Cornucopia?

2015-06-24 10:16

Regeringen lyssnade på remissinstanserna - stoppar DAB-utbyggnaden

Regeringen tog sitt förnuft till fånga och lyssnade på remissinstanserna. I en bred uppgörelse i kulturutskottet stoppades den vansinniga övergången till DAB-radio och nedsläckning av FM-nätet meddelar kulturminister Bah Kunhke i en debattartikel hos Schibsted/SvD.

Inget behov av att skaffa en sådan här.
Bah Kunhke sammanfattar och tar bland annat specifikt upp en av alla de faktorer jag skrivit om här på bloggen, nämligen radions roll vid kris.
"Mot bakgrund av remissutfallet är regeringens slutsats därför att för närvarande inte gå vidare med en övergång till DAB+. En sådan övergång är förenad med alltför stora oklarheter, i synnerhet vad gäller radions roll i svensk krisberedskap. Rege­ringens uppfattning är också att vår nuvarande radio­lösning, det vill säga FM-nätet kompletterat med webbradio, inte heller är behäftad med sådana brister att en övergång är motiverad."
Det listas punkter som att det inte finns någon efterfrågan från allmänheten, det blir ingen täckning i ytterskärgårdarna och till sjöss och katastrofberedskap och totalförsvar drabbas, inklusive av höga kostnader för ersättande system. Därtill var Spotifylistsändarna i den kommersiella radion inte överens om vad som skulle gälla under övergången.s

Det kan förstås ändra sig någon gång i framtiden, men nu gäller rimligtvis detta tills vidare.
"Framtiden för radion är av central betydelse för hela vårt samhälle. Därför har vi fört en dialog om DAB+ med riksdagens kulturutskott. Regeringen kommer nu att följa utvecklingen för framtidens radiolyssnande noga och även fortsättningsvis vara noga med att ha en bred parlamentarisk förankring av mediepolitiken."
Den sista formuleringen får man förmoda innebär att kulturutskottet står bakom beslutet, dvs även allianspartier.

Så det sunda förnuftet har talat och alliansens vansinniga påhitt, som lobbyister försökt driva fram, förpassas alltså i soptunna.

Bra! Därmed slipper ni förhoppningsvis fler inlägg om dabaclet här på bloggen till det sitter nya idioter vid makten.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel och pseudonym sparas av Googles Blogger-system.

15 kommentarer:

 1. du är en opinionsbildare cornu!

  SvaraRadera
 2. Det här projektet var dödsdömt från början. Precis som plastcyklarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte dags för infrastrukturminister Anna Johansson att inleda ett projekt för att på sikt avskaffa alla metallcyklar och ersätta dem med plastcyklar? På cykelägarnas bekostnad givetvis.

   Radera
 3. Tänk att sunt förnuft ibland får råda inom politiken. Man blir genuint glad! :-)

  SvaraRadera
 4. OT: ja megga, alldeles för sällan;

  http://www.dn.se/ekonomi/skuldsatta-kostar-samhallet-over-200-miljarder/

  SvaraRadera
 5. Första bra beslutet frå regeringen?

  SvaraRadera
 6. Underbart! En stor eloge för att du drivit frågan, Cornu!

  SvaraRadera
 7. Ett mycket bra beslut ur ett användarperspektiv och beredskapshänseende. Dock kan man förstå att de intressenter som kunde ha dragit fördel av ett införande av DAB slogs med näbbar och klor för en digitalisering skulle ske NU. Mycket av befintlig FM-infrastruktur är riktigt gammal och börjar nå end of life. En reinvestering i nya prylar är hur som haver nödvändigt inom en relativt snar framtid varför en övergång till DAB hade kunnat ske relativt naturligt och till en kostnad, för sändarinfrastrukturen, som varit i paritet med kostnaden för ett nytt FM-nät. Med ny FM-infrastruktur på plats lär frågan om övergång till DAB läggas i träda under en period av 20-30år vilket DAB-förespråkarna varit mer än väl medvetna om. Detta var deras chans och den verkar nu glida dem ur händerna..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, mycket av FM-nätet har redan moderniserats. Vilket skulle göra det dubbelt idiotiskt att slänga ut just anskaffad utrustning.

   Radera
  2. Det hänger nog på vilken värdering man lägger vid ordet "mycket". Enligt mina källor på Teracom kommer omfattande investeringar krävas för att driva det idag till stora delar ålderstigna FM-nätet vidare. Inte för att detta på något sätt motsäger att man redan har bytt ut delar av utrustningen i närtid.

   Radera
  3. Elektriskt är fm-nätet relativt modernt. Men när det gäller infrastruktur i form av master och andra anläggningar är det en annan sak. Här börjar saker blir gamla, i de flesta fall uppåt 50-60 år, och möjligheterna att hålla liv i dem kanske inte är så goda som Teracom hoppas på.

   Men detta drabbar i så fall fm/dab/digital-tv lika.

   Radera
  4. Precis. Nya master behövs oavsett DAB eller FM och är inget man kan ducka hur som helst. Och med DAB krävs det fler master än idag, speciellt i glesbygden.

   Radera
  5. DAB kräver mycket riktigt fler master då man planerar att sända på ett högre frekvensband med lägre effekt vilket ger kortare räckvidd oavsett antennhöjd. Detta gör att DAB kan använda sig av betydligt lägre master än vad som används för dagens FM-sändningar. En tumregel vid uppförande av master är att kostnaden är ungefär proportionell mot höjden i kvadrat och de flesta radio/TV-master i Sverige är ca 335m höga medans en DAB-mast klarar sig med ca 100m. (335m/100m)^2=11. Att bygga betydligt fler men lägre master behöver därför inte per automatik bli dyrare i jämförelse med att ersätta de befintliga.

   Hur som haver verkar DAB vara en helt onödig och lätt anakronistisk teknologi i och med den digitala mobiltelefonins intåg vilket ger möjligheten till webradio över ytan.

   Radera
  6. Allt annat lika kräver DAB fler master än analog FM? Lika höjd får DAB ändå sämre utbredning pga effekt och frekvenser?
   Båda kräver investeringar i nya mastverk, analog FM på sikt och DAB i samband med övergången?

   Då kan ju inte det ha varit ett argument för DAB

   Radera
 8. Tänkte faktiskt på dig Cornu när jag läste artikeln på bussen :)

  SvaraRadera