Cornucopia?

2015-07-08 12:14

2.7% av inbrotten går till åtal

Under 2014 gick 2.7% av de av polisen handlagda bostadsinbrotten till åtal. Till skillnad mot många andra brott verkar faktiskt polisen handlägga samtliga bostadsinbrott, även om det kan ta tid.

Polisens handläggning av bostadsinbrott
under år 2014.
Lagföringsprocenten anges till 5%, men den beräknas bara utifrån de brott som faktiskt utreds av polisen. Justerar man för de som direkavskrivits landar man alltså på 2.7%. Totalt åtalades 1 201 misstänkta för bostadsinbrott under 2014, vilket kan ställas i relation till 43 112 anmälda inbrott i bostäder.

Naturligtvis finns det ett kalenderöverlapp då brått begågna ett år kan åtalas ett annat, men det är en god indikator.

Nu är det rimligtvis så att många av dessa åtalade knappat endast begått ett inbrott, så om det är någon tröst för drabbade så är det den att gärningsmännen mycket väl kan åka dit för något annat inbrott. Eftersom vi inte adderar straff ovanpå varandra i Sverige hade de ändå inte fått längre eller hårdare straff bara för att de även fälldes för fler inbrott. Skillnaden är att en del brottsoffer därmed går miste om skadeståndspengar från brottsofferfonden, för det är inte så att de dömda någonsin betalar sina skadestånd personligen.

Bifogar en liten trappa på bostadsinbrotten 2014.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

20 kommentarer:

 1. Jag har länge tänkt att om man är yrkesförbrytare så får man oftast sitt straff, förr eller senare. Om det är ca 1000 som åtalas på 40 000 inbrott så känns det inte så riktigt, men många av dessa åker säkert fast för andra brott istället (droger eller andra stölder).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, om man begår över 40 inbrott så kommer man antagligen åka fast :)

   Radera
 2. I Helsingfors, Finland löstes år 2013 34,6 % av anmälda stölder.

  http://svenska.yle.fi/artikel/2014/04/07/helsingforspolisen-loser-farre-brott-skadegorelsebrott-oftast-olosta

  SvaraRadera
 3. 1. Att jämföra antalet anmälda inbrott med antalet personer som åtalas ger knappast en rättvisande bild, jämförelsen borde vara mellan antalet anmälda inbrott med antalet inbrott som någon åtalas för. Det är inte ovanligt att en person åtalas för ett stort antal inbrott, kanske är det till och med vanligast?
  2. Jo, man får längre straff om man begår fler brott även i Sverige. Dock inte enligt samma principer som t.ex. i USA och här klingar effekten av efter ett tag. Man kanske inte får längre straff för 20 inbrott än för 19, men man får definitivt mer för 8 inbrott än för 1.
  3. Brottsskadeersättning får man normalt sett bara för kränkning, inte för ekonomiska skador som t.ex. stulen egendom. Normalt får man inte kränkningsersättning för bostadsinbrott. Dessutom spelar det ingen roll om någon dömts i domstol för brottet eller inte, man kan ändå ansöka om brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten, t.ex. om förundersökningen lagts ner. Observera att detta inte är samma sak som Brottsofferfonden, den delar inte ut pengar till brottsskadeersättning till enskilda brottsoffer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svenska staten saknar både kompetens och har ingen som helst förståelse för nyttan med att försöka bokföra någon form av statistik som gör det möjligt att skilja mellan antalet brott och antalet brottslingar. Denna lättåtgärdade och extremt viktiga lilla brist har det ju tjatats om av kriminologer och poliser och advokater m.fl. sedan många årtionden.

   Förklaringen till varför det är politiskt omöjligt att åtgärda detta extremt triviala lilla fel i IT-systemet, är att politikerna VILL HA HÖG BROTTSLIGHET! Ansvaroige ministern frågar sig själv: "Hur många hundratusen spänn profiterar jag personligen på att driva denna fråga? Näe, det räcker inte, jag bara sk!ter i det under åtta år som världens mest obildade justitieminister". De vill ha rättslöshet. Lagen är politikerns värsta fiende, bäst är när alla laga motsäger varandra så att politikerna får härska precis hur som helst under parollen: "Hahaha, det är faktiskt demokratiskt lagstiftat att det ska vara så här, har du röstat så får du skylla dig själv!"

