Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2015-06-20 13:09

Rysslands röst? Vems ärenden går "en tidning"?

Stockholmsmorgontidningen "en tidning" har förvandlats till en okritisk Rysslandsmegafon. Därtill ägnar man sig åt att fotografera svenska skyddsobjekt. Vems ärenden går egentligen "en tidning"?

En spaning kräver som bekant åtminstone tre observationer.


Dagen efter publicerade man sedan en "debattartikel" från  Sven Hirdman.  Hirdman är Putins direkta röst i Sverige. Han sitter nu som ende icke-ryss i styrelsen för Kremls sk "statliga institut för internationella relationer", tillsammans med bl a utrikesminister Lavrov, vice premiärminister Prikhodko, kulturministern, vice finansministern samt oligarker från alla de stora ryska Putinstödda företagen som Lukoil, Gazprom, Norilsk Nickel och de Putinsanktionerade bankirerna. Redan 2006, två år efter att han slutade som ambassadör, gick han Gazprom och Kremls ärenden när han drev opinion för att gasledningen Northstream skulle byggas.

Veckans debattartikel var ren rysk psyops och propaganda, även om Hirdman åtminstone medger att Sverige varken är alliansfritt eller neutralt, vilket jag påtalat upprepade gånger här på bloggen
"EU:s solidaritetsklausul, artikel 42:7 i Maastricht-fördraget, är däremot tvingande för Sverige. Den innebär att om en av EU:s medlemstater, till exempel en baltisk stat, utsätts för ett väpnat angrepp på sitt territorium, är Sverige skyldigt att ge den medlemsstaten stöd och bistånd med alla till buds stående medel i enlighet med artikel 51 i FN:s stadga."
Hirdmans upplägg för hela artikeln är dock att Sverige inte ska stödja Baltikum eller andra grannländer (som Finland eller Polen) när (inte om) Ryssland anfaller. Syftet är att skapa en opinion mot att Sverige ska stödja grannländer när Ryssland angriper, vilket enbart är relevant om detta är just vad Ryssland avser att göra.

Ovanpå detta fotograferar alltså "en tidnings" journalister svenska skyddsobjekt, och när de åtalades för detta drev man det hela till högsta domstolen. Sedan försvarar "en tidnings" chefredaktör tidningens fulla rätt att fritt fortsätta ta foton på svenska skyddsobjekt.

"En tidning" har alltså blivit Rysslands röst. Den bör alltså behandlas därefter - på samma sätt som Sputnik eller Russia Today. Kanske har man accepterat läget och vill kunna behålla sitt utgivningstillstånd när övertagandet sker? I mediakrisens spår tar man förstås emot alla pengar man kan, vilket också styr vad man publicerar.

Ska vi även gissa vem Kreml tänkt sig som ny svensk statsminister vid en statskupp i ett hybridkrigsanfall mot Sverige?

Det är mycket intressant att se den kvalificerade psyops som nu åtgår från högsta nivå mot Sverige. Synkroniseringen av beställningsartikeln om Rysslands ambassadör, samt Hirdmans debattartikel. 

Detta är mycket kvalificerad psyops, och innebär en förändring för de pågående påverkansoperationerna mot Sverige. Man vänder sig inte längre till nyttiga idioter på Internet och gräsrötter, utan höjer påverkanskampanjerna till Sveriges största tidning. För att få önskad effekt räcker det inte med att tilltala foliehattarna, utan man behöver få med sig bredare massor inför en eskalering av konflikten. Man behöver en opinion som är mot svenskt stöd inom EU-ramen och Lissabonfördraget, för att förlama en svensk regering. 

Samtidigt är detta "the long game". Man behöver långsiktigt säkerställa att Sverige inte lägger sig i ett angrepp mot Baltikum, som oavsett kommer ske via hybridkrigföring. 

Att man tar fram Hirdman och ambassadören i den nya vändan psyopsoperationer visar på hur allvarligt läget är. Lägg till Putins utspel - bortförklaringar kring den ryska invasionen av Ukraina och krigshot i veckan - så får man en allt tydligare bild. Kriget kommer. Om det först blir ett fullskaligt angrepp mot Ukraina, hybridkrig mot Vitryssland eller initialt hybridkrig mot Estland, Lettland, Litauen, Finland eller Polen återstår att se. Frågan är bara när? Se över ditt hushålls beredskap och flyktvägar ut ur landet. 

Tillägg: Schibsted/SvD är inte köpta av Kreml än och bemöter Hirdmans psyops. Det är också intressant att en tidning ligger tvärs över gatan från ryska ambassaden, så minneskort med foton på skyddsobjekt enkelt kan lämnas över och GRU-agenter lätt kan röra sig mellan "en tidning" och ambassaden. Å andra sidan är avståndet kort och okulärt och man kan med vanlig WiFi upprätta ett nätverk mellan "en tidning" och ambassaden så behöver ingen gå någonstans.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

60 kommentarer:

 1. "en tidning" , varför ringer hela tiden " a man without a face" i hubvudet... Abstinens? Verklighetenär större än vilken GoTare kan inbilla sig när det gäller intriger.

