Cornucopia?

2015-06-02 15:35

Ryssland drar tillbaka stöd för Assad - Assad svårt skadad av bilbomb?

Igår kom rapporter om att Ryssland drar bort sitt stöd för Syriens president och diktator Bashar al-Assad. Idag kommer än så länge obekräftade uppgifter om att Assad nyss ska skadats svårt av en bilbomb.

Arabiska tidningar ska rapporterat att Ryssland ska ha skickat hem ett hundratal höga diplomater och experter, samt deras familjer.
"A dramatic Russian pullback from support of the Bashar al-Assad regime in Syria was reported Sunday by a prominent Arabic-language newspaper that said that some 100 senior Russian diplomatic and technical officials stationed in Damascus were flown back to Moscow last week with their families."
Även ryska "militära rådgivare", som stött Assadregimens militärer med expertis, ska ha dragits tillbaka från landet.

Som av en ren slump kommer det nu än så länge obekräftade rapporter om att Assad ska ha skadats svårt av en bilbomb. Kontot som skrev detta på Twitter kallar sig för Syriens utrikesminister, men är inte verifierat. Antingen är det psyops och desinformation, eller inte. Ni är varnade. Källkritik bör tillämpas, men kontot har inte skrivit något misstänkt förut, utan bara enkla rader om möten med andra länders utrikesministrar. Vilket förstås kan vara för att verka legitimt.


Att ha ihjäl ledare man tidigare stött är inte en helt ovanlig rysk och slavisk strategi, som både tillämpats i Tjetjenien, ex-Jugoslavien och även i Dumbass i sydöstra Ukraina.

Enklaste förklaringen är förstås ett genuint angrepp. I morse ska två bilbomber dödat ett stort antal syriska underrättelseoperatörer vid ett angrepp mot deras anläggning.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

32 kommentarer:

 1. Återigen verkar konspirationsteorier bli kospirationsfakta:
  http://fortruss.blogspot.dk/2015/06/cyber-berkut-hacked-correspondence-of.html

  SvaraRadera
 2. Det är väl kanske inte så dumt att ledarna har ihjäl varandra.
  Det känns ju mer "fair" än den västerländska tradition där ledarna har folket att ha ihjäl annat folk, men i stort sett alltid rädda sitt eget skinn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, västvärlden skulle behöva en Ryan Doctrine.

   Radera
 3. Spontan gissning: Ryssarna är ute att knyta åt sig Erdogan. Att Erdogan stöder IS med vapen och pengar är ju öppen hemlighet i klass med ryssarnas inblandning i Ukraina, vilket EU, USA och Nato knappast kan fortsätta blunda för längre till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ryssarna är ute efter att knyta åt sig Erdogan" ska det stå.

   Radera
  2. Kommer IS också att få S-300?

   Radera
  3. Nej IS har ju USA- utrustning "sponsrat" av bl.a.Irakiska armen.

   Radera
  4. Egentligen fel, Erdogan stöder "moderata grupper" som sen desserterar till IS, alternativt ledarskapet svär över dem. Tro inte de skänker några vapen direkt.Turkiska MIT gör dock en hel del konstiga saker.
   Men det är väldigt tydligt att Bashar Al Assad är prio 1 och IS kanske nr 37 på "to-do listan."

   IS kommer inte få några S300, vet inte ens om ryssarna levererade dem till Syrien eller om det bara var prat från Putin och Lavrov. Vet att det var massa strul och leveransen kraftigt försenad. (Samtidigt pratade Putin om att s400 var tänkbart att skicka dit vilket det såklart inte var).

   Syrien har gissningsvis några enheter som kan stjälas om de tvingas fly från sina posteringar som de gjort från en del andra fästen.

   Även om regimen fortfarande kontrollerar hjärtat av landet och de flesta storstäderna så verkar det som att deras dagar är räknade. Den nye Saudiske kungen är ju som vi märkt mycket mera direkt i sitt agerande och verkar i det närmaste slutit en typ av Ribbentrop-pakt med Turkarna. De har sponsrat olika grupper som inte samarbetat tidigare men som nu slagit sina påsar samman.
   Det har flödat in många tusen nya västtränade-legosoldater med mer avancerade vapen (ja vi lär nog även se islamistiska terrorister skjuta ner ett kommersielt flyg i framtiden och inte bara ryska).

   Det blir helt enkelt omöjligt i längden att stå emot.

   Kvar att agera har dock både Irak, Iran, och Hizbollah. Främst kanske Hizbollah vars existens är beroende av försörjningslinjer från Iran. Ledaren Nasrallah har själv bekräftat det i ett tal (dvs att Hizbollah faller om Assad faller). Iran och Irak för att man vill behålla en shiavänlig regim. Iran har dessutom en stor tacksamhetsskuld till Syrien från Iran-Irakkriget där förhållandet var det motsatta.

