Cornucopia?

2015-06-13 11:12

Sommarläsning: Almedalen har fallit

Det har i Sverige blivit något av en tradition att ge ut Sveriges motsvarighet till amerikanska film-blockbusters. I Sverige handlar det dock om popcornlitteratur istället för film, då svensk filmindustri inte har budget för årliga sommarspektakel. Istället får bokbranschen ordna detta och i år hittar vi Erik Lewins Almedalen har fallit (Adlibris 129:- SEK, Bokus 139:- SEK) här.

Tidigare popcornlitteratur har varit David Bergmans 36 timmar och förra året Kaj Karlssons rysligt underhållande genrehyllning Parsifal Direktivet. Bägge böckerna har mycket gemensamt med Almedalen har fallit handlingsmässigt, även om den litterära kvaliteten skiljer sig åt rejält.
Almedalen har fallit

Men lika lite som man ser amerikansk actionfilm för de höga filmiska värdena letar man efter litterära värden i popcornlitteraturen.

I Erik Lewins Almedalen har fallit tar vad som verkar vara högerextrema terrorister hela Visby innanför ringmurarna gisslan under Almedalsveckan, inklusive hela Sveriges politiska ledning, ÖB och näringslivet. Kraven man ställer är som hämtade från Avpixlats kommentarsfält, liksom avrättandet av landsförrädare åt höger och vänster. Fast likt i Parsifal Direktivet finns det förstås en konspiration bakom, vilket kommer göra alla sverigedemokratiska läsare missnöjda.

Boken saknar i princip helt miljöbeskrivningar och personbeskrivningar - de flesta karaktärer har inte ens namn, utan är i bästa filmstil namnlösa statister. Istället lämnas allt sådant helt till läsarens inre bild. Några MÖP-detaljer finns inte heller med, trots att Erik Lewin enligt förlaget är en fd operatör i SIG, och sedermera arbetat som kontraktör och numera VD inom säkerhetsbranschen.  Karaktärerna är tunnare än pappret i mina böcker. Actionscenerna skildrar inte, utan berättar (tänk Operation Garbo dvs en berättarröst som ger en synopsis av vad som händer, inte Midvintermörker). Researchen brister stort på de flesta områden, inklusive den avgörande juridiken mellan polis och militär. Det är ett typexempel på varför yrkesmässiga meriter inte duger som författaralibi - Tom Clancy var inte militär, och just det gjorde att hans research och faktakontroll av nödvändighet var i en klass för sig. När man har alibit att man arbetat i "branschen" förväntas läsaren acceptera allt som verklighetstroget, även om det inte är det. Tvärt om kan det vara ett problem att man eftersom man har insiderinformation inte får skildra faktiska förhållanden.

Men vet ni vad? Jag bryr mig inte. Almedalen har fallit är utmärkt popcornlitteratur, dvs lättläst underhållning utan större tanke eller krav på läsaren. Jag sträckläste boken på en dag, vilket duger som betyg.

Så gå och köp om ni gillar genren. Gillade ni David Bergmans 36 timmar eller Kaj Karlssons böcker kommer ni älska Almedalen har fallit, och älskar man popcornlitteratur är detta sommarens bok. Men miljöskildringarna, personskildringarna och detaljkunskaperna från Chris Bergs Gråzon hittar ni inte här.

Erik Lewins Almedalen har fallit finns hos Adlibris för 129:- SEK och Bokus för 139:- SEK.

Själv får jag förpassa en bokidé till papperskorgen. Att göra något med Almedalsveckan är givet. Mest underligt att ingen gjort det tidigare, å andra sidan har genren först vaknat till i Sverige sedan 2011.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa.

9 kommentarer:

 1. Hörde en intervju med författaren i P1 och om jag minns rätt så förklarade han den bristande detaljrikedomen med att han hade respekt för att dels inte förstöra SÄPO:s arbete och dels för att inte göra en intruktionsmanual för hur man genomför ett terrordåd i Almedalen.
  Sen om det duger som ursäkt/förklaring får var man avgöra själv.

  SvaraRadera
 2. 3 h sträckläsning så var boken utläst. Som debutroman är det ok men som Cornu skriver finns det mycket som kan utvecklas för att ge läsningen mera djup.

  Person- och miljöbeskrivningar ack vad jag tjatar på mina elever om det för att texterna skall ge ett större djup och ge läsaren flera inre bilder av det som utspelas.

  SvaraRadera
 3. Jämfört med EL förra bok "Scimitar", verkar den här boken lite hastigt hopkommen. Kan tänka mej att det kan bero på att idén kommit lite sent med tanke på att författaren ville ha ut boken innan Almedalsveckan. Jag tycker den är bra, trots "papperstunna" karaktärer.

  SvaraRadera
 4. Det just är "högerextrema" som är the bad guys…igen....
  Gissar att kulturnomenklaturan inte vågar tänka sig något annat scenario?

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4680255
  http://www.expressen.se/nyheter/sapo-stoppade-tva-terrordad-mot-sverige/
  http://www.sydsvenskan.se/sverige/terrorism-i-sverige/
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sapo-80-svenskar-har-atervant-fran-kriget

  Vem vågar skriva första boken om detta scenario, eller måste det hända i verkligheten först innan någon vaknar?
  Fast då kommer ju bortförklaringarna och vädjan att "vi måste ju förstå varför dom gjorde så..", "om inte USA/EU/Israel" etc. etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte terrorism det är konst, alltså konceptkonst skapad av Lars Vilks.

   Radera
 5. Allt som sägs om boken låter i mina öron uselt.

  SvaraRadera
 6. Den totalt ohotade svenske Kungen av Popcorn är Anders Jallai och dennes böcker om Anton Modin. Presterar sämre än Wilderäng på mjukporren men tar igen det med råge i balttysk konspiration. Jallai härskar!

  SvaraRadera
 7. Yppade nån slags "författar-pitch" för frun, men blev typ "hånskrattad" med orden: "jag är nog inte målgruppen..."
  Nån annan som vill "hånskratta" eller vet om nån slags bok (böcker?) med liknande tema (teman) redan gjorts?
  Pitchen löd:
  Bok 1
  -Fredsförhandlingarna 1809 i Fredrikshamn blev ödesdigra.
  Sverige upphörde som egen nation utan blev istället ett "autonomt" storfurstendöme i det Ryska Tsarriket.
  ev efterföljande bokteman kontrafaktiskt utifrån vad som hände givet ovan bok ett:
  -Krimkrigets slagfält runt Östersjön på 1850-talet
  -Stora "Skandinaviska" kriget mellan Danmark (och Ryssland) och Tyskland 1864
  -Skandinaviska frigörelsekrigen i efterdyningarna av 1 världskrigen och ryska revolutionen 1917.
  -?

  SvaraRadera
 8. Jag sträckläste Almedalen har fallit. Mycket bra, välformulerad och spännande. Almedalen... tyngs inte av en massa citat från radiosamband eller floskler som "plattan i mattan".

  SvaraRadera