Cornucopia?

2015-06-08 14:32

Vad har hänt med Aftonbladet - tredje världskriget på gång?

Något har hänt med det normalt Putinkramande och jihadistälskande Schibsted/Aftonbladet. Dels uttalar sig Wilhelm Agrell om att IS kan leda till ett tredje världskrig, som egentligen redan börjat. Och dels levererar Johan Hakelius en klockren krönika om Putinkramarna och varför de som egentligen kan något alltid hamnar i underläge.

Agrell säger att det finns en betydande risk att IS utvecklas till ett regelrätt krig även i Västvärlden och inte begränsas bara till Mellanöstern, dvs tredje världskriget.
"Tidigare har det handlat om geografiskt avgränsade konflikter, som västvärlden inte behövt intressera sig för, som Rwanda till exempel. Men nu har vi hela den så kallade resandeproblematiken, bland annat. Då talar vi om terrordåd, men det kan i förlängningen också handla om inre stabilitet i europeiska länder som vi uppfattar som stabila och säkra. Om den islamiska staten skulle slå rot i västländer, skulle det skapa konflikter som är av ett annat slag än enskilda terrordåd."
Snart en syn på ett gatuhörn nära dig?
Agrell avrundar med att vi bara sett början och omfattning och magnitud på konflikten bara är i sin linda och kommer stegras. Återstår att se när IS anhängare i den första ghettoförorten i något europeiskt land beväpnar sig och utropar att de tillhör Islamiska staten, och vad västvärldens demokratier kan tillåtas sätta emot då, när avhuggna huvuden börjar staplas på hög.

Det finns ju nämligen alltid de moraliskt överlägsna goda människorna som tror att kramar och pacifism hjälper mot allt, vilket för oss över till Johan Hakelius krönika.

Hakelius påtalar att sanningssägare om Putin och Ryssland alltid kommer hamna i underläge.
"Det är ju så att de som ­argumenterar för ett militärt försvar alltid kommer att framstå som fulare och mer cyniska än de som inte gör det. De som varnar för Putin kommer alltid att beskrivas som hetsigare än de som inte gör det.Och de som faktiskt kan räkna upp antalet strids­vagnar, som i detalj kan redogöra för provo­kationer i Östersjön, som förmår citera hotfulla ryska råd­givare, är körda från början. De kommer alltid att kunna avskrivas som paranoida, patriarkala krigshetsare."
Kort sagt, ingen tackar den som kan något och har rätt i fallet Putin och Rysslands agressioner. Istället kommer goda människor som älskar att kramas och gulla att få diktera agendan. Ivrigt påhejade av avlönade troll och svansen av nyttiga idioter.

Samma mekanismer ser man kring gullandet kring IS, från t ex Örebro stad och Stockholms stad och den handlingsförlamande regeringen och oppositionspartier, där t ex Anna Kinberg Batra (m) anser att IS mördare, våldtäktsmän, etniska rensare, folkmördare och slavdrivare är offer.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

75 kommentarer:

 1. I ett land där 30 kulturarbetare tror sig vara bättre skaffade att diktera försvarspolitiken än de som arbetar med försvarsfrågor...
  Det är alltid bekvämare att låtsas som att allt är bra och göra ingenting än att faktiskt ta tjuren vid hornen. Vem vet, om man bara luktar på blommorna kanske man undgår att bli stångad?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några av dom tror nog det, flertalet har gamla lojalitet. De på listan som är medelålders eller äldre var oftast mer eller mindre öppna sovjetvänner på den tiden det begav sig. Det måste vara en kul sändlista de sitter på. Tänk att få samköra den med något Stasiarkiv.

   Radera
  2. Ja, det finns ju en orsak till att det blev förbjudet att forska om Stasi eller att regeringen förbjuder publicering av svenska namn i Stasis arkiv.

   Radera
  3. Klädsamt med en avvikare som Hakelius i den massivaf socilaistpropagandan som "mångfaldsalibi". .

