Cornucopia?

2015-06-09 12:59

Tiggare är inget svenskt problem

Det framhålls ofta som att Sverige har ett problem med EU-migranter, sk tiggare. Men problemet är inte svenskt och det finns således inte heller några svenska lösningar.

Tiggarna på svenska gator kommer inte från Sverige, utan är ett utfall att övergångsreglerna från Rumäniens och Bulgariens anslutning till EU upphörde att gälla förra året, vilket fick ett svagt stigande tiggeri att förra året explodera. Tiggarna är alltså ett utfall av EU och Schengenavtalet, samt misär i Rumänien och Bulgarien. Det finns inget vi i Sverige kan göra får att komma till rätta med problemet, utan lösningen måste sökas i migranternas hemländer eller inom EU.

Tiggeriet är inget unikt för Sverige. Man hittar dessa tiggare utanför köpcentrum och butiker, eller på städernas gator i alla EU-länder. Är man det minsta berest vet man om detta. Själv har jag bara det senaste året sett dem i Berlin, London, Prag och Nice, förutom i Sverige. Förvisso har viss nivå av tiggeri existerat i utländska attraktiva städer även tidigare, men det har ökat rejält de senaste åren och är numera likt i Sverige allerstädes närvarande. I Prag är omställningen omfattande. Minns jag rätt hittade man inte en enda tiggare på Karlsbron för 15 år sedan, men nu satt det en var tionde meter och det var rent av svårt att ta sig fram för folkmassan med turister, då bron i praktiken blev avsevärt smalare. 

Även här på den svenska landsbygden sitter det tiggare utanför mataffärerna, i byar med runt 1 000 invånare, hur det nu kan gå runt ekonomiskt...

Antagligen blir det en EU-lösning på hela tiggarproblematiken. Man ska dock komma ihåg att en löstning inte är det samma som en önskad lösning.

Det ser just nu ut som att Storbritannien fått nog, trots att man hade tiggare även tidigare, om än i mindre omfattning. Storbritanniens lösning blir en folkomröstning om fortsatt medlemskap i EU, och det ser ut som att folkomröstningen kan komma att hållas nästa år. Med en egen valuta är det inga större bekymmer för Storbritannien att kliva av EU-tåget och därmed kunna stänga sina gränser mot oönskade migranter och oönskad arbetskraftsinvandring. Storbritannien kan därmed också införa visumtvång mot utvalda europeiska länder, där befolkningsmixen inte längre är den som gällde innan EU-medlemskapen, t ex länder som bejakar, uppmuntrar, tar hand om och skyddar islamistiska terrorister och mördare, likt Sverige.

I många andra EU-länder höjs likartade röster, och även om de antagligen inte kommer lämna EU, så kan vi få se Schengenavtalets slut. Enskilda länder kan komma att dra sig ur Schengen (naturligtvis inte Sverige, för vi är goda människor), vilket kommer göra att övriga länder får ännu mer tiggare. 

Det som ligger i potten är den fria rörligheten inom EU. Eller Rumäniens och Bulgariens medlemskap i EU. Eventuella lösningar på tiggarproblematiken kommer ske på EU-nivå, oavsett om det blir genom att länder lämnar EU eller Schengen, eller om Rumänien och Bulgarien i någon form placeras i karantän eller sparkas ut.

EU:s politiker är fullt medvetna om detta, och tiggarna riskerar bli den lilla tuva som stjälper ett väldigt stort lass. Svenskar som tycker synd om tiggarna och ser dem som ett svenskt problem behöver dock inte oroa sig - Sverige kommer förstås ensidigt hålla gränserna öppna för tiggarna när övriga länder stänger sina. Men likväl kommer det ändå inte vara ett svenskt problem, utan ha sitt ursprung i Rumänien och Bulgarien, där problemet också måste lösas.

Sverige har stängt gränserna mot Bulgarien förr, främst Ingvar Carlssons sk Luciabeslut där den socialdemokratiska regeringen i princip helt stängde gränserna och införde Sverigedemokraternas nuvarande migrationspolitik.

Förekomsten av tiggare på svenska gator säger ingenting om det svenska samhällsklimatet eller fattigdom och misär i Sverige. Den som hävdar det vet inte vad vederbörande talar om. Det är bara att konstatera att tiggarna inte minskat sedan socialisterna tog över makten, vare sig i Stockholm eller i regeringen. Fast socialisterna i stadshuset i Stockholm vräker och förföljer tiggare i en betydligt högre och hårdare omfattning än det tidigare alliansstyret, så toleransnivån är det sådär med utanför den socialistiska retoriken.

