Cornucopia?

2015-07-20 08:59

Arbetsförmedlingen: Regeringens jobbskattepolitik leder till ökad arbetslöshet

Arbetsförmedlingens generaldirektör Sjöberg är kritisk mot höjningen av arbetsgivaravgiften för unga, och att ROT- och RUT-avdraget sänks. Arbetslösheten både bland ungdomar och bland byggarbetare utanför storstäderna förväntas stiga.

Sjöberg säger till Bonnier/DN angående tripplingen av arbetsgivaravgifter för ungdomar från 10% till 31.42%:
"Vi kan tänka oss att ett antal jobb försvinner. Hur många vågar vi inte bedöma, men att det kan få effekt är klart, säger Mikael Sjöberg, och pekar på att det bland annat pågår en utflyttning av telefonförsäljning till London och Malta."
En ungdom som idag kostar 220 000:- SEK om året för arbetsgivaren kommer framöver kosta 262 480:- SEK, eller en skattehöjning för arbetsgivaren på 19.3%. För alla som alls kan tänka så blir det uppenbart att det kommer få konsekvenser.
Foto: Lennart Perlenhem / Arbetsförmedlingen

Även ROT och RUT kommer slå mot arbetstillfällen:
"Vad gäller rut är vi rädda att de som drabbas blir personer med en väldigt svag förankring på arbetsmarknaden. Därför är vi tveksamma till den förändringen. Rot tycker vi kan tas bort i Stockholm och andra tillväxtcenter, men behållas på orter där ekonomin går sämre. Sverige utvecklas ju väldigt ojämnt, och rot var från början tänkt som en konjunkturåtgärd."
Å andra sidan är ju socialistregeringens mål just att öka antalet personer som är beroende av bidrag, och således är tänkta att rösta på socialisterna. Som sådan kan ju politiken vara lyckad, och i partihjärnornas fantasi vända trenden med fallande opinionssiffror. När 10 000-tals ungdomar blir arbetslösa tack vare regeringen kommer de förstås rusa i famnen på regeringen i tacksamhet över att man istället ska erbjuda dem praktikantjobb inom vård och omsorg, praktikplatser de inte nödvändigtvis vill ha, eller är personligen lämpade för. Men i socialisternas värld är alla utbytbara och likadana individer, formbara som lera i socialisternas händer. Fast i verkligheten är faktiskt inte alla lämpliga att praktisera inom vård och omsorg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

27 kommentarer:

 1. Samtidigt så minskar antalet ungdomar i de aktuella åldrarna på grund av demografin så stödet har/kommer att spela ut sin roll ändå. Märkligt nog så har man inte hört den förklaringen från sossarna, bara att det är dyrt och ineffektivt.

  SvaraRadera
 2. Många verkar hålla arbetsmarknadsministern högt. Hur hon ocj Löfven kan stå bakom dessa stollerier och samtidigt prata om Europas lägsta arbetslöshet liknar snarast narrkonster.


  Men jobb finns nog, Verkar finnas platser att fylla i centerpartiets "Think tank"
  https://twitter.com/Centerpartiet/status/619442919594823680

  Om inte annat skulle de behöva anställa lite troll som gav positiv feedback på twitter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vad hade de väntat sig! Jag tror att SD:s genombrott har gjort att folk vågar säga offentligt vad de tycker. Om nu över en miljon väljare stödjer SD enligt enkäterna så går det inte att bortse från dem i sociala medier. De gamla politiska miljonärerna borde vara rädda, mycket rädda. Här är förresten exempel på invandrare som ordnar bostad:
   http://avpixlat.info/2015/07/19/tiggare-ockuperade-hus/

   Radera
  2. 22% av väljarkåren blir väl sisådär 1,5 miljoner.

   Radera
 3. Mycket riktigt, nästan alla samhällsanalyser i nyhetsmedia misslyckas totalt därför att de utgår från helt felaktiga motiv hos politikerna. Politikerna måste rycka på axeln och tänka: "Vilken idiot! Goddag yxskaft."

