Cornucopia?

2015-07-18 10:15

Åsa Romson omyndigförklarad av Löfven och socialdemokraterna

Åsa Romsons titulering som vice statsminister är bara en titel och saknar helt betydelse har Dagens Nyheter nu rotat fram. Om Löfven faller ifrån eller blir indisponibel kommer istället en annan socialdemokrat omedelbart ta över rodret. Socialdemokraterna har helt enkelt omyndigförklarat Åsa Romson.

Socialdemokratin och Löfven är alltså inte helt tappade bakom en vagn.

Istället kommer den socialdemokratiska minister som har flest tjänstgöringsår bakom sig att ta över om Löfven blir indisponibel. När alla är i tjänst ser det ut att bli Margot Wallström, medan i semestertider eller när Wallström är utomlands kan det vara annorlunda, t ex Bucht.
Omyndigförklarad.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

DN skriver:
"Men när Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlade om rege­ringsposterna i höstas kom partierna överens om att Åsa Romsons identiska titel som vice statsminister enbart är representativ."
Någon hejd finns det alltså på vansinnigheterna och hotbilden mot Löfven halverades nu i ett slag, då landet inte kommer kastas in i kaos av att Åsa Romson tar över och därmed minskar Löfvens intresse som måltavla för illvilliga element.

Glädjande nog kan den omyndigförklarade Romson antagligen söka hjälp hos skolminister och språkrörskollegan Fridolin. Han är ju riktigt duktig på hur omyndiga ska bli duktiga. Han kanske kan forma ett hjärta åt Romson?

Goda nyheter alltså. Ser ut att bli en strålande helg som börjar bra!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

29 kommentarer:

 1. Du verkar orolig för Löfven?

  SvaraRadera
 2. Haha, äntligen har vi fått en definition av "representativ" som stämmer överens med vad jag alltid känt; det vill säga att politikerna "representerar" oss väljare, men att det bara är ett tomt ord på pappret som aldrig omsätts i praktiken.

  SvaraRadera
 3. Va, det är ju ännu värre med Margot Wallström! 2:årigt gymnasium på social linje är hennes enda merit, har aldrig haft ett jobb. Romson har ändå doktorerat med en opinionsbaserad politiskt vinklad avhandling i miljörätt. "Representativ vice statsminister" påminner f.ö. om sossarnas rojalism som baseras på verkningslöshet och hyckleri. Vicekung Romson, av sossars nåde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar förresten om detta påverkar hennes roll vid internationella representationer med t.ex. utländska vice premiärministrar som verkligen är vice premiärministrar? Hon kanske blir bordsplacerad i korridoren under toppmötena.

   Radera
 4. Jag skulle nog inte heller vilja se Magdalena Andersson som statsminister.

  SvaraRadera
 5. Garvade rätt hårt när jag läste det där.

  SvaraRadera
 6. Tillåter regeringsformen att sånt här bestäms i skymundan? Om vice inte betyder något måste väl riksdagen utse en ny sm. Vem styr fram tills det har gjorts?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riksdagen utser vem som helst till statsminister när den vill, den behöver inte sånt som frånvaro som förevändning. Sverige är en totalitär demokrati.

   Radera
  2. @Fredrik

   Ja, det är bara till att läsa regeringsformen:

   "10 § Statsministern kan bland de övriga statsråden utse någon att i egenskap av ställföreträdare vid förhinder för statsministern fullgöra hans eller hennes uppgifter. Har någon ställföreträdare inte utsetts eller har också ställföreträdaren förhinder, fullgörs statsministerns uppgifter i stället av den av de tjänstgörande statsråden som har varit statsråd längst tid. Om två eller flera har varit statsråd lika länge, har den äldste av dem företräde. "

   Som Kapitalist påpekar så kan riksdagen alltid utse ny, men notera att SM inte är så viktig - det dagliga arbetet kan fortskrida utan SM (de som framställer det som någon slags katastrof att sakna SM verkar inte ha klart för sig vilken roll SM har).

   Radera
  3. För de som vill ha en länk: http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Kungorelse-1974152-om-beslu_sfs-1974-152/#K6 se Kapitel 6, 10 §.

   @Anonym: Men den texten skriver kan, och om det görs så finns det inte någon beskrivning av någon som kanske eller bara typ är vice statsminister. Lite antingen eller där.

   Radera
  4. @Fredrik

   "Vem styr fram tills det har gjorts?"

   Det är i stort sett samma som innan. Och det är lite det som är därför jag ifrågasätter de som framställer detta med ställföreträdande SM som något väldigt kritiskt - läser man vidare i regeringsformen så ser man att SM's uppgifter är ganska begränsade (han skall utse övriga ministrar, men inte så mycket mer - formellt sett), han har redan utsett övriga ministrar och de fortsätter att vara utsedda även om han skulle trilla av pinnen (dessutom skall ny statsminister utses ifall det skulle hända iaf).

   @Teheimar

   Det är lite oklart vad du försöker säga...

   Då det inte finns beskrivet i RF vad "vice statsminister" innebär så är det inte så givet att det skall betyda just vice statsminister - isht när ställföreträdare finns beskrivet som den som enligt RF skall vara fullgöra SM's uppgifter (vid SM's förhinder).

   Radera
 7. Vilken självkänsla man skulle få i den sitsen. Undrar om hon får lönetillägg eller nöjde sig med äran att inneha titeln?

  SvaraRadera
 8. Är väl egentligen inte så förvånande. En sosse släpper aldrig makten till någon utan partibok eller utanför den inre kretsen.
  Gällande kompentens så är ju Wallströmskan på samma nivå som Åsa. Knappast någon att lita på den dagen det blåser snålt eller man måste ta svåra snabba beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre Wallström än Romson. Wallström lär också hållas i shack av partiet. Och även om mitt förtroende för S är lågt, så är det avsevärt bättre än MP. Vid kris har jag absolut inget förtroende för alliansen heller så sak samma.

