Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2015-06-07 10:20

Urbaniseringsmyten: Tre busslaster flydde från Stor-Stockholm varje dag under 2014

Varje dag under 2014 valde tre busslaster att, visa av erfarenheten av att ha bott i området, fly från Stor-Stockholm. Av de 54 252 personer som övergav Stockholm var 58% i åldern 20 - 39 år, så det är unga som flyr staden.

Ganska exakt 5% av alla i åldern 20 - 39 flydde från Stor-Stockholm och flyttade någon annanstans. Det betyder att på tjugo år är i teorin hela befolkningen i åldern 20 - 39 år utbytta i Stor-Stockholm.

Totalt sett flyttade 2.5% av de boende i Stor-Stockholm från regionen under 2014, och i teorin skulle därmed alla boende ha flytt(at) på 40 år, men eftersom det främst är åldersgruppen 20 - 39 som flyttar är det förstås inte så. När man väl nått 40-årsåldern stannar man i mycket större utsträckning där man är.
Åldern på de tre busslaster om dagen som flydde Stor-Stockholm under 2014
Man kan alltså inte påstå att det är unga som driver upp bostadspriserna i Stockholm. Förvisso flyttar det även in unga, men inrikes flyttningsnetto till hela regionen var försumbara 4 067 personer eller två bilar om dagen, inte tre busslaster. Dessa 4 067 inrikes inflyttande hade 9 050 färdigställda nya bostäder att flytta till i Stor-Stockholm under året.

Sedan 2010 stiger återigen flykten från Stor-Stockholm. Detta följer cykliciteten i de negativa inrikes flyktströmmarna från Stockholms kommun.
Flykt från Stor-Stockholm 1968 - 2014
Utflyttningen i procent ligger nu på de nivåer som gällde efter IT-kraschen, dvs när Stockholm senast (före 2014) hade ett negativt inrikes flyttningsnetto. 

Trots att 54 252 i den attraktiva åldern 20 - 39 år flyr från Stockholm efter att provat att bo på orten fortsätter förstås bostadsbubbleförnekarna att tjata om urbaniseringen, som i själva verket handlar om att invandrare flyttar till våra storstäder. Befolkningen som redan bor i Sverige gör det inte, antagligen för att de vet bättre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Min svåger var en av dem. Som orsak angav han: Köer och tiggare.

  SvaraRadera
 2. Vet du vart de 54252 tar vägen?
  Eftersom jag själv drömmer om ett liv i Hälsingeskogarna håller jag lite koll på orter som Färila, Ljusdal, Bollnäs, Alfta m.m. men dit verkar de i alla fall inte flytta, stadigt sjunkande befolkning sen 60-70 talet.

  SvaraRadera
 3. Jag o frun flyttade till Oslo. Från en bubbla till en annan.

  SvaraRadera
 4. Tänk om det föds några fler i 08. Kanske dör befolkningen i högre ålder i 08. Växer gör befolkningen åtminstone i antal eller har jag fel?

  Lite bortom vårt kvarter delas tomterna och byggs nya hus och de fylls tydligen omedelbart med boende som mest ser ut som andra i kvarteren. Verkar som invandrare mest hamnar i flerfamiljshus. På Lidel verkar en stor del av kunderna vara byggnadsarbetare från Polen och de baltiska länderna av bilnummerskyltarna. Om de permanent flyttat hit är jag lite tveksam till men att de bygger en stor del av de nya villorna är klart.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 5. Om det du presenterar är sant, vilket jag iofs inte ifrågasätter, så vore det intressant med en jmf med övriga Europa. Är detta unikt eller en allmän trend. Jag kan tänka mig att Sverige släpar efter Europa´s storstäder när det gäller inflyttning av invandrare. Helt naturligt att nya medborgare etc vill till storstaden. Och av flera skäl.

  Måste erkänna att jag delvis gått på myten. Att det pågått en utflyttning av yngre människor pga arbetsmarknaden är välkänt tror jag. Ungdomar flyttar utomlands(t.ex Norge)för sina första jobb medan välutbildade gör jobb-karriär inom EU. Frågan är om de utflyttade "urbaniserar" till nya städer utomlands?

