Cornucopia?

2015-06-04 16:55

Risk för inbördeskrig i Gaza? IS vs Hamas?

Islamiska staten är på väg att etablera sig i Gaza. Efter att Hamas ingripit mot IS följeslagare och samlingsplatser hotar IS nu med krig.

Både Hamas och IS är sunnimuslimer, så i princip hela Gazas befolkning, utom ca 0.2% kristna är potentiella IS-anslutna om IS tar över Gaza. De kristna blir förstås mördade om IS tar över.
"The Associated Press reported Tuesday that Salafi-jihadists in Gaza issued the threat via Middle East media, though they did not specify what would happen if Hamas refused to comply. Tensions between the two groups have been on the rise since Hamas destroyed a mosque associated with a group called “Supporters of the Islamic State in Jerusalem” May 3, in response to a series of unclaimed bombings in the Strip."
IS anhängare i Gaza hävdar också att de beskjutit Israel med raketer.

Man kan väl sammanfatta det hela med att om IS tar över Gaza, så kommer enklavens av religiösa fanatiker hårt ansatta medborgare gå från illa till IS helvete. Frågan är om Israel rent av kommer upphöra med landets dagliga hjälpsändningar in i Gazaremsan, som är nödvändiga för att hålla folket vid liv, om IS tar över? Egypten kommer fortsätta ha sin gräns mot Gaza stängd, för man vill knappast ha in IS i Egypten.

Gazaborna får trösta sig med att mediangazabon är mångdubbelt rikare än medianryssen, vars medborgare är betydligt fattigare än det isolerade Gazas befolkning.

Det kan finnas en möjlighet, även om den är osannolik, att Hamas och Israel kan finna en gemensam fiende i IS, och samarbeta, vilket på sikt kan leda till förbättrade relationer mellan de två parterna. Åtminstone kan man kanske nå en vapenvila, men ett inbördeskrig mellan Hamas och IS på Gazaremsan är nog ur askan i elden för gazaborna.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

49 kommentarer:

 1. Israel har koll på läget, och gör vad som behövs för att skydda sig, ( till skillnad från Sverige, Wake up Swe !!).
  För övrigt är det väl ganska bra att alla galningar i världen (som inte gillar öl el kultur el diskussioner el vetenskap el argument el vanliga mänskliga normer) samlas ute i en öken där dom så småningom kommer att bli bombade ... Trist för dom som bor i närheten bara .. !

  SvaraRadera
 2. Ship to Gaza blir nog ingen PR-succé om de tas emot av IS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken fin idé. Kan inte Kaplan vara med denna gång också för att ge hela eventet en legitimitet och komplettera Margots 1,5 miljarder i bistånd.

   Radera
  2. Den här gången kommer vi antagligen att skicka svensk FN-trupp, palestinierna fick ju alltid igenom sina resolutioner där redan innan de blev erkända som egen nation. Kan ju bli lite jobbigt iofs om de som blir skottskadade e.d och skickas hem med kommersiellt flyg hamnar på sätet bredvid någon IS-jihadist som är på väg till sin genuscertifierade förturslägenhet i Stockholm/Örebro.

   Radera
  3. Nu är du fördomsfull. Naturligtvis sitter den traumatiserade IS kämpen längst fram i kabinen och förs sedan till VIP loungen på Arlanda så det inte finns risk att stackarn riskerar stigmatisering vid ankomst till sverige innan han får sin skyddade identitet.
   Svensk trupp får ta båten eller vänta på att någon av flygvapnets kvarvarande C130 blir lediga för sjuktransport. När svensken sedan kommer hem och går på stan i uniform så skriker man "barnamördare" efter honom /henne.

   Radera
 3. IS är verkligen på frammarsch, idag kunggjorde man i en fatwa att alla Al-Quaida (Al Nusra) samt övriga rebeller är "murtadeen" och lovliga för alla att döda.
  https://twitter.com/EjmAlrai/status/606373500639657984

  SvaraRadera
 4. Tack för inlägget. Men källan länkar till en tidning som får "världen idag" att framstå som objektiv.

