Cornucopia?

2015-07-27 19:46

BREAKING: Nyförlist ubåt hittad på svenskt vatten

Ett svenskt civilt dykarlag har hittat vad som absolut ser ut som en okänd miniubåt förlist på svenskt vatten. Den har havererat relativt nyligen, då den ännu inte är nedsmutsad eller överväxt. Film på ubåten finns hos Bonnier/Expressen.

Ubåten är ca 20 meter lång och tre meter bred, och kan därmed spontant klassas som av en helt okänd modell. När jag har tittat på specialubåtar så finns det i princip ingen så här liten ubåt med detta utseendet. Ryska specialubåtar av mindre storlek är drivna med kärnreaktor, generellt i ett slutet system utan behov av underhåll annat än i hamn. Ubåten är också ljus i färgen, vilket är ovanligt, då man generellt vill ha dem mörka för att de inte enkelt ska kunna upptäckas från luften.

Rysslandsexperten Joakim von Braun säger i Expressens TV-inslag att det bör vara en rysk ubåt. Att man inte kontaktat svenska myndigheter om haveriet talar för att det är Ryssland.

Försvarsmakten är kontaktad, men kan naturligtvis inte kommentera det hela annat än att man tittar på materialet.

Vi följer utvecklingen.

Tillägg 1: Företaget som hittade ubåten heter Ocean X Team och deras hemsida hittar man här. Hela bolagets pressmeddelande nedan:
"2015-07-27P R E S S M E D D E L A N D E 2015-07-27En rysk miniubåt har upptäckts på svenskt territorialvatten inte långt ifrån den svenska Östersjökusten. Ubåten är omkring 20 meter lång och tre meter bred.
Det är oklart hur gammal ubåten är och hur länge den har legat på havsbotten, men de kyrilliska bokstäverna på skrovet tyder på att den är rysk.
Upptäckten gjordes i förra veckan av företaget Ocean X Team och deras samarbetspartner Ixplorer.
Ubåten är helt intakt, har inga synliga skador på skrovet och alla luckor är stängda. Vi kan därför befara att besättningen inte har kunnat ta sig ut, säger Stefan Hogeborn, dykare i Ocean X Team som var med och gjorde upptäckten.
Ubåten hittades under en expedition där man gick ner med en kameraförsedd, förarlös miniubåt av modellen ROV, Remote Operated Vehicle.
Försvarsmakten underrättades på måndagen under ett möte där man diskuterade ett eventuellt samarbete kring den fortsatta utforskningen. Ocean X Team förbereder sig nu för en ny expedition, där man går ner med dykare för att undersöka ubåtsvraket närmare.
Ocean X Team har tidigare gjort ett flertal fynd såsom skeppsvrak samt historiska föremål, däribland champagneflaskor från 1916 samt det cirkelformade Östersjöfenomenet."
I höstas förekom uppgifter om ett nödanrop från en ubåt till den ryska exklaven i Königsberg och Ocean X Team ska ha fått koordinater från ett isländskt företag, som gissningsvis kan ha kommit över koordinatuppgifter från nödanropet.

Tillägg 2: Thomas Ries på Försvarshögskolan tror att ubåten är från 80-talet enligt Bonnier/DN.
"Den ser klumpig ut. Man ser att den är knallgul, men det kan också vara på grund av strålkastarna. Alla militära ubåtar är nästan utan undantag mörka eller svarta. Det här tolkar jag som att det kan vara en räddningsubåt som har varit ute för att rädda en besättning i nöd."
Man kan bara instämma i att det inte direkt ser ut som en smidigt designad farkost, konstruerad för att inte ge ljud eller sonarekon och mycket väl kan handla om en räddningsubåt.

Tillägg 3: Finns spekulationer om en rysk ubåtsmodell från första världskriget. I så fall målad i Åsa Romsons bottenfärg, om den klarat sig från beläggningar och till och med texten är läslig efter 100 år.

