Cornucopia?

Aktuellt

Vad är en expert i media?

I media figurerar det experter . De tas in i radio- eller tevestudion och de får uttala sig i skrivna artiklar. Men vad är egentligen  en ex...

2015-07-01 17:56

De svenska hushållen har större skulder än Grekland

Greklands statsskuld är ca 323 miljarder euro, eller ca 2 994 GSEK. Värt att notera är att enbart de svenska hushållens skulder är större än detta.

De svenska hushållens skulder var i slutet av första kvartalet 2015 uppe i 3 427 GSEK mot Grekiska statens 2 994 GSEK. Sedan bör man förstås sätta detta i proportion till BNP, eller betalningsförmågan på skulderna.

Svensk nominell BNP de fyra kvartalen som slutade med första kvartalet 2015 var 3 960 GSEK, så de svenska hushållens skulder är ca 87% av BNP. Greklands statsskuld var 177% av BNP. Så mätt i BNP är de svenska hushållen mindre skuldsatta än grekiska staten, men mätt i pengar är de svenska hushållens skulder större.

Privat skuldsättning, vilket även
inkluderar företagens skulder.
Mätt i pengar kan det också innebära att när den svenska skuldbubblan och bostadsbubblan spricker, vilket drabbar den del av obligationsmarknaden som finansierat bostadsbubblan, så blir konsekvenserna för omvärlden och marknaderna större än för en grekisk betalningsinställelse.

Nu har de svenska hushållen tillgångar, men som jag upprepade gånger skrivit på bloggen är de snett fördelade, och består till större delen av illikvida tillgångar, som låsta pensionsfordringar, eller upptrissade bostadsvärderingar. Tillgångarna kan mycket snabbt krympa vid en svensk krasch. Även grekiska staten har förstås tillgångar, och det är vad hela käbblet kan sägas handla om - vilka tillgångar ska man ta av, inklusive tillgången skattebetalarna.

Vi ska inte sitta och vara så präktiga här i Sverige, för förr eller senare ska våra skulder betalas. När man summerar alla skulder hamnar Sverige rent av i toppen som mest eller näst mest skuldsatt i världen enligt The Telegraph, mätt i BNP.

I Grekland är hushållen välmående, med låga skulder. Där har staten skulderna. I Sverige är det tvärt om - här har staten låg skuldsättning, medan hushållen är skuldsatta. Och dessutom dränerade med ett av världens redan högsta skattetryck. Ett skattetryck som bara kommer höjas, då socialistregeringens lösning på allt stavas högre skatter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

32 kommentarer:

 1. Lämpliga aktieplaceringar för att klara en bostadsbubblas sammanbrott är givetvis exportföretag men också en del företag inriktade på hemmamarknaden. Fast många (kanske de flesta) företag lär snabbt få minskad försäljning. Utlandssemestrar dyra kläder och nya bilar minskar snabbt? Campingplatser begagnade kläder och bilreparationer borde blomstra?

  Vid inledningen verkar det lämpligt att öka innehav av lämpliga varor och betalningsmedel.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Domedagen Inkasso är nog en bra investering.

   Radera
  2. Finns trevligare företag. Max vinst i pengar är inte allt. För den mer girige är Domedagen inkasso givet.

   Och efter några år växer ekonomin igen om nu inte peak oil hinner ställa till det.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nja, vettigast är nog att spara "riskfritt" till sig själv i form av att amortera på lånen istället för att leka hävstång med en helt annan risknivå på börsen och tro att det är jämförbart.

   Skulderna blir garanterat aldrig mindre, men de aktieplaceringarna kan mycket väl bli det.

   Radera
  4. Du har helt rätt klarsynt! Amortera, amortera och amortera. Men för oss som har amorterat bort lånen till en del pga Cornucopia? finns annat att förbereda och göra.

   Visst kan aktieplaceringar bli mindre värda. De blir nästan garanterat mindre värda om du satsar på bolag som är beroende av inhemsk "lyx".

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. "Nu har de svenska hushållen tillgångar" ..?.. det är ju just dessa värden som försvinner om bubblan spricker!... De är ju prissatta till 100% av skulderna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis. Och som Cornu så förtjänstfullt visat, så är det inte samma människor som sitter på tillgångarna som sitter på skulderna i Svedala...