  SvaraRadera
 5. Myten om "IS" som en segerrik främlingslegion är en av de mest påfallande propagandakonstruktionerna som all press i väst tvingas publicera idag, och som de flesta bloggare menlöst hakar på. Ur ett svensk perspektiv så skulle ingenting kunna gynna SD mer, under de senaste par åren, än myten om IS och uppdykandet av tiggande "EU-migranter" vid varje butiksingång. Men IS är ju globalt, så IS-myten måste förstås ur Israels perspektiv. Det handlar uppenbarligen om att splittra islamisterna och alienera väst från den ena militanta islamistiska terroristfalangen, för att istället stödja den andra militanta islamistfalangen. Som t.ex. Saudikärnvapenarabien och deras sharia-konstitution med världens allra värsta kvinnoförtryck, som ju Sveriges feministiska regering stöttar förbehållslöst ekonomiskt, militärt och moraliskt eftersom de kopierar Fredrik Reinfeldts och Göran Perssons politik rakt av helt utan någon justering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fler och fler ser igenom bluffen och dyker det upp mer sådant här kommer fler att förstå
   Terror trial collapses after fears of deep embarrassment to security services

   Radera
  2. IS är regionalt, de snackar högt och lågt men sanningen är att de ligger i krig med Al_Qaida som nästan endast är globala.
   IS snackar en massa rekryterings jidder om att ta över världen vilket lockar dekadenta Addidas krigare från B-sjön vilket inte är dem imot.

   Radera
  3. Den AIDS-sjuke araben som håller i kulsprutan i fotot i tidningslänken du gav, visar varför IS är en myt. Araber är världens sämsta soldater. De krigar som de firar bröllop, genom att skjuta i luften. Kul i just det fotot att hans lilla sexslav tvingas hålla upp ammunitionsbandet, väl lärt av läxan sedan föregående herre trampade på detsamma och därför omkom. Evolution förekommer också i arabvärlden, om än mycket mycket långsamt.

   Radera
  4. Jag är inte bara politisk idiot, jag är rasist också!

   Radera
  5. Ungefär så ja, Ben Dover.

   Radera
  6. @Ben Dover, Araber är världens sämsta soldater. Har du njågot att invända mot detta uppenbara faktum? Se bara på alla foton av dem under strid hur de inte klarar av att ens hålla i skjutvapen på ett användbart sätt. Det finns liksom en anledning till varför inga föremål tillverkas i Mellanöstern. Det är för svårt för araber.

   Radera
  7. Om man bortser ifrån att de håller ett område stort som England spöar Iran-miliserna orerar om hos västerlänningarna så de inte vet vad de ska göra åt saken samt har gediget Sunni-support så är de värdelösa ja.

   Radera
 6. Det finns två "riktiga" krigsmakter i området och det är Israel och Turkiet, IS passar sig för att reta dessa, skulle de två eller någon av dem få lust att göra slut på IS, så är IS slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför skall IS reta sina egna vänner?

   Radera
 7. Hahaha, Zio-trollet strikes again!

  Läser man denna artikel istället, så kan man konstatera att Israhell attackerat Hamas som i sin tur försöker bekämpa ISIS. Lite konstigt och inte exakt såsom zio-trollet skriver, va?

  Om man nu hade en aning om FAS:s och Israhell:s behjälplighet mot ISIS/ Al-Qaeda/ Al Nusra (samma skit i olika förpackningar) hade man också skrattat åt Wilderängs 'påstående' om att "Hamas och Israel kan finna en gemensam fiende i IS, och samarbeta, vilket på sikt kan leda till förbättrade relationer mellan de två parterna. Åtminstone kan man kanske nå en vapenvila, men ett inbördeskrig mellan Hamas och IS på Gazaremsan är nog ur askan i elden för gazaborna." tillsammans med mig... eller gråtit över Palestinska folkmordet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har fan inte en siffra rätt. ISIS= Islamiska staten Irak/Syrien Al-Nusra=Syrien AQ=Globalt Jihad.

   Hur fan bloggägaren blev ansvarig för hela eländet är för många med mig en gåta.

