Cornucopia?

2015-06-19 11:06

Starta skogsmaskin med en Leatherman

En multitool är alltid användbar. Speciellt om man råkar ha en gård. Här använder jag en Leatherman XTi för att starta en skogsmaskin, där kablarna bråkar.

Trevlig midsommar så länge!
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

11 kommentarer:

 1. Undrar om inte man kan få sig en ordentlig kyss om man är jordad och fuktig om händerna då inte handtaget är isolerat. 12v kanske inte är tillräckligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast eftersom man kan lägga ett 9 voltsbatteri mot tungan.
   Bra sätt att kolla om brandvarnarbatteriet är dött.

   Radera
  2. Nja, jag har på mig skogshuggarstövlar och håller naturligtvis inte i skogsmaskinen (=jord) med andra handen. Normalt brukar jag dessutom ha på mig vattentäta (gummitätning inuti) motorsågshandskar, men för att det blev bättre på film hade jag inte på mig handskar, som annars lätt blockerar hela vyn.

   Gissar nog att man kan få sig en kyss, men ström söker sig den enklaste vägen, och det är inte genom mig, utan genom multitoolen.

   Radera
  3. Vissa enkla lågspänningskretsar kan ge ifrån sig otrevliga spänningsnivåer om det finns en spole i kretsen och man pillar på fel ställe med sin Leatherman.

   Radera
  4. Som ett experiment kan man pissa på ett elstängsel med gummistövlar på och se om det är någon skillnad med gummistövlar respektive utan. Rapportera gärna resultatet av experimentet.

   Radera
 2. Borde vara obligatorisk utbildning på landets högstadier.
  Svårt med en Ifån dock.

  SvaraRadera
 3. Har alltid med mig min Leatherman när jag är ute och reser.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Försökte komma med ett förslag till lösning men kom på att jag tänkte helt fel.

  SvaraRadera
 6. Hemma hos farsan finns det inte en enda spårmejsel som inte har svetsmärken från startmotorn på hans gamla grålle. De flesta smälter ihop rejält.

  Spänningen är inte tillräcklig för att passera din kropp (ditt interna motstånd är för högt) så det är ingen risk oavsett gummistövlar.

  Strömstyrkan från ett 12V-batteri är dock enorm och smälter skiftnycklar utan problem, så största risken är att man startar maskinen, lyckas svetsa fast skiftnyckeln/tången, rycker stenhårt för att få loss den och slår sig i ansiktet :)

  Gör du det nån gång vill jag se youtubeklippet

  SvaraRadera
 7. Ja någon gång då och då har man använt skruvmejseln för att starta traktorn om man är ur hytten. Sällan och det dars skriver om att den kan svetsas fast får mig nog att avstå från det utom i nödfall. Ingen elektronisk startspärr där direkt...
  Många "startnycklar" för (lite äldre) traktorer är också ändå detsamma, alltså även mellan olika märken och modeller.

  SvaraRadera