   Radera
  2. Snabba beslut har ju Margot Wallström dragit. Som när hon erkände Palestina och därmed överraskande makulerade alla dittills statslösa palestinska flyktingars asylskäl. Och när hon sade att den medeltida beduin-tyrannin Saudi är en diktatur. Något som Löfvén sedan försökte förklara i en TV-sänd partiledardebatt med att Saudi är en icke-demokratisk icke-demokrati, för att skydda enskilda storinvesterares vinstintressen inom krigsindustriexporten till krigförande terrordiktaturer, som han som fackpamp ju är uppfostrad att göra under hela sin karriär. (Saudi är ju namnet på beduinfamiljen som äger territoriet i fråga sedan medeltiden, det var en allvarlig personlig förolämpning mot dem).

   Radera
 9. Jag tyckte också att det var rätt lustigt, men är egentligen, som det påpekas i artikeln, inte så konstigt med tanke på att samarbetet är mellan Sveriges största parti och ett litet parti. I alliansen var det som sagt annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då? (MP) fick ju fler röster i båda valen 2010 och 2014, än vad något av de näst största borgerliga partierna fick.
   http://www.val.se/val/val2014/slutresultat/R/rike/index.html

   Radera
 10. Jag tyckte också att det var rätt lustigt, men är egentligen, som det påpekas i artikeln, inte så konstigt med tanke på att samarbetet är mellan Sveriges största parti och ett litet parti. I alliansen var det som sagt annorlunda.

  SvaraRadera
 11. Åsa klarar det nog galant. Nå, var lade jag nu min crackpipa?

  SvaraRadera
 12. Jag kan hålla med om att det är lustigt, men tycker att det är ändå väldigt oroande nyheter.
  På sådana poster och med det ansvaret skall det vara tydligt vem som är vice eller ställföreträdande - oavsett om det är en person, en grupp eller ett råd. Händer något skall inte samhället, medborgarna, och övriga politiker behöva vänta på besked i form av "Nej, men vi tänkte ha ett möte imorgon och fika i 4 timmar och sen komma fram till vem som skall göra vad", eller av typen "Vi vet kanske men säger det inte". Framför allt som saker och ting kan hända snabbt. Det är lite som med nyhetsankare och statens säkerhet - det skall vara utom tvivel vilka som företräder vad. Vem vet vilken politiker säger vad om något händer - och vem man skall tro på? I sådana fall får man lita på att det finns tjänstemän och rådgivare som klarar av att rekommendera och argumentera för snabba beslut.

  Och tjänsteår???? Vart tog kompetens vägen? Visst , tjänsteår kan vara en helt OK merit, men den säger inget nödvändigtvis om den personens kompetens. Utan det blir snarare lojalitet som blir den stora grejen.


  Så jag kan dela Cornus och övriga humor åt detta, men tycker ändå det är oroande.
  Kanske skall man hoppas att Sverige likt Belgien kan vid behov klara sig utmärkt med myndigheterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Teheimar

   På vilket sätt är det oroande? Hur kan det bli mer tydligt än vad som framgår i regeringsformen (dvs när han inte utsett någon ställföreträdare så är det detta som gäller).

   Skulle vara intressant ifall någon (som hävdar vikten av statsministern) kommer med ett konkret exempel där det är av akut vikt vem som är statsminister. Hittils tycks ingen har lyckats utan flummar bara om att det skulle vara viktigt utan egentlig motivering.

   Radera
  2. @Anonym. Det där med Regeringsformen 6. kap 10 § hade jag inte koll på, så där får jag backa.
   Det är oroande för att då blir det oklart om det är någon utsedd eller inte.

   Apropå exempel så kan man väl tänka sig att om det är statsministermöte på gång i EU om något viktigt, och statsministern blir sjuk tex så skall det väl vara tydligt vem som åker istället?

   Radera
  3. @Teheimar

   Jo, det är ett scenario - då gäller att det är ställföreträdande enligt RF som gäller.

   Dock skall man ha klart för sig att det europeiska rådet kommer fram till inte har direkt verkan - vad gäller saker av akut vikt så är det tveksamt ifall man kan tillskriva europeiska rådet det.

   Radera
 13. Nu överdriver du !
  Hon är ju den mesta Vice Statsminister vi har haft någonsin, hon är permanent Vice Statsminister.
  Detta är ett finurligt system för att få vilken ersättare som helst att verka kompetent i hennes närvaro !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 14. Varför nöja sig med vice? Hon kan ju vara statsminister också, i representativ bemärkelse. Eller varför inte drottning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade varit betydligt mer passande att ge henne titeln "Jordens drottning" om det nu ändå bara skulle vara på låssas...

   Radera
 15. Hon är minister utan eget departement. Eventuell baktanke med det är förstås att hon skall ha tid över att kunna agera samordnare/partipiska över de övriga fem MP-statsråden så att samarbetet med S flyter smidigt. Möjligen även att hon i sin andra roll som språkröra skall få tid över att göra samma sak med/mot hela sitt parti. Huruvida MP och/eller S har tjänat på denna konstruktion överlåter jag åt andra att bedöma...

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Peter Andersson

   Hur menar du "utan eget departement"? Duger inte miljödepartementet som eget departement? Romson är mig veterligen chef för miljödepartementet?

   Du kanske menar att hon inte är ensam minister där, men då diskvalificerar du ju de flesta ministrarna inklusive statsministern (som ju får dela departement med ministern för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete). Endast försvars-, landsbyggd-, kultur- och arbetsmarknadsdepartementen har endast en minister.

   Radera