   Radera
 2. Det vore intressant med en analys av Corny om varifrån ISIS får sin vapenarsenal. Allt kan väl inte vara hittegods? Är det månne Putin eller Iran som stöder dem eller vem kan det vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De får sina vapen via plundring av erövrad terräng och besegrade/retirerande/flyende/deserterande motståndare. Det finns ingen konspiration som du ditt Putintroll försöker hävda.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Det du fiskar efter är nog att ISIS vapen bland annat utgörs av krigsmateriel som tagits från Irakiska armén som USA tillhandahöll och som USA sen får äran att skjuta söder själva. Ett säkerhetspolitiskt bakslag minst sagt. Detta illustrerar mycket väl kontentan i Agrells analys. Att USA försvagats.

   Radera
  4. Irak hade under Saddams tid ett omfattande och spritt förrådssystem inte helt olikt våra svenska mobförråd. När koalitionen drivit Saddams regim från makten och upplöst armén blev förråden ungefär som ett ICA för vapen som var öppet dygnet runt med obemannad kassa. Följaktligen kommer det inte att råda brist på AK47or, PKMer eller raketgevär i området under överskådlig framtid. Därutöver har ISIS som bekant erövrat en hel del materiel av den nya irakiska armén under det senaste året.

   Radera
  5. @Ocke IS har också tillgång till alla moderna amerikanska vapen i Irak. Och givetvis via den allierade importtyrannin och terroriststödjaren Saudiarabien som har världens fjärde största krigsmakt räknat i antal budgetdollar, inte långt efter Ryssland. USA har fyllt Mellanöstern till bredden med vapen av alla olika slag. I hopp om att de kommer i goda händer i en kultur av medeltida sekter som deras generaler saknar kännedom om.

   Radera
  6. Daesh bygger helt och hållet på aktivt och passivt stöd från NATO-medlemmen Turkiet. En anledning så god som någon att hålla sig utanför NATO är alltså att slippa vara klubbmedlem med den folkmordsunderstödjaren.

   Radera
  7. De länder som i pumpar in vapen i konflikten är Iran, Turkiet, Saudiarabien och Qatar.
   Dessa länder är inte högteknologiska vapenproducenter. Nettoimporten av nyckelvapen (pansarvärnsrobotar) till regionen har i huvudsak tillgodosetts från Sverige och Kina.
   Isis är krigetshundar, de är jämförbara med de rövarband av legoknektar som plöjde genom centraleuropa under trettioåriga kriget. De är skapade av krigets egen natur och lever och frodas av kriget.

   Radera
  8. Så Corny du menar alltså att ISIS erövrade terräng och på så sätt övertog vapen från flyende motståndare . Ja de verkar ju ha vassa knivar, vassare än dina analyser.

   Radera
  9. Det finns ju studier, och källor. Men pajkastning är kanske roligare.

   Radera
  10. Du ska fan inte prata om pajkastning!

   Radera
  11. @wikstrom
   Vad är det för konstigt med att erövra vapenförråd och depåer? Så har ju skett i alla tider. Under andra världskriget var tyskarna så förslagna att erövringen av fientliga förråd ibland var en given komponent i anfallsplaneringen.

   Radera
  12. Emil, var tyskarna obeväpnade?

   Radera
 3. ".. ingen tackar den som kan något och har rätt i fallet Putin och Rysslands agressioner." Haha :-) Vem var det som drog igång hela skiten och krigar överallt i hela världen? :)
  Det är nog bara så att fler börjar vakna upp ur matrixet.
  https://www.corbettreport.com/global-warfare-in-the-new-world-order-grtv-video/

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

   Radera
  2. Eeh? :) och vad har det med specifikt Ryssland att göra och ovanstående?
   Att detta inte går in i huvet på folk.. det är ju inget nytt på nåt sätt.. Har du lyssnat på Eisenhowers tal när han avgick? Du måste lära dig att avgöra vilken information som passar ihop med resten av pusslet.

   Radera
  3. @HMG "Vem var det som drog igång hela skiten och krigar överallt i hela världen?"

   Jag vet inte, vem var det?

