Cornucopia?

2015-06-24 13:50

Uppgifter: 2 000 får sparken från Ericsson

Slutet av juni är här och med det de slutliga beskeden om vilka som får gå från Ericsson i enlighet med varslen om 3 000 uppsägningar tidigare i år. Enligt uppgift handlar det om 2 000 av de 2 200 varslade som blir av med jobben.

Fler kunder och tillväxt för Arbetsförmedlingen.
Foto: Lennart Perlenhem / Arbetsförmedlingen
I siffran 3 000 inkluderas konsulter, men nu handlar det alltså om de som faktiskt blir sparkade från anställningar på Ericsson.

Ericsson har inte ännu gått ut med detta officiellt, så ta det för vad det är, dvs uppgifter. På den positiva sidan hittas att om utfallet nu blev 2 000 personer så behövde Ericsson alltså sparka färre än planerat. Å andra sidan tar man alltid i lite grann, för att ha förhandlingsutrymme kontra facket.

Tidigare i år skrev man följande i sitt pressmeddelande:
"De planerade neddragningarna påverkar följande orter i Sverige: Stockholm (1,125), Katrineholm (400), Borås (200), Göteborg (140), Kumla (130), Linköping (120) och Karlskrona (85). Ericsson avser att helt avveckla verksamheten i Katrineholm. Förhandlingar med de fackliga organistationerna om hur neddragningarna ska genomföras har påbörjats och individuella besked till anställda som berörs av neddragningarna beräknas ges i juni 2015."
Beskeden ska nu alltså vara på gång eller redan kommit, även om man förstås inte underrättar media förrän efter alla drabbade anställda fått sina besked. Detta blogginlägg är publicerat i enlighet med Jan Helin-doktrinen "kolla aldrig en bra story".

Tillägg: SVT har nu detaljer. 1700 blir av med jobben, 400 får byta tjänster på grund av frivilliga avgångar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

21 kommentarer:

 1. Ingen fara, med regeringens nya jobbpolitik så kommer allt att lösa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, är man under 25 får man ju praktikantplats i äldrevården.

   Radera
  2. Vilken tur att regeringen vill att fler ska arbeta inom äldrevården! Snacka om att få in kompetens!

   Har de framkommit varför Ericsson skär ner? Sparkrav? Ändrade affärsplaner?

   Radera
  3. De kanske måste frigöra arbetskraft till regeringens ambitiösa satstningar.

   Radera
  4. Kommunaltjänstemannen:
   -Som jag förstått det så är detta ett steg i processen som de flesta gamla telecombolag går igenom idag; ger upp hårdvara och enklare mjukvara för att i praktiken, kanske med några få undantag, satsa helt på avancerad mjukvara. Med andra ord; man klarar inte det globala trycket. Kineserna är för billiga och kopierar allt effektivare. Ericsson gör egentligen rätt som ger upp hopplösa affärsområden och satsar på tjänsteproduktion och liknande, där kineserna ännu inte hunnit. Trist för Katrineholm & Co dock. Aldrig kul att omstrukturera.

   Radera
 2. Om jag är rätt informerad så verkar det vara ett avgångspaket iblandat för åtminstone en del personal. Nu finns chansen, för de som kan och vill, att under trygga former att förverkliga sina egna idéer :-)

  SvaraRadera
 3. Underbart att folk inte behöver bli utsugna av illvilliga arbetsgivare!
  Nu får Eriksson se hur det är att klara sig utan de ytterst kunniga,
  Svensk utbildade personer de dragits med!
  Ett lyft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turordningsreglerna är även denna gång bortförhandlade så företaget väljer fritt. Normalt är de de längst ner i näringskedjan som ryker. Ett sätt för företaget att förädla sin arbetskraft. Ungefär som en destillationsapparat. Snart anställer man igen för att påbörja cykeln ånyo.

   Radera
 4. Industriproduktionen har ökat några procent tidigare i år och det beror på den stärkta dollarn. Kanske även lite på de låga elpriserna. Svensk industri är i fritt fall.

  http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Naringsverksamhet/Industriproduktionens-utveckling/Industriproduktionsindex-IPI/11307/11314/30571/

  SvaraRadera
 5. De vill endast göra ett utbyte av viss personal. Klart de vill ta del av alla raketforskare som kommer dagligen.