  SvaraRadera
 2. Vems ärenden går hela svenska mediaetablissemanget?
  Bara härom vecken kunde vi läsa om "gigantiska NATO övningar" i sverige vilket ledde till att Ryssland tvingades till en "stor" övning som svar.
  Hela tiden små nyanser i rappoteringen vilka antingen är medvetna eller så är hela jornalistkåren förblindade av hat mot västvärlden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer bra det. Arctic Flag var inte en NATO-övning, men kallades ändå det av media. Baltops var mikroskopisk i jämförelse med den ryska övningen osv.

   Radera
  2. Hela journalistkåren som uttryck förtar det allvarliga i att Putins övningar får så lite utrymme i gammelmedia. Det stora flertalet journalister har inte formulerat sig så. Betydligt fler journalister har engagerat sig stort i kungahusets högtider och än fler i olika sporthändelser.

   Sedan finns det också seriösa och viktiga artiklar på döda träd. (Fast idag kom det ingen av morgontidningarna) På nätet toppar SVD näringsliv med en informativ artikel om Putins syn på internationell rätt. En tidning ger tips om vad man kan göra när det regnar. Ska jag förnya prenumerationen?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nu har jag läst "Rysslands röst vems ärenden..." Oroad på själva midsommarafton. Varför uppmanar Cornucopia? till flykt - är han köpt? Bättre att kämpa emot på olika sätt - åtminstone för oss här på östkusten - västkusten med sitt läge kan mer tänka på flykt.

   Har haft roligt med barnbarnet och katten men nu är de trötta och sover. Får ta upp det oroliga läget när vi äter tårta lite senare och firar sonsonens treårsdag obetydligt försenat.

   Solen bryter nu fram så kanske möjligheterna med bostadsbubbla Greklands betalningsinställning fyllda vattenmagasin och stora elexport är bättre än att oroa med Putin.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Det är väl så att många skribenter helt enkelt saknar kunskaper. V-lutande d:o måste dock förstås skriva i opposition, självkritiskt eller inte.

   Visste ni att endast 8% av USA´s befolkning har förtroende för sitt parlament. Det ser mycket illa ut för övriga institutioner också. Av de stora verkar det som bara militären kommer över 50%(ökat till 72%). Polisen 52% t.ex.

   Skulle vara intressant att läsa av hur ryssarna ser på sin nations institutioner. Förmodligen är de inte positiva men istället kanske mindre påverkade av förhållandena mht dess "långvarigt naturliga tillstånd".

   http://www.usnews.com/news/blogs/ken-walshs-washington/2015/06/17/americans-have-lost-confidence-in-everything

   Ett tecken på USA´s fortsatta "golgata-vandring" som världens ledande nation månne?

   Radera
  5. Tja, att 5% av jordens befolkning använder 25% av energin är inte hållbart så värst länge till. Att stoppa huvudet i sanden och låtsas att det lilla problemet försvinner av sig själv är nog inte höjden av intelligens...

   De allt fler skjutningarna i skolor etc och polisens större brutalitet däröver är tecken på en växande frustration över en sjunkande levnadsstandard. Spänningar inom landet ökar, polisen utrustar sig med militära vapen och fordon.

   USA tog över stafettpinnen efter Storbritannien som den militära och framförallt ekonomiska världsmakten. Så länge Sovjet existerade fanns en viss motvikt, i dag finns få länder som vågar utmana imperiet. BRICS länderna och några till accepterar inte det politiska/ekonomiska system som Washington vill tvinga på dem utan försöker skapa en motvikt.

   En stor del av USA:s militära förmåga består som bekant av privata operatörer som jobbar i vinstsyfte. Hur stort intresse har de av nedrustning och avspänning? Det militärindustriella komplexet har blivit en stat i staten som allt mer självgående utökar sin verksamhet (likt alla privata företag). Deras våta dröm är ett nytt krig, då skulle de tjäna stora pengar.

   Att USA kommer att lämna över stafettpinnen till Asien är ställt utom allt tvivel, frågan är hur snabbt det går. Risken är att det inte kommer att bli fredligt. Det brukar det inte vara när ett imperium går under.

   Radera
  6. Pogust;

   Så länge USA är en demokrati kommer de tvingas tänka om eller så går det riktigt utför a la Rom.
   Vi får se hur skuldkrisen sakta men säkert flyttar runt. Vi har bara börjat enligt min mening.

   Kina är här för att stanna. Och Europa är på väg att slå sig sönder och samman finansiellt medan centrum förflyttas mot Asien. Kina och Hong Kong blir jordens finansiella metropol inom snar framtid.