   Radera
  5. När man talar om trollen
   Iran lovar oss en överaskning i Syrien.

   http://www.businessinsider.com/irans-military-mastermind-promises-a-surprise-in-syria-2015-6?IR=T

   Radera
 4. Tja.
  Ryssland har aldrig riktigt givit Syriska regimen "stöd". Att motsätta sig en NATO invasion är inte direkt ett stöd. Visst, Syrien har fått köpa vapen av ryssarna, vilket är en ekonomisk uppgörelse.
  Stöd skulle innebär ryska stövlar på syrisk mark.
  Stöd har Syrien däremot fått av Iran och Hisbollah.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skulle "ryska stövlar på syrisk mark" vara det ända sättet att ge stöd?

   F.ö. så har det väl varit ryska stövlar där eftersom man även drog hem sina militära rådgivare?

   Radera
 5. "Att ha ihjäl ledare man tidigare stött är inte en helt ovanlig rysk och slavisk strategi, som både tillämpats i Tjetjenien, ex-Jugoslavien och även i Dumbass i sydöstra Ukraina."

  Ovan insinuation, givet sammanhanget, att Ryssland skulle ligga bakom bilbomben, vore mycket osannolik!
  Insinuationen är ett exempel på ett taffligt psyops från ett svenskt Natotroll, skulle jag vilja säga.

  Troligare vore, sin vana trogen att aktivt underlätta dödandet av starka, relativt sekulära, muslimska ledare för multietniska nationer i Arabvärlden (såsom Saddam Hussein, Muammar Kadaffi), att ondskans imperium* - USA - har varit inblandad i bilbomben.

  USA har ju hela tiden sedan 2011 varit öppet fientligt inställd till den shiitiske Bashar al-Assad i Syrien. USA:s krigspropaganda mot den syriske presidenten har varit mycket hätsk och aggressiv. Fru Clinton har bl.a. hållit en presskonferens tillsammans med saudiska kollegor, där man öppet sa att det är en plikt att beväpna den syriska oppositionen, som kämpar mot de syriska regeringstrupperna.

  Denna fientliga hållning förklaras till stor del av att USA deltar i "The Long War" samt står på sunnimuslimernas sida i konflikten mellan sunni och shia i Arabvärlden. Oljekontrollen och försvaret av petrodollarn är av avgörande betydelse.


  *) 2003 invaderade USA med stort stöd i Senaten (77 ja, 23 nej) och Representanthuset (296 ja, 133 nej), utan FN-mandat och utan stöd av Frankrike eller Tyskland, men med stöd av fabricerade bevis på WMD och påstådda "safe heavens" för al-Qaida i Irak.

  Invasionsresultat:
  ca 600000 civila dödsoffer, stora flyktingströmmar, ISIS och al-Qaidas framväxt i landet, Iraknationen förstörd, oersättliga fornminnen från mänsklighetens vagga förstörda eller i orätta händer. Men Både Exxon och Chevron har börjat att borra efter olja i norra Irak . Så Mission accomplished?
  http://clerk.house.gov/evs/2002/roll455.xml

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du glömt ta medicin nu igen?

   Radera
  2. @Rickard Ohlin 18:18
   Och din sakliga kritik består av? V.v. svara redigt!

   Radera
  3. Rickard Ohlin

   Bemöt fakta med fakta ist för att göra dig till åtlöje.

   Radera
  4. Fakta måste vara baserat på något i verkligheten, inte på något som finns under foliehatten.

   Radera
  5. Ska man dra jävligt förenklade slutsatser enligt ovan är ju IS Rysslands fel. Zarqawi som grundade IS startade sin karriär under den sovjetiska ockupationen av Afghanistan. Precis som Bin Laden ju också gjorde, etc osv.

   Radera
  6. @Ben Dover 10:11
   Du drar fel slutsatser i den mån du drar några. Ryssland är inte Sovjetunionen.