I praktiken har vi bara att acceptera att tiggarna är här för att stanna tills det blir en lösning på EU-nivå. Vilken lösning det blir återstår att se, men att tro att det blir en lösningen i Rumänien och Bulgarien är extremt naivt. Min gissning är att den fria rörligheten på ett eller annat sätt kommer förändras på EU-nivå. Exakt hur kombinationen av nya avtal med A- och B-lag och vilka länder som går ur EU återstår att se.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

75 kommentarer:

 1. Har varit ett par gånger I Amsterdam och gått runt mycket. Såg inte en tiggare over huvud taget men så har de väl regler mor tiggeri också

  Oavsett vad man i sak tycker om detta så att saga att man inget kan göra är knappast sant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förbud mot tiggeri skulle inte fungera i Sverige. Polisen har inte resurser att tillämpa förbudet. De har inte ens resurser till att tillämpa befintliga lagar vi andra områden.

   Radera
  2. Nu blir jag förvånad. När man utredde konsekvenserna av de öppna gränserna gjorde man inte motsvarande avsättningar till ökade anslag till polisen?

   Och hur såg utvärderingen av de öppna gränserna ut? Balanserades de ökade polis- och säkerhetskostnaderna av fördelarna?

   Nu var jag ironisk. Varken en seriös konsekvensutredning eller utvärdering har gjorts. Utopisk politik i sin prydno.

   Radera
  3. Ser mindre tiggare i både finland som nederländerna. Visst finns de men på samma låga nivå som i sverige? Knappast.

   Radera
  4. @viktualiebroder
   Konsekvenserna utreddes och fastställdes av högst kompetenta byråkratspecialister. Ingen åtgärd vidtogs som följd av detta. Och ingen åtgärd kommer att vidtas under kommande decennium, troligen under flera decennier. Därför att detta är statligt. Och staten består av individer som alla saknar anledning att göra någonting som är bra för andra än dem själva.

   Vänta bara på att gatubarnen i varje svensk relativ "storstad" växer från dagens hundratal till tiotusentals inom några år.

   Låt se historiken nu:
   - Arbetskraftsinvandrare efter andra världskriget.
   - Monokulturell arabanhörig-asylinvandrare därefter.
   - Z-invandrare som plötsligt exploderar tills alla tiggarplatser tagits på deras karta.
   - Gatubarn från 9 år uppåt som snattar och prostitueras på huvudstadens gator.
   - Nästa!?

   Detta är idealsamhället som miljonärspolitikerna har förverkligat. Eftersom deras ideal redan har uppnåtts, så har ingen politiker något förslag om någon förändring. Staten vann till slut, grattis alla etatister! Ert paradis är här nu. Det kan du fira, och förespråka försvar av, Cornu!

   Radera
  5. Fast staten ser inte riktigt ut som en vinnare, inte den svenska i alla fall, och inte ute i periferin åtminstone . Till och med Skatteverket ger nu upp vissa landsändar, där snart den dominerande statliga myndighetsutövningen sker i Migrationsverkets regi.

   En karikatyr till stat som drar undan militär, polis och skattefogdar och enbart ser periferin som öppna fält och tomma skogar att efter skön kolonisera. Avsiktlig politik eller bara enfaldig arrogans? Arrogans à la "Vaföw skulle det bli kwig"? , som Jarl Kulle säger i "Sommarnattens leende".

   Radera
  6. Holland införde nyligen förbud mot tiggeri och den svenska reportern på plats frågade regeringstjänstemannen vart tiggarna åkt då. Han fick det lätt skrattande svaret: Till Sverige t.ex.
   Det stämmer. Efter förbud i bl.a Holland och flera tyska förbundsstater "vällde" det in tiggare hit. Märkte ni inte det inne i Stockholm i somras? Från 2 per kvarterssida till det dubbla i många fall.

   Radera
  7. I Köpenhamn finns knappast några icke-danska tigggare, och de är få på grund av att polisen jagar dem och välgörenhetsindustrin fokuserar på danskar. Svenska regeringens tro att de kan styra i Rumänien och Bulgarien är fjantig och skrattretande, att skriva avtal om detta är rent trams. Svenska regeringen är de som styr i Sverige, vilket de uppenbarligen inte vill. Så det är regeringens vilja och önskan att tigarna ska få bedriva sin verksamhet i Sverige.