   Radera
  4. Ryssland har alltid varit en imperialistisk makt som hotat sina grannar och utgjort en källa till osäkerhet och krig. Detta har alltid haft en ideologisk underbyggnad. Under Tsartiden var Ryssland det enda kristna landet och hade därför ett ansvar att frälsa världen. Under Sovjet-tiden var Ryssland det enda kommunisktiska landet som skulle frälsa världen.

   Idag letar Putin efter en ideologisk underbyggnad för sina imperieambitioner. Han har börjat med att förklara Ryssland som skyddsmakt för alla rysktalande. Alltså samma argumentation som Hitler hade, men då för tysktalande. Kanske kan Putin hitta på något bättre? Kanske är Ryssland det enda moralisk högstående landet när alla andra blir bögar och pervon i största allmänhet?

   Radera
  5. Ja, hela det geopolitiska snacket och USA-hatet handlar ju om att avveckla det anglosaxiska inflytandet, vilket lämnar ett maktvacuum i Europa som Ryssland tänker sig kunna fylla. Läs Dugin och Prokhanov, det står ganska tydligt där.

   Radera
  6. Ben, och vilken nytta skulle ryssarna ha av att erövra Europa? "Ganska tydligt" är det nästan tydligt eller otydligt eller bara svammel?

   Radera
  7. Du argumenterar mot nåt jag inte ens skrev, eller menade.

   Radera
 4. Är militär kunskap grunden till ett civilt samhälle?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis inte. Däremot var ett realpolititiskt förhållningssätt något som nästan alla statschefer hade med sig fram till och med andra världskriget. Klara nackdelar där med, men nuvarande asymmetri är bara till gagn för de som ser demokratiska samhällen som mogen frukt.

   Radera
  2. Nja, snarare en förutsättning för att ett civilt samhälle ska få fortsätta vara det. Utan skydd tar gärna någon annan över.

   Radera
  3. Visst . På samma sätt som kunskap om var brandredskapen et c finns är grunden för ett civilt tryggt hem.

   Radera
 5. Jag är ganska övertygad om att IS i sig kanske inte är det största hotet mot världsfreden men att den Globala Jihadismen kommer bli en variabel i framtiden är ställt utom allt rimligt tvivel, framför allt om man inte gör något.
  Och det kommer man inte göra för man vet inte vad.

  Jag skulle vilja rekommendera alla som har intresse av vad som sker i mellanöstern att ta en timma till detta föredraget. Det är lite "Must see" eller lyssna snarare.

  https://www.youtube.com/watch?v=3vIuNmKSNTA

  SvaraRadera
 6. Kan bara USA få med sig Saudi, Iran och nyckelländerna på arabiska halvön att utmanövrera IS så bör man kväva deras expansion rent geografiskt. USA är i färd med förhandlingar. Vi får se....

  SvaraRadera
  Svar
  1. IS kan man nog utmanövrera men grundproblemet i mellanöstern är att man har en ung befolkning, medianålder kring 20-25år mot västerlandets 40-45, men inte tillräckligt med sysselsättning åt densamma. Dessa unga människor som inte har något vettigt att göra kommer fortsätta att radikaliseras i en eller annan form. I den sämsta av världar efter att ha emigrerat till Europa men funnit att de inte fyller någon meningsfull funktion eller är efterfrågade här heller.

   Radera
  2. Håller till stor del med dig.

   Radera
  3. @Ocke; Ja du har hetl rätt betr ungdoms-problemet med arbetslöshet som får dem att dras med i radikala grupper som bekämpar varandra(shia/sunni).

   USA gjorde ett generalfel när man upplöste Bathpartiet, upplöste armén till arbetslöshet, kastade ut/fängslade officerare till Saddam H. USA fortsatte att göra felbedömningar sin vana trogen genom att tillsätta al-Maliki som saknade stöd t.o.m bland de egna(folket och politiker). Al-Maliki gjorde saken ännu värre genom att konfrontera sunni, fängsla och likvidera motståndare vilket naturligtvis ledde till uppror.....och IS som mer eller mindre ersatte al-Qaida. Sår man vind så får man skörda storm. Varför så splittring mellan folkgrupperna? Brist på förtroende och rädsla är väl svare. Men det var USA som sådde fröna genom sina naiva och idiotiska drag efter invasionen.