   Radera
  7. Stämmer bra det. Medias okritiska slagsida åt vänster och miljövänster får till resultat en indoktrinerande effekt där nyttiga idioter fyller bägarna med allehanda kostbart trams.

   Radera
  8. rttk

   Att USA skulle vara en riktig demokrati håller jag inte med om. Inte idag, det började förändras efter Reagan nånstans. Se på valen i landet. Oberoende av vilket parti som vinner så kommer politiken att vara densamma. Det är inte politikerna som styr landet längre utan kapitalet. Redan Mayer Amschel Rothschild sade: "Give me control of a nation's money supply, and I care not who writes the laws." Hur skall politiken kunna ändras när inte viljan finns hos de verkligt styrande? De satsar allt på ett fortsatt världsherravälde och fri tillgång till energin i stället för att börja ställa om till framtidens energifattiga samhälle. Det valet leder till krig om vi inte får en ekonomisk krasch innan det bryter ut.

   Läskigt att politiken håller på att gå åt samma håll i Sverige, men det som händer på andra sidan Atlanten brukar komma hit med några års fördröjning. Så har det varit på många områden genom åren. Vi skulle nog titta lite bättre vad som händer därborta för att förstå vår egen situation. När våra banker blivit så stora att de har avgörande betydelse för nationens ekonomi så kommer politikerna att ta allt större hänsyn till dem i stället för oss medborgare...

   Liksom med Rom så kommer nog nedgången att gå i vågor. Även om den globala skuldkrisen slår till så har vi en förmåga att ställa om och anpassa oss som inte skall underskattas. Människan har en unik förmåga till anpassning och nya teknologier kommer att skapas utifrån befintlig kunskap och material under resans gång utför. En snabb krasch tror jag inte på, den blir nog långsam och plågsam.

   Radera
  9. @Pogust;

   Ja, USA´s demokrati håller på att urholkas likt Rom´s pga korruption, ja korruption via lagstiftningens ihåligheter och ovilja att stoppa otillbörligt gynnande av makten själv. Och det går fort utför. Fisken ruttnar alltid från huvudet och ner. Bläckfisken är en annan liknelse.

   Andra stater påverkas i samma riktning där stora institutioner som EU-byråkratin låter sig bestickas. Korruption är dekadensens moder och i tider av stora flöden av pengar(avreglerade banker och låne-boom) krackelerar integriteten även hos de folkvalda. Då har vi nått en nivå som tyvärr endast kan förändras via crash-and burn för att åstadkomma reformer och värderingsskiften.

   Radera
 3. Titta på Sverigedemokraterna. De växer för att man försöker isolera dem samtidigt som man inte bryr sig om folkets problem.

  Samma logik kan appliceras på Ryssarna, de "kritiker" som blundar och därmed tappar trovärdighet blir tvärtom finna arbetare åt den de försöker kritisera. Cornu, jag tror inte dina återkommande artiklar om Ryssarna har någon verkan eller så är den motsatt mot vad du önskar.

  Underskatta inte läsare så som politiker underskattar väljare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Billigt försök att tysta en Putinkritiker. Ignoreras härmed.

   Radera
  2. Enligt dig får man inte kritisera Putin, för då går man hans ärenden. Tjena.

   Radera
  3. Man får absolut kritisera Putin och bör också göra det. Men Putin (som är en skitstövel) agerar utefter en logik som är generell för andra makthavare.

   Är man hotad av någon så försvarar man sig. Går man till attack så gör man det för att det finns något att vinna på på det

   Att utmåla Putin som en oberäknelig galning fungerar inte.

   Radera
  4. Putin är förstås helt beräknelig om man orkar sätta sig in i hans värld, men statsvänstermedia tolkar honom utifrån sitt önsketänksande, och då blir det ju helt fel i den nyttiga idoiotin.

   Radera
 4. Intressant...är då det faktum att Saudiarabien hyr in JKL/Kreab för att förbättra sitt rykte också att se som "psyops" eller är det ok när det faktureras med svensk moms??

  SvaraRadera
 5. Man kan även ha synpunkter på det lilla utrymme direkta tal och presskonferenser som ryska, ledande personer får i svensk media. Inte för att det de säger nödvändigtvis är sanning eller ovinklat, utan för den opartiskhet som pressen säger sig företräda borde gälla svensk media i tanke, ord och handling.

  SvaraRadera
 6. Hum. Om nu både SD och DN hyllar Putin - då är väl DN associerad med SD? För att inte tala om vänstern. F ö kommenterar Wilderäng också DN.

  SvaraRadera
 7. Sven Hirdman är en röst för den säkerhetspolitik, kombinerat med ett starkt eget territorialförsvar, Sverige hade under kalla krigets glada dagar. Kudos! Syftet då var att hindra och avskräcka från eventuella militära angrepp samt freda vårt territorium. Vi deltog relativt framgångsrikt även i många fredsbevarande operationer med vårt värnpliktsutbildade manskap, som hade mångahanda färdigheter från det civila, som kom väl till pass när baser skulle byggas upp i obygderna. Krisorganisationen och självförsörjningsgraden var även den relativt bra på den tiden.