   Radera
  8. Jag var i London på höstlovet. Jag såg kanske max 5 tiggare med romskt utseende under de dagarna. I min lilla hemstad på västkusten är det 15 f n. Jag tror att fler söker sig hit för att det dels inte är förbjudet och för att de flesta människor inte behandlar dem illa. Jag ger aldrig dem pengar men tycker att det är vidrigt med folk som spottar på dem eller gör ännu värre saker. Samtidigt så känner jag att min irritation växer om jag tex passerar Göteborgs Central i icke rusningsstrafik och alla tiggare och tidningsförsäljare är som hökar på de relativt få passerande. Däri ligger en fara, att värderingar hos allmänheten börjar förändras, Johan Westerholm på Ledarsidorna har beskrivit det bra. Om inte politiker (lagstiftning) och polis (verkställande och mod mot mediadrevet) upprätthåller respekten för lagar och privat egendom så finns risken att molotov-cocktails börjar landa i kåkstäderna på andras mark? Öpnna inte den dammluckan tänker jag.

   Radera
 2. Enligt svensk lag och EU rätt är inte tiggare berättigade till svensk socialhjälp som den formuleras i lagtext med rättigheter och skyldigheter, bara akut hjälp som det defineras av respektive kommun, dvs som vänstermedia vill att politikerna skall göra (sk drev). Detta är vä utrett. Däremot har Sverige en onödigt komplicerad lagstiftning vid olaga besittning av egendom och konsekvensr vid grova miljöbrott som normalt annars leder till Hårda straff. Likhet inför lagen gäller uppenbarligen inte om man tillhör tycka synd om fraktionen, återigen sk drev som är ansvarigt.

  Faktum är att nuvarande (gammel)mediaSverige är ett demokratiskt problem. Hur löser vi det och får opartisk rapportering ?

  SvaraRadera
 3. I Bryssel för 2 år sedan var det extremt mycket tiggare. Så politikerna blir varse om problemet varje gång de vågar sig utanför EU-området.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis är där tonade rutor i baksätet på limousinen så det tror jag inte.

   Radera
  2. Du vet att tonade rutor bara är mörka från ett håll va?

   Radera
  3. Mm, men så som politikerna beter sig så kan man tro att rutorna sitter ut och in så att säga.

   Radera
 4. En sak jag har funderat på är ifall man som markägare kan avvisa tiggarna från egen mark? T ex stormarknader och sånt brukar ju äga sina tomter, får man bussa Securitas på tiggarna då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt samma tanke.

   Min slutsats är att även om det skulle vara lagligt så skulle man aldrig våga göra det i den Moraliska Stormakten. Utöver det sociala självmordet det hade varit så hade man troligtvis även blivit utsatt för mordbrand dagen efter av den Moraliska Stormaktens väktare: (Mp)-kamraterna.

   Radera
  2. Är du dum på riktigt? :) klart du inte får. Bara om de är farliga men då är det 112 du ringer. För att avhysa olaglig besittning måste du gå via Kronofogdem. som begär handräckning av polisen om de kan identifiera personerna. Att vistas i landet utan giltigt id är dock ej tillåtet. Under tiden detra sker kommer lokala miljökontoret ge sig vite för nerskräpning då du som fastighetsägare är ansvarig. Enligt Judge Dredds lag. Alltså. Välkommen till mellanmjölkens land :)

   Radera
  3. Ursäkta MattiasJ , det är ett svar till Bend Over. Du han mellan medans jag oformulerade mina svammeltankar.

   Radera
  4. Tydligen så räknas marken runt en butik som allmän plats (oavsett om den ägs privat).

   http://www.dagenshandel.se/nyheter/tiggeri-utanfor-butik-sa-kan-handlaren-agera/

   Radera
  5. Det är ingen fara Rickard, jag ÄR dum på riktigt så jag tog inte illa upp.

   Radera
  6. Två problem.

   1.Som markägare kan du i princip bara be personen att lämna området. Om det hade varit en bostad (där någon bor kan du handgripligen hjälpa personen att lämna platsen).

   2. En markägare som öppnar upp sin mark för allmänheten gör platsen till Allmän plats. Då går det inte att köra bort visa personer om de bara tigger. En butik kan inte ens porta någon från sin butik efter att personen snattat där.

   Radera
  7. Det är ju tillåtet av neka oönskade kunder tillträde till försäljningslokal så lösningen torde vara att utöka försäljningen till utanför grindarna. Egentligen finns ju detta redan, i alla fall på somrarna, med grillkol, matjord, semesterprylar och jordgubbar, men ingen har väl testat det lagligt än.