   Radera
  4. Alla Saddam´s officerare var naturligtvis inte krigsförbrytare. Tvärtom. Man kan fråga sig vilket val man hade under Saddam´s alltmer hänsynslösa maktutövning. Typiskt extrem diktator-fasoner som slutar som det gjorde(han ändrade sin politik gentemot USA vilket blev hans fall på sätt och vis.

   Radera
 7. Tyvärr finns det mycket större hot än IS; det våras för GETINGAR och BIN som terroriserar ihjäl två till tre personer årligen i detta land. VI borde använda alla jordens resurser för att bekämpa dessa små surrande kryp. Nu använder man istället mycket av jordens resurser på terrorbekämpning som får mångfaldigt större anslag än någon annan vanligt förekommande dödsorsak så som hjärta-kärlsjukdomar, cancer, getingstick...

  Någon har betalat aftonhoran för att sälja ett krig - ingenting är nytt under solen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast bin gör ju i alla fall nytta - en nytta som kanske är värd livet på två till tre människor (så länge de inte är jag eller någon av de jag inte vill ska dö). Jag menar, de behövs ju för odling och inte minst för att göra honung.
   Vilken nytta getingar gör? Ingen aning.. när jag ser getingbon tänker jag bara på Elen Ripley och eldkastare av någon anledning.. så tja, getingar och IS-dårar kanske är same same.. Ellen Ripley får gärna elda upp dem bägge..

   Radera
  2. Det var att dra märkliga slutsatser. Bina minskar istället för att öka. Getingarna däremot ökar vilket är problematiskt. Om de dominerar finns risk för mutering och invasion av bi-habitaten som är en den viktigaste förutsättningen för eko-systemen och jordens fortlevnad på sikt. Bättre att mer prioritera förebyggande av suicid-handlingar

   IS expansion är en produkt av USA´s dominans i MÖ i allmänhet och invasion av Irak i synnerhet. Annars håller jag med dig att terrorbekämpningen fått för stor prioritering. Den är uppenbart ett hot mot demokrati och personlig integritet.

   Radera
  3. @rttck
   Ja det verkar som bin minskar i antal. Det verkar vara samma brist på dem i år som i fjol. Samma verkar gäller flygfän över lag tycker jag, eller så är åldern som tar ut sin rätt på ögonen. Någon förklaring eller konspiration gällande detta?

   Radera
  4. De flesta insekter får svårare att klara sig i den allt sämre miljön. Jordbruket måste använda potentare bekämpningsmedel allt eftersom resistens mot tidiga preparat uppkommer. Samtidigt sker en förändring där arter flyttar norrut allt eftersom klimatet blir varmare. Gäller både insekter och växter.

   Bin är vegetarianer, de lever av pollen och honung och utför pollinering av växter under sitt insamlande. Det finns uppskattningsvis 125-150' bisamhällen i Sverige som producerar honung värt ~500 miljoner och pollinering värt ~75 miljarder.

   Getingar är "rovdjur" som äter animalisk föda i första hand. De är viktiga renhållare som jagar larver på växter och hjälper till att hålla ner insektsangreppen även i nyttoväxter.

   Radera
  5. Det där att bin minskar är väl inget annat än ytterligare ett exempel på allmänt svammel från miljörörelseforskare som hävdar allt möjligt för att få lite uppmärksamhet såsom att Isbjörnar dör etc... http://www.rationaloptimist.com/blog/there-is-no-bee-apocalypse.aspx

   Vad än som man kan misstänka dyka upp från forskare som man kan misstänka har samröre med miljörörelsen kan oftast helt avfärdas som pseudovetenskap eller rent forskningsfusk.

   Radera
  6. Det där att bin minskar är väl inget annat än ytterligare ett exempel på allmänt svammel från miljörörelseforskare som hävdar allt möjligt för att få lite uppmärksamhet såsom att Isbjörnar dör etc... http://www.rationaloptimist.com/blog/there-is-no-bee-apocalypse.aspx

   Vad än som man kan misstänka dyka upp från forskare som man kan misstänka har samröre med miljörörelsen kan oftast helt avfärdas som pseudovetenskap eller rent forskningsfusk.

