Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2015-06-23 09:33

Storytel köper Massolit Media

Enligt pressmeddelande nu på morgonen förvärvar Massolit Media det mycket lönsamma strömmande ljudboksbolaget Storytel via en apportemission från Massolit Media. Storytel kommer i praktiken stå för 96% av värderingen i bolaget.

Formuleringen i pressmeddelandet är att Massolit Media förbereder förvärv av Storytel, men i verkligheten är det i praktiken tvärt om. Det blir i princip Storytel som marknadsnoteras.

Storytel omsättning och resultat 2011 - 2013
Affären är avhängig att minst 70% av Storytels aktieägare godkänner den, och än så länge stöder 50.1% det hela. Övriga har antagligen inte blivit underrättade förrän nu på grund av insiderproblematiken.

Massolit Media rusar förstås på börsen och har i skrivande stund stigit ca 50%, men ligger fortfarande under värderingen på 1:37 SEK per aktie i förvärvet.

Storytel är en framgångssaga i litteratursektorn, ett lönsamt strömmande ljudboksbolag med en massiv tillväxt i omsättning och vinst. Precis den typ av bolag var aktieägare har mycket att tjäna på att börsnoteras. Storytel är dessutom en av kunderna mycket uppskattad tjänst, som till skillnad mot exempelvis Spotify faktiskt är lönsam.

2012 ökade omsättningen för det svenska bolaget med 116% och 2013 med 92%. Siffror för 2014 har jag inte tillgång till än. Storytel Holding, som förmodligen även innefattar verksamheten i exempelvis Norge, Nederländerna och Danmark, har ännu inte några bokslutsuppgifter registrerade då bolaget grundades först förra året. Det är möjligt att det svenska bolaget Storytel AB även innefattar verksamheten i Norge och Danmark - man måste inte idag ha ett separat bolag per land.

Massolit Medias VD och grundare, författaren Stefan Tegenfalk, uttalar sig i pressmeddelandet:
"Samgåendet med Storytel ligger i linje med Massolit Medias tillväxtplan där Storytel är ett perfekt giftermål med vårt innehåll och Storytels digitala plattform. Storytel är ett fantastiskt bolag med en affärsidé inte helt olik Netflix och Spotify fast för ljudböcker och med en bevisat hög tillväxt under god lönsamhet. Den nationella, men framför allt den internationella expansionen är särskilt intressant med en mycket stor tillväxtpotential. Massolitförlagens böcker för såväl vuxna som barn & ungdomar har underhållit sina läsare i mer än 100 år. Med hjälp av Storytels digitala plattform kommer vi tillsammans se till att dessa fantastiska berättelser kan läsas och lyssnas även de kommande 100 åren."
Storytel har registrerat domäner i länder som Finland, Tyskland, Frankrike och Storbritannien, där de erbjuder möjligheten att ange sin e-postadress för besked om när tjänsten lanseras i respektive land. En fortsatt internationell expansion kan alltså anses planerad.

Sedan kan värderingen på 576 MSEK för Storytel förstås diskuteras.

Som författare hos Massolit Förlagsgrupp / Massolit Förlag ser jag inga problem med affären. Risken finns förstås att publishingdelen av koncernen blir väldigt liten även om Massolit 2014 omsatte mer i Sverige än Storytel gjorde 2013, men Storytels goda ekonomi talar för ytterligare ekonomisk stabilitet för förlagsverksamheten. 

Storytel inkluderar även ljudboksförlagen Earbooks, Storyside, Barnbolaget och nederländska Rubenstein, vilket rimligtvis kommer nyttjas för Massolit Förlagsgrupps ljudböcker, som kommer produceras koncerninternt framöver.

För övrigt kommer min nästa roman, Stjärnklarts uppföljare Stjärnfall inte att ges ut som ljudbok på skiva, utan endast för nedladdning och strömmande tjänster som Storytel. En anledning till det är att det nästan bara är biblioteken som köper ljudbok på skiva numera. Enligt mina senaste uppgifter som täcker in fram till mitten av juni så har 95% av mina sålda ljudböcker i år varit strömmande (Storytel) eller nedladdning mot 54 - 73% förra året. Då har jag förstås inte släppt någon ny bok än i år, vilket påverkar då den initiala ruschen påverkar formatet på ljudboksförsäljningen. Men eftermarknaden domineras alltså totalt av elektronisk distribution, åtminstone för mina egna titlar.  Vilket förstås är en anekdot.

Av den anledningen kan jag dock inte annat än se Storytel som en mycket intressant investering. Den kan ses som en del i den pågående potentiella IT-bubblan för nya Internetbolag och som sådan finns en enorm uppsida innan värderingarna justeras.

Jag har inte tillgång till någon som helst insiderinformation om Massolit, annat än försäljningsiffrorna och intjäningen för mina egna romaner, i egenskap av en av förlagets mest säljande författare av skönlitteratur för vuxna (någorlunda vuxna iaf - män blir ju aldrig vuxna, men jag läses även av kvinnor numera). Jag har inte kontaktat förlaget sedan pressmeddelandet släpps och detta blogginlägg är alltså helt baserat på öppna källor och alla spekulationer är mina egna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

4 kommentarer:

 1. Kraftig uppgång sedan du skrev. Höll på att köpa men såg att Massolit placerades på obslistan och lät bli. Kunde tjänat några kronor på en kort affär, men nu verkar det galet högt pris.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 2. Äh kunde inte hålla mig utan köpte en post.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Väntar enträget på att Massolit ska fixa till Lee Child's senaste bok Personligt som ljudbok. Givetvis med Magnus Roosman som inläsare. Abstinens!

  SvaraRadera
 4. Och btw, för mig som storkonsument av ljudböcker är Storytel guld! 169 spänn i månaden för deras utbud är helt ok.

  SvaraRadera