Tillägg 4: Östersjön är inte Söderhavet, utan ganska dött. Under 30m djup ska algtillväxten vara obefintlig, även på 100 år. Det finns även syrefria vikar eller djup, där man också får noll korrosion på grund av just frånvaron av syre. Så det kan mycket väl vara ett hundraårigt vrak, givet rätt omständigheter.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

78 kommentarer:

 1. Hur lång tid kommer det ta innan den sprängs?

  SvaraRadera
 2. En liten bakgrund är att herrarna var i kvällspressen några år sedan med en "mystisk cirkel":
  http://www.dykarna.nu/forum/mystisk-cirkel-i-ostersjon-354522/
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13263359.ab

  Denna gång verkar det vara något konkretare.

  SvaraRadera
 3. Spännande minsann och "efterlängtat". Synd att den inte hittades i våra inre vatten, eller kanske var det bäst mht risk för allvarliga politiska förvecklingar(eller undfallenhet vore ett bättre tips).

  SvaraRadera
 4. Jo, reagerade också på informationen från det externa företaget, vad är det för verksamhet som bedrivs där?

  SvaraRadera
 5. Spännande men kom ihåg att Ocean X Team verkar vara mycket mysko. De är företaget som ligger bakom "UFO:t" i Östersjön som de mjölkade på liknande sätt (ekonomiskt) innan intresset dog ut och då hände inget.

  Verkar dessutom lamt av staten/försvarsmakten. Här hittas en förmodad utländsk ubåt på svenskt vatten och det ska förhandlas om försvarsmakten ska deltaga i undersökningen.

  Blotta antydningen att det kan röra sig om en utländsk ubåt borde få försvarsmakten att beslagta företagets material och skicka en stor expedition till platsen. Samarbetar inte personerna så får de helt enkelt placeras i tillfälligt förvar med stöd av rikets säkerhet.

  Så mycket konstigheter med denna historia - vore intressant om det verkligen rör sig om en sjunken rysk miniubåt med 6 spetznaz ombord men tyvärr tror jag det kommer rinna ut i sanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske FM är uttröttade :). De är ju så få och behöver vila sedan vårens kraftmätningar.

   Skämt åsido känns det som du är inne på ett tänkbart spår!

   Radera
  2. Men det ser seriöst ut. Klart att det tar lite tid att informera FM som också måste samla berörda för beslut hur man ska agera. Frågan är om ägaren känner till vrakplatsen?

   Radera
  3. Stark ljus gul färg(enligt Reis) är vanlig i civila ubåtssammanhang(oceanografiska). Om den nu är gul? Kanske kan lampljus, djup, vatten och partiklar spela roll.

   Radera
  4. Det jag ser på bilden är den vanliga gulbruna påväxten på allt som legat i Östersjon mer än cirka 5 år. Det är för att förhindra denna påväxt som man har bottenfärg. Hur någon kan se att den i sig själv är gul kan jag ej begripa .

   Radera
 6. Av bilderna att döma skulle det kantiga objektet i hastighet under vatten ge ifrån sig mycket kavitationsbrus, enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minidylfarkoster rör sig sällan snabbare än 2-3 knop, är inte helt hemma på signaturer dock, känns som om den skulle kunna ha annat än militärt syfte?

   Radera
  2. Jag anser att det är mycket osannolikt att objektet skulle röra sig om en militär miniubåt. Troligare då är att det är ett nolleskämt.

   Radera
 7. Det där badkaret används troligen för inspektion av undervattenskablar. Tappades väl bort när man byggde oljepipelinen häromåret.

  SvaraRadera
 8. Herrarnas tidigare förehavanden (cirkeln) penetreras i en 3765 inlägg lång tråd på flashback. Kan vara värt att ha med i bedömningen. Man kan notera att de har bytt kvällstidning denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. älskade konspirationer!

   Radera
 9. Försvaret har semester, det får helt enkelt främmande makt anpassa sig efter. Kränkningar och krigsförberedelser ska ske 07-16, måndag till fredag. Hur ska vi annars ha en chans?

  SvaraRadera
 10. Wofser har helt klart en poäng. Om det är en anka blir det väl som vanligt hånreportage i rysk media om den svenska ubåtshysterin...

  SvaraRadera
 11. Bärga! Gå sedan igenom varje skruv och flashminnesbitt och skicka hem besättningen i riktigt fina kistor. De politiska konsekvenserna blir förhoppningsvis en mera verklighetsförankrad säkerhetspolitik. F.ö. blir jag djupt besviken om det just nu inte befinner sig ett eller flera svenska örlogsfartyg över vraket.