   Radera
  7. Antalet bisamhällen i Sverige är tämligen konstant. Däremot kan det enskilda biets livslängd kortas av miljöpåverkan och därmed minskar pollineringen då antalet individer i kupan blir mindre.

   Radera
  8. Bisamhällen dör i högre utsträckning idag än tidigare och är inte svammel. Detta rapporterar i stort sett alla svenska biodlare. Orsaken är dock troligen komplex. Förutom den redan nämnda orsaken besprutningsmedel så har vi utarmad flora pga allt mer omfattande monokultur av åkergrödor och gran samt varroakvalster och de virusinfektioner som dessa medför. Finns säkert fler. Vet inte hur antalet bisamhällen i sverige har ändrats genom åren. Det är möjligt att man hållit det konstant som Pogust påstår. Ett samhälle kan delas i fler men den ökade dödligheten påverkar såklart då genomsnittlig storlek.

   Radera
  9. Nej jag tror inte att det är svammel tyvärr. I Kina har man på många ställen inte sett bin sedan 80-talet och ersatt bina med handpollinering. Det är nog inte svårt att misstänka att det är pga deras miljöförstöringar. Det är en dyster framtid även om det skapar arbeten.

   Radera
  10. Nej jag tror inte att det är svammel tyvärr. I Kina har man på många ställen inte sett bin sedan 80-talet och ersatt bina med handpollinering. Det är nog inte svårt att misstänka att det är pga deras miljöförstöringar. Det är en dyster framtid även om det skapar arbeten.

   Radera
 8. Det blir väl Putin som i slutändan räddar Europa ifrån IS-krigare och terror genom att invadera Europa. Med tanke på hur t.ex. AB snuttifierar Röda Arméns härjningar i Europa efter kriget så är det väl precis som man vill ha det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin ät allierad med de muslimska fundamentalisterna som lyder under Kadyrov i Tjetjenien. Man ska nog inte lite på att Putin står upp för mänskliga rättigheter.

   Radera
 9. Bara rasister som folkomröstningens Sjöbo-centerledare Svin-Olle Olsson som påstår att terrorister tar sin terror med sig dit de immigrerar. Alla politiker, allas journalister, alla skollärare och alla publicerade författare har enhälligt bevisat detta genom sitt prat under det senaste kvartsseklet. Har de alla haft helt fel hela denna tid? Sååå, vad mer har de alla helt fel om nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske skolpolitiken?
   Kanske klimatpaniken?
   Kanske penningpolitiken?
   Kanske säkerhetspolitiken?

   Radera
  2. Gammalt nyhetsklipp från Centristpartisternas förra idé om att vi är allierade med Oceanien men i krig mot Eurasien, något som nu så omärkligt som möjligt övergår till att vi nu är allierade Eurasien men i krig mot Oceanien. På klassiskt Orwellskt nyspråk från din stat här och nu:
   https://www.youtube.com/watch?v=j-pVdBCEE1I

   Radera
  3. Du har ju missat det uppenbara!
   När IS kämparna konfronteras med svenska jämställdhet, genuspolitik och våra HBTQ rättigheter kommer dom genast inse att dom kämpat för fel sak.

   Radera
 10. Saddam hade i alla fall koll på läget, och ett hyfsat stabilt och bra land. Detsamma gällde Khadaffi och Libyen. Men efter USA's anfall, och EU's anfall, så blev det istället kaos, inbördeskrig, och många hundra tusen människor som dog. Bra gjort !!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Saddam invaderade ju inga grannländer.

   Radera
  2. BIQ, du är på fel blogg. Här får man absolut inte kritisera USA då förvandlas man till ett Putin troll.

   Radera
  3. Möjligen, men det är mkt intressant att försöka förstå vad som händer... Även Assad i Syrien hade ett bra och stabilt land innan det blev kaos, (denna gång utan hjälp från stormakterna ).