   Nu är ju jordgubbssäsongen på ingång på allvar så snart får vi se vilket som väger tyngst ute på landsbygden - 14-åriga flickor som säljer och får provision till den lokala fotbollsklubben - eller tiggaren som stod där "först". Vem kommer att flytta på sig? Kan bli en intressant moralfeministisk clash!

   Radera
  8. Peter - Nej. Det är inte tillåtet att neka oönskade kunder till en butik.

   Radera
  9. @Ben Dover
   Kryp inte för långt ner i det kaninhålet, det kanske slutar med att du kommer ut som en libertarian.

   Radera
  10. En matbutik ställde ut två palmer utanför ingången där tiggarna brukade sitta. Det räckte för att ge en självgod kund utrymme att yla i pajasbladet.

   Vet inte hur det gick sen men man får akta sig för Väktarrådet om man vill sälja på Söder.

   Radera
  11. @Alag:

   Nej, jag trivs utmärkt här i slavsamhällets gråzoner.

   Så som problemet löstes praktiskt var att en lagerarbetare på 120 pannor med tatueringar från topp till tå gick ut till tiggaren och talade om att det var en dålig idé att tigga på den här platsen.

   Du hade väl antagligen börjat orera om att pengarna han tiggde inte var riktiga utan bara påhittade av banken, eller nåt lika irrelevant.

   Radera
  12. Re Wofser:

   Jaså. Många butiker tar ju inte kontanter.

   Är inte det diskriminering? Speciellt som kontanter är det enda betalningsslag som nämns i grundlag som giltigt betalningsmedel.

   Radera
  13. Ursäkta MattiasJ , det är ett svar till Bend Over. Du han mellan medans jag oformulerade mina svammeltankar.

   Radera
  14. A. Nilsson:

   De kan neka att ta betalt i kontanter om de gör det tydligt.

   Förstår dock inte hur det hänger ihop med rätten att neka någon tillträde eller porta någon från en butik (allmän plats).

   Radera
  15. Denn svenska lösningen är väl att betala tigarbossen för att slippa dem. Gissar att priset är kanske 500kr/dag om man köper tio platser.

   Radera
  16. Denn svenska lösningen är väl att betala tigarbossen för att slippa dem. Gissar att priset är kanske 500kr/dag om man köper tio platser.

   Radera
 5. I turiststaden Barcelona i våras fanns det extremt få "transylvanska tiggarmunkar". Bråkdelen av vad som finns i Sthlm.

  Sverige ut ur 40-miljarderkronorsklubben EU och Schengen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spanien har färre tiggare och är också med i EU, därför är lösningen på tiggeriproblemet att gå ur det EU som Spanien också är medlem i?

   Det var logiskt.

   Radera
  2. @gruelse: Det var gott om tiggare och "parkeringsvakter" i Spanien innan de gick med i EU, åtminstone i Sevilla.

   Radera
  3. Som jag uppfattar det, så ligger i bakgrunden realiserandet av The New World Order (NWO). EU drivs som ett pilotprojekt för att realisera NWO. Sverige, i sin tur, drivs som ett pilotprojekt för att visa på hur man kan förstöra en nationalstat tillika realisera det överstatliga EU-projektet.

   Konungariket Sverige har därför "begåvats" med antipatriotiska rikspolitiker, som prioriterar, när det politiska handlingsutrymmet är kraftigt beskuret av beslut från EU och diktat från bilderbergmötena, förstörelsen av nationalstaten och byggandet av den humanitära stormakten.

   I begreppet "den humanitära stormakten" ingår de ambitiösa planerna på att göra Sverige till hela världens socialkontor. Till sin hjälp i denna verksamhet har dessa politiker att tillgå instrumentet EU och Schengen. Dessa stormaktsambitioner tog ordentlig fart under Bildtregimen i samband med EU-inträdet.

   Kombinationen ett land med antipatriotiska rikspolitiker, som har humanitära stormaktsambitioner, samt EU-medlemskap och Schengensamarbete, hittar man endast i Sverige av EU:s 28 medlemsländer. Och jag har letat grundligt! Kombinationen finns inte i Spanien. Tar man bort instrumentet EU och Schengen från dessa rikspolitiker, så har de svårare att göra Sverige till en humanitär stormakt. De måste då istället agera mer patriotiskt och fokusera sin energi på att tillvarata Sveriges och svenskarnas intressen, som går ut över de humanistiska stormaktsambitionerna. Sverige måste med nödvändighet stärka kontrollen vid nationsgränsen. Därmed får man en reell möjlighet att stoppa de transsylvanska tiggarmunkarna vid gränsen. Problemet löst!