  Utflyttning kombinerat med långpendling bör stå för en ansenlig andel tror jag. En process som pågått sedan början av 00-talet åtminstone. Jag tror även att det finns många idag som överväger att sälja av sin "bostadsförmögenhet" för en ny livskarriär. Det sägs att en växande andel av millenium-generationen inte är så intresserade av jobb-karriärer som förr. Varför då bo i staden där allt är dyrare?

  Tack Cornu för din insats här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Helt naturligt att nya medborgare etc vill till storstaden."

   Ja, vem vill inte ha högre levnadskostnader!

   Radera
  2. Nej, invandrare/flyktingar vill vara med sin egen grupp(språk, kultur, släkt ger trygghet i främmande land). Utöver detta är förutsättningar för arbete större i staden. Utbudet i staden gör livet mer uthärdligt för de som inget att göra har. Betr. levnadsomkostnader så ställer skattebetalarna upp till boende och andra utgifter som baseras på kostnadsindex lokalt. Om man är cynisk kan man säga att invandraren får det bättre eller lika bra ekonomiskt i storstaden jmf med landsorten mht till vad staden erbjuder. Jag tror inte invandraren har utrymme för ett sparande på den lilla orten.
   om nu det motsatta skulle uppväga i sammanhanget.

   Radera
  3. En av de spridda myterna är att det är dyrt att bo i Stockholm.
   Vi har tre barn som köpt lägenheter/hus i Stockholm, bott där i tre - fem år sålt och sedan sålt/bytt. Kännetecknande för dem är att de fått 300 till 500 000 PER ÅR i vinst på sin bostad.
   T ex lägenhet i Hammarby Sjöstad, köpt för 3,4milj sålt efter tre år för 4,9 osv. DYRT ? Ha! När man får 500 000per år för att bo!
   Själv bor jag i Hålan där tipptopp moderna villor säljs för 250 000 och rasar i värde med 200 00 per år. DET är dyrt boende det, fast nära till skog förstås

   Radera
  4. Fast det där tricket blir svårt att upprepa kommande 5-10-15 år. Eller menar du att den som köper för 4,9 miljoner om 3 år kan sälja för 6,4, eller att samma lägenhet kostar kanske 10 miljoner om 10 år? Dina barns vinster handlar förstås om hög efterfrågan i kombination med allt lägre räntor -> högre priser, men det är en engångseffekt.

   Radera
 6. Hur ska politikerna kunna motivera ökat byggande av lägenheter i Stockholm om de inte kan konstatera att det är bostadsbrist?
  Bostadsbrist måste ju bero på att det är fler som behöver bostad och då måste ju befolkningen växa - Annars går det ju inte ihop?
  Nu har ju politikerna beslutat att det ligger till så här:
  1. Vi har Bostadsbrist i Stockholm
  2. Detta måste bero på att befolkningen ökar
  3. Detta måste bero på att fler vill bo i Stockholm
  4. Alltså flyttar fler till Stockholm

  När man tar det i den ordningen blir ju allt logiskt

  C tar det ju baklänges och då är det ju klart att det inte hänger ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, det är bostadsbrist för att det är bostadsbrist?

   Radera
  2. Ja det har ju politikerna bestämt
   Annars skulle de ju inte behöva bygga nya lägenheter?

   Radera
 7. Hm, 20 åringar som flyttar, studier på annan ort?

  SvaraRadera
 8. Kollade med SSB och fann följande för kvartal 1 i år:

  "Länets folkökning under första kvartalet bestod till knappt 60 procent av flyttnings-överskott och till drygt 40 procent av födelseöverskott. 17 361 personer flyttade in till länet medan 13 388 personer flyttade ut.
  Flyttningsnettot blev därmed 3 973, vilket fördelar sig på 1 193 mot övriga Sverige och 2 780 gentemot utlandet.
  Det föddes 7 211 barn i länet under första kvartalet, en minskning med 72 jämfört med motsvarande kvartal året före. 4 357 personer avled, en ökning med 177. Födelseöverskottet blev därmed 2 854, något lägre än de närmast föregående åren.
  Nära 915 000 i Stockholms stad Stockholms stad hade den 31 mars 2015 en folkmängd av 914 909 och folkökningen under första kvartalet uppgick till 2 920."