   En del övertramp och maktmissbruk från regimen är väl bättre än ett fullskaligt inbördeskrig med ett mkt stort antal döda ?? Gäller Irak, Libyen, Syrien.

   EU och USA verkar inte ha fattat någonting när det gäller mellanöstern och alla religösa ideer och konflikter.

   När det gäller USA så anföll dom först Irak utan anledning, sen nästan kryssningsmissiler mot Assad, sen nästan kryssningsmissiler mot Iran, och nu funderar dom på nästa steg --- Eller har dom kanske lugnat ned sig lite, och tänkt efter ?

   Radera
  4. Med risk för att kallas det ena eller andra. Kan det vara så att delar av mänskligheten inte klarar att ta eget ansvar utan behöver en hänsynslös ledare som talar om för dom vad som gäller? Gäller inte bara mellanöstern.
   Att EU och USA inte lärt sig av historien är en annan fråga. Erfarenheterna av Storbrittaniens styre av Irak efter andra världskriget är inte så länge sedan så det borde en politiker kollat men nästa gång blir det ju annorlunda...? Det är ju allmänt känt att amerikanska militärer ville ha större styrkor i Irak för att hålla på lag & ordning under och efter invasionen, men politikerna ignorerade dom råden.

   Slaget vid Karbala började år 680 och pågår ännu idag fast på andra platser i den islamska världen.

   Radera
  5. EU / USA är brain-dead i den här frågan...... Om man ser i backspegeln så funkade Diktatur väldigt mkt bättre, det gav stabilitet och säkerhet.

   Nu är det istället ett Mad-Max scenario i mellanöstern, med milisgrupper och vapen och inga moral-normer alls. Thanks -> USA och EU, for creating the brave new world !!

   Radera
  6. Innan du kastar mer skit på vårt västerländska samhälle och en av dess garanter USA så ska du nog också inse att problemet med diktatur är att samhället och innevånarna stagnerar eller att dess ledare för för sig att invadera sina grannländer. Vilka bidrag till mänskligheten har Kadaffis Lybien, Amins Uganda eller Kims Nordkorea givit ? Dom har varit duktiga på att öka sin personliga förmögenheter förstås.
   Det är även ytterst sällan som demokratier kommer i krig med varandra.

   Vi kunde alla varit slavar till det tyska herrefolket om det inte vore för västliga demokratiers vilja att gå i krig för principen om individens frihet. Nåt att fundera på som perspektiv på frågan. Allting är inte svart eller vitt.

   Radera
  7. Skall det vara så svårt att ta till sig att det var en ickedemokrati som räddade Europa från nazisterna. Det tycks vara svårt att erkänna fakta när den inte stämmer överens med hur man vill ha det.

   Radera
  8. Jaha, du menar den där Sovjetarmén som utrustades med 11400 amerikanska flygplan, 7000 amerikanska tanks, 5000 amerikanska pansarfordon, 3000 brittiska flygplan, etc osv.

   Radera

  9. "While much of the documentary evidence remains classified “secret” in the Central Archives of the Ministry of Defense and the Russian State Archive of the Economy, Western and Russian researchers have been able to gain access to important, previously unavailable firsthand documents. I was recently able to examine Russian-language materials of the State Defense Committee—the Soviet equivalent of the British War Cabinet—held in the former Central Party Archive. Together with other recently published sources, including the wartime diaries of N. I. Biriukov, a Red Army officer responsible from August 1941 on for the distribution of recently acquired tanks to the front lines, this newly available evidence paints a very different picture from the received wisdom. In particular, it shows that British Lend-Lease assistance to the Soviet Union in late 1941 and early 1942 played a far more significant part in the defense of Moscow and the revival of Soviet fortunes in late 1941 than has been acknowledged."

   http://www.historynet.com/did-russia-really-go-it-alone-how-lend-lease-helped-the-soviets-defeat-the-germans.htm