   Radera
  4. Är det reptilmännen som ligger bakom menar du? Samma killar som stoppade utomjordisk nanoteknologi i svininfluensavaccinet?

   Radera
  5. @Ben Dover 07:11
   Du ska nog bygga med lego i fortsättningen.

   Radera
 6. I Holland förekommer inte denna typ av tiggare eftersom lokala förordningar förbjuder tiggeri i de flesta kommuner.

  Problemet har heller inget att göra med EUs fria rörlighet eftersom den redan innehåller begränsningar mot "social turism". Det enda som stoppar svenska politiker att rätta till problemet är deras PR-konsulter.

  För att förtydliga. Man får röra sig fritt inom EU för turism (90 dagar) eller för att arbeta. I bägge fallen ska man kunna försörja sig själv under tiden man vistas i landet. Såvida tiggarna inte har F-skattesedel (lycka till) kan man svårligen anse att de försörjer sig själva.

  Eftersom det inte verkar möjligt för svenska kommuner att införa lokala förbud mot tiggeri tycker jag att eskilstuna kommun var inne på en bra lösning. De bussade tiggarna till Stockholm så att de kunde vända sig till sin ambassad för hjälp. Men eftersom de inte fick hjälp av ambassaden stannade de i Stockholm. Inte förrän problemet är tillräckligt stort på södermalm kommer Sverige få en lösning på problemet.

  SvaraRadera
 7. Om man skall avhysa 20 rromer från en parkering kostar det 600x20 SEK, plus bortforsling av fordon och skräp och kommer de tillbaka nästa dag kostar det lika mycket och givetvis tar det sin rundliga tid.

  SvaraRadera
 8. En bra totallösning på problemet med vore om det aktuella folkslaget fick ett eget land, med egna lagar och egen valuta, egen industri och eget utbildningssystem. Det vore ju en lysande lösning för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara ingen berättar det för samerna.

   Radera
  2. Gotland kanske, så slipper vi försvara ön.

   Radera
  3. Det är en intressant tanke med ett land befolkat enbart av romer.

   Vilka personer gör vad i ett sådant samhälle? Vissa traditionella sysslor kräver ju en motpart.....

   Radera
  4. Sverigeakrobat, dina frågor är bra men lär aldrig få ett svar. Men gissa kan man ju... ;-)

   Radera
  5. Bara ingen berättar det för svenskarna! Ett land för svenskarna där de skulle kunna få leva ifred från galna ideologier enligt sin egen vilja och gamla sedvänjor. Tanken är oerhörd.

   Radera
  6. @Sumatra. Ja, inser att du är ironisk men jag tänker ibland på hur man skulle ha löst detta för 100-200 år sedan. Ifall en nation med relativt gott om plats drabbades av en flyktinginvasion och hade någon sorts välvillig inställning. Kanske ge dem egna områden, "reservat", ute på landet där det kunde få bygga sina kåkstäder och odla sin potatis och börja bygga upp ett samhälle från början. Medborgare ifrån majoritetssamhället kunde åka dit med sin textillump och byta till sej potatis och rödbetor. Köpa trämöbler och liknande som det tillverkade. De skulle ha massiva skattelättnader men ge ett litet bidrag allterftersom deras ekonomi växer och vi skulle ordna byskolor till deras barn samt sjukstuga. Efter någon generation skulle kanske det vara i de nybyggarsamhällena som den intressantaste utvecklingen hände. I det perspektivet att vi har avfolkning på landet samt att våra myndigheter nu överger glesbygden med undantag av migrationsverket så finns förutsättningarna. Men vi kommer naturligtvis aldrig tillåta någon sorts fristad där folk under eget ansvar kunde få bygga sin egen lycka eller olycka utanför majoritetssamhället, så det är och förblir förstås bara en tanke...

   Radera
  7. Att bygga ett land kräver mycket energi och arbete, något romerna inte har.

   Radera
 9. Man kanske kunde ordna med nån slags skyddsjakt för att få en slutgiltig lösning i tiggarfrågan?

  SvaraRadera
 10. Sitter just på planet på väg hem från franska Rivieran. Har inte sett en enda tiggare på en hel vecka - någonstans. Varken i städer eller utanför. Det var rentav ovant att handla på en Lidlbutik utan att se tiggare utanför dörren.