  SvaraRadera
 12. Det ser väl alla, det är en hembränningsapparat. Någon fiskargubbe blev nervös då det ryktades att länsman var något på spåret, rodde ut och dumpade skiten

  SvaraRadera
 13. Dom pratar om kyrilliska bokstäver! Själv skymtade jag ett uppochnervänt utropstecken. Det kan alltså vara en spansk farkost.

  SvaraRadera
 14. Kollade Aktuellt, de hänvisade till ett rykte att ubåten kunde vara från första världskriget.

  Man kan ju undra om dom överhuvudtaget hade kollat på videofilmen från undervattenskameran. SVT verkar vara helt frånkopplad från verkligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nån har kanske varit nere och skrapat rent vraket!

   Radera
  2. Eller så använder de samma bottenfärg som vår miljöminister.

   Radera
  3. Dessutom nämnde de att den kan vara försåtsminerad, så det gäller att ta det försiktigt om man ska bärga den.

   Radera
  4. @HenrikM

   Du kanske ska lugna ner dig lite? Allt mer tyder på att det är just en ubåt från WW1... Kolla på länken som Cornu lagt till Expressen i början av inlägget.

   Radera
  5. Japp, stämmer Mattias, jag tolkade filmen helt fel.

   Radera
 15. Ja, det vore ju nesligt för Ryssarna om det är deras. Sverige behöver inte ens bomba dem, de förliser helt själva. Reinfeldt hade rätt, vi behöver nog inget försvar...

  SvaraRadera
 16. Borde inte folk som jobbar med att identifiera ubåtar kunna säga direkt vad det är för sort?
  Den såg ju rätt speciell ut i fronten.

  Eller har man hittat en helt ny art av ubåt?

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att fören är väldigt lik en piranha mini ubåt. Längden stämmer också hyfsat då en piranha är ca 28m lång.

  SvaraRadera
 18. Ny och ny, den troddes länge vara utdöd. Enligt Carl Von Linne en Submareus moskovitus.

  SvaraRadera
 19. Är det någon som fattar vad det här företaget tjänar pengar på. Jag ser på hemsidan att de har tagit upp en del konjak men det kan inte rimligen dra in sådana pengar som behövs för att finansiera den här typen av verksamhet.

  SvaraRadera
 20. Känns lustigt att företaget hittade objektet på onsdagen och väntade med att underrätta försvaret tills måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhandlingar kan ta tid

   Radera
  2. Onsdag den 15/7 var det som filmen gjordes. Tog visst lite drygt en vecka.

   Radera
 21. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 22. De kyrilliska tecknen, är det följande?

  ІЪ

  SvaraRadera
 23. Rysk ubåt från första världskriget med andra ord.

  SvaraRadera
 24. Jag noterade mest att företaget hade fått de exakta koordinaterna från ett isländskt företag. Ett isländskt????? Hur vet dom det? Vilket är primärkällan? En isländsk ubåt????

  SvaraRadera
 25. Kanske denna?
  "'Som' 23/5/1916 was rammed by Swedish s/s Ingermanland off Olandshaf (Alands) and lost with all hands."
  http://www.navypedia.org/ships/russia/ru_ss_som.htm

  SvaraRadera
 26. Vanligtvis välunderrättade källor centralt placerade inom försvarets marintaktiska stab gör gällande att föremålet ifråga inte alls är en ubåt. Det rör sig snarare om en ca 10 m lång vit plastbåt för transportbruk. Alla tillgängliga AIS-data indikerar dessutom entydigt att den vita plastbåtens position är långt utanför svenskt territorialvatten,,,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessutom ligger den inte alls under vattnet utan ovan vattnet.

