Cornucopia?

2015-07-02 21:14

FLASH: ICA Banken - betalningar till Grekland kan gå förlorade

ICA Banken varnar för utlandsbetalningar till Grekland. Mest drastiskt anger man att överföringar till landet kan gå förlorade, dvs avsändaren kan förlora sina pengar utan att få tillbaka dem och utan att de når mottagaren.

Följande står för inloggade kunder hos ICA Banken:
"UTLANDSBETALNINGAR TILL GREKLANDMed anledning av situationen i Grekland finns det risk att betalningar till Grekland kan blir försenade, stoppade och även slutgiltligt gå förlorade. Tänk på det innan du genomför utlandsbetalningar till Grekland, så länge osäkerheten kring den finansiella situationen i landet består."
Ord och inga visor. Det här gäller rimligtvis också som uppmaning till företag som importerar saker från Grekland och är inte enbart något som kan drabba ICA Bankens hushållskunder, inklusive svenska reseföretag som betalar för t ex hotell i landet.

Tillägg: Danske Bank har enligt uppgift motsvarande information på sin Internetbank sedan i söndags, och har dessutom stoppat möjligheten att göra överföringar till Grekland via Internetbanken. Överföringar går dock att göra från bankkontor.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

19 kommentarer:

 1. Danske bank har haft en varningtext vid inloggningen till internetbanken i en vecka. Ytterligare förklaring på supportsidan:
  http://danskebank.se/sv-se/privat/onlinetjanster/support/pages/driftstatus.aspx

  SvaraRadera
 2. Dags att avyttra sina Ica-aktier? För ICA är väl "nån annan" om det går så långt.

  SvaraRadera
 3. Bitcoin never sleeps (obskyr cornu-kulturell referens). Western Union och PayPal har stänkt ner sina tjänster i Grekland. Överföring av pengar utanför Grekland är förbjudna; undantag kräver Finansdepartementet godkännande. Det är i sådana här stunder man inser värdet av att det är matematiskt omöjligt för Bitcoin att svika sina användare. Så Bitcoin kanske inte var så dumt i alla fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Hur flyttar du euro från ditt grekiska bankkonto till Bitcoin? Som vanligt saknar du helt analytisk förmåga.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det var ett jävla tjat om min analytiska förmåga.

   Köpa via localbitcoins.com för euros i handen?

   Radera
  4. Företag och privatpersoner som har säkrat upp med lite tillgångar i bitcoins kan fortsätta att importera varor. Resten är körda. I detta läge kan bitcoins vara skillnad mellan liv och död för ett företag.
   Men jag förväntar mig inte att Cornu skall inse/erkänna det... ;)

   Radera
 4. Får man inte ut sina pengar från bankkontot tvingas man till annat. Knarkhandel är ju en näring där bitcoin används och där en sönderfallande stat med utbredd korruption i polisväsende och övrig statsapparat inte lär kunna motstå utvecklingen.

  Ja, dags för lite fredagsmysfabler; scenario ISIS attack i Grekland

  I scenariot ledder används ett antal självmordsdåd från ISIS i Aten till att det blir militärkupp i Grekland (för att försvara liberalismen, chockdoktrinen ni vet) och då blir nog Syriza också stämplade som terroristorganisation och därför är det nog olämpligt med pengatransaktioner via bitcoin eller något annat för dem som inte vill bli sammanblandade med terror organisationer eller organiserad brottslighet. Det kan ju om inte annat försvåra en framtida inresa till USA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror fortfarande euros är ett vanligare bytesmedel än bitcoins när det gäller knarkhandel. Det är även bara en liten procent av alla bitcoins som varit i kontakt med adresser relaterade till knarkhandel. Men visst har bitcoin förbättrat, förenklat och gjort knarkhandeln tryggare till glädje för alla knarkare.

   Radera
 5. Nämn en grekisk produkt som du inte kan stoppa i pajhålet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Theodor Kallifatides, samt demokratin. Och Iliaden.