   Radera
  2. Men även vi som är fria från skuld drabbas när bubblan spricker. Alla som börjar förbereda sig nu innan problemen kommer hjälper hela samhället. Behövs verkligen ny bil, +11,6 % i juni, mer utlandsresor, enligt Forex planerar 30 % mer resor 2015?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Det är lugnt, bruttosoliditetskravet ska bli hela 3% och kreditförluster på 15-20% kan ju aldrig hända eller...
  Se bland annat
  http://www.finansinspektionen.se/upload/43_Utredningar/40_Skrivelser/2014/bruttosoliditet_20141208.pdf

  SvaraRadera
 4. Nej, socialistregeringens lösning på allt stavas inte enbart högre skatter

  Man har ju förstått att man kan förlora röster på att höja skatter

  Men det finns ju andra sätt för staten att göra av med andras pengar, staten kan ju låna
  svd.se/finansministern-vi-kan-behova-lana-pengar

  Och man behöver ju inte vara nationalekonom för att lista ut vad som händer med de svenska marknadsräntorna om FinMin börjar prata om att öka den svenska statsskulden...

  Att FinMin börjar prata m att öka den svenska statsskulden (elkler att faktiskt göa det) är nog ett bra sätt att sticka hål på bubblan...

  SvaraRadera
 5. Då måste Ryssland ha fantastiskt välmående hushåll. Enligt Cornus egen graf har de ju bara 29% av BNP i skulder!! Att bo i Mexiko måste också vara fantastiskt.

  "I Grekland är hushållen välmående, med låga skulder" Om de du är så välmående, vad är det de bråkar om????

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Om de du är så välmående, vad är det de bråkar om?" Om att ta det välmående från folket såklart.

   Angående låg skuldsättning = välmående: Intressant, hur tänker du här? Vad bygger du den korrelationen på?

   Radera
  2. Mattias J: Haha :-) Ja det är verkligen en korrelation man måste kolla upp eller hur.. för det är ju jättekul att var skuldsatt upp över öronen och vara tvungen att jobba åt nån annan resten av livet.. det vet vi väl alla hur kul det är :) Lite mer skuld vore inte fel.

   Radera
 6. "Nu har de svenska hushållen tillgångar..." Ja, skuldkvoten är nu nere på 20 % av folkets samlade tillgångar. De högst belånade, både i procent och i absoluta tal är också de med högst inkomst och likvid förmögenhet (källa: FI). Detta medan en mycket stor del av befolkningen, inte minst de med låga inkomster och pensioner, dvs de som till stor del orsakade kreditförluster i USA, har mycket beskedliga lån. Du väljer och vrakar i statistiken för att få stöd för din tro på att vi har bubblor i ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med "likvid förmögenhet" är ju att bostaden (vars värde är onaturligt uppblåst av bubblan) ränkas in... Spricker den så försvinner den där fina "förmögenheten" precis som om den aldrig funnits.

   Radera
  2. Nej! Likvida medel är inte bostäder utan tillgångar som snabbt kan omsättas till kontanter.

   Cornucopia verkar vara tillhållet för alla dem som tror att bostadsmarknaden är en bubbla. Läs på lite om historiska bubblor, t.ex. USA, Spanien och Irland fram till 2008 alt. IT-bubblan så förstår ni skillnaden mot dagens svenska bomarknad.

   Radera
  3. Lou

   Så jag antar att i Irland och Spanien så var det det höga byggandet som spräckte bubblan? Dessutom förekom rikligt med spekulation iom att man ägde och hyrde ut bostäder man ej bodde i? Detta skedde även i USA.

   Radera
 7. Jo, det ser illa ut -- men varför väljer du att inte ta med de länder som har högre skuldsättning i privat sektor i ditt diagram?

  De grekiska hushållen har ju nästan lika höga skulder som de svenska som andel av BNP (64% vs 85%). Skillnaden i total skuld ligger alltså mestadels i företagens skulder.
  Irland: 318% (hushåll: 102%)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagrammet är datat f rapporten i länkat blogginlägg. Deras val, inte mitt.

   Radera
  2. Nja, de har slagit ihop eurozonen i tabellen du hämtat datat från, men ett par sidor ner så kan man se indviduella länder i eurozonen, och vissa ligger sämre till än Sverige.