   Sovjetunionen ockuperade Afghanistan i slutet av 1970-talet. USA svarade genom att finansiera och vapenutbilda oppositionen, som bestod av bl.a. Mujahedin och al-Qaida. Så det troligaste är att Zarqawi startade sin våldsamma karriär med benäget bistånd från USA. Du kan väl läsa tyska:

   "Als Mudschahedin bezeichneten sich die verschiedenen Guerilla-Gruppierungen, die von 1979 bis 1989 in Afghanistan gegen die sowjetischen Truppen und die von ihnen gestützte kommunistische Regierung (Sowjetische Intervention in Afghanistan) kämpften. Sie erhielten finanzielle und materielle Unterstützung vor allem von den Vereinigten Staaten, Pakistan und Saudi-Arabien. Die Waffenlieferungen und die Ausbildung vieler Kämpfer wurden vor allem vom US-amerikanischen Geheimdienst CIA und dem pakistanischen Geheimdienst ISI organisiert. Die CIA investierte, in Zusammenarbeit mit dem Maktab al-Chadamāt, im Rahmen der verdeckten Operation Operation Cyclone mehrere Milliarden US-Dollar in die islamistischen Aufständischen. Nach dem Abzug der sowjetischen Truppen 1989 kam es zum Bürgerkrieg zwischen den verschiedenen Mudschahedin-Gruppierungen."
   http://de.wikipedia.org/wiki/Mudschahed

   Radera
  7. Så det var USAs fel ändå? Otippat.

   Radera
 6. Skönt att världen är så enkel nuförtiden. I grunden är allting Rysslands fel. Man kan liksom bara lära sig det o sen bara stänga av hjärnan.

  btw förklara gärna hur du räknade ut hur många som söker lägenhet i stockholm eller var du fick informationen från Lars!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde på samma sätt med Finn.no som med Blocket.se. Dvs jämförde antalet finnes med sökes. Det är en relativ indikator.

   Radera
  2. Ah ok. Lät märkligt men just för att jämföra två marknader borde det funka.

   Radera
 7. Dags och tänka efter lite. Vad finns på spelplanen. a) ISIS som hotar Syrien och Irak, och i förlängningen Jordanien, Libanon (Israel kan stå emot). b) Ryssland som måste få in Ukraina i slavbojan igen (helst genom "fria" val). NATO har logisikresurser att möta en av de två händelseförloppen, dvs välja att kunna skydda Ukraina och Polen - ELLER gå in i Irak igen med alla logistikresurser och trycka tillbaks ISIS. Om då Ryssland skadar Syriens regering och kanske ställer till lite i Libanon, ja då skriker Israel på NATO-hjälp och man måste välja att ta Syrien och Irak. Ryssland kan dansa in långsamt i Ukraina, Ukraina blir ett offer, om nu inte Polen blandar sig in.... Att överge Assad och även skada honom ligger således i Rysslands intresse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan har väl knappast obegränsade resurser heller? Men jo, det märks att när det smäller lite mer i Syrien så brukar Ryssland och USA försöka att inte bråka för mycket i Ukraina.

   Radera
 8. Lyssna på intervjun med Lavrov och sätt i perspektiv till vad västpolitiker och västmedia säger.

  https://www.youtube.com/watch?v=4lZJMjwddXQ

  SvaraRadera
 9. Hej, du har väl sett den här förresten, inte sett att du kommenterat den
  https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/05/31/mh17-forensic-analysis-of-satellite-images-released-by-the-russian-ministry-of-defence/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det någon som tror på något Ryssland säger längre? De hävdar att de inte har några BUK, när de paraderade med dessa nyss på Segerdagen och det finns foton med Putin på rysk militärbas med BUK i bakgrunden.

   Radera
  2. Atrapper såklart! Direkt från "Rullywood"

   Radera
  3. After analyzing the nature of damage dealt to the aircraft, manufacturer Almaz-Antey came to the conclusion it could only have been caused by one of the missiles from BUK’s older line of defense systems, namely the BUK-M1.

   http://rt.com/news/264421-buk-missile-manufacturer-investigation/

   Tillverkaren har gjort en egen utredning baserad på de uppgifter de fått från holländska utredare. Enligt dem, som väl borde veta hur missilen funkar, så var det den gamle varianten som Ryssland inte haft sen 99 då de gick över till BUK-M2 och sålde de gamle M1 till andra länder.

   Vad som är konstigt i den här tragedin är att inte USA tjatar hela tiden om alla bevis de har för Rysslands skuld. Jämför uppladdningen inför invasionen av Irak då vi dagligen hörde dramatiska uttalanden om WMD. Om de verkligen tror att Ryssland var inblandat så skulle vi höra det om och om igen. De skulle aldrig låta den chansen till påverkan gå till spillo om de verkligen hade nån form av bevis. Nåt stämmer inte här...

   Propagandakriget fortsätter, tveksamt om vi någonsin får veta hela sanningen.

   Radera
  4. Ny analys från bellingcat angående typen av missil
   https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2015/06/03/evidence-the-russian-military-supplied-the-type-of-missile-used-to-shoot-down-mh17/

   Radera