Aktuellt

Kapten stoppade order om amerikanskt kärnvapenanfall under Kubakrisen 1962

Under Kubakrisen 1962 mottog en kärnvapenbas på Okinawa order om att avfyra sina kärnvapen. Ordern bekräftades, men ansvarigt befäl kapten W...

2015-07-15 07:44

Är lättnadsrallyt på Greklandsräddningen över?

Börserna har i stort sett återhämtat sig via ett lättnadsrally på beskedet att Grekland återigen "räddas" i utbyte mot tomma löften. Frågan är om lättnadsrallyt är över och oron återvänder, eller om vi nu konsoliderar inför fortsatt penningpolitiskt driven uppgång?

På en relativt hastig uppgång sedan förra veckan har veckans börs, t ex tyska DAX, gått kräftgång. Vilket i sig inte är något konstigt på grund av vinsthemtagningar. Samtidigt dyker det successivt upp allt fler frågetecken kring Greklandsräddningen när eftertankens kranka blekhet gör sig gällande. Allt fler inser att man inte ser en permanent lösning och att Grekland återigen är en "vinnare", som kan fortsätta få pengar mot löften om reformer. Å andra sidan kan vi få se ett nyval och regeringsskifte i Grekland, på grekiska folkets besvikelse över att man återigen lämnat löften. Även om man har noll avsikter att hålla dessa löften.
Dagschart tyska DAX sedan april

Svenska OMXS30 gick blott +0.11% igår. Tyska DAX har inte orkat över förra upprekylen i den nedåtgående trenden, som man nådde veckan efter midsommar. Därmed har vi än så länge inte sett något trendbrott i den börsnedgång på tyska börsen, som pågått från april. Trenden kan fortfarande vända upp, naturligtvis, men det kräver ytterligare uppgång först.

De amerikanska börserna fortsatte upp efter europeisk stängning, men S&P 500-terminen pekar just nu på en oförändrad öppning på de europeiska börserna. Kräftgången kan fortsätta även idag onsdag.

I Asien är det blandat, med Nikkei +0.38%, Hang Seng -0.68%, All Ordinaries +0.89%, medan Shanghaibörsen fortsätter sin börskrasch och faller 3.72%. Kraschen i sig är rätt ointressant för omvärlden, då det främst handlar om inhemskt kinesiskt kapital som får se värderingar utplånas, vilket har små spridningseffekter utanför Kina.

Guldet kostar nu på morgonen 316:14 SEK per gram rapporterar min annonsör Liberty Silver. Även guldpriset har gått kräftgång och varit stabilt de senaste dagarna.

Bevaka utvecklingen för DAX, som behöver över 11635 för att man ska kunna säga att nedtrenden har brutits.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

18 kommentarer:

 1. OT men kul: http://9gag.com/gag/ajnXYOR

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Anledningen till varför "Tyskland kontrollerar eurozonen" är att det är i Tyskland som värdefulla saker tillverkas, saker som gör att människor kan leva. Det görs inte i romanska länder som Grekland. Och det är ju bara den som har något av värde att plundra som det är lönsamt att anklaga och försöka förslava. Tyskarna är liksom svenskarnas lurade slavar och "trooor" på sina bedragare politikerna och ger bort det mesta av sina pengar till dem. Tänk vilket rikt och välordnat samhälle vi hade haft ifall inte staten fanns och stal och förstörde det mesta av allting med sitt planlösa kaos!

   Radera
  2. Hade det inte varit för euron hade d-marken varit mer än euron idag och tyska produkter hade då kostat mycket mer. Tyskarna vinner otroligt mycket på att ha en konstlat lägre valutakurs på grund av alla andra fattigare länder inom "eurosamarbetet".

   Radera
  3. @Kapitalist
   "Tänk vilket rikt och välordnat samhälle vi hade haft ifall inte staten fanns och stal och förstörde det mesta av allting med sitt planlösa kaos!"

   Jo tjena. Vilken utopi det vore utan organisation i samhället, var och en för sig och den starkaste får rätti alla lägen.