  Med tanke på hur mycket pengar det flödar runt här borde det vara en bra affär att sitta här. Sist jag var på Rivieran för sådär femton år sedan såg jag tiggare här och där (men inga i Sverige). Har Frankrike gjort någon åtgärd, tro? Någon som vet?

  SvaraRadera
 11. Vi vet att Grekland inte kvalade in till Euro-zonen men fick komma med ändå av "politiska skäl".

  Rumänien uppfyllde inte heller t.ex Köpenhams-överenskommelsen om t.ex diskriminering. Ändå fick de komma med! Regler verkar inte vara regler. Jag tror att det hela bara handlade om geopolitiska övervägande gällande flera länder från det gamla Sovjet-blocket.

  När vi åker till andra EU-länder så gäller turist-regeln om 3 månaders vistelse. Därefter ska man anmäla sig hos den kommun man vistas i samt bevisa att man har uppehälle ordnat. Klart att man inte kan åka svängdörr och utnyttja nämnda regel. Bara att begära passbevis som registreringhandling för tiggare så har vi löst en del.

  Klart att EU nu får tillbaka sitt misstag och tvingas agera bak och fram så att säga. Det kommer inte att gå. Hade man satt ner foten från början hade läget varit bättre. Oansvarigt skulle jag påstå. Det har inget att göra med sympatierna för dessa människor. Själv blev jag avhyst under min tid som uteliggare. Vem hjälpte mig? Det är en skandal att politikernas beröringsskräck att stämplas som främlingsfientliga inneburit att deras agerande för tiggarna fått dem att med skam plötsligt förstå att de också måste hjälpa alla våra "egna" hemlösa etc. Men det satt långt inne. Förmodligen helt aningslöst. Usch....

  OT: Börsen i USA(DJIA) gick som väntat ner till stödet vid 17.700(exakt dessutom) där en rekyl uppåt bör starta. Den viktigaste säljsignalen för en bifurkation är 17.576-17.560(CFD-priser).

  SvaraRadera
 12. Lustigt det där att vänstern i Stockholm kör bort tiggare i praktiken, medan borgarna gör det i teorin. Det viktiga är metadebatten, inte faktiska resultat. En slags orwellisk triumf. Röstar folk på SD får man MPs flyktingpolitik. Röstar man på Alliansen får man MPs miljöpolitik (nolltillväxt). Vill man ha hårda tag mot tiggare, ekonomisk tillväxt, så röstar man socialistiskt. The proof of the pudding is in the eating, som man säger.

  SvaraRadera
 13. Att det "inte finns någon svensk lösning på tiggeriet" känns som en lam ursäkt för att inte behöva göra något som skulle misshaga nyvänstern. Klart att det finns 'svenska' lösningar på tiggeriet.

  Vi skulle kunna avvisa dessa personer vid gränsen pga att de inte har medel nog för att klassificeras som trovärdiga turister eller arbetssökande. De som ändå tar sig in bör kunna utvisas för brott och mindre förseelser - nedskräpning, olovlig camping, olovlig försäljning, att de stannat mer än 3 månader i landet, etc.

  Det är sorgligt hur ofta svenska politiker skyller ifrån sig genom att hänvisa till 'EU' när de har alla möjligheter att agera självständigt. Även om Sverige skulle dras inför EU-domstolen så skulle processen ta lång tid och om vi fälldes så skulle man kunna hitta på nya skäl och dra igång processen igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, så vilka poliser och tulltjänstemän ska göra dessa gränskontroller och avhysa dessa personer? Vilka andra brott anser du att polisen ska sluta utreda för att istället avvisa och utvisa tiggare?

   Radera
  2. Alla de resurser som idag läggs på att utreda högmålsbrott?

   Radera
  3. Här tar vi inspiration från IS hemvändande och slutar utreda mord, våldtäkt, rån, misshandel, olaga frihetsberövande, kidnappning... osv osv. 😆😉

   Radera
  4. Allt det du föreslår är redan lagstiftat. Sedan århundraden faktiskt! Men alla politiker i alla partier är numera eniga om att lagen INTE ska tillämpas. Kolla själv med verkligheten, det är så det faktiskt är!

   Radera
  5. Du må klättra ut i en skog och låta din röv "rösta" på en rot att skita på. Det hjälper liksom inte. Fatta äntligen!