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 9. Jag bor ca 50 minuter från Stockholm och ser fler och fler som emigrerar hit. Det äckliga är att många gjort bostadskarriär under ca 10 år i Stockholm, så när de flyttar till trivsam villa 50 minuter bort så kan de bo helt skuldfritt.

  SvaraRadera
 10. Klart det inte är unga som driver upp priserna. Det är den låga räntan, courtesy of Ingves. BTW är det inte lite lustigt att inflationsmålet på 2%(som ändå inte kommer nås med räntesänkningar) trumfar ekonomisk stabilitet?

  Har btw aldrig förstått vad det är för jobb som endast finns i stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobben som "endast finns i Stockholm" handlar om

   a) Skattepengdiande statliga jobb inom myndigheter, departement och riksdag
   b) Skattepengdiande konsulter till dessa myndigheter, departemnet och riksdag
   c) Huvudkontorsjobb för företag som koncentrerar sin intjäning från resten av landet till Stockholm
   d) Huvudkontorsdiande konsulter till dessa företag
   f) Skattepengdiande media och kultur

   Kort sagt klassisk centrum-periferi, där man suger ut provinserna på köpkraft och skattepengar och fördelar till vissa jobb i centrumet.

   Radera
  2. Som i filmen "The hunger games" då? The capitol vs distrikten.

   Radera
  3. Ungefär.

   Nja, läs om Immanuel Wallersteins världssystemteori med centrum och periferi. Gäller både globalt, nationellt, regionalt och lokalt.

   Radera
  4. Äntligen kom lite akademiska referenser in.
   :)
   Väntade på det.
   Rent spontant så skulle jag säga att mitt bland allt pågår också en babyboom som det hintas om tidigare. Jag håller för möjligt att det som även händer är att äldre dör eller flyttar till mindre, varvid yngre med småbarn flyttar in till större ytor som de äldre lämnat.
   Sen är dessa villor kanske inte alltid belägna i centrumnära områden, som kanske redan är upptagna sedan tidigare.
   Förutom detta - om det pågår en ökad invandring från utlandet, vilket det finns skäl att tro, så kan det även driva en intern inom både Stockholms kommun, Storstockholm och Stockholms län fragmentering, klustring och ytterligare segregation.
   Tex: Har du en familj som är härifrån och har hittills bott lite trängre och i ett område dör de börjar märka att det blir fler invandrare så kanske de tenderar att flytta om de kan - särskilt som man här är så mån om att "barnen skall växa upp i ett säkert område".
   Båda dessa tendenser är möjliga och kan eldas på av en expansion av billiga krediter som gör det möjligt att tävla om både vem som skuldsätter sig mest när det hittils funnits en tillströmning av de som går att sälja till och sitter ev med svarte petter.

   Radera
  5. Intressanta ingejörsjobb tenderar att anrikas nära större städer. Exempelvis strax norr om Stockholm expanderar det med nya företag och byggnader hela tiden (Kista, solna). Söder därom finns nästan ingenting längre.

   Radera
  6. Försvinner inläggen när man klickar på publicera och inte är inloggad? Nåväl.

   Lästips (förkortat jämfört med tidigare inläggsförsök):
   Gunnar Myrdal (195X) "Economic theory and underdeveloped regions"
   Mr. Krugman (1991) "Geography and trade"

   Radera
 11. Känner inte till hur det är i Hufvudstaden men i Göteborgstrakten, verkar det som folk flyttar till närområdet, max en timme från stan, Alingsås, Kungsbacka, Skene, Ale kommun, Vårgårda m.fl orter.
  I Ale kommun kan man fortfarande få ett hus till hyfsat pris.
  Göteborg är uppdelat i fattiga och rika, finns väldigt lite mittemellan, så det är inte så konstigt att folk flyttar.

  SvaraRadera
 12. Jag o frun flyttade till Oslo. Från en bubbla till en annan.

  SvaraRadera
 13. "Trots att 54 252 i den attraktiva åldern 20 - 39 år flyr från Stockholm efter att provat att bo på orten fortsätter förstås bostadsbubbleförnekarna att tjata om urbaniseringen, som i själva verket handlar om att invandrare flyttar till våra storstäder. "

  Borde kanske vara just de där 58 procenten som det hänvisas till i andra meningen. Gör om gör rätt. alltså 31 466.

  Kalle

  SvaraRadera