Cornucopia?

2015-06-21 20:11

Söndagssvar: Kommer Grekland ställa in betalningarna senast den 30:e juni

Den 30:e juni löper fristen ut för de obligationer, som Grekland via ett litet kryphål kunnat skjuta upp återbetalningen på. Enligt uppgifter är i morgon måndag sista dagen man kan lösa problemet, så frågan är nu kommer Grekland ställa in betalningarna senast den 30:e juni?

Som söndagssvar denna vecka lägger jag ut en enkät nedan ni kan svara på. Får Grekland en chans till? Får de lite mer tid på sig? Eller ställer man in betalningarna och vad får det i så fall för marknadskonsekvenser?

Man kan förstås spekulera kring om Grekland åker ur eurosamarbetet, åker ut ur EU etc, men det tas inte upp som alternativ nedan. Utfallen är oändliga, utan här fokuserar vi på marknadsreaktionerna.

Svara iaf vad du tror nedan.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

14 kommentarer:

 1. Kicking the can down the road. Som man säger på USA:ska.

  SvaraRadera
 2. Tycker det hela känns rätt sjukt. Nya lån ska tas samtidigt som andra förfaller. Samtidigt ovilja att betala tillbaka. Omsatt till egen ekonomi kan det ju inte leda till annat till konkurs. Grexit.

  SvaraRadera
 3. Hoppas Sverige har en reservplan för en nordisk union och hur denna skulle kunna se ut. EU kommer att demonteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle något land i norden vilja ingå i en union med Sverige?
   Danmark vill ju införa gränskontroller igen och de och Norge är ju med i NATO
   Finland vet att vi bara ser dem som en buffert och vi har ju inte mycket att erbjuda dem som de inte har
   Den "reservplan" Sverige borda ha är väl hur vi ska få ordning på vårt eget hus?
   En plan för hur vi ska kunna klara oss själva i ett läge när vi inte kan räkna med att få någonting från omvärlden?
   Hur skulle Sverige klara sig i ett läge där alla har fullt upp med att lösa sina egna problem (ett globalt eller regionalt krisläge)?

   Radera
  2. En sådan plan är bra men tror du att någon ser om vårt hus innan det är försent?
   Krisläget tror jag blir globalt. En del länder är förberedda men dit hör inte vårt land.
   Vill ha hem allt guld, fyrdubbla oljereserver och preppa nationellt. Vi vet ju att våra lador är tomma.

   Radera
 4. Politiker som är klämda mellan olika intressen som Merkel knäcker aldrig några ägg för att göra en omelett , de köper tid, i stället och serverar mera prat i stället för riktig mat.

  SvaraRadera
 5. 20 juli tycks nu vara absolut sista chansen. ELA kan dock inte fortsätta om den utnyttjas för "bankruns" vilket tycks vara fallet när det gäller t.ex "fredags-insättningen" på 1,8 mdr varav 1,6 mdr i roll-over. Undrar jag om man inte tvingas införa uttagsbegränsningar nästa vecka om euro-mötet imorrn-kväll blir "resultatlöst". Grekland har ett nytt anbud inkl pensionsreform som nu behandlas. Den lär inte räcka om man ser till Trojkans orubbliga kravlista.

  Händer inget "positivt" före tisdag morgon ser det onekligen surt ut. Förlängningen av Bail-out-paketet förfaller den 30 juni. Uppskov igen? IMF/EFSF kanske men 20 juli förfaller 3,6 Mdr till ECB. Får inte IMF betalt den 30 juni måste Lagarde meddela Washington som har en månad på sig att återkomma med instruktioner. Hur ska Grekland klara sig löpande till dess utan ELA?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte heller sova min vän. Hoppas att det går bra för grekerna men vet inte vilket som är bäst. De är ju slavar under mycket lång tid framöver.

   Radera
 6. Det här är vad alla EU-länder kan förvänta sig framöver. Storbritannien som har de största externa skulderna per capita inkl stora statsskulder(vilka har långa förfall som tur är!).

  Hundratusentals protesterande i London mot åtstramningarna!

  http://www.reuters.com/article/2015/06/20/us-britain-economy-protest-idUSKBN0P00ID20150620


  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Patric. Jag har hela tiden haft uppfattningen, som icke-vänster, att Grekland är ett offer för EU-elitens ambitioner. Tyvärr! Den vanlige greken har inte själva bidragit till detta(ingen överskuldsättning). Det är deras system av korrupta ledare inkl statsförvaltning och oligarkin. Att vissa pensioner är allt för generösa kan du inte anklaga folket för. Och landet har gott om fattigpensionärer.

   Det är ett stort problem att de grekiska skulderna aldrig kan betalas och det vet förstås Trojkan etc. De vet också att fordringsägarna mot Grekland är alla skattebetalare(bankerna blev utlösta) inom EMU(EU!). Och att det innebär kommande skattehöjningar istället. En nedskrivning t.ex med 50% motsvarar mellan 1,5-2% av BNP för varje land inom EMU-zonen. Tänk dig att alla de nya länderna(östeuropa) inom EMU/EU måste betala denna summa till ett land som är rikare än dem själva!
   Radera
  2. Politikerna, och det folk som valt dem, är således helt vita som snö och bär ingen skuld? Grekland är på ytan en halvhyfsad demokrati, men djupt nere i katakomberna under Aten har en hemlig grupp "oligarker" dratt i alla trådarna för att skicka landet in i återvändsgränden medan den vanliga befolkningen och politikerna bara klappat katter och myst?

   Radera
 7. We never see it coming hette det 2008. Är herr löven helt aningslös hur illa ställt det är? rttck det blir din uppgift att köra till Stockholm och ta ett snack med ministern.

  SvaraRadera
 8. Börsen lär vara nervös imorrn. Den faller således i morgon någon % eller två. På tisdag blir det nya "datum" och "förhoppningar" med börsuppgång.............(vem vet!).

  Armstrong´s Socrates har kommande vecka som Panik-cykel med mycket hög volatilitet vilket antyder nedgång imorgon och uppgång från tisdag tills nästa vecka, dvs den 30 juni då Greklands "bail-out paket löper ut". Socrates anger vidare att från den 30 juni har vi en s.k Directional change vilket antyder riktningsändring, dvs nedåt.  SvaraRadera
 9. Få respit med ett par veckor?

  Det står väl i obligationernas avtal att betalning ska se sista affärsdagen i månaden?

  Och motpart är inte EU/ECB/IMF utan affärsbanker som Deutsche Bank, BNP Paribas, mfl. Det enda EU/ECB/IMF kan göra är att ge pengar till Grekland som dom i sin tur skickar vidare till obligationshållarna.

  Om Grekland inte betalar så blir det isåfall regelrätt betalningsinställelse som löser ut CDS:er.

  SvaraRadera