   Vilken sorts droger går du på? Kan du tipsa!? Jag skulle också vilja fly verkligheten in i la-la-land ibland... ;o

   Radera
  4. Kapitalist är i sanning en knäppskalle. Rasist är han uppenbarligen också (se hans kommentar här nedan). Och så verkar han föredra diktatur framför demokrati. Trots allt prat om "lurade slavar" så har han väl uttryckt sina preferenser för Ryssland åtskilliga gånger. Frihetens förlovade land.

   Radera
  5. Det ær bankerna som æger systemet ingen annan. De kommer våldta Grekland och suga ut allt som går. Sen kommer de suga ut næsta land. På samma sætt som man sugit ut u-lænderna. Via skuldsættning. Det ær och har alltid varit utsugningsmetod nr 1.

   Radera
  6. @connyt

   Och nu till 10000-kronorsfrågan.

   Vad är det som psykopat-pamp-eliten lyckas organisera?

   Ett anarkistiskt samhälle organiseras utifrån äganderätten. Effekten blir som salt på en mördarsnigel/pamp då denna inte längre kan förstöra sådant han inte äger samtidigt som det blir svårt för en parasit att komma över att äga något utan att tillföra något positivt till samhället.

   Radera
  7. @Kuckeliku
   Det är inget kriminellt med att vara rasist? Att med våld tvinga rasister betala för invandring är grovt kriminellt. Det märks ju med vilka du sympatiserar.

   Radera
  8. Det är nog dags att börja kräva en Europeisk medborgarlön. En ynka tusenlapp i månaden skulle kunna hålla grekerna flytande och romerna kvar i Rumänien och bevara den Europeiska civilisationen.

   Radera
  9. @Kuckeliku

   Banker kommer aldrig tillåta det men det hade gjort under för det europeiska freds och demokratiprojektet kallat Europeiska unionen

   Radera
  10. Kuckeliku jag blir mer och mer med på din medborgarlön. Den skulle definitivt ge fler små företag och några få av de åstadkomna med medborgarlönen borde växa sig stora.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. @alag
   "Ett anarkistiskt samhälle organiseras utifrån äganderätten."

   Och vem ska se till att ägandrätten respekteras och upprätthålls?
   När någon snor din TV, vem pratar du med för att få hjälp? HA? Din lokala drog king-pin? Eller är det upp till dig själv att hämta tillbaka den?

   Tanken om anarki som ett drömsamhälle är så naivt att det blir lite gulligt...

   Radera
  12. Ja, nu tas kampen till MSM i ett sista desperat försök att vinna sympatier. Slår man ut kostnaden för de grekiska strandraggarna på de betalande är de nog inte lika välvilligt inställda som grönvänsterkoalitionen MSM.

   Radera
 3. Så ingenting hände med Grekland, bara mer av samma som misslyckas igen. Jag visste det, politikernas idealsamhälle är ju förverkligat nu, varför skulle de vilja ändra på någonting? Och hur skulle de klara av att ändra på någonting ens om de hade velat? Hur propagandadramat utspelar sig är däremot oförutsägbart. Plötslig folkomröstning och att den grekiska statsministern plötsligt går från att vara euro-motståndare till att vara eurozonens främste beskyddare och förespråkare, kunde knappast någon förutsäga. Det där improviserades slumpmässigt planlöst på vägen av Europas högsta ledare från stund till stund. Kommer varje måndag fortsätta vara en "deadline" eller kommer kvällspressen att hitta något annat att ljuga om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din oförmåga, liksom många andras, att förstå vad som egentligen händer beror förstås på att bara den information som anses lämplig slipper ut till till dig via MSM. Naturligtvis är allt helt logiskt och solklart för den som har hela bilden klart för sig, men det har inte du, eller jag, eller någon annan utanför den centrala kretsen.

   Radera
 4. Grekland är inte romanskt, vilken tabbe. Det är icke-germanskt och icke-östasiatiskt och det är de enda två raserna som klarar av att skapa välstånd på industriell nivå.

  SvaraRadera
 5. "We arbetar lösningar som skyddar dessa medlemsländer så att de återgäldas om skulderna till EFSM inte betalas igen, sade Dombrovskis under onsdagens presskonferens."

  Av Sven Carlsson (vårt nye svenskläraret?)
  http://www.svd.se/eus-greklandsplan-kor-over-sverige/om/grexit-hotet

  SvaraRadera