   Radera
 27. Vrakletaren själv frågade om ubåten 'Som'/'сом', aka "Havskatt" förra sommaren:
  http://uboat.net/forums/read.php?23,90033,90033#msg-90033

  SvaraRadera
 28. Ja som budet ser ut nu så verkar det röra sig om den förlista malen. Fast jag tycker ändå att den i så fall borde vara mer tillknöcklad om den rammat en ångbåt under vattenlinjen. Det sägs ju att den är i princip helt oskadd. Avsaknad av alger och havsskit kan ju tydligen förklaras med bottenförhållande och djup. Men jag tycker ändå att den ser ut att vara hyfsat nygräddad från Leningrads ubåtsbageri. Eller så är det jag som liksom Göran Frisk så gärna vill att det ska vara en färsk båt så folk en masse börjar bry sig om att vi i princip är försvarslösa. Skulle något riktigt jävligt inträffa, i synnerhet sabotage mot infrastruktur och försörjning skulle Svensson skrika rakt ut och avkräva ansvar från en regering som försummat allt vad försvar och beredskap heter sedan den eviga freden inträffade i början av 90-talet. Lyckligtvis så är ju vi som läser Wilderängs böcker och blogg preppade för den ultimata domedagen.

  SvaraRadera
 29. Skulle det vara ett vrak från 1916 skulle stålet i vraket vara rätt värdefull eftersom det kan användas i känsliga vetenskapliga instrument. Har inte blivit kontaminerat från atombomberna och atombombstester.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Low-background_steel

  SvaraRadera
 30. Hade Ocean X Team AIS påslagen på sin båt så är det ju inga problem att kolla var de befann sig 15/7 kl. 13:30 för att få reda på var vraket ligger.

  SvaraRadera
 31. Cornu: Du som kan ryska - när försvann hårt tecken (tscordiznak) ur ryska språket? Det är precis det tecken som syns på bilderna.

  SvaraRadera
 32. Med tanke på att vrakletarna redan har visat materialet för försvarsmakten och nu själva får gå ut med pressmeddelande och visa sina filmer på vraket, antar jag att försvarsmakten redan har kommit fram till att det inte är något säkerhetspolitiskt sprängstoff.

  Alltså är det en gammal ubåt från första eller andra världskriget, som bevarats i gott skick pga den syrefattiga miljön på havsbotten. Men det är ändå historiskt intressant att få veta mer om den, framförallt eftersom den är så intakt och kanske t.o.m. innehåller förlista sjömän och deras utrustning.

  SvaraRadera
 33. Denna mycket fula mediaspinn med signatur Ocean X Team är horribel. Sensationslystnad deluxe. Tvivlar på att man i morgon kommer läsa något annat än ett bekräftande att det är en tsarrysk skorv som hånglat upp en ångbåt. Detta antiklimax kan jämföras bäst på ett folkligt sätt som vi alla kan relatera till, man som kvinna, att med ölglasögon ragga upp krogens 10-poängare som när morgon gryr och baksmällan redan obarmhärtigt bankar sönder skallen på en visar sig vara något allt annat än fagert. Katla och Ron Perlmans kärleksbarn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även m den var tsarrysk - vafan gjorde den på svenskt vatten? Tsar Putin får svara på det.

   Radera
  2. Jo dom som lever idag ska alltid be om ursäkt samt ge svar på vad som hände 100 år sedan :)
   Tror f.ö att Putin har nog med nyare saker att be om ursäkt för idag, han kan ju börja med det.

   Radera
 34. 1916 var det inte svenskt vatten, territorialvattengränsen utökades 1979 tyckte jag mig läsa någonstans.

  SvaraRadera
 35. Om U-båten är den ubåt som kolliderade med Ingermanland, så är det patetiskt att ingen hittat vraket tidigare. Det är vidare märkligt att den saknar skador efter att ha kolliderat och sjunkit. Det går inte ihop. Visst är försvaret dåliga på att hitta ubåtar, men 99 år ?!

  Ingen svensk försvarspolitiker skulle våga döpa ett fartyg idag till Ingermanland. Det har ju koppling till historien och kan visa att vi inte alltid varit som vi är idag.

  SvaraRadera
 36. Undra om Putin kommer använda detta som en skenmanöver nu? Svensk båt dödade ryska sjömän utanför svenskt territorialvatten...

  SvaraRadera
 37. Ännu en panikhändelse för regeringen. Statsministern slukar en hel pillerburk och frågar sin låtstatsminister om råd, men "hen" förstår ingenting som vanligt. Mitt tips är att staten kommer att tömma sten och betong över det där vraket också, å blunda å hoppas att mardrömmen går över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ett hundra år gammalt vrak en panikhändelse?