   Radera
 8. Förstår inte riktigt problemet här. Gaza styrs visserligen av Hamas, som har lite avvikande uppfattning om Israel i allmänhet, och dess framtid i synnerhet, men de har väl ändå rätt till sitt land? Blockaden är ju olaglig. Principer måste alltid komma först i varje situation. De har ju behov som nu inte kan tillgodoses nu under blockaden; det råder stor brist på mat, kläder och vapen. I synnerhet robotsystem. Men Hamas lojala saudier står redo att hjälpa till ekonomiskt. men Israel hindrar dem att hjälpa. Det har de inte rätt till.

  Hjälp till att hjälpa, stöd Ship to Gaza.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och för er feta svin till borgarbrackor som inte tänker bidra; tänk på att för varje krona ni skänker, bidrar ni till transportera iväg gamla kommunister till en avlägsen krigszon med hjälp av en inte alls särskilt sjöduglig båt.
   Så se till att bidra nu.

   Radera
  2. Det finns inga lediga båtar på medelhavet - alla är på väg till Kreta, Sardinien eller fastlands-Italien...

   Radera
  3. De islamistiska socialistmiljardärerna i Hamas ledning "har rätt" till sitt land och de slavar som de där ockuperar. Om de bara fick ännu mer pengar och fick bomba civila judar av rashatiska skäl, utan att behöva störas av judarnas självförsvar, så skulle allting bli perfekt och paradiset förverkligas. Så har det ju alltid blivit när socialistmiljardärerna tagit ännu mer av andras pengar. Socialistmiljardären Castro, socialistmiljardären Chavez, socialistmiljardären Jong Un är föregångsexempel på hur jättebra socialismen är för dess miljardärspampar.

   Radera
  4. Miljardären Arafat är väl ett mer närliggande exempel.

   Radera
  5. Gaza var ockuperat av Israel . Inget olagligt i de. Okupationen upphörde enligt devisen: Land för fred. Palestinierna överlämnades till sig själva. Sedan har de fått det allt sämre.

   Är det få Israels fel?
   Att Okupationen upphörde?

   Radera
 9. Saddam taktiken lyser enda till Norden. Precis som Gulf 1 så försöker man locka in Israel i konflikten för att ena Arabvärlden för deras sak och tvinga västerlänningarna till förhandlingsbordet vilken är deras bästa väg till att behålla sitt gamla territorium.

  SvaraRadera
 10. Är det fler än jag som har en känsla av att is stöttas av israel för att på så sätt destabilisera arabvärlden? för israel är det rena drömmen om is hamnar i krig med övriga palestinska block som hamas mfl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en hypotes väl värd en guldpläterad foliehatt.

   Radera
  2. @scheffestein
   Absolut är det så, tror till och med det är näst intill verifierat

   Radera
  3. Ha ha, nej, det är inte "verifierat".

   Radera
  4. Jodå, Ben Dover, för näst intill verifierat så ligger: Inte alls verifierat. Då är det ju alltså näst intill verifierat.

   Radera
  5. Fast det är ju inte det det står på länken.

   Radera
 11. "Ship to IS" blir den nya titeln på vänsterns kommande projekt. IS är ju trots allt en "frihetsrörelse" enligt somliga sossar. Vem vet vad den "feministiska utrikespolitiken" har att bjuda på härnäst - ett erkännande av Islamiska Staten månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, varför inte....
   Spännande tider.

   Radera
 12. Den dagen när IS tagit över Gaza kommer Israels våld mot Gaza vara helt legitimt. Nu handlar det snart inte om "om" utan om när.

  SvaraRadera
 13. Det som händer just nu känns på det hela taget inte alls bra. Allt går åt fel håll. Flyktingar väller in i Europa genom ett defunkt Libyen. IS kliver fram i Irak, Syrien, Gaza, Libyen och andra ställen. IS-rekryterare grips på olika håll i Europa. Ryssland bedriver aggresioner i Ukraina i syfte att öppna väg till Krim och eventuellt fälla Ukrainas regering så att de kan placera in en marionett igen. Polen går upp i beredskap. Man plockade bort Saddam och Ghadaffi, och sen var Djinnen ute ur flaskan och dödsdansen kunde börja.