   Nåja. Det som är rätt är att det är en stor risk att vi har för högbelånade hushåll i Sverige. Ingen tvekan här. Det jag funderar över är den övriga privata skuldsättningen, det vill säga företagens skulder. Kan det inte bero på att vi har en välutvecklad företagssektor (med många stora internationella företag)?

   Radera
 8. @Lou Mannheim, vill du utveckla det där lite mer?

  I övrigt: För mig som inte har bolån så återstår att hålla mig borta från brf-medlemskap och försöka spara istället.en,jag tror också att det är den inställningen som många reagerar på: "Om du inte skall köpa en bostadsrätt/hus, vad skall du då göra? Någonstans måste du bo." Sen har ju Cornu m fl visat att det är inte så enkelt att vi har bostadsbrist utan det är lite mer komplicerat än så. Och man då i vanliga samtal inte förklarar vilka alternativ som finns att göra med pengarna så tycker kanske många att pratet om bubbla är överdrivet.
  Sen har vi det där med social status också.

  SvaraRadera
 9. Hm? Men det innebär att företagens skulder är 165% av BNP. Är det ett problem? När räntorna stiger vad betyder det för företagen? Håller företagen också på leverage?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulder är skattemässigt gynnade överallt, så företagen har generellt sett "för mycket" skuld och "för lite" eget kapital. Det är lite intressant att se varför svenska företag faktiskt är så skuldsatta. Jag får gå till primärkällan och kolla.

   Radera
 10. Ja vår statsskuld i % av BNP är relativt låg men många går och tror att skulden amorterats ned rejält sedan krisåren. Men denna "amortering" varade inte särskilt lång tid för nu är vi i princip uppe i samma nominella skuld, 1400 Mdr som föranledde den svenska depressionen i början av 90-talet. Man fick panik för att marknaden tvingade upp de svenska långräntorna delvis pga av våra utländska dollarlån. Som bekant devalverades kronan med ca 30% vilket ökade på förlusterna. Dagens skuld är i reala termer klart lägre än 1994 t.ex men vi riskerar att snabbt att öka budgetunderskotten om konsumtionen t.ex skulle falla. 100 Mdr kan gå rekordsnabbt på ett halvår. Sveriges finanser är ultrakänsliga vilket få förstår. Därför pågår nu planer för fortsatta skattehöjningar som beredskapsplan inte minst. Som jag ser det kommer konjunkturen att falla inom ett år pga tilltagande europeiska skuldbekymmer och fortsatt långränteuppgång.

  Företagens skulder är som helhet inget problem. De har medvetet passat på att låna upp kapital med långa bindningstider och till mycket låg ränta som man använder för carry-trade och aktieåterköp men tyvärr alltför lite för investeringar på hemmaplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. rttck "Företagens skulder är som helhet inget problem" skriver du. Förmodar att du bara tänker på de stora företagen. Det var mycket nära att Ericson konkade för 15 år sedan. Man hade innan detta order i mängd tjänade bra anställde fler och plötsligt på mycket kort tid upphörde alla typer av order och de redan beställda avbokades. Alla operatörer hade precis fått veta att de blivit lurade av en OH-bild från mitten av 90-talet som byggde på TRE kvartals utveckling av internet men trendframskrivning som låg långt över verkligheten.

   Om vi backar till krisen på 90-talet så var det förutom fastighetsbolag främst mindre företag som drabbades när bankerna enbart prioriterade sina stora kunder. Nu har minnet av detta förbleknat på bankerna så en upprepning där de drabbade främst blir mindre företag och alla som uppsagda med stora lån.

   Denna gång blir det högbelånade privatpersoner som blir av med sina bostäder men får behålla sina miljonskulder i åratal.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Nanotek; Japp, jag tänker bara aggregerat och på börsföretagen som står för huvuddelen av krediterna. Men visst har du rätt att företag med hög investeringstakt med naturlig hög extern finansiering löper risk om konjunktur tvärstannar och räntor skjuter i höjden som 2008. Små företag blir alltid dubbelt drabbade pga bankernas styvmoderliga behandling både upp och ner. Bankerna av idag prioriterar volymexpansion istället för relationsexpansion. Företagen blir anonyma för kreditcheferna. Ett tal i mängden.