   Radera
  2. Ja, till och med framtidsministersvraket är ju äldre än då, påstår hon själv.

   Radera
  3. Eh, jaha? Och då är det en panikhändelse?

   Radera
  4. Nu hette ju faktiskt fartyget Ångermanland på Svenska, inte Ingermanland. Tsarryssarna tog det som för dem var mest svenskt och "färskt" i minnet. Jag tror varken statsminister, ÖB eller valfri soldat/sjöman sovit dåligt i natt. Detta var "bara" ett civilt dykteam och media som fick göra en dront av en fjäder från en talgoxe. Följderna blir dock bra mer skadliga i internationellt "anseende" (om vi har något kvar) än om vi faktiskt fiskat upp en färsk spionbåt som förlist i samband med olagligt intrång på svenskt territorialhav.

   Radera
  5. @Ben Dover Den jouransvarige är för en gångs skull vaken och slår sin panna mot den stora röda knappen på sitt skrivbord i Rikskansliet. Det blinkar rött och tutar högt i hela Rosenbad när larmet går.
   "- Vad ska vi göra nu?" frågar någon
   "- Jag vet inte." svarar en passerande minister i pajasernas värld.

   Radera
 38. Privat ubåt som i smyg var på väg till Estonia för att plundra det vraket på sprit?

  Den varianten skulle antagligen den svenska regeringen vilja tysta ned.

  Just saying...

  SvaraRadera
 39. Tror inte någon ska dra stora slutsatser från det som publicerats. Dåliga begränsade bilder, vi får nog veta vad det är snart nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Experten som Expressen precis talade med live har redan dragit stora slutsatser. Han är väldigt övertygad om att det är en gammal ubåt från WW1. Om han är så säker kan nog också vi vara det.

   Radera
  2. Vet vi om han haft tillgång till alla bilder och filmer?

   Radera
 40. Det är ubåten COM eller СОМЪ som har hittats. Kolla på bilderna så stämmer konstruktionen helt och hållet och namnet. Det är båten som Ocean X Team har letat efter och hittat. Ocean X Team vet med stor sannolikhet att det är den båten också. Troligen har de filmat hela namnet men valt att klippa bort början СОМЪ. De filmade båten den 15/7 men på rapporteringen verkar det som de hittade båten 22/7. Den 27/7 gick de till försvarsmakten och informerade dom om fyndet men först efter att ha gått till massmedia innan.

  Fyndet är fantastiskt och värdefullt i sig men Ocean X Team verkar få ut något annat från fyndet också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man mjölka, måste man mjölka.

   Radera
 41. Verkar vara en media/reklamkupp av Ocean X för sitt företag om nu ubåten från 1916 (DN) och platsen varit känd länge.

  SvaraRadera
 42. "BREAKING: Nyförlist ubåt hittad på svenskt vatten"

  Väldigt mycket kvällstidningsjournalistik på detta inlägg. Framförallt rubriksättningen. Vad vet Wilderäng om att den påstådda ubåten är nyförlist??

  Var det inte Wilderäng som i ett inlägg strax under ondgjorde sig på en viss författare som säljer jättejättemycket fler böcker än honom själv och som Wilderäng klagade på att författaren inte bemödade sig åt research och fakta?

  Inlägget räddas liksom inte genom att skriva dit "tillägg" om att den påstådda ubåten faktiskt kan vara hundra år gammalt. Inlägget gick på grund när det publicerades med "nyheten" om att det är en nyförlist ubåt i svenska vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hörrudu, du är inte riktigt den som är först på bollen, va?

   Radera
  2. Grabbz, deal with it...

   Radera
  3. Så det var alltså en krigshetsande anti-rysk psyops?

   Radera
 43. http://navyskipper.blogspot.se/2015/07/en-ubat-pa-botten-utanfor-stockholms.html

  SvaraRadera
 44. Så Ryssland skulle förlora en miniubåt i nutid och inte plocka bort den?
  Jag är skeptisk!

  SvaraRadera
 45. Ja "Nyförlist" var pinsamt. Men de var väl Arkiv-X-killarna som sade så?? De slirade lite på sanningen...

  Var det därför den ene satt och bet sönder sina naglar i den sändning som roterade på Expressens hemsida?

  SvaraRadera