Cornucopia?

2015-06-30 20:22

Uppesittarkväll: Ställer Grekland in betalningarna klockan 24:00

Dags för en liten härlig uppesittarkväll så här de sista timmarna innan Grekland kanske ställer in betalningarna. Allt hänger på om en uppgörelse nås under kvällen och ett akut nödlån kan ges, annars har vi en betalningsinställelse (eng default) vid tolvslaget.

En betalningsinställelse sägs av domedagsprofeterna kunna orsaka kaskadeffekter på marknaderna och i den reala ekonomin, medan officiella uttalanden talar om att skadorna kommer utebli. Vad annars skulle man säga?
Jag lämnar tråden öppen för de som vill sitta uppe och följa utvecklingen. I skrivande stund är åtminstone den amerikanska börsen positiv.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

33 kommentarer:

 1. Spelar det nån roll om Grekland ställer in betalningarna ? Frågan är vad som händer härnäst. Kommer det att bli spridningseffekter ? Hur går det för Spanien, Portugal och Italien...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur går det för Sverigeeeee?

   Radera
  2. Ja.. mot Portugal.. i Prag.. just nu? Svar: 0-0 efter 24 minuter ;)

   Radera
 2. Så här ser OMX ut just nu

  http://borsforum.svd.se/topic/7099-omx/

  SvaraRadera
 3. Har bånkat över en halv mille till min depå utipåfall det skulle bli köpläge, dvs MXS30 neråt 1400

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köpläget var igår och i förrgår :-)

   Radera
 4. "Britain’s good fortune was to have had early experience of the economic damage a fixed exchange rate with Germany is capable of inflicting." Det var även anledningen till att Sverige kraschade ur ERM 1991 (efter att ha försökt hålla oss kvar med 500% ränta). Och även varför vi har ett "undantag" (vilket vi ju egentligen inte har) att gå med i euron. Det lustiga med svensk debatt är att våra minnen av 90-tals krisen INTE kopplar ihop den katastrofen med våra försök att tvinga kronan att gå med i euron. (Det är typ sossarnas fel - eller möjligtvis Carl Bildts fel (vilket det på ett metafysiskt plan faktiskt kan anses som sant, eftersom bara man ser Bildt inser man att det är hans fel - oavsett vad, inkl vädret)). Hade Sverige hört till euro-zonen, så hade vi varit i samma sits som Grekland.

  En annan rolig aspekt på detta: " On several occasions now, Syriza leaders have accused international creditors of attempting to bring about regime change. Normally you would be tempted to dismiss these claims as no more than paranoia, of the type that often afflicts the radical left. On this occasion, however, there is almost certainly something in it, not that amid the sophistry of official press releases and language, anyone would ever admit to it.

  It’s not that the troika won’t do a deal with Greece, it’s just that it won’t do a deal with Syriza. " http://www.telegraph.co.uk/finance/11706630/For-Greeces-international-creditors-regime-change-is-the-ultimate-goal.html

  Dvs: IMF agerar gangsterkungar och vill avsätta en demokratiskt vald regering!?! Var finns Arya när man behöver henne? Verkligheten överträffar ALLTID fantasin i fråga om nastiness. Och EU-kommissionen har inget emot detta heller. Oh no! EU har inga problem med demokrati utan har behållit solidariteten mellan länderna sedan andra världskriget...

  Hoppas de håller folkomröstning på söndag: Ja = 30 år av depression med 40% arbetslöshet och malaria. Nej = ekonomiskt kaos i 1-2 år. (Fast man kan inte låta bli att äta under så kort tid heller. Stackars grekerna!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du verkar ha fått det om bakfoten.

   Syriza gick till val på att trolla med villkoren för skulden. Man skulle pausa betalningarna, eller ändra storleken på skulden, eller villkora avbetalningen mot ekonomisk tillväxt, eller villkora den mot arbetslöshetssiffrorna. Det är bl a därför de sitter där de sitter idag.

   Sen har det visat sig att kreditörerna är ovilliga att helt ensidigt försämra sina villkor enligt ovan.

   Att det skulle vara nån slags externa politiska påtryckningar är löjligt - Syriza gick till val på att skriva ner skulderna, när det inte går är det klart att det är deras fel, inte kreditörernas.

