Cornucopia?

2015-06-06 10:46

Urbaniseringsmyten: Nu flyr svenskarna Stockholms kommun

2014 gjorde svenskar (definition: de som bor i Sverige) i Stockholm det samma som i Göteborg. Man flyttar helt enkelt från staden, trots allt tjat om urbaniseringen. Att Stockholms kommun har ett inflyttningsnetto beror enbart på invandring från utlandet.

Förra året var inrikes flyttningsnetto för Göteborg som bekant -277 personer. Stockholms kommun hängde på detta och den sedan tidigare vikande trenden byttes till ett inrikes flyttningsnetto på -567 personer. Att man hade ett flyttningsöverskott i Stockholm på 6 644 personer, eller drygt 18 personer om dagen, beror på invandringen, som visade ett överskott på 7 220 personer eller nästan 20 personer om dagen. Den som yrar om busslaster måste prata om väldigt små bussar, eller så missar dessa, alternativt väljer att ignorera, att de där bussarna är fulla även på tillbakavägen, med de som provat livet i Stockholm och visa av erfarenhet flyttar därifrån.

Inrikes flyttningsöverskott Stockholms kommun
1968 - 2014. Källa: SCB
Sedan 2010 har trenden i inrikes flyttningsöverskott varit fallande för Stockholms kommun, och med år 2014 förvandlades inflyttningen alltså till utflyttning. Totalt fann 61 721 personer Stockholm oattraktivt under året och flyttade därifrån, efter att faktiskt ha provat att bott i kommunen.

Att inrikes flyttningsöverskott visar ett underskott följer väl det cykliska beteendet. Inflyttningsfasen under 90-talet höll på i tio år, den nu avslutade fasen runt 2010 höll på i åtta år och inflyttningsfasen under 80-talet höll på i sju år. Antagligen har man nu ett antal år av utflyttning att vänta - tidigare utflyttnignsfaser, oräknat gröna vågen, höll på i 3 - 5 år - och socialisterna i stadshuset lär knappast minska hastigheten i flykten från Stockholms kommun.

Det finns de som hävdar att bostadsbubblan i Stockholm drivs av att alla vill flytta dit. Men uppenbarligen handlar nettoinflyttningen om invandring, som enligt argumentationen att detta drar upp bostadspriserna innebär att invandrarna badar i pengar och kreditvärdighet, så de kan bjuda mångmiljonbelopp på lägenheter...

Det färdigställdes 3 147 bostäder i Stockholms kommun under 2014, mer än tillräckligt för att ta hand om en nettoinflyttning på 6 644 personer, eller 2.11 personer per färdigställd ny bostad.

Som tidigare visat fortsätter urbaniseringsmyten att frodas. I verkligheten har inte befolkningen minskat på landsbygden sedan 1980, och storstädernas ökande befolkning kan antagligen spåras till invandring och inte till att boende i Sverige flyr till storstaden. Värt att notera är dock att inrikes flyttningar också inkluderar asylsökande som flyttar från asylboendet i Långbortfrånstan till Stockholm. Invandring är de som flyttar direkt till Stockholm från utlandet. 
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

29 kommentarer:

 1. Att tala om urbanisering med Stockholms kommun som centrum kanske är lite missledande då många flyttar till kranskommunerna och pendlar in till staden eller till och med till andra sidan. Men om man betraktar kranskommunerna som landsbygd så stämmer det förstås Det finns till och med riktiga bondgårdar på en del ställen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trenden och cykliciteten för Stockholms kommun är tydlig och handlar inte om några slumpaktiga variationer iaf.

   Radera
  2. En del omgivande kommuner, förmodligen alla som har gräns till huvudkommunen, växer starkt sedan många år. När vi skulle få första barnet köpte vi en äldre villa med en stor fruktträdgård (och visst renoveringsbehov enligt annons) i en grannkommun och flyttade från centralt boende i en 1:a. En hypotes är att många små lägenheter slagits ihop till större. 08 som helhet har säkert växt alla år i modern tid. (Modern tid är ...)

   De icke slumpmässiga variationerna beror på vad? Framgångsrika invandrare dras säkert till Stockholm liksom andra framgångsrika personer. Kan konjunkturer i ekonomin påverka variationen eller i barnafödande? Här vill jag leva här vill jag dö sjöng Petter i en premiär på TV4 nyss från Slussen.

   Bäst tycker jag är att bo nära det stora utbudet av kultur men ändå med lite mer skog vatten och möjlighet att odla lite växter i trädgård och växthus.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Bland unga vuxna med bra lön är det oerhört populärt att flytta till staden, helst innanför tullarna där man fyndar små tvåor för ca 4 miljoner.

   Och bubblan i Stockholms kommun sträcker sig även till kranskommunerna som har växt med 300-600% sedan 1960. De flesta monotont växande.

   Radera
  4. Lite tveksam till resonemanget att framgångsrika skulle flytta till Stockholm i någon större utsträckning (de stora pumparna är rätt få). Tvärt om har Stockholm 3n bra arbetsmarknad för de som inte är tillräckligt attraktiva i resten av landet, det vill säga snarare ett ställe att få igång karriären/BLI framgångsrik.

