Cornucopia?

Aktuellt

Skattereformen: Även full fastighetsskatt på bostadsrätter - 40 000:- om året för en tvåa på Södermalm

Finanspolitiska rådets skattereform föreslår även fastighetsskatt på bostadsrätter, vilket missades i förra blogginlägget. För en tvåa på S...

2015-06-28 16:24

Söndagssvar: Hur går börserna på Greklandskrisen nästa vecka?

Söndag och dags för lite svar från läsarna igen. Denna vecka fokuserar vi förstås på marknadsreaktionerna på Greklandskrisen. Hur går börserna nästa vecka, dvs vecka 27?

Får vi ett lättnadsrally och kraftig uppgång, där marknaden tycker det är skönt att vi äntligen fick besked om hur det går med det hela.

Eller blir uppgången bara måttlig?

Kanske gäspar marknaden, då allt som vanligt redan är inprisat?

Eller så faller börsen på fortsatt oro?

I värsta fall får vi en total krasch, Greklandskraschen.

Så vad tror du? Svara nedan.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

37 kommentarer:

 1. Borde vara uppåt eftersom vi slipper efterskänka Grekiska statens hänsynslöst bortkonsumerade Biljonerkronorsskulder till omvärlden. Men eftersom också alla svenska banker är helt bankrutta, så är ju risken att fler än grekerna upptäcker detta faktum och hur akut hotfullt det är för deras överlevnadschanser, att kanske även svenskarna tar ut 2% av det som de trodde var deras löner och besparingar, och då går ju alla svenska banker plötsligt i konkurs också. Det är det som är spridningsrisken, att även svenskar fattar att statspamparna har stulit även alla våra pengar.

  Börsen är dock en tarm på centralbankers planekonomiska manipulation, så kursutvecklingen säger ingenting om ekonomins utveckling. Jag tippar +0.7% som vanligt. Grekiska krisen är extremt diffus. IMF-ledningen behöver aldrig rapportera till sin styrelse (=medlemsstaterna) om att betalningar har ställts in, och då vidtas ingen åtgärd alls, annat än att bara bokföra minus tusen miljarder den påtvingade gemensamma kaffekassa som IMF är. Passivitet gör att ingen behöver exponera sig för någon form av "ansvarstagande", vilket är bekvämast för alla inblandade maktpampar. Mest sannolikt är att det är exakt likadant idag om 5 år som det var för 5 år sedan. Den totala frånvaron av förändring, anpassning, reaktion är det som präglar allting som är politiskt "styrt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så, du vet inte helt enkelt?

   Radera
  2. Vadå "vet"!?
   EU är ju demokratiskt så det är upp till en handfull übermäktiga pampar att godtyckligt diktera vad som ska härskas härnäst. Det går inte att "veta" det förrän de har bestämt sig vad att göra härnäst. Det existerar ingen information i universum om det, förrän dessa enstaka herrar har bestämt vad de ska göra med slavarnas många Biljoner euros.

   Framförallt är ingen form av ekonomisk teori möjlig att tillämpa på hovkonspirationerna på slottet. Det är upp till enstaka storhärskare vad de råkar känna för stunden och vilka personliga relationer de råkar ha med varandra för tillfället. Allt det är kaos och principiellt oförutsägbart även för demsjälva. Om vi inte hade haft någon stat så hade tvärtom normal organisk ordning rått och saker och ting hade varit extremt mycket stabilare och mer förutsägbart Men nu är det som bekant en handfull statshärskare som äger alla pengar i samhället och som dikterar räntan, och då råder totalt kaos..

   Radera
  3. Du vet alltså inte. Din text och Varufakkis prat har stora likheter...

   Radera
  4. Den ideologi du företräder påstår sig ironiskt nog kunna förklara mänskligt beteende.

   Radera
  5. Nu är väl majoriteten av Greklands skulder till andra Euroländer och inte till IMF. Avskrivning av Greklands skulder kommer då försämra deras finansiella läge och knuffa en del av dem närmare bankrutt själva.
   /m2

   Radera
  6. @Ben Dover
   En människa handlar när än denne använder medel för att uppnå ett mål som hon eller han finner subjektivt värde i.

   Vad har Kapitalist påstått som motsäger förklaringen av mänskligt beteende?

   Radera
  7. Inget, eftersom han inte sagt ett skit. Glad att vi är överens om det.

   Radera
  8. Sen kan vi ju ta fram följande käcka citat:

   Framförallt är ingen form av ekonomisk teori möjlig att tillämpa på hovkonspirationerna på slottet.

   Varför det? Är inte "hovkonspirationerna" just mänskligt handlande efter ett mål? Men det går inte att tillämpa nån vetenskap på dem? Är det nåt slags specialfall?

   Radera
  9. Praxeologi är en A priori vetenskap och ska behandlas därefter. Därav följer att Praxeologi är en tautologi. Detta innebär att Praxeologiska uttalanden inte säger något om världen, de är uttalanden om andra uttalanden. De är således meta-uttalanden.

   Radera
  10. Det är alltså ingen vetenskap och har inget med verkligheten att göra. Precis som islam?

   Radera
  11. @Bendover: Så du menar att islaminte existerar?

   Radera
  12. Det är alltså ingen vetenskap och har inget med verkligheten att göra.
   Det har jag inte sagt, vad jag har sagt är att de är meta-uttalanden om verkligheten. Att fråga "vet" om framtiden och koppla samman det med att Praxeologin är felaktig, när den inte levererar ett svar, är som att fråga "varför" universum existerar till matematiken och påstå att matematiken är felaktig på samma grund.

   Radera
  13. Praxeologiska uttalanden säger inget om världen, sade du.

   Världen = verkligheten.