   Radera
  6. Ja, vi hade ju den kritiserade jakten på "papperslösa". Det är kostsamt att avhysa(bostad, mat, uppsamling och transport). Jag tror inte man kan göra mer än att begära att den rumänska regeringen tar ansvar(vad nu det kan innefatta?). Kanske är den enda utvägen att förbjuda tiggeriet? Eller så börjar folk&fä att med tiden minska ner sin medmänskliga sympati. Det kan inte fortsätta i denna omfattning ivf. Så länge landet ekonomi ser ut att tuffa på i god ordning så brukar det finnas politiskt och folkligt stöd för hjälp till dessa människor. Logiken säger dock; Antingen socialt stöd i likhet med flyktingstödet, dvs uppehållstillstånd/medborgarskap eller så blir det utvisning.

   @Kapitalist; Javisst finns lagarna.

   Radera
  7. rttck, varför gör du den rumänska regeringen ansvarig? Vi kan lika väl ge indiens regering skulden.

   Lite udda är det när vi betraktar historien. Alla andra folkslag som kommit invandrande till Europa österifrån såg till att få (ta) ett eget land, i eller i anslutning till Europa. Kroater, turkar, ungrare, rumäner, bulgarer, serber m.fl. och alla skapade de egna nationer. Romerna däremot spred ut sig över ytan, utan något försök till statsbildning. Varför?

   Själv tror jag att detta är en gyllene möjlighet för rumänerna att lyfta sin nation ur misären. Det gäller att passa på nu, när försörjningsbördan så beredvilligt tagits över av någon annan.

   Radera
  8. @Sumatra; Sorry men jag tänkte nog närmast på den största gruppen boende i Rumänien men kanske EU och den svenska-förhandlingsgruppen har kontakt även med Bulgarien m.fl. Indien är lite långsökt idag :). Alla är f.ö inte romer. Klart att EU(vi gemensamt) har ett ansvar men om vi inte vill se problemet på individ-nivå och handla därefter så måste det bli på nationsnivå. Och blanda inte ihop skuld med ansvar är du snäll. Man kan vara skyldig till att inte ta sitt ansvar mot sina medborgare. Det finns mao romer med rumänskt medborgarskap. Nomad-livet är nog inte lika utbrett idag.Det finns fortfarande andra folkslag som är nomader vilka förmodligen också lätt skulle hamna i utanförskap/diskriminering om de valt att inte leva i avskildhet.

   De romer(kallades förr zigenare) som förr kom till Sverige(efter kriget) hade det oerhört svårt pga diskriminering och förföljelse. Inte minst var det största problemet var de kunde bo någonstans (samma problem idag som då, dvs lag är lag). Tack vare bl.a Rosa och senare Katarina Taikon´s hårda o envisa arbete nådde man vissa resultat innebärande att de i en del fall tilläts boplatser på allmän mark(men med trakassering etc). Barn fick sent även möjlighet att gå i skolan. På den tiden, såvitt jag själv läst och upplevt, försökte de klara sig genom försäljning av hantverk och andra kulturella verksamheter. Inte genom tiggeri i någon känd omfattning under t.ex den senare tiden, dvs 50-70-tal. Idag har alltså fortfarande stora grupper inte lyfts ur misären. EU-medlemsansökan borde ha varit starten för nya möjligheter. Dock krävs det en mycket lång tid för att nå resultat då diskrimineringen oavsett förbud oftast fortsätter på diskretionär basis. Vi pratar här om ett mycket långsiktigt arbete som EU borde ha initierat före medlemskapet godkändes.

   EU-medlemsskapet är tänkt att ge Rumänien inte bara ekonomiskt stöd utan även en framtid med t.ex export. Tyvärr har de inte så mycket att erbjuda oss ännu men bäst vore om landet tvingades, via stöd, satsa på utbildning(utan diskriminering) och på så sätt bygga för en framtida ekonomi med utvecklad handel med grannstater och senare arbetskraftsarbitrage. Ger man bidrag så gäller det också att följa upp och undvika korruptionens tentakler. Här finns mycket att diskutera men att tigga ute i Europa är inte en lösning.

   Tyvärr är romerna än så länge oftast förknippade med verklig diskriminering. Hade det varit tyskar som kommit hit och tiggt hade även de fått utstått en del okväde men det varit lättare att skicka hem dem eller i vart fall slå tyska staten på fingrarna. Så är det nog!