   Jag har en del riktigt välbetalda vänner i andra städer. De har inte visat någon intention att flytta. Jag själv tex behöver dock fortfarande en del draghjälp av den enorma bristen på arbetskraft i Stockholm för att hamna rätt i min karriär.

   Radera
  5. Pamparna obv; autocorrekt, pumparna heter de ju bara i Norge.

   Radera
  6. Som jag sa verkar det vara unga välbetalda vuxna som av någon outgrundlig anledning bara måste dit. Min avkomma har dragit dit, alla deras kompisar är där eller vill dit. Det är helt enkelt en modetrend.

   Radera
  7. Aha, ja. Det är lite 'biggest loser' över stockholms-flytten; den tjocka som lyckas bli minst tjock. Herren på den lilla täppan bara de närmast sörjande ser. Modetrender är för det mesta ett väldigt misslyckat försök att göra det folk tror de framgångsrika gör, och detta är en ren stilstudie. Tyvärr är det inte längre riktigt lika inne att köpa WT-skor från USA, men det är fortfarande bitterljuvt underhållande.

   Radera
 2. Jag är dock inte säker på att det är samma männsikor som flyttar från stockholm som flyr från Göteborg. Att bo inne i centrala Stockholm anses fortfarande attraktivt och helt ok för den övre medelklassen.
  Så är inte fallet i Göteborg. Där har övre medelklassen för länge sedan flyttat till Hovås och Särö. I Malmö är det också tydligt att barnfamiljer flyr en allt sämre kommunalservice (beroende på att den döds-spiral som Malmö är inne i: minskande skatteintäckter - mindre kommunal service - folk flyr - ännu mindre skatteintäckter)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att många familjer vidd stadd kassa när de får barn flyttar till villa i ett område som fortfarande har nära till stan men samtidigt erbjuder nära till natur, bad, segling och golf, vilket det finns gott om i vissa kranskommuner.

   Radera
 3. Viktigt att ha i åtanke: De invandrare som kommer till Sverige är fattiga. Urfattiga. De vill bo i Stockholm. Det behövs alltså bostäder i Stockholm för utfattiga människor.

  Upphäv förbudet att bygga bostäder för fattiga människor!

  Människor kan leva på studentkorridor. Med delat kök. Jag har själv sett det. I Uppsala.
  Människor kan sova i sovsalar, i våningssängar, 16 personer i varje rum. Det går. Det har hänt på riktigt i svenska logementen för värnpliktiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fattiga invandrare hamnar i kranskommunernas allmännyttiga getton. Rika invandrare köper lägenhet eller villa i de finaste området de har råd med, precis som vanliga pursvenskar.

   Radera
  2. Också viktigt att klargöra är att många av arbetskraftinvandrarna är inte fattiga. Jag tror du tänker på asylsökande flyktingar som ofta är utbottade eller fattiga.

   Radera
  3. Eller en presenning i stadsparken.

   Radera
  4. Den normala mellanösterninvandringen till Sverige består av övre medelklass som skickar hit sina barn för det de (felaktigt) tror är en bättre skolgång, och sina gamla och sjuka släktingar för att resten av livet få gratis vård och en pension som är mycket högre än medellönen i hemlandet. Det vi svenskar har svårt att förstå är att folk i fattiga länder har en civil social organisation som heter "släkten", det vi har insett är värst. Rika eller ålders/könsauktoritära släktingar tar hand om sin släkt, vare sig de vill eller inte. När en av dem etablerat sig i Sverige, så är trycket mycket hårt på vederbörande att hjälpa dit så många som möjligt från sin egen släkt, av de som har det svårt. I Sverige umgås rika bara med andra rika, men i andra kulturer är de kollektivistiska familjebanden mycket starkare än den individuella sociala friheten. Invandring till Sverige är monokulturell anhöriginvandring.

   För att få asyl krävs extrema omständigheter, som att man hotas av dödsstraff i hemlandet därför att man är en krigsförbrytare som mördat och torterat många människor. Eller ljuger att man är bög. Den lilla asylinvandringen till Sverige kan vi helt bortse från.

   Radera
  5. "Antalet asylsökande var 2014 cirka 81 000 personer[...]" - migrationsinfo.se

   Radera
  6. ...Totalt beviljades cirka 35 500 asylsökande uppehållstillstånd.

   Radera
  7. @Neo Cortex
   Antalet beviljade når upp till 20 000, det är mer än jag trodde. Det är väl de senaste årens vidgade asyldefinition som fört denna siffra från enstaka till tiotals procent av invandringen.

   Radera
  8. kapitalsts analys är bra...
   Vi ser släkten som ett problem genom århundraden av en "stark stat", medan immigranterna ser släkten som en garnati i ett samhälle med en "svag stat"...
   Vem har rätt idag?
   Och framöver?