   "In addition to the aircraft deliveries American Lend-lease deliveries to Russia included also more than 400.000 trucks, over 12.000 tanks and other combat vehicles, 32.000 motorcycles, 13.000 locomotives and railway cars, 8.000 anti-aircraft cannons and machine-guns, 135.000 submachine guns, 300.000 tons of explosives, 40.000 field radios, some 400 radar systems, 400.000 metal cutting machi­ne tools, several million tons of foodstuff, steel, other metals, oil and gasoline, chemicals etc. "


   http://lend-lease.airforce.ru/english/articles/geust/aircraft_deliveries.htm

   Radera
 11. Som tur har vi USA, landet som skyddar oss mot både IS och Ryssen. Som tur är så fortsätter USA:s framgångar på oljefälten: http://watchdog.org/221139/shale-oil-opec/

  SvaraRadera
 12. Åkesson förutsåg ju detta redan 2009.

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article12049791.ab

  SvaraRadera
 13. Vad gäller Aftonbladet så kan det handla om att de varit tvungna att ta i lite extra för att få folk att köpa/läsa tidningen på söndagen. Första delen av helgen var på många håll i landet en trippel i orsaker för en svensk att supa; nationaldagen inföll på en lördag, som i många fall också hade studentfirande på torget vid lunchtid samma dag. Bakfulla medborgare köper färre tidningar, då får man fläska till med "tredje världskriget" på löpsedlarna...

  SvaraRadera
 14. Ful och cynisk som jag tydligen är tycker jag att ökad styrka på Gotland har prioritet. Förbättrar vi försvaret stegvis mot Putin får vi också ett bättre försvar mot tänkbara andra framtida angripare. Sedan bör ett rimligt civilförsvar byggas upp igen. Nu med hyfsad ekonomi borde vi ha råd. En del i civilförsvaret borde vara utbildning av många medborgare. Går ju att börja med att erbjuda arbetslösa en betald utbildning som är högre än arbetslöshetsersättning. Sjukvårdsutbildning brandförsvar mm bör gå att få stöd för i de flesta riksdagspartier. Utbildning måste gå att starta långt innan traditionella utredningar är klara.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 15. Söndra och härska...

  SvaraRadera
 16. Finns det någon jihadiströrelse som USA inte stött någon gång under dess utveckling? IS till exempel fick stöd från USA när de slogs mot Assad. Officiellt bara indirekt via Free Syrian Army men sen när deklarerar USA allt de gör? Sen finns det ju en extremt lång historia av att USA har samarbetat med en uppsjö andra. Mest flagrant kanske i Libyen där jihadister fick agera marktrupper.

  Mångkulturalismen och massinvandringen är ju en ideologi utarbetad på amerikanska universitet och spridd mest kraftfullt via Hollywood. Så även vad gäller jihadism i sverige så är den alldeles nedsmetad med USAs fingeravtryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns gott om jihadiströrelser som aldrig nånsin fått USA-stöd. Hezbollah är nog ett rätt bra exempel.

   Radera
  2. Fler exempel ur minnet: Al-Gamaa Al-islmiya, GIA i Algeriet, Abu Sayyaf samt, så klart, tjetjenerna.

   Radera
 17. Intressant är att pacifister är snabba att bli krigsivrare när omständigheterna ändras.
  Se t ex på de som förespråkar att Sverige ska gå i krig med ISIS. Ett gammaldags kolonialkrig. Kan vara var helt berättigat men hur stämmer det med att man är pacifist i
  Sverige och vill avveckla Sveriges försvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det så då? Är det inte så att de som vill avveckla försvaret också tillhör de som förespråkar silkesvantar när det gäller is-returer och som gärna ser is-returerna som offer?

   Radera
 18. Winston Churchill sade att det kan vara bar att sätta sig in i hur motståndaren tänker. Jag vet att detta är helt främmande för Cornu och hans kopior med deras endimensionella tänkesätt. IS är obehaglig och svårbekämpbar genom att deras idéer har vunnit fotfäste i sina anhängares hjärnor. I vänsterländsk liberaldemokratisk tankevärld är tankefrihet en grundsten och när vi nu med drönare och bomber försöker exportera våra ideal så är jag inte förvånad över att det mottages som skitprat.

  SvaraRadera