Cornucopia?

2015-07-27 16:07

E-spärr - opt out från kreditköp via UC

Den ledande kreditupplysningsaktören Upplysningscentralen, UC, har lanserat tjänsten E-spärr, som gör att du kan spärra dig från att handla på kredit hos anslutna nätbutiker. Detta minskar risken för bedrägerier, men än så länge är det få butiker anslutna till systemet.

Tjänsten är dock kostnadsfri, så det finns ingen nedsida i att ansluta sig till den.

Dock hade man velat att UC tog ett steg till och erbjöd att riktig opt-out från alla kreditupplysningar. Det går dock emot deras affärsidé och inte ens bland deras betaltjänster på Min UC kan man totalt spärra sig mot alla kreditupplysningar. För en total spärr krävs en polisanmälan om bedrägerier och att man faktiskt blivit angripen. Först då kan man ha en permanent spärr.
Hit ska bedrägerier polisanmälas,
varefter man kan få en permanent spärr hos UC.

UC är inte heller det enda bolaget man kan få kreditupplysningar genom, så det innebär oavsett inte en komplett spärr.

Få E-handlare har anslutit sig till systemet. Bland annat är det ju inte E-handlarnas problem om det blir några bedrägerier med kreditköp, utan det är kreditgivarens problem, ofta t ex Klarna. Så fort kreditköpet beviljats får E-handlaren betalt och kan sedan högaktningsfullt strunta i om det rör sig om ett bedrägeri eller inte.

UC ägs av Swedbank, SEB, Handelsbanken, Nordea, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank, och det är ju ett gott steg på vägen att man försöker ta tag i problemet. Affärsidén för E-spärr är att ta betalt från E-handlarna, men dessa är knappast intresserade av att skaffa tjänsten om det inte finns gott om kunder anslutna. Så det blir lite hönan eller ägget över det hela.

Ni hittar tjänsten E-spärr här.

Helst skulle jag vilja se en förändring av hur kreditupplysningar fungerar, rent av lagstiftning, så att man aktivt måste aktivera möjligheten till kreditupplysning, via en opt-in, som bara gäller en begränsad tid innan den automatiskt stängs, annars avslås alla kreditansökningar. Därmed skulle bedrägerierna i princip upphöra helt över en natt. T ex kunde man enkelt tillfälligt slå på möjlighet till kreditupplysning via en smartphone-app och mobilt bank-ID.

Men det ligger inte vare sig handelns, kreditbolagens (bankernas) eller kreditupplysningsbolagens intresse att stoppa bedrägerier. Bara i medborgarnas, brottsoffrens och väljarnas intresse. Kostnaderna för bedrägerierna får alla kreditbolagens kunder betala solidariskt via bland annat högre räntor och avgifter, så det är inte något som drabbar banken eller kreditbolaget ändå. I slutändan är det alltid privatpersoner som får stå för notan, eftersom de inte kan skicka vidare den.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset. Nu är spärren aktiverad tillsammans med Ratsit självbevakning. Nu kvarstår ett abloylås på postlådan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle man inte kunna ett Klarnaköp i sitt eget namn på något man behöver, betala och sedan använda det köpet för att göra en polisanmälan? Lämpligen på ett väldigt lågt belopp för att definitivt flyga under radarn och därmed säkerställa att ärendet omedelbart läggs ned. Då har man den polisanmälan som behövs för en totalspärr.

   Radera
 2. Vore det inte bättre att E-handlarna (eller kreditgivarna) slutar att utgå från att kännedom om ett personnummer inte är samma sak som att man har det personnumret?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det verkar vara handlaren i de flesta fall som får stå för kalaset så kan man tycka att det vore rimligt. Sen verkar hela systemet fundamentalt trasigt så kreditgivarna borde rimligtvis vara med och dela på kakan.

   Hasher, idkedja, lite off-topic + jag har sett hela :).

   Radera
 3. Skaffade denna för snart ett år sedan, tack vare en jobbig telefonförsäljare som försökte sälja mig en liknande tjänst för 1000 kr...
  Bad han fara o flyga och googlade upp det istället...

  SvaraRadera
 4. Jag blev utsatt för identitetskapning för något år sen. Någon hade tecknat ett mobilabonnemang i mitt namn och spelat nätpoker för 1000 spänn. Polisen la ner fallet efter en timme. Däremot var säkerhetschefen på nätpokerföretaget mycket tillmötesgående och ringde mig efter några timmar och hade hittat förövarna och sa att jag kunde riva räkningen. När jag ringde Polisen och undrade varför dom la ner fallet så snabbt när det helt uppenbart gick att lösa för säkerhetschefen på nätpokerfirman,så vart dom snorkiga på Polisen.
  Jag spärrade min kreditupplysning på UC,Klarna och några till. Det har fungerat bra. Känns skönt att inte ha nån kredit :)

  SvaraRadera