   För övrigt påminner svenska storföretag om amerikanska, dvs de är fulla med lån men även hög likviditet. Det är därför jag skrev som jag gjorde. De knaprar sakta på deras långsiktiga motståndskraft, dvs soliditeten eftersom man utdelar allt mer av vinsterna till aktieägarna idag är för 15 år sedan.

   Radera
 11. Lettlands avgående president säger offentligt som det är:
  "loans to Greece have just bought time so that those in power don’t have to take decisions. This is like a game: who can hold out longer by not showing that this money has been lost?"
  http://www.zerohedge.com/news/2015-07-02/finally-truth-greek-debt-so-big-everyone-understands-it-won%E2%80%99t-be-repaid
  (Men de lurade slavarna här trooor kanske ändå att staten magiskt oförklarligt bara vill väl och att det därför är bäst om staten bara tar alla andras pengar?)

  SvaraRadera
 12. Eländena i t ex Sverige hänger ju ihop med att Riksdagen ej nyttjar sin författningsenliga rätt att nyproducera pengar via Riksbanken till sina budgetunderskott https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152576034832093&set=p.10152576034832093&type=1&theater - p g a nödvändiga infrastrukturinvesteringar, social välfärd osv. Nationalekonomi/pengar är verktyg för att uppnå politik med - och politik skall därför ej begränsas av budgetramar.
  .

  Politiker utan pengar har helt enkelt ingen annan ”makt” - än att höja skatter och avgifter, underlåta att göra nödvändiga infrastrukturinvesteringar, sälja ut statens = medborgarnas tillgångar, låna pengar till hög ränta med återbetalningsplikt, och ej minst att minska på den sociala välfärden osv. Detta har nu ovedersägligt pågått i Sverige i en förskräckande samhällsraserande fart sedan början av 1990-talet. En graf som kristallklart för det i bevis finns här http://212.247.9.120/loblog/?p=4610

  Detta därför att den reella makten - finns i dags dato hos den s k marknaden i form av affärsbankerna. Bankerna står för det allt överskuggande mesta av nyproduktionen av pengar. Så den penningmakten finns ej alls i Riksdagen - oavsett vilket "röra" som håller i "styrspaken". Det kan vem som - inklusive matematikkunniga barn - räkna ut med baken.

  Effekten av detta är bl a att medborgarna i Sverige bevisligen är ett av de mest banklån-belastade folken i världen i dags dato + att den svenska statskulden - om ca 140 000 kr per capita - är hög http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Offentlig-sektor/Offentlig-bruttoskuld---internationell-jamforelse/ Vettigt eller fullständigt förryckt - i ett av världens rikaste länder ?"

  - slut citat från mitt blogginlägg: ”LUFT ATT ANDAS OCH PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  SvaraRadera
 13. LÅN ERBJUDANDE FÖR ALLA (ANSÖK NU)

  Är du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell stress? Behöver du pengar för att starta ett eget företag? Har du en låg inkomst och har svårt att få lån från lokala banker och andra finansinstitut? Svaret är här, Christiana Anderson Lån Firm är svaret. Vi erbjuder;

  a) personliga lån, expansion av verksamheten.
  b) Business Start-up och utbildning.
  c) skuldkonsolidering.
  d) Hård pengar lån.

  Men erbjuder vår metod möjlighet att ange det belopp av lånet som behövs och även hur länge du har råd att slutföra återbetalning av lån med en ränta på 2%. Detta ger dig en verklig chans att samla in pengar som du behöver. Intresserade kandidater bör kontakta oss via: [email protected]

  SvaraRadera
 14. Välkommen till Thomas Credit Firm, jag är en internationell affärsman och långivare som har erbjudit lån till så olika enskilda och företag i Europa, Asien, Afrika och andra delar av världen. Vi ger ut våra lån för en ränta på 2% per ogiltigförklara minst 100,00 till högst 100,000,000.00 rubel, dollar, pounds, euro, etc. Det maximala lånet vi kan erbjuda är 30 år till fast ränta.
       Tillgängliga Lån
  * Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
  * Business lån (Secure och utan säkerhet)
  * Kombinations lån (Secure och utan säkerhet)
  * Konsolidering Lån (Secure och utan säkerhet)
  * Hypotekslån (Secure och utan säkerhet)

  Intresserade kandidater bör kontakta oss idag för din online snabbt och enkelt lån utan säkerheter insättningar. E-post: [email protected]

  Med vänliga hälsningar,

  SvaraRadera