  SvaraRadera
 14. Ett kriterium för att en stat ska existera är ju att ledningen har kontroll över sitt territorium. S, mp o v anser att Palestina är en stat och man undrar ju hur mycket kontroll Abbas o co har med inte bara Hamas utan nu även IS som behärskar vissa delar av "nationen" Palestina. Det var skamligt av regeringen att erkänna Palestina medan mp inte ens vill träffa representanter för Israel. Intressant att Amnesty nu berättar sanningen om de "demokratiska och frihetsälskande" kämparna i Hamas, läs gärna utlåtandet om Hamas agerande mot den egna befolkningen med summariska avrättningar mm. Kaplan och Fridolin, som bägge agerat i konflikten på plats, när ska ni vakna och se vilka kompisar ni har?

  SvaraRadera
 15. Utdrag från Amnestys rapport: Och, ja, man har även riktat kritik mot Israel, så vi behöver inte ha argumentet "men Israel då.." utan nu diskuterar vi Sveriges kompisar Hamas. Kan även påpeka att Hams företrädare till stor del var finansierade av Nazityskland och deras kraftiga radiosändare, som sände i Mellan-Östern, var belägen utanför, just det, Berlin. Sändningarna upphörde plötsligt 1945. Kan man möjligen dra någon slutsats av samarbetet med Nazityskland?/Min kommentar.

  Många av de summariska avrättningarna har officiellt kopplats till operationen "Strangling necks" som riktades mot påstådda kollaboratörer under konflikten. I verkligheten hade dock minst 16 av de 27 avrättade fängslats innan konflikten bröt ut i juli 2014. För åtta fångar pågick fortfarande rättegångarna och sex hade överklagat sina dödsdomar. Två fångar hade dömts till tidsbestämda fängelsestraff men avrättades trots det. I samtliga fall var rättegångarna mycket bristfälliga och många av fångarna hade uppgett att de tvingats "bekänna" under tortyr.

  Hamas styrkor kidnappade och torterade också medlemmar och anhängare av Fatah, Hamas främsta politiska motståndare i Gaza. Även tidigare medlemmar av den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor har kidnappats och torterats.

  Inte en enda person har ställts till svars för de brott som begåtts av Hamas styrkor mot palestinierna under konflikten 2014.

  En av dem som avrättades var Atta Najjar, en tidigare polis med psykisk funktionsnedsättning. År 2009 dömdes han till 15 års fängelse för "samarbete" med Israel. Den 22 augusti 2014, togs han ut ur sin cell och avrättades.

  - Han hade märken efter tortyr och 30 kulhål på kroppen, ben och armar var brutna ... han kropp såg ut som om den hade stoppats i en säck och krossats... han hade djupa skärsår på halsen och bakhuvudet var ett stor hål, hjärnan var borta....det var svårt för oss att bära honom eftersom benen var krossade, berättade hans bror som hämtade kroppen på al-Shifasjukhusets bårhus den 22 augusti 2014.

  En av de mest chockerande händelserna i Amnestys rapport inträffade den 22 augusti då sex personer avrättades offentligt av Hamas utanför al-Omarimoskén med hundratals människor, bland dem flera barn, som åskådare. Hamas meddelade att männen var misstänkta kollaboratörer och att de dömts till döden av en revolutionsdomstol. Med täckta huvuden släpades männen till en mur där de tvingades på knä vända mot folksamlingen. Var och en sköts med ett skott i huvudet och sedan avlossades en skur av kulor mot deras kroppar med en AK-47:a

  - Hamas ledare kräver rättvisa och mänskliga rättigheter för palestinierna i Gaza och på andra platser. Men deras eget agerande stämmer illa överens med respekt för rättigheter och rättsstatens principer, säger Philip Luther

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem ska övervaka övervakaren?

   https://www.commentarymagazine.com/2015/05/28/amnesty-international-reports-on-hamas-refute-its-allegations-against-israel/

   Radera
  2. Intressant fråga på vilken jag inte har något svar. Amnesty får man nog betrakta som seriösa och de kan rikta sin kritik åt många olika håll.
   Mindre seriöst är det dock när Sverige erkänner Palestina och dessutom på ett märkligt sätt. I mina ögon är nationen Palestina ett propagandatrick för att sätta åt Israel och judarna. Palestina har som mål att krossa den judiska staten och därmed judarna. Sedan har även Israel gjort en del som man kan vara mkt kritisk mot, men de har ändå inte som mål att utrota alla araber, tvärtom finns det ett ganska stort antal arabiska ledamöter i Knesset.

