Cornucopia?

2015-07-29 09:33

Bostadsprisrekord även i Malmö

Malmö har länge varit de svenska storstädernas svagaste bostadsmarknad, men sedan 2014 har man återhämtat sig och i år nått ständigt nya prisrekord. För villor bjöd juli månads kvalitetsjusterade prisstatistik från Valueguard på all time high i Malmö.

Det tidigare villaprisrekordet var från mars 2011, och passerades först i januari i år. Sedan dess har priserna fortsatt uppåt mot nya rekord. Frågan är om Malmö kan kallas prisvärt längre?
Valueguards kvalitetsjusterade villapriser för Malmö.
Prisrekordet för lägenheter i Malmö är äldre, och daterades tillbaka till september 2007. Men det föll i mars i år. Nu föll visserligen priserna senaste månaden, men det kan avfärdas som vanlig sommartorka och den snabbt stigande trenden kan inte sägas vara bruten.
Valueguards kvalitetsjusterade lägenhetspriser för Malmö.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Det kanske är drog- och vapenpengarna som sipprar ut i samhället?

  Har för mig att det var det som hände i Miami på 80 talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges kriminella huvudstad lär vara Göteborg, så logiskt sett borde priserna dra iväg ännu fortare där i så fall.

   Radera
  2. Vad jag vet så har priserna i Stockholm dragit iväg ännu mer.
   Hm, organiserad brottslighet i Stockholm?
   Riksdag och Regering?

   Radera
  3. Skulle vara intressant att i samma graf se bostadspriserna i Köpenhamn. Skulle tro att de korrelerar i viss grad med en eftersläpning i Malmö.

   Radera
  4. Cocaine cowboys. Mycket sevärd dokumentär om hur Miami finansierades.

   Radera
 2. Jag som ekonomisk amatör undrar hur en kommande bostadsbubblekrasch kommer utspela sig? Vad kommer att hända och varför, mest troligt? Frugan och jag håller i pengarna tillsvidare då vi tror på Cornus bedömningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ju vara bra att ta in information lite bredare kanske, för att kunna göra en avvägning.
   I en investeringsmässigt osäker tidpunkt som nu med nollränta, verkar strategin att hålla hårt i pengarna ganska smart.

   Radera
  2. @Pontus Jakobsson Det är miljonerkronorsfrågan. Det är lätt att se att det är en bubbla, men dess krasch kan utspela sig på olika sätt. Informationen finns helt enkelt inte, det beror på vad olika människor kommer att göra i framtiden.

   @Kingedward Jo, i alla fall om det hade varit riktiga pengar och inte fiat. Även cash i din plånbok kan plötsligt göras värdelöst av en byråkrats pennstreck.

   Radera
  3. @Kapitalist,

   Förvisso, men av fiat så är fysiska sedlar och mynt i form av "cash i din plånbok" iaf. bättre än siffror på en dataskärm. Grekerna vet vad jag snackar om.

   Radera
  4. De som påstår att guld inte är en bra investering, därför att guldpriset kanske inte kommer att stiga, missar hela poängen med guld. När politikernas finansbedrägeri kollapsar och alla banker går i konkurs samtidigt (igen) så raderas alla kontosaldon och aktiefonder och terminskontrakt på råvaror och alla obligationer och även kontanterna blir värdelösa liksom ens bostad störtar i pris. Men det fysiska guldet har man kvar (om man inte är dum nog att skänka bort det till banken genom att lägga det i ett bankfack, t.ex. plundrade Roosevelt alla amerikanska bankfack på guld på 1930:talet).

   Radera
  5. @Kapitalist,

   Nej, visst är ädelmetaller vettigt att ha som en hedge till vansinnet som centralbankerna pysslar med så länge man har fysisk kontroll över det man äger. Sedan är ju risken trots allt att guldet också kan vara i en bubbla och dras med neråt i det generella råvarufall som pågår. Kan ju vara värt att påminna sig om att den här kurvan inte är helt olik Cornus ständigt återkommande "en marknadsbubblas anatomi".

   http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2015/07/20150720_PM1.jpg

   Radera
  6. Jag garanterar inte att guld kommer att stiga i pris, men man kan äga det direkt utan mellanhänder. Idag manipulerar ju centralbankerna alla slags finansiella tillgångspriser, så kunskap om den reala ekonomin har inget värde, det återstår bara att betta på vad olika pampar hittar på härnäst. Men jag tror ju inte att centralbankerna gör annat än att hålla ned guldpriset. Det naturliga guldpriset skulle nog vara betydligt högre givet den höga finansiella risken idag.

   Radera
  7. Köp sprit för pengarna. Gärna sällsynta årgångar av single malt. När allt går åt pipsvängen kan man kränga det dyrt eller dricka det när det känns för motigt eller när frugan är för djävla jobbig. Hennes barbiesamling duger ändå inte ens till att göra en brasa.

   Radera
 3. Jag är förvånad att se förfallna ödehus med igenväxta trädgårdar intill nybyggda eller nyrenoverade villor inne i Malmö stad. Har jag aldrig sett någon annanstans i landet. Tar inte kommunen hand om sånt? Nyligen greps en vietnamesisk liga som odlade cannabis i ett sånt ödehus. Jag undrar om det påverkar villapriser i just Malmö, om de har en annan syn på detaljplanen som gör att Malmö-villor håller en lägre standard.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bor i Malmö och har inte sett det. Var har du sett det? För det är väl inte så att du inte alls bor i Malmö och bara vill odla myten?

   Radera
  2. Kapitalist trollar bara. Men visst, släng fram en länk från Google streeview så kan vi se.

   Radera
  3. I villaområdet mellan Sevedsplan och Jägersrovägen finns några exempel.
   T.ex. det här: https://www.google.se/maps/@55.583954,13.01532,3a,75y,36.82h,72.93t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssvXZ9woZNULrvrLGjj-bMA!2e0!7i13312!8i6656

   Jag tror att det av någon anledning censurerade huset här är det som har ett hål i väggen till källaren. Den vita kåken bredvid är inte i toppskick heller precis, men verkar bebodd.
   https://www.google.se/maps/@55.584125,13.017942,3a,75y,113.38h,87.96t/data=!3m6!1e1!3m4!1s8LRgi6Q5LDUlKSQGN7JkFA!2e0!7i13312!8i6656

   Radera
  4. Ett "villaslumområde" mitt i stan. https://www.google.se/maps/@55.583881,13.016619,3a,75y,22.36h,82.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1smJtZZWVzr5zOGbMjinVGyg!2e0!7i13312!8i6656

   Radera
  5. När byggdes det senast något nytt i Södra Sofielund/Seved?

   Annars har du rätt -- det närmaste Malmö har riktig stadsslum är just detta område. Inte alls trevligt ställe att vara på under kvällstid. Nu är dock inte hela Malmö likadant, så priserna i väster påverkas liksom inte direkt av att Seved är ett trist ställe.

   Radera
  6. Kapitalist, dina bilder är från Seved, det området är helt förlorat, bara bovar, knarkhandlare och några stackare som inte har råd/möjlighet att flytta därifrån. Jag har full förståelse att man inte lägger en krona på underhåll på husen där. Äger man ett hus där bor man inte i det, utan man sätter man in 15 sunkiga sängar och sedan hyr man ut övernattningsplatser till socialen för 400:-/natt, blir bra business! Soc som resten av Malmö kommun har ingen som helst koll alt bryr sig inte, man bara betalar ut pengar oavsett till vad. Med 5 miljarder i utjämningsbidrag så är det någon annan som betalar så det är bara att köra på.

   Radera