  SvaraRadera
 6. Det beror på att dom drar ned i Sverige och expanderar i Kina och Indien. Har pågått en längre tid, alltmer avancerad FoU flyttas ut. Det är väl bara chefer och projektledare och dom som bestämmer vilka som skall sparkas som är kvar i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant
   Sverige kan inte Konkurrera med kompetens. I alla fall inte med kineserna på Huawei

   Radera
  2. Hur mycket FoU bedriver Ericsson i Mellanöstern?
   Nu när Sverige mycket hastigt omvandlas till en medeltida islamistisk beduintyranni med Saudiarabien som vår feministiska utrikespolitiks högsta ideal, så är ju de icke-islamistiska delarna av Asien den enda delen av kontinenten där det är praktiskt möjligt att bedriva tillverkning av föremål. Antingen tillverkas din telefon av östasiaterna, eller också tillverkas ingen telefon. Vilket föredrar du? Om du äger en telefon så har du i handling ensidigt tagit ställning för mänsklig frihet mot arabiskt förtryck.

   Radera
  3. Sverige konkurrerar med, genom åren utvecklad kompetens, däremot inte med kostnad. Det är därför man flyttar ut underhåll och viss utveckling till lågkostnadsländer. Nu är det inte heller så, som vissa verkar tro, att jobb försvinner bara för att man outsourcar verksamhet. Snarare är det så att man specialiserar verksamheten så att det som vi är bra på i Sverige fortsätter vi att göra, medan bulkverksamhet kan outsourcas till länder där man får 3-4 ingenjörer till samma pris som en svenne. Ett rent optimeringsförfarande för att trimma verksamheten. Snart kommer man att anställa igen.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. Jodå, men inte till samma lönekostnad. Men Ericsson har haft som en långsiktig plan att överföra kompetens från Swe till Indien och Kina, lära upp folk i utlandet på lång sikt, överföra fler och fler arbetsuppgifter, och sen kicka folk i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes! Det viktiga är ju att de värdefulla produkterna tillverkas så effektivt som möjligt så att vi alla har råd att köpa dem. Inte att improduktiva invandringsaraber får bidrag i form av låtsaslön utan att skapa någonting som har något värde för någon medmänniska.

   Radera
  2. Det som outsourcas till partners i lågkostnadsländerna är normalt underhåll av gamla produkter. Nyutveckling sker fortfarande i Högkostnadsländer som Sverige, för att sedan när produkten går in i en senare fas flyttas till mellan och lågkostnadsländer. Däremot kan man ta in en partner tidigt för att lära upp den organisationen så att det funkar sen när de skall ta hela ansvaret.

   Radera
  3. "Nejo" Cortex, där har du fel igen!
   Lägre kostnad för samma värdeskapande ökar mellanskillnaden mellan värdeskapande för medmänniskorna i samhället, och resursförbrukningen som tas från medmänniskorna i samhället. Vinst är välståndsskapande. Högre vinst betyder större välståndsskapande. Lägre vinst betyder lägre dito. Statlig finansiering betyder att mer resurser förbrukas än som skapas. Mänskligheten blir fattigare. Du och dina barn löper högre risk att plötsligt dö. Varför vill du att dina barn ska dö av fattigdom i klimastdomedagssamhällets kategoriska förbud mot skapandet av välstånd?

   Radera
  4. @NC, ja så var det för 5 år sen, men numera så har många i Indien och Kina lärt sig den senaste tekniken pga en medveten kompetens-överföring. Även delar av den senaste produkt-utvecklingen flyttas ut, och ingenjörer i Sverige sparkas.

   En annan bieffekt är att Kina avlyssnar och kopierar all elektronisk info till lokalbolagen, mail och dokument osv, och sen skickar vidare till Huawei !

   Svenskar är så otroligt naiva !

   Radera
  5. Det som är kvar i Sverige är systemkunnandet, vilket tar lång tid att lära. Vanlig programmering kan vem som helst göra, men systemdelen kommer under överskådlig tid att vara kvar.

   Och Kapitalist borde ta sin medicin och skaffa ett jobb så han vet vad han yrar om.

   Radera