  Nu har det svenska försvaret sedan EU-inträdet genomgått en destruktiv förändring, med avskaffandet av värnplikten 2009. :(

  Istället har vi utlandsobligatorium och yrkessoldater. Jämfört med värnpliktsutbildade soldatar är dessa i lägre utsträckning, lämpade vid byggandet av baser och i kontakten med civila utomlands, eftersom de har sämre civila färdigheter och erfarenheter. Däremot kanske de är bättre på att döda, vad vet jag.

  Huvudsyftet nu med vår militära förmåga är att föra krig i globala konflikthärdar/muslimska klanstrider under Nato- eller USA-befäl, med en liten globalt verkande expeditionskår IO-2014. Detta har resulterat i att terroristattacker på svensk botten numera är legio. Som motiv för sin terrorhandling i julruschen i Stockholm 2010-12-11, angav självmordsbombaren den svenska militära närvaron i Afghanistan.

  Även om Sven Hirdman är medlem i en "rysk tankesmedja" så är hans röst en motpol till den högljudda kör som de svenska natotrollen stämmer upp i. Hans argument ska bemötas sakligt, och inte med intelligensbefriade "guilt-by-association"-argument.

  Som pandang kan nämnas att Carl bildt var den ende utlänning som satt i den "amerikanska tankesmedjan" -RAND. Även han var en ivrig tillskyndare för att gasledningen Nord Stream skulle dras i Östersjön 2006. Dessutom satt han i styrelsen för "Committee for the Liberation of Iraq", vilket uppenbarligen kom att forma den svenska "långtbortistandoktrinen".
  http://web.archive.org/web/20030803155500/http://www.liberationiraq.org/

  Om nu "en tidning" flyttar upp svensk säkerhetspolitik några snäpp på den politiska dagordningen, så tycker jag det är bara bra. Det borgar för att någon jurist, med officiell tyngd, kan förklara vad som står i Solidaritetsförklaringen. Vad som ingår och vad som inte ingår i Solidaritetsförklaringen. Dessutom hoppas jag att säkerhetsfrågorna kommer att engagera folket i allmänhet och riksdagsledamöterna. Den parademokratiska smyganpassningen till Nato har fått fortgå i skymundan alldeles för länge, anser jag.

  Sverige, som i likhet med Ryssland, har relativt rika naturresurser, ska kunna freda sitt territorium oavsett varifrån hotet kommer!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din argumentation faller helt i första meningen. Mig veterligen anser Hirdman inte alls att vi ska ha "ett starkt territorialförsvar" ? Eller har jag missat nåt?

   Radera
  2. Och i den säkerhetspolitisk vi hade under kalla kriget ingick inofficiella överenskommelser, vad jag har förstått ingångna av Palme, som skulle säkra oss NATO-stöd i händelse av konflikt med Ryssland. Men då var ju Sveriges försvar av en annan dignitet än idag, och kunde erbjuda Nato förstärkning. Vad kan vi erbjuda idag?

   Radera
  3. Gruelse, Sverige är inte rikt på naturresurser. Och kan absolut inte jämföras med Ryssland. Det enda av betydelse som Sverige har är järn, några procent av världens reserver. Sverige är ett världens mest importberoende och överbefolkade länder.

   Järnet har betytt och betyder fortfarande mer för människan är förmodligen alla fossila bränslen sammantaget. Om det skulle bli brist på bränslen och livsmedel i världen, vilket är en tidsfråga, så behåller de som har sådana naturresurser dessa. Och då är järn inte mycket att ha. Då är investeringarna små. Det går att smälta järnskrot. Folk har inte råd att åka bil och bilar kan skrotas. Industrin går dåligt och där finns också skrot. Vad som kan stoppas i munnen och i en bränsletank blir däremot dyrt.

   Svenskarna är så hjärntvättade och tomma i huvudet att när tillförseln från utlandet upphör så blir de livsfarliga. Om dom då skulle ge sig på Ryssland med sina överskott på bränslen och livsmedel så blir förmodligen deras fina huvudstad utplånad med kärnvapen. Ute i landet kommer dom att svälta ihjäl i mängder. Detta kan man ganska bra förutsäga och det finns inte mycket att göra åt det. Landet kommer garanterat att kollapsa. Om ungefär 15 år ställer ryssarna in sina oljeleveranser, eftersom de inte är så dumma att de säljer de sista de har. Samtidigt kan de stora svenska exportföretagen säga god natt.

