Cornucopia?

2015-06-07 19:47

Söndagssvar: Vilka partier skulle du aldrig kunna tänkta dig att rösta på?

Dags för en ny söndagsenkät. Denna gång får du flervalsmöjligheten att kryssa för vilka partier du aldrig kan tänka dig att rösta på.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

41 kommentarer:

 1. Det är nog få som placerar MP till vänster om V och SD till vänster om S. Det stämmer dåligt när det gäller fria val inom skola och vård samt vinstintressen inom dessa sektorer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP är i ord och handling det vänsterextremaste partiet vi har i riksdagen. De enda som överträffar dem i diskuersen är FI. V framstår som moderata moderater i jämförelse.

   SD är sossarna från 60-talet (eller för den delen 80-talet), medan sossarna i stort sett är moderaterna, fast de vill höja skatterna istället för sänka dem.

   C är ett liberalistiskt parti och KD är den nya svenska ultrahögern, moral majority-style.

   Radera
  2. F! och V är socialister.

   S, Fp och M är socialliberaler där M har inslag av nyliberalism och S inslag av socialism.

   C är nyliberaler.

   KD är borgerligt moralkonservativa, SD är socialkonservativa (eller sossar från 60-talet).

   Något klassiskt liberalkonservativt parti saknar vi, tyvärr, och MP är någon slags svårdefinierad flummig socialliberal landsvägskorsning.

   Radera
  3. C är nog inte riktigt nyliberaler.
   Bevarande av industri, landsbygd och jordbruk är inte nyliberalt.
   Nyliberalt för mig är mer att låta allt gå sin gilla gång, och när landet är obeboeligt flyttar man. Det som inte är lönsamt läggs ned (så bye bye stadsbiblioteket, Länsstyrelsen och bostadsministern).

   Radera
  4. Ur en svensk synvinkel är de nyliberala, men knappast för en amerikan. På motsvarande sätt har vi inget konservativt eller borgerligt parti när marginalskatten efter 8 års borgerligt styre är över 50% för nästan alla med en akademisk examen. 50 shades of socialism.

   Radera
  5. Att mp skulle vara vänster är helt på tok. I princip alla deras ledande figurer är mer höger än vänster. Deras partiprogram är baseras på liberalismen i en extrem tolkning. Att de nu under senaste halvåret har dragit åt vänster när de sitter i regering är en annan sak. Men återigen kanske C har hamnat i sin gamla vana, att kalla allt han inte gillar för "socialist" eller vänster.
   Exemplen är så många att alla som kan det minsta lilla om mp vet att de definitivt inte är vänster, friskolor, ekonomisk politik som bygger på den liberala tanken att den som utnyttjar en resurs ska betala för den och ingen annan, närhetsprincipen gällande beslut, motstånd mot LAS, utökad arbetskraftsinvandring, osv osv.

   Radera
  6. Somebody:

   -Jag håller inte riktigt med om att MP är socialliberaler. MP har istället som bekant skapat en egen värld; "den gröna ideologin" där naturskydd i praktiken sätts före allt annat (i teorin). Den moderna gröna ideologin kommer ifrån den ideologiska geggamoja som blev kvar efter att realsocialismens misslyckande inte gick att ignorera längre och att andra arenor för miljövänner blev urvattnade i svensk politik.

   Socialliberalism är mycket mer brett och går i korthet ut på att balansera samhället på ett för de flesta godtagbart sätt; maktdelning, sekulärism, en hyfsad dimensionerad välfärdstat och rimliga regler för både fack och företag. Denna idé; om att låta samhället bygga på rimlighet och funktion snarare än dogmatik är gammal, och formulerades framförallt av John Stuart Mill moderniserades av exempelvis John Rawls.

   Jag skulle snarare definiera MP som en version av vänsterpopulismen; oförmåga att gå från teori till praktik, tar till ständigt känsloargument i den politiska debatten, extremt beroende av media, tilltalar unga och förstagångsväljare, och direkt verklighetsfrånvända i områden där "den gröna ideologin" har sina blind spots, som utrikes- och säkerhetspolitik, energifrågor och industripolitik. Klassiska gröna hatobjekt som kärnkraftsmotstånd, bilfientlighet och liknande är framträdande, medans mer politiskt vardagliga frågor är mer suddiga.
   I många fall struntar de i följderna av deras politik; som migration, skola och infrastruktur som inte passar in i deras världsbild.

   Klassiska populister som jag ser det, men i detta fall beväpnade med sympatiserande media och kulturelit som de kan gömma sig bakom när de börjar osa katt...