   Vetenskap avhandlar verkligheten, eller världen om du så vill, enligt själva definitionen av vetenskap. Det gör inte praxeologin. Det är alltså ingen vetenskap.

   Radera
  14. Som jag sa så är det metauttalande. Likt matematik är de inte beroende av världen(den fysiska planeten vi bor på eller något annat fysiskt). De båda är dock beroende av verkligheten (Metafysiken). Den simpla tanken som konceptet gällande siffran 1 har en komplicerad logisk bakgrund. 1+1=2 Är alltså uttalanden om andra uttalanden, alltså ett metauttalande.

   Radera
  15. Nej, matematik är inte beroende av världen, däremot kan den beskriva världen vilket är själva testet för en vetenskap.

   Praxeologin är till skillnad från matematiken ingen vetenskap eftersom du själv säger att:

   Detta innebär att Praxeologiska uttalanden inte säger något om världen

   Analogin med matematik är alltså helt falsk och värdelös.   Radera
  16. Om du förkastar Praxeologin så kommer du behöva förkasta alla andra kategorier A priori-vetenskaper.
   Det är, som matematik, metauttalanden om verkligheten. Fysiken kan ge svar på frågor som tillhör det världsliga.

   Beskriva världen? Hitta en rak linje i universum!

   Radera
 2. Kommentatorerna har koncentrerat sig på Tysklands väntade förlust vid en grekisk bankrutt (ca 80 miljarder €), men inget om hur stora förlusterna blir för länder som Slovakien och Slovenien för att inte tala om Portugal, Spanien och Italien som alla tvingats delta i det grekiska "räddningspaketen". Tysklands förlust är stor men inte större än att landet kan hantera den (och förmodligen betydligt mindre än om man hade tvingats lösa ut Deutsche Bank och en del andra banker 2010) men klarar de fattiga central- och sydeuropeiska länderna en grekisk bankrutt? Någon som har tillgång till siffror?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Euroländerna bidrar ungefär med sin ekonomiska andel i EFSF kan man säga. Där är Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien överlägset störst.

   Ungefärliga siffror från EFSFs FAQ:

   Tyskland: 29,1%
   Frankrike: 21,9%
   Italien: 19,2%
   Spanien: 12,2%
   [...]
   Slovakien: 1,1%
   Slovenien: 0,5%

   Så om Tyskland har en förlust på 80 mdr € så kan man räkna med att Slovakiens andel är ungefär 3 mdr € och Slovenien 1,5 mdr €.

   Radera
 3. Intressant blir även att se om Grekland infriar sitt löfte att skicka migranter på tex Tyskland, om lånen inte förlängs:

  “If they deal a blow to Greece, then they should know the the migrants will get papers to go to Berlin”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder bara att dessa papper blir utan värde i DE. Tyskarna gör som de vill om det kostar för mycket. Resultatet blir bara att grekiska medborgare inte längre kan resa fritt inom EU.

   Radera
  2. Grekpapprena kanske räcker på annat håll? Tjeckerna har iaf skärpt gränsbevakningen, kanske inte enbart pga rädsla för grekisk invasion :-)

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Tror inte att börsen reagerar så värst mycket. Däremot har jag själv dragit slutsatsen att se till att från denna vecka alltid ha 50.000 i kontanter tillgängliga.
  Kontantlöst samhälle är ju förfärligt om vi hamnar i liknande situation där någon annan har kontroll över betalningsfunktionerna. Vare sig det är staten eller storbankerna.
  Stackars greker som inte får tag i sina egna pengar, de kan ju bli tvingade att gå med på vad som helst om detta håller i sig.

  SvaraRadera
 5. Smart slutsats. Har 30 papp gömda. Cash is king. Skulle kännas mycket otryggt med bara kreditkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var var det du bodde sa du?

   Radera
  2. I Broby. Samlar även på cyklar. Välkommen.

   Radera
  3. Då får det vara, skulle inte ens vilja bli hittad död i Broby.

   Radera
 6. Grekland blir första landet som får sin hela sin ekonomiska politik centralstyrd av EU.

  SvaraRadera
 7. Varför blanda in börsen i detta drama. Det som händer på börsen är bara uttryck för vad, som händer på börsen och inget annat. Och vad gäller Varufakis, Greklands finansminister ska vi inte glömma att han har bättre kunskaper i nationalekonomi än EU:s finansministrar så till den milda grad att de inte ville diskutera med honom. Och att låta det ske en folkomröstning var väl att gå väl långt. I den demokrati vi lever i ska man rösta vart 4:de år och sedan hålla käft som medborgare. Jag förstår det demokratiska Eu:s skarpa reaktion. Att låta medborgarna säga sitt när det inte är ordinarie val är mot EU:s demokratiska grundsyn.

  SvaraRadera
 8. Enkelt, tvinga Grekland att sälja några lämpliga öar till Kina, för att få in cash. Kina har mkt stålar och skulle nog gärna vilja ha lite land i medelhavet. Privatpersoner och företag skulle ju direkt bli av med sin säkerhet, borde väl även gälla ett land som gravt misskött ekonomin i många år ?

  SvaraRadera
 9. Jag skulle vilja köpa Kreta, ringer man direkt till Tsipras för att lägga ett bud?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, bara du betalar cash i förskott. Priset uppgår förresten till hur mycket har du? Eftersom du gör affär med en stat så är du helt rättslös. Staten hittar som den vill i efterhand på lagar som säger att du visst "äger" Kreta, men du får inte på något sätt någon tillgång till din "egendom". För ordningens skull får du ett kvitto på affären i tre vidimerade kopior, så att hela stölden är laglig. Tack så mycket för köpeskillingen!

   Radera