   Radera
  2. Jag skulle iofs kunna skriva en uppsats om "detta extremt triviala lilla fel" men jag tror jag nöjer mig med att bidra med en länk:
   http://www.regeringen.se/regeringens-politik/rattsvasendet/rattsvasendets-informationsforsorjning/

   Radera
  3. @Tant Sviskon
   Jaha, så nu när dina älsklingspolitiker har regerat ensamma i 8 år, så har de så klart förverkligat ditt ideal när det gäller rättsväsendet. Dina älsklingspolitiker, idealstaten, har ju trots allt stulit 400 000 kr/år och anställd person under varje år som de regerade.

   Du säger:
   "Att jämföra antalet anmälda inbrott med antalet personer som åtalas ger knappast en rättvisande bild"
   Åsså hänvisar du till (Goebbels) "informationsförsörjning". Så varför besvarar du inte själv frågan om vilka och hur många brottslingar det finns som har begått hur många brott under olika rubriceringar? För du tycker ju att staten nogsamt har samlat in denna uppenbart helt grundläggande och mycket viktiga information om vad staten själv gör, eller hur? Eller???

   Radera
  4. Om statistiken finns eller inte är ju inte direkt ett område där det finns utrymme för "tyckande". Däremot kan man ju konstatera att det bedrivs arbete för att kunna ta fram bättre statistik, men jag vet inte om det faktumet tog sig förbi dina konspirationsteorier om att man inte vill kunna ta fram den statistiken. Du kanske själv kan presentera en källa på att det är ett "extremt trivialt litet fel" som politikerna inte "vill" åtgärda?

   Radera
 4. Polisen betalas av staten och allt fokus - som det gör - bör ligga på att utreda brott mot staten, öka byråkratin, fylla den enorma statsapparaten av bildningsfängelser på bekostnad av brottsoffren, sysselsätta åklagare med meningslösa brott som saknar brottsoffer och se till att och tillhandahålla sämre och sämre tjänster för mer och mer pengar.

  I ett fritt land tar inte räkningen vägen förbi den icke livskraftiga mellanhanden staten utan den dimper ner i din brevlåda som räkningen gör med vilken vanligt förekommande tjänst som helst. Då kan ni klaga om de inte gör det som står i avtalet. Nu är ni med all rätt rättslösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men mindre rättslösa än med ditt system. Med privata polisarméer blir det oftast den med mest pengar som vinner. En del skulle säkert kalla det rättvist/rättssäkert, men de flesta inte.

   Radera
  2. Den med mer tillgångar och större behov av privaträttsligt beskydd får högst troligt betala mer för tjänsten. Förstår inte vad man som rik vinner med det? Men rättvist är det.

   Radera
  3. Du missar att brottslingen kan anlita sin egen polis för att motarbeta poliserna från den som fått inbrottet. Lojaliteten är förstås med beställaren.

   Radera
  4. @iblandekonomi, i dagens Sverige, ditt slutgiltiga ideal nu realiserat genom total demokrati och fiatbubbla, så är det ju mångmiljonärsalbanerna som kommer hit och härskar helt obehindrat hur de vill. Tycker du inte om dem så får du en handgranat genom sovrumsfönstret om natten. Är du bara inte helt lydigt deras hundslav i koppel, så får du först en varning i form av att din bil bränns upp, och att din hund hängs i ditt päronträd.

   Jag har hellre en egen polis, än en statlig polis som beskyddar mördarna och bedragarna och som uteslutande fokuwerar på att trakassera icke-brottslingar. Utan stat hade ju malmöborna hängt de 8 personer som polisen vet står för det mesta av terrorbomberna i år. Men nu måste istället många fler dödas och lemlästas av stans rikaste maktpampar, juggemaffians toppar, enligt ditt statliga ideal.

   Ojdå, står det inte i din skolbok att det skulle bli så om du avskaffade all din frihet och gav bort all makt och alla dina pengar till den infödda härskaradeln? Tyvärr, din skolbok trycktes av staten i avsikt att lura dig på just detta sätt! utan frihet kan du omöjligen ha någon form av säkerhet.)