   Sedan år 2000 fördyras den svenska utvinningen av järn realt med ungefär 7 procent om året. Detta inkluderar pelletstillverkning och transporter till utländskt järnverk. Under jord har det kanske varit 10 procent om året. På liknande sätt är det på andra håll i världen och även inom annat än järn. Detta kommer bara att fortsätta och ge djupare ”finanskriser”. När samhället kollapsar så går det fort. Det finns ingen botten i fallet bortsett från vad resterna erbjuder. Alla blir fackidioter. Exempelvis kanske inte skogen kan användas till bränslen eftersom det finns ingen transportapparat. Järnskrotet finns överallt och blir värdelöst. Den hjärntvättade svensken har extra svårt att förstå detta. Allt som tas för givet idag kommer att försvinna.

   Radera
  4. @Ben Dover 17:55
   Ja, meningsbyggnad.

   @Urban Persson 20:41
   Sverige lär ha 80 % av EU:s urantillgångar. Sedan har vi vattenkraft. Vår yta är relativt stor, med tanke på framtida vindkraftverksparker.

   Radera
  5. Gruelse, urantillgångarna är låghaltiga och frågan är hur mycket om kommer att utvinnas. Vattenkraften kan vara värdefull för jordbrukslandet Danmark och försena kollapsen. Men en risk finns att även danskarna inte säljer sin sista mat.
   .
   Potatiskungen, amerikanarna styrs av intressen och är inte så dumma och de har någon hemlig person överenskommelse med någon ledande politiker. I intresset ingår att löften inte betyder något. Palme försökte ha bra relationer med alla länder och speciellt med världens ledande land. Kärnvapenländerna kommer även fortsättningsvis att göra allt för att inte utplåna varandra. Deras intressen står över allt annat och diverse militära allianser är mest för att massorna ska ha något att tro på och känna sig trygga. De mest manipulerade finns i Sverige och många av dom kan en dag bli utplånande med kärnvapen. Dom sitter som ankor och det är bara att banka på. Ett militärt försvar är därför bortkastat och till och med ökar risken för trassel.

   Radera
  6. När ryssarna rammade Estonia efter många militära stölder så var det en tydlig och bra varning. Men den tog ingen större skruv i det toppstyrda landet med sin ryssnoja. Kanske måste den fina huvudstaden utplånas först. Ryssarnas budskap är tydligt och det är att det kan smälla för er.

   Radera
  7. Hahahahaha! Sköna foliehattar! Ett stort oironiskt tack för att ni förgyller min afton!

   Radera
  8. Nähädu Mehmet Gruelse, nu tramsar du. Du tillskriver oärligen Hirdman åsikter som han inte tar, sånt du ogillar skarpt när man gör det med SD:

   "SD är ett parti som vill ha en migrationspolitik som från 1960 talet då vi steriliserade tattare".

   Det håller inte. DIn argumentation är skit.

   Radera
  9. @Ben Dover 06:44
   Du dummare än jag trodde. Läsförståelse är inte din starka sida.

   "Sven Hirdman är en röst för den säkerhetspolitik, kombinerat med ett starkt eget territorialförsvar, Sverige hade under kalla krigets glada dagar."

   Meningen ovan ska tolkas som att under förutsättning att man kombinerar Hirdmans uttalande med ett eget starkt försvar så får man den säkerhetspolitik Sverige hade under kalla krigets glada dagar. Militärt alliansfritt och eget starkt försvar = svensk säkerhetspolitik under kalla kriget i korthet.

   Radera
  10. Nej, Sverige var aldrig alliansfritt. Läs "en journalists" bok Den dolda alliansen. Eller ja, jag vet ju att du gruelse aldrig kommer läsa den, men ni övriga kan göra det. Sverige samarbetade aktivt under hela kalla kriget med USA och NATO om

   - Signalspaning
   - Utrustning
   - Gemensamma försvarsplaner inklusive
   * Gemensamma minfält i Öresund och Östersjön
   * Flygkorridorer för NATO-flyg, inklusive kärnvapenbärande dito
   * mm
   * stabs- och ledningsövningar där NATO-förband opererade på svensk mark

   Det fanns även ett hemlig dokumenterat löfte om NATO och USA-stöd vid angrepp mot Sverige.

   Radera
  11. ...och trots detta (boken har några år på nacken nu) så skränar mediaetablissemanget, regeringen och andra tyckare fortsatt om "neutralitetens" förträfflighet.
   Skillnaden mot den tiden är att det idag finns ingen som planerar komma till sveriges hjälp om det skiter sig. Många svenskar önsketänker...

   Undrar om svensken hade resonerat annorlunda om vi haft besök av svarta döden eller röda pesten under eller efter Vk2? Gissar nog att den moraliska högfärden hade dämpats en del.

   Radera
  12. @Cornu 12:46
   Gör du någon skillnad på "militärt alliansfritt" och "alliansfritt"?