   Radera
  7. "direkt verklighetsfrånvända i områden där "den gröna ideologin" har sina blind spots, som utrikes- och säkerhetspolitik, energifrågor och industripolitik"

   Tyvärr måste man idag även lägga till jordbrukspolitiken. Och eftersom miljön skulle bli (kraftigt) lidande om (mp):s politik förverkligades, bör man kanske i logikens namn även lägga till miljöpolitiken till områdena där de är helt lost.

   Radera
  8. Pingvin

   Jag delar din analys, MP är mycket mer populister än vad V och SD är. MP förhåller sig alltför ofta till verkligheten som de vill att den ska se ut. Det är förfärligt.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Av någon anledning började jag skratta när jag läste frågan, den kändes alltför absurd.
  Men okej, det finns ju grader i helvetet sägs det.

  Valhemligheten ska man ju hålla på, men jag väljer att avslöja att jag en gång röstade på Miljöpartiet.
  Idag skulle jag nog hellre gå på en tretimmars panflöjtskonsert än att göra om den bravaden.

  Trots allt är SD och V de två jag skulle stryka först av riksdagspartierna; de har liksom inga tillgångar och lever bägge på att förkunna att det var bättre förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är positiva söndag blev det bara fyra kryss. Blev förvånad själv. Nästa steg blir väl att bli pacifist och börja med surdeg. Odla skägg. Gipsa bägge armarna i ett halvår så att de tvinar bort.
   Vi får se vad det blir.

   Radera
  2. Gipsa armarna, då kanske du kan lägga av med din tvångsmässiga självbefläckelse.

   Radera
  3. Panflöjt är ett häftigt instrument. Du begriper ju ingenting.

   Jag spontanklickade i alla utom S, och S har jag ingen lust alls att rösta på. Får se till att flytta härifrån innan nästa val så jag slipper gnäll om att det är skandal att inte rösta.

   Radera
  4. Jag hade faktiskt tänkt montera en rörkonstruktion på gipset för det ändamålet. Röret fyller man sedan med kött för att få till den riktiga känslan.

   Panflöjt är en totalt misslyckad slöjdskapelse. En styggelse.

   Radera
 3. man ska aldrig säga aldrig;)

  SvaraRadera
 4. INGET av våra 8-9 partier är särskilt lockande att rösta på.

  Jag saknar ett parti som t ex:

  Betonar det personliga ansvaret och minskar ner staten (här fallerar S, MP och V)

  Premierar utbildning, arbete, sparande och investerande (här fallerar alla utom kanske C och Fp).

  För en ansvarsfull invandringspolitik (bara SD gör ett hyfsat jobb).

  Skär ner på byråkrati och myndigheter (??)

  Rustar upp försvaret (don't make me laugh).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör jag också och röstar däröfr på SD som ju har detta som sina hjärtefrågor.

   Radera
 5. Svårt det där med ALDRIG, tror de flesta svarat med tanken på "ALDRIG med nuvarande politiker".... om samtliga politiker byts ut så kan även MP bli ett alternativ.

  SvaraRadera
 6. I min närhet resonerar många ungefär så här:
  Eftersom alla partier för i princip samma ekonomiska politik kan man lika gärna bortse från den när man röstar och istället se vilka värderingar som partierna har.
  V om man är feminist
  C om man är nyliberal
  Fp, vem vet?
  M och S, Vem vet?
  Sd om man är emot invandring
  Kd om man är emot feminism och för "family values"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mp om man gillar rödbetor och fänkål

   Radera
  2. M om du vill öppna portarna till Sverige men samtidigt styra ekonomin så att de som kommer hit blir dedikerade slavar som kan göda din egen lathet. Bestraffa produktion, men belöna alla med överlevnad; det vore listigt om det inte var så transparent.

   S om du vill lägga en röst på jämlikhet och allas lika möjligheter, men tycker att det är tanken som räknas. D.v.s. du får inte vara intresserad av ett resultat åt det hållet.

   Radera
 7. @ Cornu : Varför klankar du ner på SD? Jag får ibland intrycket att du är ambivalent i hur du ska förhålla dig till dem. Vi har idag sju partier i riksdagen som för en politik som är direkt skadlig för Sverige och som dessutom gått ihop i en odemokratisk kartell (6 partier + V) för att stänga ute den enda oppositionen och sunda förnuftet. 7-klöverns politik kommer köra det här landet i botten; du som är försvarsvänlig borde om någon inse detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att SD:s väljare är så obotligt korkade i allt de skriver på Internet.

   Försvarsvänliga kan inte rösta på ett parti som stöder Rysslands invasion av Ukraina, och som anser att diktatorn Putin är bättre än Obama mfl idiotiska uttalanden från medlemmar i partiet.