  En söt detalj är att arb.giv.avg. för unga först var 15%, sen ska den vara 10% i tre månader, sen 25% i elva månader, sen 31%. Ändå finns det jubelidioter som låtit sig luras av lögnen att statlighet skulle vara något annat än planlöst kaos och inbillar sig blint att det finns ett gott syfte med statlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur man skapar arbetslöshet.

   Den enda industri som blomstrar i Grekland är sjöfartsindustrin. Gissa skatten..... 0%!!!!!!!!!! Grekiska psykopatpampar kollar, efter påtryckning av europeiska pengaväxlare, på hur man kan ändra på sjöfartsindustrins värdeskapande med straffavgifter till förmån för sjöfartsindustrier på friare marknader(Kina). Det som skapas när riktiga värdeskapande industrier hämmas från konkurrenskraft/livskraft, genom självmotsägande och kontraproduktiva lagar och skatter, är arbetslöshet. I ruinerna av det som en gång var en fri marknad blommar nu andra typer industrier som inte sällan är stora företag som kan använda staten för utestängande av konkurrens och kan använda staten som planlös köpare av dess produkter. Även om arbetslösheten hålls nere politiskt med, gräva-och-fylla-igen-gropar typen av jobb så är samhället på ett sluttande plan.

   http://www.ft.com/intl/cms/s/0/f99c3fc0-2b9d-11e5-acfb-cbd2e1c81cca.html#axzz3gPpdAt3u

   Radera
 4. "En ungdom som idag kostar 220 000:- SEK i månaden för arbetsgivaren kommer framöver kosta 262 480:- SEK"

  Dessa siffror kan omöjligen vara rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Naturligtvis ska det vara "om året" och inte "i månaden". Korrigerat. Bra att du är på hugget.

   Radera
 5. Finns det några andra som har några vettigare förslag att jämföra detta med?

  SvaraRadera
 6. Jag tror att det spelar liten roll för statistiken. Mitt lokala nettovaruhus har bytt ut all personal mot gratis personal. Utvecklingen med gratis personal lär bara öka och då spelar det ingen roll vad den officiella lönekostnaden är.

  SvaraRadera
 7. Bort med Sjöberg, Arbetsförmedlingen, arbetsgivaravgiften, ROT- och RUT-avdraget, konjunkturåtgärder, socialistregeringens mål och socialisternas värld.

  Återinför marknadsdemokrati, marknadskapitalism, äganderätt och frihet.


  SvaraRadera
 8. Tycker det är fascinerande hur högersocialisternas bidrag (subventioner) ses som något fint och nödvändigt, medan vänstersocialisternas bidrag är belastning för samhället och staten. Sen är det tråkigt att man ska ersätta subventionerna med högre skatt, men vänstersocialister är inte kapabla till annat än att höja skatten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. bara en socialist kan få en lägre skatt till en subvention, jag antar att alla skatter som inte uppgår till 100% av inkomsten egentligen är en subvention av "de rika"?

   Radera
  2. Så länge en skattesänkning riktar in sig på en enskild grupp så ser jag det som en subvention. En riktig skattesänkning ska gälla alla, och inte gynna vissa specifika grupper i samhället.

   Radera
  3. Fel Greenious, räcker med en tänkande människa.

   Radera
 9. För egen del börjar sommarens renovering och utbyggnad hemma i nästa vecka vilket då sysselsätter två anställda och mig och min fru. Samtidigt arbetar jag vidare med att förbereda för ett eventuellt nytt företag som kan komma att ge mer sysselsättning åt fler om det går bra. Det lilla egna företaget fortsätter med mest aktieförvaltning vilket betyder vissa köp och sälj. Strax ska jag iväg mot lantstället för att mest plocka blåbär om jag sedan äter av dem bör min kapacitet inför byggnation öka och själva vistelsen i skogen ger mer för hjärnan i välbefinnande och nya ideer.

  Om jag anställer gratis personal enligt Ronny borde vinsten för mig vara garanterad. Planerar inte för annat än rimliga löner. De flesta egenföretagare har inte många anställda idag och det är synd för fler vill vara anställda än jobba åt sig själva.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 10. En fundering. Är det någon som verkligen använder arbetsförmedlingen för att söka folk?
  På alla de ställen jag varit har vi alltid rekryterat i nätverket eller annonserat på typ Monster eller branschtidningar.