   Jag hävdar fortfarande att Sverige var formellt militärt alliansfritt. Det gav Sverige handlingsutrymme och hade en dämpande inverkan på hotnivån i Östersjöregionen.

   Enligt dåtida hotbildsanalys kom det främsta hotet mot Sverige från WP och Sovjetunionen. Vi betraktade Sovjetunionen som en aggressiv part i Europa. Mot bakgrund av den hotbildsanalysen så utarbetade Sverige ett samarbete rörande säkerhetspolitik, underrättelser, informationsutbyte etc., med främst Storbritannien/USA, i syfte att förbättra vår beredskap utifall ett storskaligt krig utbröt. Det är inget som är obekant för mig, och jag ställer mig inte ogillande till det, med tanke på hotbilden. Seriösa säkerhetspolitiskt ansvariga arbetar så.

   Men om Sverige formellt hade gått med i Nato, så hade den säkerhetspolitiska situationen förändrats i norra Europa. Sovjetunionen hade förmodligen knutit Finland hårdare till sig. Hotbilden och hotnivån i Östersjöregionen hade därmed kommit att öka. Det nordiska samarbetet hade blivit kraftigt decimerat. Varken Sverige eller Finland hade tjänat på det. Man ska sträva efter fredliga förbindelser, det tjänar man på i längden.

   Att vi hade en livlina till väst under kalla kriget är väl inget skäl för att gå med i Nato nu. Nato fanns som en motpol till Sovjetunionen, som inte längre finns. Sverige ska göra vad som är optimalt för Sverige utifrån aktuella och framtida hotbilder! Sedan ser jag en stor fara i att vi lierar oss så hårt med det salafi-wahhabistiskt-vänliga USA.

   Krig kan aldrig vara ett självändamål. Så mitt råd till krigshetsande stormakter är:
   Tagga ner!

   Radera
  13. @Cornu
   Sverige är alliansfritt även om EU-anslutningen något naggar den i kanten. Politiken har haft som huvudsyfte att hålla Sverige utanför ett krig. Därav tillägget syftande till neutralitet i krig. Om Sverige blir anfallet så faller ju neutraliteten.
   Signalspaningen, och utbyte av information, bedrevs ej via NATO utan direkt med USA och med sovjetisk kännedom. Något fördömande av detta har aldrig utgått från sovjetisk sida men däremot var man nabba att skjuta ned DC3:an när den förirrade sig in över sovjetiskt territorialvatten.
   Att det finns planer för vad Sverige skulle göra i händelse av krig är väl inget konstigt. Snarare skulle det vara tjänstefel om sådana inte funnes men med tanke på inkompetensen angående ubåtar så funderar man ju över försvarsmaktens kompetens.
   Samövningar har vi haft med NATO sedan 70-talet och är bara ett led att visa var vi stå om vi bleve angripna. Att de sker i så mycket större och intensivare skala är bara att beklaga men just dessa tramsargument för att vi är med i NATO; vilket NATO förnekar, är beklagliga ör de fungerar bara till att förhindra en djupare och sakligare analys.

   Radera
  14. @Mehmet:

   Dum i huvudet är nog den som använder associationsargument. Det är per definition fel.

   Det är inte olikt den gamla historien om att koka soppa på en spik, spiken är jättegod bara man lägger till 100 andra ingredienser.

   Men jag ska komma ihåg det nästa gång SD kommer på tal, bara man blandar in några politiska ståndpunkter de inte har så är de ju nazister.

   Radera
 8. På temat.

  "Russia is pouring troops and weapons -- including missiles capable of carrying nuclear warheads -- into its western exclave of Kaliningrad at such a rate that the region is now one of Europe's most militarized places".

  http://www.businessinsider.com/russia-is-pouring-troops-and-weapons-into-its-european-enclave-2015-6?IR=T

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1939 hette det att Finlnads gräns ligger för nära Leningrad. Då kunde man därför invadera Finland.
   2013 så försvarade/ motiverade Putin vinterkriget med att det var nödvädigt för att "rätta till misstag" begågna av den ryska statledingen tidigare år. Kriget var alltså nödvändigt för ryssland att rätta tidigre fel....Detta uppmärksammades av media i Finland, men svensk media hade nog någon HBTQ fråga söder om Sahara den veckan....?

   Vad gäller nu då med Kaliningrad? Ligger Polens och Litauens gränser för nära Kaliningrad? Var det ett ryskt misstag att Polen och Litauen blev självständiga? Hotas Kaliningrad av onda makter som Finland "hotade" Sovjet 1939?

   Radera
 9. Du menar att Sveriges ambassadör i Moskva var en rysk agent?!!!
  Hoppas att det inte är sant för alla andra byråkratsvin vars rikedom och makt du med värnpliktsslaveri vill tvinga ut svenska ungdomar som kanonmat för att försvara! Inte kan det väl vara som så att statsministern, utrikesministern, försvarsministern, ÖB och högsta ledningen på FRA alla är ryska agenter de också? Vad finns det då att försvara? Hur kommer ett meningslöst och verkningslöst motstånd då att sluta för hemvärnsgubbarna på Gotland som är lurade ta strid mot övermakten för att försöka skydda exakt de pamparna som avrustat och dödsdömt dem?

