tillhör gymfolket...

   Radera
 4. Ligger mycket i det här. Swinghastigheten och förmågan till ett överraskande slag är avgörande när man får oväntat besök.
  Skullle gärna framhålla två andra kvalitetsredskap, den klassiska köttyxan och den japanska grönsaksskäraren. Korta men ack så effektiva. Den sistnämnda har inte så mycket egenvikt, och är därmed svårare att få genom skallbenet, men snabbheten i slaget tillsammans med chansen till extraslag, gör att den planteras väl ändå. Dessutom går den att skärpa sylvass och penetrerar därmed bättre, samtidigt som effekten på mjukdelar utan kläder är rent förbluffande.

  Att ha tillhanda vid ytterdörren, ifall någon bryter sig in eller Bertmarks kommer på besök.
  I fallet Bertmarks rekommenderas att placera slaget lite på snedden för att undvika det kända fenomenet clean lobotomy cut, som har väldigt svag effekt på säljförmågan. Det misstaget kostade mig en väldigt fin kniv för övrigt, då han bara tackade för sig och gick. Antagligen sitter den där fortfarande om inte frisören har tagit bort den.
  Om du läser detta vill jag gärna ha tillbaka den förresten, det är faktiskt min kniv! Jag räknar med att du tar väl hand om den; varje litet rostangrepp kommer att faktureras (avgiftsfritt i sex delbetalningar givetvis).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Bladet ser ut att vara för brett. En tomahawk eller annan stridsyxa är mycket smalare

  SvaraRadera
 6. Bladet ser ut att vara för brett. En tomahawk eller annan stridsyxa är mycket smalare

  SvaraRadera
 7. En mycket bra yxa! Dock inte testad i strid utan bara på utflykter och för dylik småhuggning.

  SvaraRadera
 8. Fåket tror att han tänker gräva ner yxan, om cornu sa att han tänkte åka till månen så skulle fåket tro på det.
  Fredagsmyset handlar om att kolla vilka som går på alt.

  Om cornu verkligen gräver ner yxan så försvinner hans vapenlicensen hans älgstudsare tas av polisen.
  En person som gräver ner en yxa för att senare försvara sig med mot ett annat land är inte frisk och ska inte få ha riktiga vapen.

  Han har en 30 06 har han sagt antagligen med ett kikarsikte, det fungerar om ett land invaderar Sverige men en yxa är värdelös.
  Köp en ljuddämpare och bunkra amo, det kan stoppa soldater, men att hoppa på soldater med en yxa är självmord.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, snacka om att ha missat poängen. Har du hört talas om uttrycket "gräva ner stridsyxan", i betydelsen "att sluta fred"?

   Radera
  2. Du gick på det, nu försöker du bortförklara det.
   Cornu har nästan förklarat krig mot putin det är motsatsen till att gräva ner stridsyxan.

   Radera
  3. Detta har ingenting med Putin att göra, vilket du skulle veta om du läste bloggen regelbundet. Så jag antar att du är ett av Putins troll, som bara läser de inlägg som handlar om Ryssland? Eller finns det någon annan anledning till att du missat att den nedgrävda stridsyxan handlar om att Cornu slutit fred med "en journalist" på "en tidning"?

   Radera
  4. Putins troll finns dom?
   Eller är alt påhittat, jag vill ge försvaret pengar till helikoptrar som kan användas för brandbekämpning ubåtsjakt med mera.
   Riksbanken skall trycka pengar och ge pengarna till staten då kan försvaret få pengarna dom behöver.
   Ränteavdraget kan även tas bort och då får staten 30 miljarder över som kan användas till försvaret.

   Jag är vän av ett försvar som kan försvara våra gränser, Putin troll det var livlig fantasi.

   Det är mode i att kalla alla för Putins troll, hur många fler pekas oskyldigt ut som förrädare?

   Till skillnad från cornu så vill jag ge försvaret pengar.


   Radera
  5. Din svenska är ju modell sämre, typ körd genom google translate...

   Radera
  6. Den som vill ha ubåtsjakts helikoptrar som kan sänka ubåtar är ett putintroll, helt otroligt vad folk kan fantisera fram sagor.

   Hur många är dom riktiga putintrollen?
   Det kan man fundera på när folk som är för ett försvar kallas putintroll.

   Jag vill ha mer pengar till försvaret, QE eller så ska bara riksbanken trycka upp pengarna och ge dom till staten.

   Vill man inte använda sedel pressen så går det bra att ta bort ränteavdraget och ge försvaret dom 30 miljarder som staten sparar på att avskaffa socialbidraget till dom som har för mycket pengar.

   Bostadsmarknaden lugnar ner sig och priserna kan stabiliseras, och försvaret har nya ubåtsjakts helikoptrar, detta kan bara riktiga putintroll vara emot.

   Radera
 9. Jorden är så klart avsedd att tillse att eggen är infekterad stelkrampsbakterier eller fekalier. Mycket proffsig inställning här. Kanske lite primitivt att inte först odla fram sitt eget raffinerat neurotoxin för bestrykning av eggen men klart godkänt.

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det ser ut som en barnkorp eller hackyxa med tvärställt blad.

  SvaraRadera
 11. Skulle istället rekommendera Fiskars XA3 som är en machete/brushhook täckt i teflon.
  Kan användas som både enhands och tvåhandsvapen.

  SvaraRadera