   Radera
  2. Ska man såga partier på grund av enstaka medlemmars galenskaper blir det kvar noll partier.

   Radera
  3. Cornucopia
   För att SD's väljare är så obotligt korkade i allt dom skriver på internet!!!
   Vad är du själv när du skriver Putins kuddbitareparti???? Förstår du inte att det är provocerande och gör folk förbannade????

   Radera
  4. Cornucopia
   För att SD's väljare är så obotligt korkade i allt dom skriver på internet!!!
   Vad är du själv när du skriver Putins kuddbitareparti???? Förstår du inte att det är provocerande och gör folk förbannade????

   Radera
 8. @ Cornu : Haka inte upp dig på att jag skrev 7-klövern tack.

  SvaraRadera
 9. Folk röstar för undergången och undergång ska de få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Kan bara säga hur jag resonerade senast. Moderaterna föll bort pga "öppna era hjärtan" samt den totala vanskötseln av försvaret.
  Samtidigt är soffliggande att riskera att vänstern vann ännu mer, alltså en röst på något borgerligt parti som minst dåligt. Så det var lite hugget som stucket mellan de som fanns kvar.

  SvaraRadera
 12. Klickade i samtliga partier. Så länge Decemberöverenskommelsen finns kommer inget av de partierna som ingår få min röst. Skulle den brytas får jag omvärdera men med nuvarande begåvningsreserv bakom rattarna är det tveksamt om jag ändrar mig. SD kommer aldrig få min röst eftersom jag inte tror att svaren finns i det förflutna.

  SvaraRadera
 13. Jag kommer rösta på det partiet som röstar emot S+MPs budget inga andra.

  SvaraRadera
 14. Evig tillväxt i en antifeministisk värld?

  SvaraRadera
 15. Hehe, NATOs stjärtgossa cornu har nog fler val än någon som inte har sålt sig :)

  Min avsky för SD har ingenting att göra med huruvida de är lika villiga att förråda folket och bjuda in USA soldater som övriga.

  SvaraRadera
 16. http://www.spreadshirt.se/allt-hoeger-om-mp-adolf-C4408A101853306

  SvaraRadera
 17. Än en gång bekräftar det här vad jag misstänkt länge, det saknas ett parti har följande

  * En realistisk invandringspolitik utan någon som helst koppling till nazism eller rasism
  * Sätter hårt tryck på bostadsmarknadens aktörer för att undvika en bostadsbubbla med följande ekonomiska kris
  * Motiverar alla beslut utifrån riskanalyser och statistiska modeller
  * Saknar ideologiskt bagage (vare sig du kommer från en höger- eller vänsterbakgrund så känner du att du kan stå bakom partiet)
  * Optimerar skatt och vart skattepengar läggs för att optimera mot bästa förutsättningar att nå uppsatta mål, så kallad evidensbaserad policy.
  * Rustar upp försvaret ordentligt
  * Börjar förbereda redan nu för att Sverige kommer drabbas av massinvandring när klimathotet gör att stora delar av världen blir obeboeliga om 40-50 år, samt andra teoretiska hot till följ av klimatförändring.
  * Satsar stenhårt på oberoende produktion av alla varor som krävs av svenska konsumenter för daglig konsumtion, för att bli immun mot ekonomisk instabilitet.
  * För en ekonomisk politik som utgår ifrån att världsekonomin är på väg åt helvete.

  SvaraRadera
 18. Sällan har jag sett så mycket ideologiska beteckningar missbrukas så grovt.

  C, M, Fp - Socialliberala
  Kd, Sd - Socialkonservativa
  S, vpk, mp - Socialdemokrati/Demokratisk Socialism

  Att springa omkring och kalla mp för en extrem tolkning av liberalism, sd för fascister, c för nyliberala funkar inte. Vill man ha en sund debatt så förstör det bara att sätta en ideologisk stämpel på ett parti som någon form av invektiv. Det går lika bra att slänga skit på sd utan att behöva kalla de fascister, lika bra att kasta det på v utan att kalla de kommunister osv. Då får det dessutom mycket mer styrka. Annars kommer folk bara angripa ens argument för att man slängde med att "v är minsann kommunister" istället för det faktiska sakinnehållet man kritiserade.

  SvaraRadera
 19. (fi) för att de har ett omoget partiprogram
  (sd) för att de är rasister
  (kd) för att man inte ska blanda politik och religion

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övriga partier kan jag överväga att rösta på, men de flesta av dem inte med de företrädare de har idag, men sånt kan förändras.

   Radera