  Det finns ingen försvarsförmåga.
  Det finns ingenting värt att försvara med vårt svenskstatliga pamppack.
  - Vilken slutsats drar den lurade slaven av dessa båda faktum? Jo, att hans egna mänskliga rättigheter borde reduceras ytterligare. Mer avskaffad yttrandefrihet under de lallande lämlarnas skrik "psyop psyop psyops, snälla statsministern, jag försvara mig genom att avskaffa min yttrandefrihet!"

  Lurade slavar har svårt att fatta. Ni har alla enhälligt röstat för att avskaffa försvaret under det senaste 25 åren. Nu när ni kommit på att det kanske var farligt, så agiterar i för mer av samma, mer skatteBiljoner till de politiska miljonärerna och avskaffandet av fler mänskliga rättigheter för mänskliga folket. Alla helt utan tanke på varför den ockupation staten bedriver mot oss idag skulle kunna vara värre än ett valfritt annat lands regering skulle utsätta oss för. Jag tycker det är utmärkt att dasgens förtryckande dagens ockupationsregim är så extremt inavlad och verklighetsfrämmande att den hjärnparalyserat saknar förmåga att vidta någon åtgärd överhuvudtaget oavsett vad som händer. Det är enda hoppet om att ersätta den med något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ingenting värt att försvara med vårt svenskstatliga pamppack.

   Vårt starkaste försvar. Vårt samhälle är så känsligt att ingen skulle komma på tanken att kriga mot oss för att "ta landet". "Just In Time" har tagit över helt och minsta störning och landet kollapsar. Har någon varit så jävla dum att de försökt attackera oss har de också ett ekonomiskt hästjobb att få området på fötter igen

   Radera
  2. @dopad
   Men varför inträffar då inte "landskollapser" oftare än vad de gör vid "störningar"?
   Varför inträffar landskollapser oftast som en följd av landets egna stats ostörda regerande?

   Är det inte som den medicinska vetenskapen kommit fram till idag, inte så att en gen muterar och skapar cancer i kroppen, utan att cancern är en helt perfekt medfödd funktion och en nödvändig konsekvens av hur systemet i fråga har förprogrammerats? Ingenting alls är trasigt med cancerogenen eller med politikern, då skulle de inte kunna vara så effektiva i sin ödeläggelse av vårt samhälle. Att staten som förtrycker dig ÄR cancern som du borde försvara dig emot! Passa dig för de som använder den försvarslöshet de själva har regerat fram under hela din livstid, som förevändning för att avskaffa ännu fler av dina grundläggande mänskliga rättigheter och stjäla ännu mer pengar av dig. Om du upplever Sveriges försvarslöshet idag som ett problem, så är definitivt mer av samma inte lösningen, eller hur?

   Sedan 1990 har vi 11 borgerliga regeringsår, 10 sosseregeringsår och 3 med S+C/FP. Politiker som upphörde vara aktiva för 25 år sedan, har nog inga förtroendeposter idag. Så du får döma sosseborgarna och borgesossarna efter vad de faktiskt har gjort när de har regerat.

   Radera
  3. Och precis som med cancer så kan boten ofta döda dig snabbare än sjukdomen.

   Radera
 10. www.etc.se/nyheter/nytt-kallt-krig
  Det är så synd om Ryssland, ju. Stackarna känner sig tränga, förstår ni väl.

  SvaraRadera
 11. Bra att fler och fler vaknar ur sitt matrix.. :) Det är på tiden.

  SvaraRadera
 12. Här finns mitt bemötande av Hirdmans synpunkter: https://misantropensbetraktelser.wordpress.com/2015/06/20/sven-hirdmans-tio-myter-och-missforstand-om-svensk-sakerhetspolitik/

  SvaraRadera
 13. Intressant inlägg. Bloggade med lite annan vinkel om Winiarskis intervju med ambassadören idag. Varför tycks svenska journalister ha tappat förmågan att ställa följdfrågor?

  https://asiktskompassen.wordpress.com/2015/06/20/skjutjarnsjournalistiken-ar-dod-rysslands-ambassad-och-bildt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en relevant fråga. När jag läser en artikel som DN-intervjun med Rysslands ambassadör ställer jag mig samma fråga som alltid när en makthavare gör ett dåligt jobb: Är det avsiktligt eller inkompetens? (Och vilket är värst?)