   Om mitt parti gick till val på att deportera alla judar från Sverige, skulle du då skylla på mig eller på Israel när vi får dåliga relationer med det landet?

   Radera
  2. Men Grekland byter ju numera regering ungefär vartannat år i vilket fall som helst - så det är väl inte konstigt att tyskarna hoppas att nästa byte skall komma så fort som möjligt?

   Säg att du bor vägg i vägg med en studentlägenhet i ett radhusområde (jo, det finns sådana) som byter hyresgäst minst vartannat år. Så får du en bråkig jävel till ny granne, en som spelar hög musik hela nätterna, försöker bomma cigaretter varje gång han ser dig, låter kända alkisar övernatta i friggeboden, stjäl och säljer din cykel och gräsklippare när studielånet inte räcker månaden ut som självrättfärdigad kompensation för att din hund skällt efter honom.

   Vad gör du då? Väntar på att det skall gå två år? Eller pratar med bostadbolaget bakom hens rygg för att få bort hen i förtid?

   Radera
  3. @Ben Dover: Det är inte jag som fått det om bakfoten utan möjligtvis Jeremy Warner (högerspöke).

   Men vad ska man säga om Syriza nu? De lovade (precis som du skriver) allt åt alla. Det brukar politiker göra (exvis Alliansen: bort med fastighetsskatten, men behåll ränteavdraget. Voila! Extra bränsle på bostadsbubblan!). Grekerna vill vara kvar i euron (och ha låga räntor) men inte sköta ekonomin. Nu verkar det som att Syriza föredrar att bli rövknullade av IMF så att de kan få stanna kvar vid makten i stället för att städa upp ekonomin och lägga grunden för en hållbar ekonomisk utveckling. Jag tror att detta var sista spiken i kistan för den europeiska vänstern. Nu återstår endast fascisterna som alternativ till liberalismens misslyckande (50% arbetslöshet, utbredd fattigdom, försnillning av gemensamma resurser, självmord, malariautbrott ÄR att misslyckas och detta är resultatet av neoliberal politik hittills). Och tyvärr slutar fascism alltid på galgbacken.

   Radera
 5. Om inte marknaden vidtagit åtgärder för detta scenario, som de haft många år på sig att göra, är det sjukt dåligt. Därför tror jag inte att någonting speciellt kommer att hända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden har vidtag åtgärder och i diverse konstiga papper sett till att om Grekland gör statsbankrutt så kommer vinsten att bli 25000miljarde kr att jämföra med de 2800miljarder som den grekiska skullden uppgår till. Därav lugnet. Och oron i Bryssel.

   Radera
  2. Och vem betalar ut den vinsten?

   Var kommer de "pengarna" ifrån?

   Radera
 6. In other news:
  Puerto Rico ställer även de in betalningarna och försöker nu ändra lagen så att de kan få gå i konkurs (eller ett amerikanskt dito likt Detroit och Birmingham mfl).
  #standwithgreece känns passande.

  SvaraRadera
 7. Mmm, det ställs nu på sin spets. Vem är mest angelägen att hålla förlovningen, IMF eller Grekland?
  Lagarde pekar med sitt knotiga finger likt Pomperipossa medan Tsipras ler i mjugg och vigt hoppar undan igen. Bara lilla Merkel som inte är snabb nog.

  SvaraRadera
 8. I början på 30-talet ställde Grekland, och Italien och Spanien hade stora ekonomiska problem. Alla länderna drevs in i turbulent våld och diktatur. Spridningseffekterna av Den Stora Depressionen kan väl sägas ha på något sett lett till effekter som gav oss 2a världskriget. Trots att inget land hade förberett sig för det. Det är nu dags att 1) vara oroliga 2) hoppas att politiker och chefstjänstemän lärt av historien och byggt ekonomiska brandväggar runt Grekland 3) se till att inget annat land hamnar i Greklands situation. Jag säger som Robert McNamara, jag tror inte mänskligheten har lärt sig att undvika krig ännu. Så mycket kan vi inte ändras på 80 år (han sade 25 år). Be afraid, be very afraid. On top of it all kanske ISIS snart byter taktik och börjar med samordnade Terroranfall i väst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är nu 8 år sen vi hamnade i vår "depression", så effekterna av den har börjar verka nu.