   Radera
 4. Nästan alla ungdomar jag känner har flyttat till Stockholm.Där bor dom i ett dyrt råtthål och längtar hem. Men kan inte flytta hem eftersom jobben är i Stockholm.
  Däremot flyttar pensionärerna hem till landsbygden.

  SvaraRadera
 5. "Den som yrar om busslaster måste prata om väldigt små bussar, eller så missar dessa, alternativt väljer att ignorera, att de där bussarna är fulla även på tillbakavägen, med de som provat livet i Stockholm och visa av erfarenhet flyttar därifrån."

  Detta är ett exempel på ohederlig argumentering. De berömda busslasterna hänför sig till befolkningsförändringarna i Stockholms län och inte som här antyds till Stockholms kommun.

  2014 ökade länets folkmängd med 35002, fördelat på födelseöverskott = 13866, Flyttningsnetto Övriga Sverige = 4067 samt Flyttningsnetto Utlandet 16776.

  En standardbuss har ca 50 säten för passagerare.

  Befolkningsökningen till länet per dag blir 35002 / 365 = 96 , vilket motsvarar knappt två fulla bussar.
  Flyttningsnetto Utlandet ger 16776 / 365 = 46. Dvs knappt en full buss med invandrare kommer till länet netto per dag.

  Sedan finns det olika definitioner på urbanisering. I EU-sammanhang har man mer kommit att använda förhållandet mellan de som bor i tätort och de som bor utanför tätort. Med denna definition har urbaniseringen i Sverige ökat mest i hela EU på senare tid.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Helarsstatistik---Kommun-lan-och-riket/385423/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och angående stad och län ska man komma ihåg att Norrtälje kommun står för nästan en tredjedel av ytan med bara några få procent av befolkningen. Solna och Nacka kommun ligger närmare Centralen än vad vissa delar av Stockholms kommun gör. Eftersom fokus här uppenbarligen är bostadsmarknaden så är det (restids)avståndet, inte de krångliga kommungränserna, som är relevanta.

   Radera
  2. Fast nu pratar Cornucopia om inrikes flyttning. Då är siffran alltså 4067 för hela Sverige till Stockholms län. 4067/365= 11 personer om dagen. Och i den gruppen ingår såklart många "flyktingar"/invandrare som efter att ha bott i någon förläggning ute i landsorten nu äntligen får bo med "arab people". Även i födelseöverskott då står invandrarna bakom en stor del (för bara en 10-15 år sedan var födelseöverskottet nere på noll) så några nettobussar från övriga Sverige till Stockholms län är det helt enkelt inte tal om...

   Radera
 6. Jag misstänker att statistiken är allvarligt missvisande just för den slags inflyttning som verkligen förekommer. Det bor ju redan några hundra nordafrikanska gatubarn från 9 år uppåt utomhus i Stockholm, som försörjer sig på stöld och prostitution, förutom de s.k. EU- migranterna (Cornu gillar inte när man använder statsministerns eller vice statsministerns offentliga benämning av denna grupp). För analys av bostadsmarknaden är folkbokföringsstatistiken nog tillräckligt bra, fusket med att man skriver sig i en kommun med lägre skatt är åtminstone knappast något som förändras över tid. Men om man bryr sig om hur många människor som på riktigt bor i Stockholm så tror jag att slutsatsen kan bli en annan.

  SvaraRadera
 7. Ser bara fördelar om urbaniseringen avtog eller till och med bytte riktning. Om ett flöde av välbemedlade personer nådde landsbygden, skulle till och med något av våra kroniskt undermåliga riksdagspartier kunna börja med landsbygdspolitik. Och investera där det är fattigt och underinvesterat, istället för att diskutera om bortklemade finlemmade stockholmare verkligen ska kunna betala 900 spänn för sin pendling när det ju i själva verket givetvis borde vara gratis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför ska SL-kortet vara gratis?
   Jo, många stockholmare är rika men fysiskt och psykiskt undermåliga (tänk krönikör AS som inte tål att se militärer så har ni en idé).
   Att sticka ned handen i fickan för att dra upp sin alltför välfyllda plånbok innebär då onödiga belastningar på fingrarnas leder och senor. Genom att helt avlägsna spärrarna, och givetvis de hemska vakterna, så kan vi komma tillrätta med detta galopperande folkhälsoproblem.
   På köpet får vi en trevlig tunnelbanemiljö där inte bara de superrika har tillträde, utan även alla klasser därunder, inklusive de med olika icke politiskt korrekta försäljningsjobb.

   Radera
  2. Öh, det finns inget som är gratis.

   Radera
 8. Tror den här räkneövningen är ett misstag.

  Det bor 2,2 miljoner människor i Storstockholm, varav 900.000 i Stockholms kommun. Så om man flyttar 3 km från Södermalm till Nacka, då har man enligt Cornus definition flyttat från Stockholm. Eller om man flyttar från Vasastan till andra sidan Solnabron till Solna kommun.

  Tjena.

  SvaraRadera
 9. Jag uppskattar att USAs stjärtgosse kommer med sin definition av svenskar. Låt vara att den är föråldrad.

  SvaraRadera