   Radera
  2. Ja, och oavsett avsikt eller kompetens: varför ska det vara så? Det tycks kontraintuitivt. Journalist är fortfarande ett extremt populärt yrke, dvs hög konkurrens som borde skapa stjärnor. Försöker besvara detta på bloggen

   Radera
 14. Bra att Svensk medias partiskhet framkommer, när det gäller "rysslandskrisen" är det särskilt viktigt eftersom tidningar sponsras, och så visas även vad sponsorerna har för åsikter i frågan.

  SvaraRadera
 15. Sven Hirdmans artikel förtjänar att diskuteras men på saklig nivå. Cornu kommer som vanligt med invektiv och guilt-by-association, när han som vanligt inte har sakargument. Men låt oss acceptera att han är putinagent, det framgår av presentationen att han sitter att han sitter i ett statligt ryskt institut för internationella relationer och det döljs överhuvudtaget inte i artikeln. Således framför han bara budskapet att Ryssland önskar avspänning i Norden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, han för fram budskapet att Ryssland tycker att vi inte ska gå med i NATO. Det kanske är avspännande för Ryssland, men knappast för oss.

   Radera
  2. Men glöm inte bort att utrikespolitik handlar om relationer mellan länder och inte vad man tycker om dem. Ur rysk synvinkel är det bra om vi inte går med i NATO och ännu mer för Sverige. Det är de åsikterna han framför och som i brist på motargument bemöts med högljudda ylanden.

   Radera
 16. EU:s solidaritetsklausul från organisationens korrupta politiker blir värd allt mindre. Vänta bara tills valutan blir värdelös av inflation och kollapsen kommer närmare. I alla länder finns frihetsrörelser, som bara växer. I Sverige finns Sverigedemokraterna. Ryssland stöder naturligtvis denna utveckling och frihetsrörelserna stöder Ryssland. Men till slut är det förstås fysiken som styr och då betyder en frihetsrörelse ingenting. Ryssland kollapsar också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allianser för handel och militärt samarbete faller sönder när ekonomin försämras. Det räcker att titta på ett projekt med några personer och hur det går när projektet misslyckas. Personerna kan bli ovänner för lång tid. Ryssland försöker naturligtvis uppmuntra krafter inom EU som ser mer lokalt på saker och splittra EU, i den mån de kan. Det är också bra för Sverige att bli mer oberoende av byråkraterna i Bryssel. Apparaten i Stockholm verkar ha tappat förmågan att tänka. Olika dogmer sätts före fysiken och det nationella intresset.

   Radera
  2. När utvecklingen har gått tillräckligt långt kan inte centralmakten behålla sin ställning av att dess maktmonopol tappas. Den får problem med att besöka en plats och verkställa. Det kan vara allt från att det är farligt personalen till att det saknas bensin till bilarna. Sådana tendenser finns i Sverige och i många andra länder. Makthavarna av olika typer är livrädda för detta och kallar utmanarna för terrorister.

   I nästa steg kan inte ens en vanlig person besöka en främmande plats. De som inte känns igen kan bli en potentiell invandrare, som kan öka överbefolkningen och svälten. Om främlingar mördas på platsen utan frågor kan inte ett minimum av kommunikationer upprätthållas och det blir värre än på stenåldern. På något sätt uppstår en balans när tillräckligt få blir kvar. Detta är det kollapsade samhället med rester som enda botten och det är detta som man bör planera för. De mer organiserade terroristerna vill som regel bara sköta sitt eget.

   Radera
 17. Ser ut som om PW läser bloggen... Idag var det till att försöka släta över. Kul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vem är PW?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Chefredaktören. Som skriver en kolumn med i princip samma innehåll som detta inlägg förutom spionaget (fotandet av skyddsobjekt) som inte nämns alls.

   Radera
 18. "En tidning" hade idag en lite annan vikling. Alltid något, men det är bara en handfull i media som försöker granska någotsånär kritiskt. Inte sällan blir dom utfrysta.
  Tänk rubikerna om Hirdman hade en liknande ställning i någon amerkansk organisation?

  http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-vanskap-byggs-inte-med-hot-och-logner/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ankdammsboende - förträngt en tidning - blev mycket räkor och tårta igår. Helt klart vem PW är nu. Var varmt i växthuset här på morgonen. Dörrarna är stängda på natten för att inte få in hungriga rådjur. Hjärnan är långsammare vid 38 grader.

   Nu blir det prioritet på barnbarnet.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 19. Militär upplevelsepark för barnfamiljer! Detta måste alla strispittar här älska. Önskar ni inte avundsjukt att vi hade en president som Putin vi också?
  http://www.spiegel.de/politik/ausland/russland-militaer-erlebnispark-patriot-in-kubinka-a-1039741.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. I sverige bygger vi istället en HBTQ-klimatpark med genusinriktning. Världens första. Obilgatorska besök av alla i befolkningen beslutas av regeringen.
   Besökaren för inte lämna området förrän vederbörande svarat uniformerad personal rätt på klimat och genusfrågor.

   Radera