   Radera
  9. rttck kolla denna http://www.hd.se/kultur/2015/06/07/ciprian-necula-tiggeri-ar-ett-yrke/

   Radera
  10. rttck, tiggare i Sverige är en ny erfarenhet för mig, liksom för de flesta andra svenskar. Däremot har jag lite erfarenhet av möten med tiggande barn i Indien. Själva grunden i tiggeri är att väcka medlidande. I Indien får barnen medlidande genom att någon "hjälpt" dem att amputera delar av arm eller ben, företrädesvis under knä- eller armbågsleden.

   Frågan som nu infinner sig är; Medför min givmildhet när barnet sticker in sin benstump genom det öppna taxifönstret, då taxin stannat vid ett rödljus, att ytterligare fler barn får sina armar eller ben amputerade i framtiden. Se där ett tiggarproblem med en inte försumbar etisk dimension.

   Radera
  11. @Sumatra; Ursäkta jag missförstod dig om Indien. Romerna har bl.a ursprung från Indien. Därav min kommentar :).

   Ja nöden har ingen lag säger man. Faktum är att det du säger existerar. Inte minst blir barn sålda "till vem som helst" för familje-överlevnad(många barn i familjen). Världen är grym och i Indien lever halva befolkningen under mycket dåliga förhållanden till misär. Man får väl se givmildhet som en personlig fråga mer än en allmän-etisk sådan.

   Radera
  12. RH; En bra artikel-intervju. Såg honom på tv för något år sedan eller så. Det säger en hel del om hur/vad människor på botten gör för att överleva. Givetvis skulle jag själv i motsvarande situation också åka ut på tiggar-resa om inkomsterna kunde bli så höga som sägs. Men det finns en bortglömd stolthet någonstans som borde få dessa tiggare att istället för att tigga försöka åka ut och jobba i Europa. Det går att hitta säsongsjobb. Samtidigt undrar jag om de är så stigmatiserade som grupp av generationer av förtryck att de själva till slut ser sig som ej fullvärdig arbetskraft. Man sluter sig inom sig själv och den egna gruppens vanor.???

   Radera
 14. Det är väl bra med EU migranter.
  Bra för att visa att vi har det väldigt bra här.
  Bra för att visa att det finns dem som har det sämre än våra skyddsnät möjliggör.
  Sen är det ju synd om dem som luras hit och utnyttjas, som den grupp som kom redan i mars för att plocka bär!

  SvaraRadera
 15. Vad säger Romfördraget om detta?

  SvaraRadera
 16. Man måste också ha i åtanke att i många fall är tiggeriet i Sverige än lukrativ sysselsättning. T.ex. vet jag att i Stockholm kunde en tiggare för ett halvår sedan lätt få ihop 500 SEK per dag. Det ger en skattefri månadsinkomst på minst 15000 SEK. Detta gör att tiggarna söker sig till Sverige och ratar andra länder i EU.

  SvaraRadera
 17. Att politikerna i sverige vägrar värna medborgarna i sverige är ett problem i sverige. Det har inte med Rumänien eller Bulgarien att göra.
  /m2

  SvaraRadera
 18. Värt att minnas är gatloppet Göran Persson fick utstå för att tala om"social turism". Han ville ju helt enkelt att Rumänien och Bulgarien inte skulle få vara med i Schegen ännu, men fick vika sig mot en mer korrekt linje. Istället har jag för mig Sverige var ett av de länder som lobbade hårdast för att inga övergångsregler skulle finnas alls.

  SvaraRadera
 19. I grannbyn, Cornu, så har du en bulgarisk pizzabagare...
  Han jobbar jämt, vad jag kan se....
  En trevlig och arbetsam människa!
  Ett gäng rumäner sköter Varbergs Lekland....
  Inga höjdarjobb kanske...
  Men deras insats är värd all respekt!
  Vilket är Sveriges verkliga problem. Bristen på respekt för den som kämpar....

  SvaraRadera
 20. Om du med problem menar ansvar så håller jag med dig.

  SvaraRadera
 21. Om man förbjuder tiggeri i Sverige, blir det då förbjudet att ta in kollekt i kyrkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tillsammans sparbössan för gemensamma kaffet på jobbet. Såvida man inte tänker till innan man lägger lagförslaget alltså. Förbjuda att tigga på allmän plats eller så. Varken kyrkan eller fikarummet på ditt jobb är allmän plats.

   Radera
 22. "Storbritannien har fått nog" skriver du men Storbritannien har sedan århundraden förbud mot tiggeri varför du knappt ser en enda tiggare i London. 1000 pund kostar det t.ex. att tigga i tunnelbanan. Problem solved!

  SvaraRadera