   Radera
  3. https://tobiastankar.wordpress.com/2015/05/28/palestinska-myndigheten-bedrar-sverigefortsatter-betalar-loner-till-terrorister/
   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19781881.ab

   Svenska skattebetalares pengar till terrorister, eller.......?

   Radera
  4. Palestinierna är ju nationalsocialister så att det kommer upp tveksamheter är ju inte direkt konstigt. Det som är konstigt är att Svenskar inte fattat att deras regering stöder Pan Arabiska nationalister i MENA medans man jagar nationalister på hemma plan.

   Radera
  5. @Pedda Gog - glöm inte att nationen Palestina är lika stort propagandatrick som nationen Israhell. Fram till 1948 har det aldrig funnits en stat vid det namnet.

   För att göra det enklare för dig att förstå, låt mig dra en parallell: vi säger att Ett Folk som saknar en egen stat och finns utspritt runtom Eurasien anser att det härstammar från Skandinavien, typ nutidens Svealand. Låt nu säga att många extremt rika människor hävdar att de hör till Ett Folk och betalar av en massa inflytelserika politiker för att driva Ett Folk:s agenda och sätta press på Kungariket Sverige att avsäga sig en ganska stor bit för Ett Folk:s räkning.

   Givetvis tackar Sverige nej till förslaget varpå stormakterna inleder en militär "människorättsinsats" i år 2147-48, erövrar Sverige och hjälper Ett Folk bygga upp en egen stat i Svealand. Med tiden blir Ett Folk mer och mer girigt och dagligen plundrar kringliggande svenska städer, aktivt förtrycker svenskar som bor i Ett Folk:s nya land, samtidigt som det kontinuerligt ökar sitt territorium på svensk (och även på norsk och finsk) bekostnad, så att till slut är svenska staten belägen i ett "bälte" längs kusten, ungefär från Kalmar till Stockholm. Svenskarnas motståndsrörelse stämplas som terroristisk eftersom svenskarna har satt upp som sitt mål att krossa Ett Folk:s stat...

   Vem är den faktiska terroristen i berättelsen?

   Radera
  6. Tack för svar. Ser att du konsekvent i en del inlägg stavar Israel Israhell. Antar att det ska vara ett språkligt skämt, men för mig är det lite smaklöst om det ska syfta på engelskans hell.
   Hur som helst, i din saga om Ett Folk så beter sig Ett Folk inte OK, men om det ska föreställa en liknelse om staten Israels uppkomst och historia så finns det andra varianter än din, så jag lämnar den.
   Jag påstår två saker i denna debatt:
   1. Att Israel de facto uppfyller alla krav på att vara en stat men att Palestina inte gör det. Bl.a har den centrala makten inte kontroll över hela sitt territorium och man har inga säkra och erkända gränser.
   2. Jag anser vidare, att Hamas verkligen ä ren terrororganisation.
   OM du kan ge hållbara argument och fakta som visar att Israel inte är en stat och att Palestina är det samt att Hamas inte är en terrororganisation, så är du välkommen.
   F.ö finns det olika syn på om judarna funnits i området för lång tid sedan. Även en del arabiska historiker anser detta:
   Den saudiske historikern Mohammad Hassan Sharab: ”Till skillnad från arabiska stammar som kommit in i detta land för att lägga det under sig och kontrollera det, växte judarna upp här sedan historiens gryning. Det var här som deras högtider växte fram, ja hela deras kultur och religion har sitt ursprung här. Det förblev judarnas land, centrum för deras böner och härifrån utgick deras resor och hit vände de åter. Här föddes deras profeter och deras uppenbarelser. I detta land skrev judiska profeter och lärde sina böcker som alltjämt är en fyrbåk, ett ljus och en vägvisare för Israels barn och för alla folk"
   Situatione i området är inte enkel, absolut inte svart/vit, men att på det sätt Sveriges nya regering erkände Palestina som stat, trots att det inte är en stat, är jag kritisk mot. Jag tänker även fortsätta att hävda att Hamas och dess föregångare inte är demokratiska rörelser utan terrororganisationer med mål att utplåna Israel och dess folk. Lösningen ligger förmodligen i en tvåstatslösning, trots allt, där bägge sidor får kompromissa. Men lösningen ligger absolut inte i att ena sidan ska förgöra den andra.