  Vi skickade en kille till arbetsförmedlingen en gång för att sondera om man kunde hitta folk den vägen men han kom tillbaka och himlade med ögonen och vägrade ha med arbetsförmedlingen att göra igen. Det är ju en dyr myndighet att dra runt och nu tokrekryterar de ännu fler.

  Är ju lite skrämmande om de inte levererar. Kan man räkna ut om de gör break even i alla fall?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt få jobb som en arbetsförmedlare förmedlar per år, vill minnas några enstaka per år.

   De är i första hand till för att hjälpa de som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden, dvs ungdomar och utrikesfödda med låg utbildning.

   Radera
  2. Somebody is wrong on the internet har rätt. AF är en kontrollmyndighet som stödjer a-kassans utbetalningsprövningar. Man kan hoppas att, och det verkar som om, de därtill aktivt hjälper "grupper" som har det som svårast, och helst är unga. En 55:årig arbetslös f.d. industriarbetare får inget stöd alls. Annat än samtal med en 20:årig "coach". Och allvarligt talat, vad skulle de göra? Det finns gott om privata arbetsförmedlande företag som driver allt från headhunting till jobbannonssidor och bemanningsbolag. Staten är extremt oskickad att pyssla med sånt.

   Radera
  3. En hög chef som även är övertygad socialdemokrat beslutade, av ideologiska skäl, att göra all rekrytering genom AF.

   Hans omdöme var: Fel varje gång!

   Jag tror att anledningen att AF inte kan förmedla arbeten är att man inte strävar efter att förmedla arbeten utan att uppfylla diverse mål som inte syftar till arbetsgivarens bästa

   Radera
 11. Vad är din analys cornu; varför behövs det numera lägre arbetsgivaravgift för unga när det inte behövts tidigare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få in fler ungdomar i jobb - då antalet "okvalificerade" arbetsuppgifter (som man skulle kunna ha utfört efter bara grundskola, t.ex.) allt mer försvinner?

   Eller för att t.ex. statliga arbetsgivare som anställer många ungdomar (t.ex. försvarsmakten) inte längre kan ombesörja personalförsörjningen, då man tog bort värnplikten?

   Radera
 12. Antar att man i nästa ögonblick sänker arbetsgivaravgiften för utrikes födda istället.
  För att då följa linjen liksom, den om "allas lika värde" som ingen annan begriper..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som utrikesfödd och egenföretagare skulle jag skratta hela vägen till banken... samtidigt undra hur dum "svensken"* är...
   *finns ju inga svenskar enligt våra politiker, samtidigt så är alla invandrare svenskar...
   Rasism kommer aldrig försvinna så länge som folk pratar om härkomst och särbehandlar folk, vare sig positivt eller negativt.

   Radera
 13. Tja, ekonomi är ju inte en vetenskap. Dvs gör man si, så händer så. Detta märks även i svaret från AF: "Vi kan tänka oss att ett antal jobb försvinner. Hur många vågar vi inte bedöma, men att det kan få effekt är klart."

  En stor skillnad jämfört med när jag sätter kaffepannan på elden: då kommer vattnet att koka - varje gång. Och tar jag bort den från elden så kommer kokningen att upphöra - varje gång.

  I detta fallet "KAN" det få effekt... Kan vi tänka oss...

  Jag kan tänka mig att om vi återinför fastighetsskatten så kommer hela Bromma att drabbas av zombieapokalypsen och överbelånade villaägare kommer med dräglande munnar att dra runt och slå sönder varandras BMWs med basebollträn.

  SvaraRadera
 14. Det är väl ganska uppenbart vid det här laget att politikerna gör allt dom kan för att sänka landet på kortast möjliga tid. Våra toppolitiker är trojanska hästar, handplockade för deras dåliga omdöme och låga intelligens; det blir lättre för Bryssel att styra dom då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Fredde 15:49
   Håller fullständigt med dig utifrån våra toppolitikers handlande och deras prat.

   Kan tillägga att i en svensk toppolitikers CV måste också ingå några voltor på den Politiska Korrektionsanstalten med långa reningssejourer i hjärntvättstugan.

   Radera