   Radera
 9. Det finns inte pengar att betala med då alla inblandade är skyldiga varandra för mycket. Lösningen är som vanligt att skattebetalarna får stå för notan under mycket lång tid. Genom skattehöjningar, inflation och lägre tillväxt. Svårare än så är det inte när makten försvarar sina ideologiska och stora misstag. Folket vill inte ha en skatteunion vilket EU-eliten inte respekterat. Nu vill de behålla jobben samtidigt som de inser att deras eftermäle riskerar att skamfilas rejält.

  @Lotta; Inga valuta-samarbeten har någonsin överlevt en längre tid. EMU är dessutom byggd som en guldmyntfot som klarat sig hela 15 år tack vare vårdslös kreditgivning byggd bl.a på några nyliberala irrläror och partsintressen.

  Ni kommer väl ihåg den här med Bird&Fortune:

  https://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g


  SvaraRadera
 10. För ca 20 år sen fick Sverige sanera sin ekonomi i den sk. 90-tals krisen. Vi fick gå igenom ett stålbad och alla fick vara med och få försämringar i sin vardag. Högar räntor och skatter. Efter det har även bl a Portugal, Irland, Lettland gått igenom det och Storbritannien är väl mitt uppe i det. Men Grekland och Grekerna verkar det vara mer synd om och oviljan att ta tag i det stora och rätta reformerna verkar det vara stor ovilja med. Det lyser igenom vänsterpopulism och politik och då gör man sig själv till offer och skyller ifrån sig. Tag i stället tag i problemen på allvar och sluta gnäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror du på allvar att det var sista gången det hände i Sverige? Och aldrig kommer att hända igen?
   När statsobligationer faller i olika länder (den högsta kreditsäkerheten i dagens läge eftersom stater nu inte kan gå i konkurs, är det bestämt. förklaring:http://rt.com/op-edge/money-mass-slavery-debt-223/)

   Sverige är INTE immunt och har en högre skuldsättning än de flesta länder om man räknar ihop privat och offentlig skuldsättning. Problemet för Sverige är att eftersom den privata skuldsättningen är flerfaldigt större än den offentliga så finns inget utrymme för skattehöjningar. Antingen förlorar staten eller individen och ena delen av skulden kan inte betalas.

   Länder med högre skuldsättning offentligt har ett bättre läge eftersom det fortfarande finns lite kvar att mjölka i den privata kassakistan.

   Radera
  2. Nils: Du verkar okunnig och sakna insikt!

   Radera
  3. A. Nilsson. Klart att det kan hända igen.

   rttck. Fnys!

   Radera
 11. Kan vi släppa Grekland nu? Världen fortsatte som vanligt den gången också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Släppa Grekland?

   På vilket sätt är problemet löst på ett hållbart sätt?

   Radera
 12. Vad tryggt det är med insättningsgarantin, ändå. €50000 garanterade på varje konto. Men man får plötsligt bara ta ut €60! Undrar hur många som är dumma i huvet nog att låta sig luras av statens bedrägerier mot dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk dig sedan när vi har det kontantlösa samhället, som många här i Sverige förespråkar.
   Då kan vi snacka om att vi är körda när dte bränner till ;o

   Radera
  2. Insättningsgaranti OCH bail-in - det bästa av två världar!

   Radera
  3. Swedbank ska tydligen helt och hållet sluta med kontanter i sommar, läste jag på en av deras skyltar. Det är nog säkrast så. Deras styrelseordförande är en f.d. sossefinansiminister som nog har goda kontakter och vet vad som är på G.

   Radera
  4. F.ö. så har vi redan vissa kapitalkontroller i Sverige. T.ex. min bank endast tillåter max 10 000 kr per 24 timmar, max 25 000 kr under en rullande 7 dagarsperiod.

   Bränner det till får du ut max 25 000 kr och kontoren har ju ingen kontanthantering.

   Radera
 13. http://www.zerohedge.com/news/2015-06-30/these-are-greeces-5-possible-paths

  SvaraRadera