   Radera
  7. För att ytterligare visa vilka krafter som är i rörelse läger jag ut artikel 7 i Hamas/Qassams "partiprogram":
   Artikel 7

   …"Domedagen kommer inte förrän muslimerna nerkämpar och dödar judarna, förrän judarna gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden kommer att ropa: Oh, muslimer! Det gömmer sig en jude bakom mig, kom och döda honom!"
   Min kommentar: citatet är några år gammalt, men vad jag vet, är det inte ändrat. Men, det kan vara förändrat. Säger ändå en hel del.

   Radera
 16. De kristna mördas inte med automatik om ISIS tar över. Kristna tolereras om de accepterar en underordnad roll, t ex som slavar.

  SvaraRadera
 17. Varken LXV eller PedaGOG har riktigt koll på historien. PedaGoG säger att det KAN vara så att judarna alltid bott i Israel. Det stämmer inte, utan det Är så att judarna alltid funnits i Israel. Det finns historiska/antropologiska data som visar att judarna alltid bott i Israel. I och med att romarna förstörde det andra templet år 70 skedde en diaspora, det vill säga en utspridning av judarna i världen. Det var en stridstaktik som romarna använde sig av för att få bättre kontroll över Israel. Det innebar dock inte att ALLA judar försvann från israel utan en liten skara stannade kvar. Vi får också tänka på att vi var mycket färre människor i sin helhet i världen på den tiden. Man har estimerat att cirka 20 000 judar stannade kvar, de flesta bodde i Jerusalem. För att återgå till landet Israel hade Romarna ödelagt i princip hela landet och huggit ner alla träd och en svår malaria härjade i stora delar av landet. Landet beboddes bara i liten skala därför under mycket lång tid därefter framförallt av judar, beduiner (kringflyttande araber) och druser. Araber har alltså bott i Israel som nomader och ibland bott i Israel ibland på andra platser i mellanöstern och den arabiska halvön, men inte bofast levt i Israel förrän för cirka 100-200 år sedan, också de i liten skala. Därefter skedde något som förändrat historien nämligen nationalismen. Judarna fick zionismen som kom i slutet på 1800-talet med drömmen om att återupprätta en judisk stat i Israel. Araberna fick PLO (Palestine Liberation Organization) som bildades först på 1960-talet. Judarna startade kibbutzer, kollektiva jordbruk för att åter kunna bebo landet i större skala och man arbetade under många år med att bekämpa malarian, framförallt i norra Israel. Palestina som begrepp är också speciellt. Palestina har aldrig varit ett land utan snarare ett begrepp. Romarna kallade Israel och Juda-rike för Palestina för att emotionellt alienera judarna från sitt hemland. Palestina betyder filistéernas land (Filistin på arabiska) och åsyftar ett folk- filistéerna som var ett fiendefolk till judarna. Detta folk är utdött och existerar inte idag. Därefter hela vägen fram till Israels bildande har Israel varit belägrat av främmande makter: romarna, turkarna, fransmännen, engelsmännen med flera. Man fortsatte då kalla landområdet Palestina. ”Palestinierna” återupptog detta namn och i och med sin nationella rörelse PLO började man kalla sig palestinier, vilket är fingerat (påhittat). För att kalla sig för en nation/ett folk och ha intressen och anspråk i ett visst landområde måste man ha tre kriterier: man måste vara ett folk, prata ett språk och ha kopplingar till en viss landyta. ”Palestinerna” kan inte uppfylla detta. De är araber, pratar arabiska och har ingen historisk koppling specifikt till Israel utan till den arabiska halvön. Men de använder européers okunskap i frågan. Det var bara en liten utvikning för att ni ska förstå sammanhangen lite bättre.

  SvaraRadera