   Radera
 5. Det skulle vara intressant med en jämförelse mellan polisen i Sverige och polisen i Somalia. Antal per capita, uppklarandeandel, antal nogoområden osv.

  Är lite orolig att vi lever på lånad trygghetstid.

  SvaraRadera
 6. Gripna personer erkänner ofta stölder när det finns en risk, så att de inte senare åker dit för detta i en separat process, eller tjuven är en kompis som kan åka dit. Så rättsväsendet fungerar än sämre inom att lösa brott. Uppklaringen är internationellt extremt låg.

  När de sedan blir inlåsta så fortsätter idiotin. Av dömda till fängelse för tillgrepp i åldersgruppen 25-44 år återfaller 87 procent i brott inom 3 år från att de släpps (räknat till en lagakraftvunnen dom). Statistiken går bara tillbaka 3 år. De som flyttar utomlands blir bokförda som positiva. I praktiken är återfallen i brott nästan 100 procent. Det är drygt 10 000 individiver som snurrar runt i systemet och bara blir dummare och dummare. För yngre och äldre tjuvar är siffran 85 procent. Det finns alltså vissa personer som begår brott så länge de lever. Se sidan 56 under rubrik ”Högsta återfall”.

  http://www.kriminalvarden.se/upload/statistik/kr%C3%A5/omslag.pdf

  På sidan 6 framgår att statistiken är baserad på 115 000 frigivningar under 6 år. Återfallen efter den första frigivningen efter fängelse för tillgrepp är 75 procent, föga förvånande något under genomsnittet. På sidan 16 under rubrik ”Metod” sägs att ”Uppgifter om eventuell utvandring finns inte tillgängliga i registret varför ingen hänsyn har kunnat tas till detta. Uppgifter om eventuellt återfall utanför Sverige har inte heller kunnat redovisas.” Så utvisade personer ingår i statistiken och minskar återfallen precis som när de flyr frivilligt. Men få flyr eftersom deras karriär är svårare utomlands. Där är polisen effektivare, straffen längre och fängelserna mindre komfortabla.

  Jag har skrivit om detta tidigare. Nu är länken från Kriminalvården borttagen. Jag hittar inte rapporten på nätet. Nya utredningar från i år har ingen statistik inom tillgreppen. Däremot finns det mycket flum inom effektiviteten i diverse vård.

  http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/en-studie-i-samhallskollaps.html

  Rättsväsendet är ett bra exempel på minskande avkastning av ökad komplexitet. Men tanke på den kommande kollapsen borde de låsas in säkert på livstid i något kommunliknande område fullständigt isolerade från omgivningen för att undersöka hur de klarar sig på rester och hur många som stryker med. På den platsen blir de snart normaliserade i huvudet och man ser hur det blir för medelsvensson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att rättsväsendet har fallande avkastning inom tillgrepp har mindre betydelse. Kanske det är 100 000 personer sysselsatta inom alla berörda områden från larmleverantörer till de mest sysselsättningsskapande som gör själva stölden. I så fall är det bara cirka 2 procent av BNP, vilket lätt kan betalas med överskottet i naturresursernas utvinning. När avkastningen faller på många områden kan det komplexa samhället med moraliserande teorier om mänskliga rättigheter inte upprätthållas. Det finns all anledning att göra sociala experiment. Förr skickades kriminella med enkel biljett till Australien och något liknande skulle kunna göras på någon lämplig plats i Norrland.

   Radera
 7. Malmö är värst (hoppas jag), här har geFRApo-filosofin tydligen slagit tillbaka: http://www.sydsvenskan.se/malmo/langarna-pa-sevedsplan-kameraovervakar-polisen/ (Över ett år sedan, så nu vet vi att de goda åtgärderna so mbeskrivs i artikeln fick den önskade verkan, eller hur?)

  SvaraRadera
 8. Och hur många lagfördes av dom åtalade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagföring=åtal. Om du undrar hur många som dömdes så kan du säkert hitta den statistiken någonstans.

   Radera
 9. Inte så stor idé att anmäla om bara lite försvunnit.

  SvaraRadera