   Radera
  2. Det är rätt tänkt med TK, D och I. Dock en liten reflektion.
   Theodor kan köpa sin fetaost på ICA.
   Världens demokratier är inte "just in time"-beroende av någon produkt från Grekland för att fungera.
   Illiaden kan du låna på valfritt(ännu ej nedlagt eller nedbränt) bibliotek.

   Radera
 6. tur att mina bitcoins fortfarande fungerar i alla fall, dom bryr sig inte om bankerna eller paypal är nere.

  Det kommer bli kul att se paniken när bankomatuttag även begränsas i resten av världen för att upprätthålla luftslottet medans vi som redan positionerat oss på rätt sida kommer fortsätta som om ingenting hände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur fungerar bitcoin om internet släcks, är det möjligt att änvända i en sådan situation?

   Radera
  2. Utan en "universell" tillgång till blockchainen så finns ingen möjlighet till konsensus, och vad jag förstått bygger säkerheten helt på denna konsensus. Av detta skäl har man vid vissa tillfällen varit orolig över att miner-grupper närmat sig 50% av "rösterna", och om 50+% väljer att räkna på sitt eget vis så har de i princip tagit pengarna.

   Radera
  3. Om internet släcks blir det nog problem, likaså om all elektricitet i världen slutar fungera. Det känns inte som något rimligt scenario att "internet släcks" och sen är sagan slut.. Om du kan beskriva scenariot mer i detalj kan jag gå in på vad som skulle hända.

   Man kan använda bitcoin utan någon bra internet uppkoppling, så länge du har något sätt att skicka din data till minst en bitcoin nod så tar nätverket hand om resten. Det finns redan snack om att köra bitcoin noder i rymden med separerad uppkoppling så även om internet skulle "släckas" kan bitcoins blockchain fortsätta ändå.

   Skräcken om 51%+ attacker är överdriven. Systemet är byggt på ett sådant sätt att om du har möjlighet att göra en 51+% attack så tjänar du mer pengar på att bara mina bitcoins och vara ärlig istället för att försöka attackera systemet du precis investerat miljoner i. All utrustning som används för mining går bara att använda för mining så även om någon skulle attackera systemet och krascha det så är personen sedan fast med värdelös miningutrustning värd miljoner. Om man inte förstår bitcoin i detalj bör man bara sluta lyssna på 51% attack argumentet, det är inget verkligt scenario som kommer hända.

   Radera
  4. Hur fungerar bitcoin om internet släcks

   Du kan tekniskt sett kör modifierade Bitcoinklinter på många typer av nätverk för kommunikation, oavsett om det är LAN-, GSM-, Radio nät, osv.. Tänker man bort Internet helt så kan man tänka sig att man göra ett meshnätverk på Bluetooth och tillåter användare att ansluta till det utan Internet, men då nätverksväntetiden skulle vara långt större än över Internet medför det att Bitcoinnätverket lätt kan bli delat. Helst skulle det finnas åtminstone en proxyserver som kör både på internet (antingen genom kablar eller luftburet) och på distribuerat nätverk.

   ”Av detta skäl har man vid vissa tillfällen varit orolig över att miner-grupper närmat sig 50% av "rösterna", och om 50+% väljer att räkna på sitt eget vis så har de i princip tagit pengarna.”

   Förövarna kan bara dubbelspendera sina egna bitcoins. De kan inte göra ändringar tillbaka i tiden. Så skadan är minimal till ett väldigt högt pris, då risken att bli upptäckt och utsparkad från nätverket är stor. Även om denna typ av attack är skadlig för Bitcoins förtroende, så är denna typ av attack inte trolig.

   Radera
 7. Samma varning finns hos Handelsbanken.

  http://www.handelsbanken.se/shb/INeT/IStartSv.nsf/FrameSet?OpenView&iddef=privat&navid=Z2_Privattjanster&sa=/shb/inet/icentsv.nsf/Default/q8B01A577B3CED63BC1257E73003C0A1F

  SvaraRadera
  Svar
  1. SEB http://sebgroup.com/sv/press/nyheter/greklandskrisen-om-resor-betalningar-och-banker

   Radera